image

Zevenhonderd openbare locaties in Nederland bieden gratis wifi via publicroam

maandag 25 juli 2022, 11:37 door Redactie, 19 reacties

Op zo'n zevenhonderd openbare locaties in Nederland wordt inmiddels gratis beveiligde wifi door middel van publicroam aangeboden. Het gaat met name om gemeenten en bibliotheken, maar ook zorginstellingen, musea, theaters en sportlocaties. Volgend jaar zou publicroam op meer dan duizend locaties beschikbaar moeten zijn om uiteindelijk een internationaal initiatief te worden, zo laat Mieke van Heesewijk van SIDN fonds weten, dat aan de ontwikkeling en uitrol van publicroam bijdraagt.

Om gebruik te kunnen maken van publicroam moeten gebruikers eerst een account aanmaken. Daarmee kunnen ze vervolgens op alle locaties waar de wifi-dienst actief is inloggen. "Voor publicroam maken we gebruik van een beveiligde wifiverbinding, de open standaard WPA2 Enterprise", zegt Paul Francissen, medeoprichter van publicroam. "Daarnaast respecteren we de digitale rechten van de gebruikers en verkopen of gebruiken we geen persoonlijke data."

Op de eigen website meldt de wifi-aanbieder dat een beperkte hoeveelheid data wordt opgeslagen, waaronder mobiele nummer, de eerste publicroam locatie waar de gebruiker inlogt en op welke locaties de gebruiker online gaat. De gegevens worden volgens publicroam alleen voor het aanbieden van de dienst gebruikt. "Dus geen getrack, geen profiling of enige andere vorm van gebruik van je data. Wij delen je gegevens ook nooit met andere organisaties alleen als daar een wettelijk bevel aan ten grondslag ligt." Verzamelde gegevens worden maximaal drie maanden bewaard en daarna verwijderd.

Volgend jaar zou publicroam op meer dan duizend locaties te vinden moeten zijn. Daarna wil de wifi-aanbieder internationaal. "Als we in Nederland een gevestigde partij zijn, kunnen we onze focus verleggen naar andere landen, zoals België, Duitsland en Zweden. De behoefte van Nederlandse organisaties om klanten of bezoekers gastvrij te ontvangen met veilige wifi, is er ook in andere landen", stelt Van Heesewijk, die toevoegt dat de dienst kan uitgroeien tot een internationaal initiatief.

Reacties (19)
25-07-2022, 11:53 door Anoniem
Zolang publicroam zich veelvuldig laat screenen zou ik het een veilig alternatief voor de gratis wifi's in allerhande winkels vinden. Maar als ze te groot worden dan is de potentie om weer te profilen en data minen veel te groot en waardevol geworden en zal voor mij het vertrouwen weer gaan wankelen.
25-07-2022, 11:55 door Anoniem
ben wel benieuwd hoeveel veiliger dit is dan je standaard mcdonalds wifi. (heb namelijk daadwerkelijk geen idee)
25-07-2022, 12:12 door johanw
Voegt public wifi nog veel toe tegenwoordig? Ik zet soms wifi uit omdat 4G vaak sneller is en ik mijn data toch nooit opkrijg. Als ze al beginnen over accounts aanmaken geloof ik het verder wel.
25-07-2022, 12:16 door Anoniem
Op welke locaties een gebruiker on line gaat is toch tracking in tijd met een historie van nu 3 maanden.

Alleen de huidige locatie zou relevant kunnen zijn al zie ik niet snel een nuttige toepassing een ip adres zou voldoende moeten zijn.
25-07-2022, 12:19 door Anoniem
"Daarnaast respecteren we de digitale rechten van de gebruikers en verkopen of gebruiken we geen persoonlijke data."
Op de eigen website meldt de wifi-aanbieder dat een beperkte hoeveelheid data wordt opgeslagen, waaronder mobiele nummer, de eerste publicroam locatie waar de gebruiker inlogt en op welke locaties de gebruiker online gaat.

En dan moeten we geloven? Niets in deze wereld gratis, if you don't pay for it, you are the product! Mooie manier om data te verzamelen voor de geheime diensten, maar niet voor wederverkoop!
25-07-2022, 12:37 door Briolet
Door johanw: Als ze al beginnen over accounts aanmaken geloof ik het verder wel.

