image

Schade door Engelstalige telefoonfraude dit jaar al één miljoen euro

dinsdag 26 juli 2022, 16:11 door Redactie, 12 reacties
Laatst bijgewerkt: 26-07-2022, 17:18

Oplichters die gebruikmaken van Engelstalige "bandjes" om mensen op te lichten hebben dit jaar al voor zeker 1 miljoen euro schade veroorzaakt. Slachtoffers worden gebeld en krijgen wanneer zij opnemen een computerstem te horen die van de ‘National Police’, ‘Dutch Supreme Court’ of het ‘Ministry of Justice’ afkomstig zou zijn. Volgens de boodschap wordt er misbruik gemaakt van het BSN-nummer of is de gebelde persoon onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen en financiering van terrorisme.

Voor verdere informatie moet het slachtoffer het cijfer 1 intoetsen en wordt daarna doorverbonden met een "agent", die in werkelijkheid een oplichter is. Zo stelt de oplichter dat slachtoffers hun geld moeten "veiligstellen" door het naar een andere rekening over te maken of wordt er gevraagd software te installeren waarmee de oplichter de computer van het slachtoffer op afstand kan overnemen.

Vorig jaar maakten 9500 mensen melding bij de Fraudehelpdesk dat ze door dergelijke Engelstalige telefoontjes waren gebeld. Honderd mensen werden daadwerkelijk opgelicht voor een totaalbedrag van 750.000 euro. Tot 16 juli van dit jaar heeft de Fraudehelpdesk al meer dan 8300 meldingen ontvangen. 122 daarvan waren afkomstig van slachtoffers die financieel gedupeerd zijn, voor een bedrag van zo'n 1 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers die de Fraudehelpdesk met Security.NL deelde.

De werkelijke schade ligt mogelijk hoger, aangezien het hier alleen gaat om meldingen van slachtoffers bij de Fraudehelpdesk. Cijfers van bijvoorbeeld banken of politie zijn niet meegenomen. Slachtoffers van deze fraudevorm, waaronder een vrouw die voor 38.000 euro werd opgelicht, hoeven niet op een vergoeding van hun bank te rekenen, zo blijkt uit verschillende uitspraken van het financiële klachteninstituut Kifid.

Reacties (12)
26-07-2022, 16:26 door Anoniem
Zojuist nog gebeld door een engelstalig bandje van de "Minstery of justice" Ik heb meteen opgehangen en het 06-nummer opgezocht. Dit bleek geregistreerd te staan bij KPN maar ik kan nergens een formulier vinden om het te melden (alleen overlast op hun eigen nummers)
26-07-2022, 16:44 door Anoniem
Door Anoniem: Zojuist nog gebeld door een engelstalig bandje van de "Minstery of justice" Ik heb meteen opgehangen en het 06-nummer opgezocht. Dit bleek geregistreerd te staan bij KPN maar ik kan nergens een formulier vinden om het te melden (alleen overlast op hun eigen nummers)
Ophangen is verstandig. (*)
Proberen het 06-nummer te melden heeft weinig nut omdat het zeer waarschijnlijk (99,999%) iet het nummer is waarmee je gebeld bent.

(*) Hoewel het natuurlijk altijd leuk is om de bedrieger te bedriegen.
Mijn record is 55 minuten. ;-)
26-07-2022, 18:08 door Anoniem
De digitale samenleving

Leuker kunnen we het niet maken wel makkelijker

The Matrix
26-07-2022, 19:58 door Anoniem
Als je te slim overkomt, dan hangen ze zelf op. En je kunt op alle toetsen drukken. Hun IVR maakt geen onderscheid tussen 1 of 9.

Te slim kan ook al zijn dat je tegengas geeft dat zij jou bellen na hun vraag:
"You have called us?"
-"No I did not, you called me."
"But you pressed 1 in the menu"
-"I pressed 9."
(.. tuut .. tuut .. tuut ..)
26-07-2022, 21:12 door Anoniem
Door Anoniem: Zojuist nog gebeld door een engelstalig bandje van de "Minstery of justice" Ik heb meteen opgehangen en het 06-nummer opgezocht. Dit bleek geregistreerd te staan bij KPN maar ik kan nergens een formulier vinden om het te melden (alleen overlast op hun eigen nummers)
dat nummer is hoogst waarschijnlijk gespooft. Kan elk willekeurig nummer zijn, dus ook die van jou of mij
27-07-2022, 09:03 door johanw
Dat daar nog iemand intrapt. Of is de tijdverspilling van de gebelde in dat miljoen schade meegenomen?
27-07-2022, 09:10 door Anoniem
Nog een tip: Altijd onbekende nummers opnemen met "Hallo?". Dan kunnen ze ook je naam niet opnemen en verder misbruiken.
27-07-2022, 10:57 door Anoniem
Door Anoniem: Nog een tip: Altijd onbekende nummers opnemen met "Hallo?". Dan kunnen ze ook je naam niet opnemen en verder misbruiken.
Opnemen en 2-3 seconde geen geluid maken. Als het een robodialer is dan hangen ze op. Als het een mens is dan hoor je van hun kant geluid en kan je het gesprek aangaan.
27-07-2022, 19:58 door Anoniem
Door Anoniem: Nog een tip: Altijd onbekende nummers opnemen met "Hallo?". Dan kunnen ze ook je naam niet opnemen en verder misbruiken.

Gewoon niet opnemen. Ik filter alle anonieme nummers, en neem niet op bij nummers die niet in mijn adressenlijst staan. Als het belangrijk is wordt er wel een voicemail ingesproken. En als ik achter mijn laptop zit en snel genoeg Google kan opstarten heb ik snel in de gaten of ik toch wil opnemen. Werkt al jaren prima. Nooit klachten gehad.
28-07-2022, 11:11 door Anoniem
Waarom is het spoofen van nummers eigenlijk nog steeds mogelijk? Hoe lastig zou het zijn voor telecom-bedrijven om dit te voorkomen? Hoe lastig zou het zijn voor ISPs om het spoofen van IP adres te voorkomen?

Het antwoord zou ergens tussen "rete-makkelijk" en "kinderlijk eenvoudig" moeten liggen, maar "ze" hebben er geen zin in, en "ze" draaien zeker niet op voor de kosten van de fraude...
28-07-2022, 20:50 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom is het spoofen van nummers eigenlijk nog steeds mogelijk? Hoe lastig zou het zijn voor telecom-bedrijven om dit te voorkomen? Hoe lastig zou het zijn voor ISPs om het spoofen van IP adres te voorkomen?

Het antwoord zou ergens tussen "rete-makkelijk" en "kinderlijk eenvoudig" moeten liggen, maar "ze" hebben er geen zin in, en "ze" draaien zeker niet op voor de kosten van de fraude...
Misschien is het niet zo makkelijk, als jij beweert. Maar het hosten gaat je goed af.
01-08-2022, 12:42 door Anoniem
Ziekenhuizen bellen anoniem om overlast te voorkomen door bellers. Toch handig dat je opneemt bij een telefonisch consult.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.