image

Gemeente Enschede naar rechter wegens AVG-boete Autoriteit Persoonsgegevens

woensdag 6 juli 2022, 16:12 door Redactie, 9 reacties

De gemeente Enschede stapt naar de rechter wegens de AVG-boete van 600.000 euro die de Autoriteit Persoonsgegevens vorig jaar wegens wifi-tracking oplegde. Het college van B&W wil dat de rechter nu een oordeel velt over de wifi-tellingen in de binnenstad, nadat de privacytoezichthouder het bezwaar van de gemeente onlangs ongegrond verklaarde.

In 2017 besloot de gemeente Enschede om door middel van sensoren de drukte in de binnenstad te meten. Hiervoor werd een bedrijf ingehuurd dat gespecialiseerd is in het tellen van passanten. Het bedrijf plaatste meetkastjes in de winkelstraten die de wifi-signalen van mobiele telefoons van passerende mensen opvingen. Daarbij werd elke telefoon middels een unieke code apart geregistreerd. Door het aantal telefoons dat op een bepaald moment rond een meetkastje is te registreren kan de drukte worden gemeten.

"Houd je over een langere periode bij welke telefoon langs welk meetkastje komt, dan verandert dit 'tellen' in het volgen van mensen", zo stelde de Autoriteit Persoonsgegevens. Dit bleek bij de gemeente Enschede aan de hand te zijn. Volgens de privacytoezichthouder was de privacy van burgers niet goed gewaarborgd, omdat zij konden worden gevolgd zonder dat dit noodzakelijk was.

Hoor- en wederhoor

De gemeente vindt dat de AP op verschillende punten fout zit. "Wij zijn van mening dat de Autoriteit Persoonsgegevens een besluit heeft genomen in strijd met meerdere beginselen van behoorlijk bestuur, niet voldoende onderzoek heeft gedaan, geen hoor- en wederhoor heeft toegepast, ongemotiveerd voorbij gaat aan veel argumenten die wij in de zienswijze hebben aangedragen, niet genoeg rekening houdt met boeteverlagende omstandigheden, willekeurig handelt en kwalijk heeft gehandeld in hun uitingen naar buiten", aldus de burgemeester en wethouders van Enschede vorig jaar.

Die stellen dat een minder zwaar middel, zo als een last onder dwangsom, gelet op de aard, ernst en duur van de situatie passender zou zijn geweest. In het bezwaarschrift noemde de gemeente tien punten waarop het vindt dat de Autoriteit Persoonsgegevens ongelijk heeft. "De AP heeft ruim de tijd genomen om een beslissing op ons bezwaar te nemen. De AP heeft meerdere keren om uitstel gevraagd. De beslissing is nu (drie kwart jaar later) ontvangen. De AP verklaart ons bezwaar zoals gezegd, ongegrond", schrijven de burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad van 31 mei.

Het college van B&W had tot en met 8 juli de tijd om een beroepsschrift bij de rechtbank in te dienen en heeft dat nu ook gedaan. "Laat ik één ding duidelijk stellen: Enschede heeft met de passantentellingen nooit bezoekers in onze binnenstad geïdentificeerd of gevolgd. Dat wilden wij niet. Dat konden wij ook niet. Het feit dat de AP die suggestie wel heeft gewekt in haar boetebesluit en in haar media-uitingen, vindt het college van Enschede zeer kwalijk", zegt wethouder Jurgen van Houdt.

"Enschede was niet de enige gemeente die op digitale wijze passantentellingen liet uitvoeren. Meer dan 200 andere Nederlandse gemeenten lieten op vergelijkbare wijze passantentellingen uitvoeren. Enschede kreeg tot op heden als enige gemeente een bestuurlijke boete opgelegd van de AP, zonder waarschuwingen en overleg vooraf", zo laat de gemeente verder weten.