Als je met WPA-enterprise werkt, ontkom je niet aan het werken met accounts omdat dan iedereen met eigen naam en wachtwoord moet inloggen.

Helemaal gratis is het ook niet omdat de aanbieder de kosten draagt en dat indirect weer aan de gebruikers zal doorberekenen. b.v. via de gemeentebelastingen.

Bij 1 accesspoint betaalt de aanbieder eenmalig € 50,- en daarna € 120.- per jaar. Bij 5 accesspoints wordt dat al resp € 150.- en € 230.-
25-07-2022, 12:58 door majortom
Het lijkt me een dienst om te mijden. Het opslaan van je telefoonnummer (die je blijkkbaar tijdens een soort van onboarding proces moet geven) in combinatie met de locaties waar je van de dienst gebruik maakt lijkt me niet noodzakelijk voor het doel.

Verder blijft het openbare WiFi: gebruik van een VPN lijkt me essentieel wanneer je toch besluit hiervan gebruik te maken.
25-07-2022, 12:59 door Anoniem
Door Anoniem: Zolang publicroam zich veelvuldig laat screenen zou ik het een veilig alternatief voor de gratis wifi's in allerhande winkels vinden. Maar als ze te groot worden dan is de potentie om weer te profilen en data minen veel te groot en waardevol geworden en zal voor mij het vertrouwen weer gaan wankelen.
Voor het "profilen" waar je kennelijk zo bang voor bent is er eigenlijk geen verschil tussen een wifi per winkel en publicroam,
het is zelfs "slechter" omdat je het random MAC adres wat de telefoon gekozen heeft voor publicroam ook kunt volgen
tussen verschillende plaatsen, wat niet lukt als die plaatsen voor wpa2 een verschillende SSID hebben.

Hier is het dus niet voor. Een voordeel van systemen als publicroam is dat iedereen zijn eigen sessiekey heeft, dus
mensen in de buurt van de wifi kunnen (met kennis van het wachtwoord, wat bekend is bij alle klanten) elkaars verkeer
afluisteren. De winkel zelf kan uiteraard, publicroam of niet, gewoon alle verkeer afluisteren als ze dat willen.
25-07-2022, 13:01 door Anoniem
Door majortom: Het lijkt me een dienst om te mijden. Het opslaan van je telefoonnummer (die je blijkkbaar tijdens een soort van onboarding proces moet geven) in combinatie met de locaties waar je van de dienst gebruik maakt lijkt me niet noodzakelijk voor het doel.
Het telefoonnummer wordt gebruik om je je wachtwoord door te kunnen geven. Een alternatief zou je e-mail adres zijn.
25-07-2022, 13:28 door majortom
Door Anoniem:
Door majortom: Het lijkt me een dienst om te mijden. Het opslaan van je telefoonnummer (die je blijkkbaar tijdens een soort van onboarding proces moet geven) in combinatie met de locaties waar je van de dienst gebruik maakt lijkt me niet noodzakelijk voor het doel.
Het telefoonnummer wordt gebruik om je je wachtwoord door te kunnen geven. Een alternatief zou je e-mail adres zijn.
Nog steeds hoef je dat telefoonnummer dan niet op te slaan. Eventueel verlies van het wachtwoord kan worden opgelost door opnieuw te onboarden.
25-07-2022, 13:32 door Anoniem
https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.publicroam.app
De applicatie van hun weet altijd precies waar jij bent. In combinatie met jouw telefoonnummer en onbetrouwbare organisatie die het runt kan het een mooie tool zijn voor een overheid die haar onderdanen niet vertrouwt.
25-07-2022, 13:40 door Anoniem
Hoe gratis is dit echt? De belastingbetaler betaalt grof aan Publicroam B.V. Zie hier alle afnemers: https://publicroam.nl/locaties

Van hun website:
Kosten
De dienst wordt geleverd op basis van een eenmalige aansluitfee en een vaste all-in abonnementsvergoeding. De hoogte is afhankelijk van het aantal locaties en access points.Gemiddelde gaat het om circa 500 euro per jaar voor kleine overheidsinstanties tot enkele duizenden euro’s per jaar voor grote instanties.

