image

Fraudehelpdesk ziet aantal slachtoffers van WhatsAppfraude verder afnemen

woensdag 27 juli 2022, 11:20 door Redactie, 7 reacties

Het aantal Nederlanders dat slachtoffer is geworden van WhatsAppfraude en dit meldde bij de Fraudehelpdesk is verder afgenomen. Dat blijkt uit cijfers die de organisatie met Security.NL deelde. In 2020 ontving de Fraudehelpdesk meer dan twaalfduizend meldingen van mensen die via WhatsApp door een oplichter waren benaderd en zich voordeed als vriend of familielid en om geld vroeg. Ruim dertienhonderd mensen maakten uiteindelijk geld over voor een totaalbedrag van 3,9 miljoen euro.

In 2021 kwamen er bij de Fraudehelpdesk 8500 meldingen van WhatsAppfraude binnen, waarvan 635 van slachtoffers die geld naar de oplichters hadden overgemaakt. Het gemelde schadebedrag bedroeg 2,5 miljoen euro. Dit jaar lijkt de daling verder door te zetten. Tot 1 juli van dit jaar lieten 2200 mensen aan de Fraudehelpdesk weten dat ze via WhatsApp door een fraudeur waren benaderd. In 164 gevallen was de fraude succesvol, waarbij een totaalbedrag van 450.000 euro werd overgemaakt.

Bij de cijfers moet wel worden opgemerkt dat het hier alleen gaat om meldingen bij de Fraudehelpdesk. Sinds mei 2020 kunnen slachtoffers van WhatsAppfraude ook via politie.nl aangifte doen. Ook startte de politie eind 2020 een landelijke aanpak van deze fraudevorm. Begin deze maand liet minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid weten dat er wordt gekeken of een proef waarbij deurwaarders worden ingezet om het geld van slachtoffers bij internetoplichters terug te halen ook bij WhatsAppfraude kan worden toegepast.

Reacties (7)
27-07-2022, 11:59 door Anoniem
Door het niet meer te gebruiken neemt
dit verder af prima toch :-)

The Matrix
27-07-2022, 12:26 door Anoniem
Je mag nou toch ook wel een keertje verwachten, na zoveel berichtgevingen en waarschuwingen, dat het kwartje bij de whatapp gebruikers nou toch wel gevallen zal zijn, dat je niet zomaar geld moet overmaken omdat iemand beweert ergens geld voor nodig te hebben.

En toch denk dar we dit soort verhalen van oplichting nog vaak voorbij zullen zien komen.
27-07-2022, 15:43 door Anoniem
hoe kan het dat ik deze berichten krijg of gebeld word door 044 nummer
ik heb geheim nummer nummer melder staat uit en niemand behalve werkgever heeft mijn nummer

en toch komen er berichten van derden binnen ??

gr rob
27-07-2022, 16:08 door Anoniem
Door Anoniem: hoe kan het dat ik deze berichten krijg of gebeld word door 044 nummer
ik heb geheim nummer nummer melder staat uit en niemand behalve werkgever heeft mijn nummer

en toch komen er berichten van derden binnen ??

gr rob

Omdat ze gewoon random nummers bellen.
28-07-2022, 07:20 door Anoniem
Door Anoniem: hoe kan het dat ik deze berichten krijg of gebeld word door 044 nummer
ik heb geheim nummer nummer melder staat uit en niemand behalve werkgever heeft mijn nummer

en toch komen er berichten van derden binnen ??

gr rob

Niemand heeft een geheim nummer.
31-07-2022, 22:30 door Anoniem
Misschien omdat Facebook, Instagram en Whatsapp aan't wegdeemsteren zijn door webapp wijzigingen? Ik geloof nl. niet dat de mensheid wijzer geworden is. Daarvoor zit ik te lang in de IT.
01-08-2022, 14:00 door Anoniem
Door Anoniem: Misschien omdat Facebook, Instagram en Whatsapp aan't wegdeemsteren zijn door webapp wijzigingen? Ik geloof nl. niet dat de mensheid wijzer geworden is. Daarvoor zit ik te lang in de IT.

Niet zo neuzelen .
"Wijzer" misschien niet , maar met genoeg voorlichting en voorbeelden leren groepen mensen wel bepaalde stijlen van fraude herkennen en vermijden .

Waarschijnlijk niet 'wijzer' in generieke zin, maar de fraudeurs moeten wel weer met een nieuwe modus operandi en verhaal komen om de slachtoffers op te lichten .

Het geld voor veel meer adviezen die echt wel doordringen - alleen soms niet meer effectief zijn in gewijzigde omstandigheden.
(NiCad batterij - leegtrekken en dan pas opladen is optimaal. LiON - zoveel mogelijk aan de lader houden is optimaal. Je ziet natuurlijk veel mensen NiCAD advies toepassen op LiON ).
Ander punt (leerde ik ook pas onlangs - Windows is niet zo mijn ding) : power off is GEEN full reset, maar effectief een hibernate met fast start . Mensen hadden echt wel geleerd dat 'volledig down brengen' soms nodig was om echt schoon te beginnen , alle state opnieuw opbouwen . Bah - werkt dat niet meer voor dat doel.

Anyway - ik wil echt wel geloven dat met genoeg aandacht en mediacampagnes een specifieke vorm van fraude minder effectief wordt .

Ik denk alleen niet dat dat _generiek_ werkt - mensen worden niet "algemeen slimmer" , maar leren wel degelijk een bepaalde aanpak van de fraudeur te herkennen.
Je kunt een analogie met immuunsystemen zien.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.