image

NFI ontwikkelt software om foto's van verdachten te vergelijken

woensdag 13 juli 2022, 10:23 door Redactie, 8 reacties

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft software ontwikkeld waarmee het foto's van verdachten kan vergelijken. De software moet het oordeel van deskundigen die bij strafzaken worden ingezet ondersteunen. Wanneer er in strafzaken twijfel is over of de persoon op de foto dezelfde persoon is als de verdachte kan het NFI worden ingeschakeld.

Vaak gaat het om beelden van beveiligingscamera’s die verdachten van inbraken, vechtpartijen of overvallen hebben vastgelegd. De deskundigen van het NFI kijken naar zaken als gezichtsvorm, voorhoofd, rimpels, oogvorm, ooghoek, neus, neusvleugels, moedervlekken en mond. Ze leggen vast wat de overeenkomsten zijn en de verschillen.

Om de deskundigen te ondersteunen heeft het NFI software ontwikkeld die ook naar allerlei gezichtskenmerken kijkt en volgens het instituut objectiever is in het onderscheiden van verschillen.De software geeft een score van in welke mate de foto’s vergelijkbaar zijn, uitgedrukt in een getal. Uit onderzoek van het NFI blijkt dat er een goede overeenkomst is tussen het oordeel van de mens en het oordeel van de software. Beide resultaten zullen voortaan in het deskundigenrapport vermeld staan.

NFI-deskundige Arnout Ruifrok, die de software ontwikkelde, stelt dat het oordeel van deskundigen altijd naast die van de software zal blijven bestaan. "Als mens kun je verschillen toelichten en bediscussiëren. Ik zie een rimpel, heb je die ook gezien of is het toch schaduw? En tel je hem wel of niet mee? Als deskundigen kunnen we daarover met elkaar in gesprek gaan. Met de computer kan dat niet, die kan de grijze gebieden niet duiden."

Ruifrok is al twintig jaar deskundige op het gebied van gezichtsvergelijkingen. "Toch blijf ik me bewust van de beperkingen die ik als mens heb. Zoals bias, vooringenomenheid. Die moet je erkennen, zo werkt ons brein nou eenmaal. Daarom kijken we altijd met drie paar ogen onafhankelijk naar de foto’s van gezichten. Dat we nu ook de vergelijkingssoftware als objectievere methode inzetten, is daar een mooie aanvulling op."

Reacties (8)
13-07-2022, 11:57 door Anoniem
Interessant om de besluitvorming door geautomatiseerde processen te laten ondersteunen. Al maak ik me wel in toenemende mate zorgen om de onbekendheid van automatiseringsbias in zulke ontwikkelingen. Automatiseringsbias is een complex fenomeen waarin cognitieve biases het beoogde besluitvormingsproces verstoren. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een gebruiker het systeem te veel vertrouwt, en dus uitkomsten blind accepteert. Dit is een risico op zichzelf.

Er zullen situaties zijn waarin de drie menselijke beoordelaars het om goede redenen oneens zijn, terwijl het algoritme redelijk zeker is. Maar, zoals aangegeven, kan een algoritme de nuances niet onderscheiden. In welke mate laat je beide factoren dan wegen? In welke situaties is het systeem foutgevoeliger dan de mens? Is de gebruiker van de uitkomsten voldoende geïnformeerd? Ofwel: de volgende stap in het proces wordt ook door een mens gedaan. En de uitkomsten kunnen serieuze gevolgen hebben als ze je verkeerd identificeren bij het NFI.
13-07-2022, 12:43 door johanw
De basis voor de volgende toeslagenaffaire is alvast gelegd.
13-07-2022, 14:40 door Anoniem
Dit is straks ook het straat-beeld in nederland
slimme devices,die over deze software beschikken,kunnen dan 24/7 gezichten van burgers lopen
te vergelijken of je nu wel of niet verdacht bent.

Pluspunt:

Maar de rekening van de NFI-deskundige is flink aan
het cashen

The Matrix
14-07-2022, 07:36 door spatieman
kuch,kuch..
daar hebben ze clearview toch voor..
.....
16-07-2022, 09:50 door Anoniem
Oh ik gebruik gewoon de app lens ;)

Einde sarcasme mode
16-07-2022, 22:29 door Remmilou
Uit onderzoek van het NFI blijkt dat er een goede overeenkomst is tussen het oordeel van de mens en het oordeel van de software.
A. De slager keurt zijn eigen vlees.
B. Als dat zo goed overeen komt, waarom hebben we die software dan nog nodig?
17-07-2022, 16:00 door Anoniem
Ik zit me af te vragen waarom de overheid dit ontwikkeld terwijl het gewoon van de plank te koop is.
17-07-2022, 16:04 door Anoniem
Door Remmilou:
Uit onderzoek van het NFI blijkt dat er een goede overeenkomst is tussen het oordeel van de mens en het oordeel van de software.
A. De slager keurt zijn eigen vlees.
B. Als dat zo goed overeen komt, waarom hebben we die software dan nog nodig?

Wat denk je zelf,

het is juist andersom, als je veel beeldmateriaal hebt dan wil je dat automatisch beoordeeld hebben, vervolgens moet je de hits wel valideren, dat laatste is altijd mensenwerk (dat is het bij andere beeld vergelijking technieken ook)

of zou jij door een computeroordeel veroordeeld willen worden?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.