Je zou willen dat dit als stichting zonder winstoogmerk opgezet zou zijn. Nu spekken publieke instellingen massaal de kas van publicroam bv.
25-07-2022, 13:51 door Anoniem
Door johanw: Voegt public wifi nog veel toe tegenwoordig? Ik zet soms wifi uit omdat 4G vaak sneller is en ik mijn data toch nooit opkrijg. Als ze al beginnen over accounts aanmaken geloof ik het verder wel.

Dat was mijn eerste gedachte ook, maar ze zitten in een ietwat specifiekere doelgroep/doel-locatie :

https://www.sidn.nl/nieuws-en-blogs/veilige-wifi-van-publicroam-op-bijna-700-locaties-in-nederland

Ze hebben het met name over bibliotheken als voorbeeld van 'openbare ruimte' .
Dat zijn typisch de plaatsen waar (ook/juist) mensen komen met heel marginale inkomens , ook voor allerlei maatschappelijke ondersteuning - en die hebben niet altijd een luxe dikke databundel.
Als ze dan ook plaatsen als de wachtkamers van gemeentehuizen, sociale diensten etc gaan bedienen is het echt wel een voordeel - als je daarvoor een roaming dienst hebt met een enkel account, en goede authenticatie .
Vergeleken met 'niks' of iedere plek z'n eigen gasten wifi .
25-07-2022, 14:27 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe gratis is dit echt? De belastingbetaler betaalt grof aan Publicroam B.V. Zie hier alle afnemers: https://publicroam.nl/locaties

Van hun website:
Kosten
De dienst wordt geleverd op basis van een eenmalige aansluitfee en een vaste all-in abonnementsvergoeding. De hoogte is afhankelijk van het aantal locaties en access points.Gemiddelde gaat het om circa 500 euro per jaar voor kleine overheidsinstanties tot enkele duizenden euro’s per jaar voor grote instanties.

Je zou willen dat dit als stichting zonder winstoogmerk opgezet zou zijn. Nu spekken publieke instellingen massaal de kas van publicroam bv.

Als het waar is dat er 700 locaties zijn die gemiddeld 500 per jaar betalen dan krijgt publicroam 350.000 euro per jaar binnen.
Daar kun je toch niet heel rijk van worden als je betrouwbare infra moet runnen en met een paar man beheren.
Maak je het allemaal liefdewerk dan is er weer de neiging om geld binnen te halen via advertenties en het verkopen
van gegevens, dat moet je toch ook niet willen?
25-07-2022, 14:58 door Anoniem
Waar komt toch die grenzeloze behoefte tot schoudersurfen overal vandaan. Wie legt dit uit?
25-07-2022, 15:02 door Anoniem
Meer grote 5G/6G/7G antennes op
alle grote gebouwen in nederland plaatsen
net zo lelijk als alle grote windmolens die in zee staan.

The Matrix
25-07-2022, 19:34 door jali
Grappig, bijna alleen maar negatieve reacties.
Ben benieuwd hoeveel van de reactie komen van studenten die uitgebreid van eduroam gebruik gemaakt hebben.
Als ik publicroam zo lees dan is het feitelijk hetzelfde principe, niet per definitie veiliger maar wel erg handig dat je overal automatisch verbinding hebt.
En de beveiliging dat regelt de lokale aanbieder hoofdzakelijk. Mooie opvolger van FON
25-07-2022, 20:14 door Anoniem
Door Anoniem: https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.publicroam.app
De applicatie van hun weet altijd precies waar jij bent. In combinatie met jouw telefoonnummer en onbetrouwbare organisatie die het runt kan het een mooie tool zijn voor een overheid die haar onderdanen niet vertrouwt.
Je bedoeld een simkaart?
26-07-2022, 12:38 door Anoniem
Door Anoniem: Zolang publicroam zich veelvuldig laat screenen zou ik het een veilig alternatief voor de gratis wifi's in allerhande winkels vinden. Maar als ze te groot worden dan is de potentie om weer te profilen en data minen veel te groot en waardevol geworden en zal voor mij het vertrouwen weer gaan wankelen.

Inderdaad beter zonder account
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.