image

Proef waarbij deurwaarder op internetoplichters wordt afgestuurd uitgebreid

maandag 11 juli 2022, 12:05 door Redactie, 11 reacties

Een proef waarbij slachtoffers van internetoplichting via een deurwaarder hun geld van de dader kunnen terugkrijgen wordt uitgebreid. Het gaat om fraudezaken waarbij iemand iets online bestelt en vervolgens geen product ontvangt, maar mogelijk gaat het ook gelden voor WhatsAppfraude. De fraudegevallen worden direct na aangifte met instemming van de slachtoffers behandeld door de Landelijke Associatie van Gerechtsdeurwaarders (LAVG) en de Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling (SODA).

Deze organisaties stellen de verdachten namens het slachtoffer aansprakelijk. Zo kunnen slachtoffers via een civiele procedure hun geld terugkrijgen. Aan de eerste ronde van de proef, georganiseerd door de overheid en verschillende organisaties, deden 211 slachtoffers van internetoplichting mee. Een kwart van de slachtoffers kreeg het volledige bedrag terug. In nog eens een kwart van de gevallen kregen de slachtoffers hun schade gedeeltelijk vergoed.

Een grote meerderheid van de online fraudeurs (87 procent) heeft via de pilot financiële of juridische consequenties ervaren. Zij hebben het geld terug betaald, troffen een betalingsregeling of kregen te maken met een gerechtelijke procedure of vonnis. Verder stelt 92 procent van de slachtoffer dat ze de volgende keer opnieuw aangifte zullen doen en negentig procent zou nogmaals LAVG of SODA inschakelen bij een nieuw geval van online fraude.

De politie is bezig met een vervolg van de pilot, die op korte termijn naar meer politie-eenheden wordt uitgebreid. Parallel aan de uitbreiding van de pilot, zal samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Openbaar Ministerie, SODA, gerechtsdeurwaarders en banken naar een landelijke uitrol worden gekeken. Tevens wordt onderzocht of de pilot kan worden uitgebreid naar WhatsAppfraude, zo laat minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer weten.

Reacties (11)
11-07-2022, 12:11 door johanw
Dat is het eerste schrikeffect, en waarschijnlijk veel oplichters die zo dom waren niet naar de zitting te komen en zo bij verstek veroordeeld werden. De eerste die zich succesvol weet te verdedigen zal die aanpak gecopieerd zien worden waardoor het succes percentage wel zal inzakken.
11-07-2022, 13:06 door Anoniem
Door johanw: Dat is het eerste schrikeffect, en waarschijnlijk veel oplichters die zo dom waren niet naar de zitting te komen en zo bij verstek veroordeeld werden. De eerste die zich succesvol weet te verdedigen zal die aanpak gecopieerd zien worden waardoor het succes percentage wel zal inzakken.
Dit zuig je allemaal uit je duim.
Het is nergens op gebaseerd.
11-07-2022, 13:11 door Anoniem
Wel handig voor de crimineel, mocht die nog niet alle persoonsgegevens (juist) hebben na deze procedure heeft hij/zij het allemaal in bezit.
11-07-2022, 13:32 door Anoniem
Door Anoniem:
Door johanw: Dat is het eerste schrikeffect, en waarschijnlijk veel oplichters die zo dom waren niet naar de zitting te komen en zo bij verstek veroordeeld werden. De eerste die zich succesvol weet te verdedigen zal die aanpak gecopieerd zien worden waardoor het succes percentage wel zal inzakken.
Dit zuig je allemaal uit je duim.
Het is nergens op gebaseerd.

Het is wel een logische conclusie. Een nieuw middel is effectief, totdat het gespuis de mazen begint te vinden.
11-07-2022, 14:24 door Anoniem
Een analoge samenleving het terug keren
van de retail-markt,geen vrije met elkaar concurrerende open markt,
het terug keren van winkelend publiek en minder online aankopen.
telefoon-cellen terug in het straatbeeld,weg met de smartphone,
je geld veilig halen bij een loket.

NL1995-1998
11-07-2022, 15:17 door Anoniem
Goed begin. Vergeet ook niet dat gerechtsdeurwaarders nog tot de zelfdzame groep keurige beroepen vallen. Zo komt een gerechtsdeurwaarder nooit met een honkbalknuppel. Een belangrijk verschil met incassobureaus die soms bijna naadloos overlopen in motorclubs die open schulden komen oplossen. De deurwaarder is een keurige meneer of mevrouw, die altijd in redelijkheid tracht het zo pijnloos mogelijk te laten verlopen. Ook als er een vonnis ligt dat je hele inboedel geveild moet worden. Altijd rustig, en nooit duwen en trekken.

