image

Kamervragen over veiligheid van dna-gegevens in overheidsdatabases

vrijdag 29 juli 2022, 12:51 door Redactie, 6 reacties

In de Tweede Kamer zijn vragen gesteld over de veiligheid van dna-gegevens in databases die door de overheid zijn aangelegd en of er genetisch materiaal van Nederlanders bewaard is gebleven bij de afname van coronatesten. Het gaat bijvoorbeeld om de Nederlandse dna-databank voor strafzaken met het dna van veroordeelden.

Aanleiding voor de Kamervragen van FvD-Kamerlid Van Houwelingen zijn uitspraken van een Amerikaans congreslid. Die liet tijdens het Aspen Security Forum weten dat het mogelijk is om op basis van iemands dna biologische wapens te ontwikkelen waarmee de betreffende persoon kan worden aangevallen. Houwelingen wil nu van minister Kuipers van Volksgezondheid weten of het daadwerkelijk mogelijk is om dergelijke biowapens te ontwikkelen.

"Is het, gezien het feit dat grootschalige diefstal van data en persoonsgegevens schering en inslag is, denkbaar dat ook Nederlandse dna-gegevens bewaard door de Nederlandse Staat gevaar lopen, aangezien de Nederlandse Staat ook dna-gegevens van Nederlandse personen bewaart, bijvoorbeeld van veroordeelden? Kunt u de veiligheid van dna van Nederlanders garanderen?", vraat het FvD-Kamerlid verder.

Kuipers moet ook duidelijk maken of er genetisch materiaal bewaard is gebleven bij de afname van coronatesten in Nederland en wat het standaardprotocol is voor het verwerken van DNA. De minister heeft drie weken om met een reactie te komen.

Reacties (6)
29-07-2022, 13:09 door Anoniem
Het antwoord kan je eigenlijk al raden.
Er wordt niets langer bewaard dan strikt noodzakelijk en daarna vernietigd.

Helaas geloof ik helemaal niets meer van welke regering dan ook, en verdenk ze er zelf van dat ze je DNA al vanaf de hielprik opslaan.
Ze liegen over werkelijk alles waarvan later keer op keer uitkomt dat het toch iets anders in mekaar zat dan zij beweren te doen.
Ze zullen het alleen nooit openlijk toegeven. Nu nog niet.
29-07-2022, 14:39 door Anoniem
"Is het, gezien het feit dat grootschalige diefstal van data en persoonsgegevens schering en inslag is, denkbaar dat ook Nederlandse dna-gegevens bewaard door de Nederlandse Staat gevaar lopen, aangezien de Nederlandse Staat ook dna-gegevens van Nederlandse personen bewaart, bijvoorbeeld van veroordeelden? Kunt u de veiligheid van dna van Nederlanders garanderen?", vraat het FvD-Kamerlid verder.

Goh, het is zeker vakantie dat politici allemaal "ICT"-vragen aan de ministers gaan stellen.

Natuurlijk kan een minister dat niet garanderen. Geen enkele database is 100% veilig. Zeker niet als de overheid er zelf verlekkerd naar kijkt om die data te hergebruiken voor andere doelen dan waar de data voor opgeslagen is.

Maar dat zal een minister niet weerhouden om diplomatiek zo te antwoorden dat het lijkt alsof dat wel gegarandeerd kan worden.

Vraag: Zitten de DNA-gegevens van dhr. Van Houweling soms in een van die databases, dat hij zo bang is dat ze gebruikt zullen worden voor een biowapen?

Want dhr. Van Houweling weet natuurlijk dat je daar een uitgebreider DNA profiel voor nodig hebt, dan datgene wat meestal opgeslagen wordt in zo'n database.

En zijn de personen wiens dna in zo'n database opgeslagen zitten, zo belangrijk dat een vreemde natie daar geld, tijd, en moeite voor gaat doen om een persoon-specifiek biowapen te maken?
Waarom zou China of de VS een specifieke jan-modaal willen doden met een biowapen? Daar kunnen ze ook een kogel, bom of injectienaald in een paraplu voor gebruiken.
Goedkoper, en minstens even efficient.
Bestaat er soms een uitgebreide dna-database van politici en BN-ers waar wij als burgers geen weet van hebben?


@Redactie:
Wat bedoelen jullie met "vraat het FvD-Kamerlid verder." (zie citaat voor de context)
Vraat is verleden tijd van vreten (eten).
29-07-2022, 16:57 door karma4
Wonderljk, het verbande met privacy activisme en Fvd zo goed in een artikel te zien.
29-07-2022, 21:03 door Anoniem
Door karma4: Wonderljk, het verbande met privacy activisme en Fvd zo goed in een artikel te zien.

Zucht.

Wat bedoel je met deze onleesbare zin?
Licht svp duidelijk toe. Graag met onderbouwing.
We kunnen niet gedachten lezen.
31-07-2022, 09:19 door Anoniem
Door Anoniem: Het antwoord kan je eigenlijk al raden.
Er wordt niets langer bewaard dan strikt noodzakelijk en daarna vernietigd.