Slimme digitale toepassingem

Volgens Van Houdt is een rechterlijke uitspraak van belang voor de ontwikkeling van toekomstige slimme digitale toepassingen in Nederlandse steden. "We willen graag innoveren met inachtneming van ieders privacy en gegevensbescherming. Het zou ons en andere gemeenten helpen als een toezichthoudende instantie daar constructief over meedenkt."

Reacties (9)
06-07-2022, 16:35 door Anoniem
"Enschede heeft met de passantentellingen nooit bezoekers in onze binnenstad geïdentificeerd of gevolgd". Nee, alleen maar hun telefoons...

MAC adressen werden dan wel "dubbel gehashed", maar MAC- adressen zijn veel te kort betekenisvol te hashen. Blijf over dat iedere passant een uniek nummer krijgt, en daarvan word bij gehouden welk nr wanneer waar is. Volgen heet dat. Ook al staat de naam er niet gelijk bij, daar is nog een combi met een andere dataset voor nodig, bijv een camera beeld of een PIN betaling. (waarom moest contant geld ook al weer verdwijnen?)
06-07-2022, 17:15 door Anoniem
Natuurlijk vind de gemeente dat zij niet fout zitten. Dat is immers overheid. En die mogen sch**t an privacy hebben.

Als het nou een beetje organisatie met b*llen was, dan hadden ze gewoon betaald en ook nog een keer 'sorry, dit was niet wat we in gedachten hadden en we hebben het verkeerd aangepakt' aan hun inwoners geschreven.

Maar nee, proberen je ongelijk onder het vloerkleed te vegen en gaan drammen dat het toch echt mocht wat je deed. Stapje afstand nemen en eens kijken of het nou wel zo handig was, dat lukt niet.
Daarnaast had een stuk terughoudendheid met hoe men z'n burgers volgt de gemeente niet misstaan. Helaas is de boete zoals gebruikelijk veel en veel te laag. Zelfs wanneer die op persoonlijke titel zou worden opgelegd.
06-07-2022, 17:24 door Anoniem
Principieel heeft de AP naar mijn mening gelijk. Maar de boete is wel belachelijk hoog. En de zwartmakerij ook niet erg keurig, want het brlijft tenslotte maar een Enschede die de pisang is. Aan de andere kant, als ik in die gemeente effies 2 kilometer te hard ga, of 3 minuutjes te lang parkeer, want doen de boas daar dan? Want de mensen van de gemeente hoeven die boete natuurlijk niet zelf te betalen, daar zijn ze van staatswege al verzekerd tegen alles. Maar het zou wel een paar zeurboas schelen op het budget. Terwijl er toch werk zat is overal. De AP kan nog wel wat van zulke mensen gebruiken als ze zo door willen gaan. Toch?
06-07-2022, 17:56 door Anoniem
Wij bestrijden de aantijging van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) dat er persoonsgegevens werden verwerkt bij de wifitellingen.

Fijn dat de gemeente Enschede dit denkt, maar ze deden het wel. Ze hebben gegevens verzameld die met een extra dataset terug te brengen zijn naar personen.

In de periode mei 2018 tot en met april 2020 lieten wij passantentellingen uitvoeren in de binnenstad met wifisensoren.

Nee, jullie hebben dit willen doen, maar deden wat anders.


Het doel van deze tellingen was om inzicht te krijgen in bezoekersaantallen op diverse plekken in de binnenstad. De AP vindt dat wij met de passantentellingen persoonsgegevens hebben verwerkt.

Wat het doel was is irrelevant... Wanneer mijn doel is op tijd eten en daarvoor rijdt ik 200km/h te snel door de bebouwde kom voorbij een flitspaal, zal die echt wel een bekeuring willen uitdelen... Ondanks dat mijn doel op tijd eten was wat niet verboden is....

“Laat ik één ding duidelijk stellen: Enschede heeft met de passantentellingen nooit bezoekers in onze binnenstad geïdentificeerd of gevolgd.