Op wiki kun je precies lezen waar een gerechtsdeurwaarder allemaal aan moet voldoen voordat de titel op het visitekaartje mag: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gerechtsdeurwaarder

Er zijn meer onderdelen in de IT waar we zulke keurige mensen node missen. Bijvoorbeeld op gebied van security. Er zijn hele goeie deskundigen. En diverse ISO-tiepdiploma's te behalen. Maar een soort van security-registeraccountant die een mooie verklaring afgeeft, niet enkel wat zegt over de gebruikte technieken maar ook bevestigd dat men al dan niet goed op de bal zit te spelen, dat is er nog niet. Het zelfde geldt voor keurige privacy deskundigen. Die onafhankelijk kunnen verklaren dat je netjes enkel opslaat wat je nodig hebt. Maar ook dat mocht je toch iets aan de weet komen wat niet zou mogen horen, je de andere kant op kijkt. Alles in dezelfde lijn van andere keurige beroepen, zoals arts, advocaat, rechter, die hoek. Er gaat zoveel geld om, online, er zijn zoveel belangen die online gaan, het wordt tijd daar eens wat voor te bedenken.
11-07-2022, 21:21 door Anoniem
Door Anoniem:
Het is wel een logische conclusie. Een nieuw middel is effectief, totdat het gespuis de mazen begint te vinden.
Daarom hebben we ook een regering! Als je alle wetten en regels hetzelfde kon laten dan was het ook niet nodig
om een regering te hebben, dan kon je gewoon het wetboek hetzelfde laten en het land operationeel houden met
alleen ambtenaren.
12-07-2022, 06:01 door Anoniem
Het gespuis zit in boven- en onderwereld en die twee zijn ook nogal eens onderling verweven.
Begin er maar eens aan zou ik zo zeggen. We zien waar het heen gaat als het grootste gespuis begint.
12-07-2022, 09:42 door waterlelie
Heel goed initiatief, had eigenlijk al veel eerder moeten worden ingevoerd. Om oplichting te bewijzen, moeten meerdere slachtoffers aangifte doen, en dan maar hopen dat justitie hiervoor tijd heeft. Nu kan iedereen na een kantongerecht uitspraak, en die kan ook elk slachtoffer redelijk goedkoop en eenvoudig starten, je hebt geen advocaat nodig, en ongeacht of de gedagvaarde oplichter wel of niet verschijnt, zal de rechter de vordering toewijzen, en de burger kan een deurwaarder opdracht geven die vordering te innen.

Je moet je voorstellen, dat daarmee op alle bezittingen van de oplichter op een paar meubelstukken na beslag kan worden gelegd, en openbaar worden verkocht. Jaag ze op, zou ik dit het motto willen meegeven..
12-07-2022, 14:44 door johanw
Door Anoniem: Goed begin. Vergeet ook niet dat gerechtsdeurwaarders nog tot de zelfdzame groep keurige beroepen vallen.

Nou... ze hevbben er vaak een incassobureau naast, en maken dan voor hun incasso praktijk gebruik van de GBA, iets wat ze alleen vanuit hun functie als deurwaarder mogen doen. Illegaal dus. Verder wordt er geregeld tegen de regels in gegaan als het om de beslagvrije voet gaat.

Zo komt een gerechtsdeurwaarder nooit met een honkbalknuppel.

Waarschijnlijk omdat hij bang is dat zijn slachtoffer er ook een heeft en er beter mee om kan gaan.
19-07-2022, 08:01 door Rick van der Rest
Het is onze verwachting vanuit Eerste Hulp Bij Online Fraude van LAVG dat de cijfers zich nog zullen verbeteren. De gerapporteerde cijfers zijn gebaseerd op een looptijd van minder dan een jaar. We houden de zaken langer in behandeling. Daarbij lopen de beslagleggingen langer bij de zaken na vonnis. Wanneer algemeen bekend wordt dat er beslag wordt gelegd bij het uitblijven van betalingen, zullen we vaker aflossingsregelingen al sluiten in het minnelijke incassotraject. Dit is ook de ervaring bij onze aanpak van Tanken Zonder Betalen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.