Helaas geloof ik helemaal niets meer van welke regering dan ook, en verdenk ze er zelf van dat ze je DNA al vanaf de hielprik opslaan.
Ze liegen over werkelijk alles waarvan later keer op keer uitkomt dat het toch iets anders in mekaar zat dan zij beweren te doen.
Ze zullen het alleen nooit openlijk toegeven. Nu nog niet.

AIVD gaf al langer geleden aan dat ze een DNA-dB wilde hebben (of eigenlijk al hadden..../uhhh nog steeds hebben!), denk dat corona en de daarmee gepaarde pcr-testen hun aardig van pas zijn gekomen!

02-07-2008 13:29 Duitsland en Nederland: test met uitwisselen dna-data succesvol
https://tweakers.net/nieuws/54293/duitsland-en-nederland-test-met-uitwisselen-dna-data-succesvol.html

22-07-2009 15:29 Overzicht anti-privacy maatregelen Nederlandse overheid
https://www.security.nl/posting/25720/Overzicht+anti-privacy+maatregelen+Nederlandse+overheid

25-03-2015 14:57 AIVD beheerde illegale DNA-database
https://www.security.nl/posting/423043/AIVD+beheerde+illegale+DNA-database

01-04-2015 17:41 Plasterk wil DNA-database voor AIVD toestaan
https://www.security.nl/posting/423756/Plasterk+wil+DNA-database+voor+AIVD+toestaan


31-08-201511:59 Privacywaakhond: nieuwe afluisterwet onnodig en onrechtmatig
https://www.security.nl/posting/441628/Privacywaakhond%3A+nieuwe+afluisterwet+onnodig+en+onrechtmatig

https://www.privacybarometer.nl/maatregel/0/Index geeft (of eigenlijk gaf) een overzicht (van aangenomen wetten) hoe langzaam maar zeker van de privacy werd weggesnoept.
Helaas word de site niet meer geupdate sinds 2018

ps @Anoniem 29-07-2022, 21:03 > zie je k4 , sla een alinea over is zoveel beter dan voeden !
31-07-2022, 14:58 door Anoniem
@ anoniem van 9:19 heden,

Mooi overzicht en duidelijke links, m'n beste, maar dit alles is al heel lang geleden ingezet via eugenetica onderzoek, mede via binnengehaalde expertise uit Nazi-Duitsland met operatie Paperclip door de USA en ook door Sovjets, recentelijk nog weer corporationeel via gegevens, die mensen zelf aanleverden aan een Israelische genealogie-start-up, een heriditairy-onderzoeker. Heeft u nog verwanten uit Koningsbergen?

Ten goede gebruikt kan het een zegen voor de mensheid betekenen, bijvoorbeeld welke dosering van een middel slaat aan bij iemand met meer of minder Neanderthal DNA.? Wat doen bloedgroepen ertoe? - rhesusfactor? Wees een zegen voor de mensheid en geen diabolische liegende genocide-ten-uitvoer-legger (velen worden ook omgekocht of gecorrumpeerd). De wereld is wat dat aangaat al 1 moeras-achtige hoogstcriminele mafia-bende, and no-one to really cleanse the swamp.

Van veiligheidsdienst, meestal voor kwaadaardige doeleinden (zie wat Japanners deden rond en na 1930 op het Aziatisch continent) tot religieuze groeperingen voor afterlife bekeringen, zo gek kan je het niet bedenken, het heeft impact.

De een mag geen cola en koffie drinken en de ander wast de kleding niet 9 dagen lang bij het herdenken van de verwoesting van de tempel. Men eet dan geen vlees, ook geen kip. Het zijn dagen vol rouw over het wegtrekken van de Shekinah.

Denk bijvoorbeeld aan de impact die je ziet via de "alleged Ukrainian bio-labs, biowapens gericht tegen "ze Ruzzian DNA".
en thans via universitair onderzoek ten behoeve van een rogue gegane farma-industrie. Zulk soort initiatievcen, ze beloven weinig goeds. Biowapens zijn thans echter eestal destructieve toxines.

Maar voor de gewone burger is het een ver van mijn bed show, tot het ogenblik dat ze alleen sprinkhanenbrood mogen eten en ze zich zullen bevinden in een scenario als in de dystopische thriller-film Soylent Green uit 1973. Maar dan is het reeds veel en veel te laat. Dan is de nieuwe afgrijzelijke New World realiteit al over hun ogen en oren getrokken. Geen weg terug meer mogelijk, bewust, maar vooral ook onbewust en dat voor velen althans en de rest zal moeten verdwijnen.

Dus de plannen liggen er al vanaf de dagen van Cromwell, zeg maar, om een weinig algemeen bekende aanvangsdatum te noemen. Moge G*d ons allen behoeden en ons dna beschermen.

#observator
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.