image

Kabinet presenteert plan om cyberweerbaarheid mkb'ers te verhogen

woensdag 6 juli 2022, 15:24 door Redactie, 9 reacties

Het kabinet heeft vandaag een plan gepresenteerd om de cyberweerbaarheid van mkb'ers te verhogen. Zo zal er onder andere worden onderzocht hoe het gedrag van ondernemers is te veranderen. Volgens ministers Yesilgöz van Justitie en Veiligheid en Adriaansens van Economische Zaken zijn ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf kwetsbaar voor cybercrime en worden er vaak slachtoffer van.

De bewindsvrouwen merken op dat uit CBS-gegevens blijkt dat veel bedrijven basale veiligheidsmaatregelen niet nemen. "Hier is nog een wereld te winnen. Door basismaatregelen te nemen wordt het cybercriminelen minder makkelijk gemaakt om netwerken binnen te komen en schade aan te richten, direct of indirect." Vanuit de overheid hebben er gesprekken met ondernemers en hun vertegenwoordigers plaatsgevonden over cyberveiligheid en hoe deze is te verhogen.

Uit deze gesprekken komt naar voren dat relatief veel mkb-ondernemers de ernst en risico’s van cybercrime onderschatten. "Het is daarom belangrijk om in te zetten op voorlichting en bewustwording", aldus de ministers. Ook blijkt dat wanneer ondernemers het advies krijgen om een groot aantal vrij complexe handelingen te verrichten, dit tot een averechtse reactie kan leiden. "Het is wenselijk de communicatie eenvoudig te houden en de hoeveelheid communicatie te beperken", zo stellen de bewindsvrouwen verder.

Om meer bewustwording én gedragsverandering te bereiken zal het Digital Trust Center (DTC) van het ministerie van Economische Zaken de voorlichtingsactiviteiten intensiveren. Daarnaast zal het DTC de instrumenten die ondernemers helpen bij het nemen van beveiligingsmaatregelen uitbreiden. Zo zal er een tool komen die kleine bedrijven op weg helpt, waaronder zzp'ers, die geen tot weinig kennis hebben van, of interesse hebben in, cybersecurity.

Verder start er deze zomer een onderzoek met de naam "Human factors in cybersecurity in het mkb", dat zich richt op gedragsverandering. Zo wordt er onderzocht hoe ondernemers ontvankelijk voor informatie kunnen worden gemaakt om die vervolgens ook daadwerkelijk toe te passen.

Reacties (9)
06-07-2022, 15:43 door Anoniem
Stoppen met digi-drammen. Gewoon op papier werken. Het hele cyber probleem opgelost. En iedereen kan het.
06-07-2022, 15:46 door Anoniem
Laat me raden. Er wordt veel tijd, moeite en geld gestoken om de aloude aanpak van bewustzijn-vergroten in een nieuw jasje te steken. Dat wordt met veel bombarie gepresenteerd. Tijdens die periode winnen we een paar zieltjes en als het feest voorbij is gaat iedereen op de oude voet weer verder. Heb ik het zo een beetje juist?
06-07-2022, 16:05 door Anoniem
Het klein grut krijgt ook weer een keer de aandacht, maar ik ben het volledig eens met anoniem 15:43.
06-07-2022, 18:23 door Anoniem
Door Anoniem: Stoppen met digi-drammen. Gewoon op papier werken. Het hele cyber probleem opgelost. En iedereen kan het.
Er is nergens een wet die jou als ondernemer verplicht een computer te gebruiken voor wat dan ook.
Je kunt je boekhouding in een schriftje doen en hoeft geen website of e-mailadres te hebben. Een (mobiel) telefoonnummer is overigens ook niet verplicht.
Dus a.u.b. stoppen met onnodig drammen.
06-07-2022, 19:19 door Anoniem
1. MFA aan op de mail
2. MSSP die je endpoints in de gaten houdt met een goede EDR
3. Cyberverzekering voor het restrisico

Niet investeren in nutteloze phishingtests
07-07-2022, 05:58 door Anoniem
Ter bevordering van volledige controle en surveillance?
07-07-2022, 09:07 door Anoniem
Gisteren, 18:23 door Anoniem
//knip
Je kunt je boekhouding in een schriftje doen...

en dat schiftje vervolgems aan de belasting overhandigen.... offff moet dat toch wel digitaal !?
07-07-2022, 09:21 door Anoniem
Door Anoniem: Stoppen met digi-drammen. Gewoon op papier werken. Het hele cyber probleem opgelost. En iedereen kan het.
Cool, ik ook? Ik ga voortaan mijn code maar uitschrijven dan en opsturen met het verzoek het over te kloppen en op te nemen in onze Git repository. Lijkt me lekker efficient en kan ik bugs gewoon gooien op een transcriptiefout bij Gitlab!
07-07-2022, 15:12 door Anoniem
Door Anoniem:
Gisteren, 18:23 door Anoniem
//knip
Je kunt je boekhouding in een schriftje doen...

en dat schiftje vervolgems aan de belasting overhandigen.... offff moet dat toch wel digitaal !?
Ik zou het (schriftje) aan m'n boekhouder geven.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.