Dat heb je dus gedaan toen je verder ging dan tellen en overstapte op volgen/tracking.

Dat wilden wij niet.

Wat je wilde is wederom irrelevant, het is wat je DEED.

Dat konden wij ook niet.

Met een setje 'bewakingscamera's voor het uitgaan' of met toegang tot parkeergarages, pintransacties, gezichtsherkenning bij reclame borden of een simpele webcam of een combinatie van deze mogelijkheden, die allemaal binnen handbereik van een gemeente liggen is dat al mogelijk.

Meer dan 200 andere Nederlandse gemeenten lieten op vergelijkbare wijze passantentellingen uitvoeren. Enschede kreeg tot op heden als enige gemeente een bestuurlijke boete opgelegd van de AP, zonder waarschuwingen en overleg vooraf.

Ja, maar pietje reed ook te hard is geen argument om onder een bekeuring uit te komen. Hier ook niet.
Beetje kinderachtig allemaal.
07-07-2022, 08:28 door Anoniem
Door Anoniem:
Ja, maar pietje reed ook te hard is geen argument om onder een bekeuring uit te komen. Hier ook niet.
Beetje kinderachtig allemaal.

Welkom in het nieuwe ab-normaal. Welkom in een anti-privacy society, in een cash-loze society, in een omgeving waarin camera's normaal zijn, waar tracking de normaalste zaak ter wereld is. Welkom in 2030.

Jongens, dit is wat ze willen.
07-07-2022, 09:01 door Anoniem
...niet genoeg rekening houdt met boeteverlagende omstandigheden
zou bjna willen concluderen dat de gemeente dus (vooraf¿) anticipeerde op 'boeteverlagende omstandigheden'

Die stellen dat een minder zwaar middel, zo als een last onder dwangsom, gelet op de aard, ernst en duur van de situatie passender zou zijn geweest.
En nog 's een risicooverweging, wetende (vooraf¿) dat ze op hun vingers getikt zouden kunnen worden door het AP, maar niet verwacht dat die 'tik' zo hard zou zijn.

"Enschede was niet de enige gemeente die op digitale wijze passantentellingen liet uitvoeren. Meer dan 200 andere Nederlandse gemeenten lieten op vergelijkbare wijze passantentellingen uitvoeren.
Dat naar buiten communiceren als gemeente is zo zielig, na dit te horen zou je de boete -als AP-zijnde- willen vedubbelen.
Als zelfs gemeentes/wethouders vinden dat ze de wet / AVG regels niet hoeven na te leven vanwege deze reden (zoveel andere doen het ook) , bestempel ik ze allemaal alszijnde Corrupt!
07-07-2022, 10:20 door Anoniem
Wellicht moet Enschede het uitgelegd worden..Bij deze:

Tellen van bezoekers is 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,..... 10921, 10922...


Volgen/tracken van bezoekers is 1= "iphone van klaasje" mac adress ??:??:A0:AE:13:4A, locatie 1 = 52.21933039582757, 6.896638827778713, locatie 2 = 52.219688423755834, 6.895962495334111, locatie 3 = 52.21989760727698, 6.896819401975087, locatie 4 = 52.2195355582519, 6.89743827899357.....

Snap je nu het verschil tussen tellen en volgen/tracken gemeente Enschede?
07-07-2022, 17:36 door karma4
Door Anoniem: Fijn dat de gemeente Enschede dit denkt, maar ze deden het wel. Ze hebben gegevens verzameld die met een extra dataset terug te brengen zijn naar personen.
Fijn dat de AP zou wonderlijk denkt, geen behoefte aan een big brother insteek onder het mom van privacy.
10-07-2022, 17:16 door Anoniem
Eigenlijk zou het rijk deze gemeente Enschede moeten straffen door hen onder curratele te plaatsen. Als ik op 't stoeltje van Rutte zou zitten, hadden ze prijs. Zeker weten! Qua privacy en naleving van de GDPR ben ik zero-compromise.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.