image

Appartementseigenaar moet camera's gericht op galerij van rechter verwijderen

maandag 1 augustus 2022, 12:29 door Redactie, 19 reacties

Een appartementseigenaar moet twee camera's die zijn gericht op de galerij verwijderen omdat er geen gerechtvaardigd belang is voor het schenden van de privacy van andere bewoners, zo heeft de rechtbank Amsterdam geoordeeld. De man woont in een complex met 61 appartementen. Eerder had hij in de gemeenschappelijke ruimte spionnetjes en camera's opgehangen, die de man na sommaties door de VVE verwijderde.

Recentelijk plaatste de man in zijn appartement meerdere camera's, waarvan er twee gericht zijn op de gevel en een deel van de galerij. De VVE vorderde dat de man zijn camera's verwijdert en hem wordt verboden om camera’s rond zijn woning op te hangen die gericht zijn op de gemeenschappelijke en openbare ruimtes.

Volgens de VVE heeft de man de camera's zonder toestemming van de ALV opgehangen die gericht zijn op de gemeenschappelijke ruimte, waarmee hij de privacy van anderen schendt en er daarom sprake van een onrechtmatige situatie is. Alleen de VVE mag na goedkeuring door de ALV camera’s ophangen die gericht zijn op gemeenschappelijke ruimtes en ook alleen als er een objectiveerbare zorg voor de veiligheid van de bewoners en hun zaken bestaat.

De man stelt dat hij meerdere incidenten heeft meegemaakt in en rond zijn woning waardoor een gevoel van onveiligheid is ontstaan. Ook heeft hij te maken gehad met inbraak. De rechter oordeelde dat de man de camera's moet verwijderen. Het filmen van personen of voorwerpen buiten de woning is onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) alleen met een gerechtvaardigd belang toegestaan.

Volgens de rechter is niet gebleken dat in de buurt en het appartementencomplex veel inbraken plaatsvinden. Bovendien hangen er in het appartementencomplex bij de toegangsdeuren en in de parkeergarage camera’s, zodat de eigendommen van de man ook hierdoor al extra beveiligd worden. Een objectieve reden voor de man om naast zijn eigendommen ook de galerij te filmen ontbreekt dan ook, aldus de rechter.

Die laat verder weten dat de man het idee heeft dat zich rond zijn woning verschillende incidenten hebben voorgedaan, maar dat objectief bewijs daarvoor ontbreekt terwijl dat wel is vereist. De man heeft dan ook geen gerechtvaardigd belang voor het filmen van de galerij. Hij moet de camera's dan ook drie dagen na het vonnis verwijderen, anders krijgt hij een dwangsom van maximaal 10.000 euro opgelegd.

Daarnaast stelde de rechter dat het niet de eerste keer is dat de man camera's heeft opgehangen en hij in een gerechtelijke procedure hierover verwikkeld is. De rechter besloot dan ook een dwangsom op te leggen om te verbieden dat de man nog een keer camera's gericht op de openbare ruimtes van het appartementencomplex ophangt. Deze dwangsom kan ook oplopen tot 10.000 euro.

Reacties (19)
01-08-2022, 12:36 door Anoniem
nou als ik dit zo leest kunnen ook de camera's van rijkswaterstaat weg gehaald worden daar is ook all misbruik van gemaakt
door het o 'm. I.v.m. de boeren.....maar zo als ik all had verwacht zit rutte er achter ....boefje
01-08-2022, 12:40 door Anoniem
De man probeerde alleen maar om een inbraak te voorkomen tijdens de vakantie periode.
Is het weer niet goed.

https://www.security.nl/posting/763161/Politie+adviseert+%22slimme+deurbel%22+om+inbraak+tijdens+vakantie+te+voorkomen
01-08-2022, 12:52 door Anoniem
Je vraagt je af hoe dit verhoudt met een eerder bericht, hier op Security.nl (https://www.security.nl/posting/763161/Politie+adviseert+%22slimme+deurbel%22+om+inbraak+tijdens+vakantie+te+voorkomen), waarbij de politie maar wat blij is met beelden. Het is niet helemaal duidelijk of de camera's die onderdeel vormen van "Camera in Beeld" alleen beelden bevat die door de toets van de AVG kunnen komen. Ergens voel ik dat juist beelden die (een deel) van de omgeving laten zien bruikbaar zijn voor opsporing. Dat geld in mijn ogen ook voor ongure sujetten die zich onrechtmatig) toegang hebben verschaft in in flats met galerijen.
01-08-2022, 13:13 door Anoniem
Politie: hang vooral een camera op (https://www.security.nl/posting/763161/Politie+adviseert+%22slimme+deurbel%22+om+inbraak+tijdens+vakantie+te+voorkomen)
01-08-2022, 13:57 door Anoniem
Als ik die man was ging ik in hoger beroep wan de politiea dviseerd inderdaad om een deurbel MET CAMERA daarin op te hangen!
01-08-2022, 14:07 door Anoniem
Tjonge, drie mensen die naar hetzelfde artikel verwijzen, en niet een die er even een hyperlink van maakt:
https://www.security.nl/posting/763161/Politie+adviseert+%22slimme+deurbel%22+om+inbraak+tijdens+vakantie+te+voorkomen
(hint: klik op ondersteunde bbcodes en je ziet wat je in moet typen om dat te laten werken - het is niet moeilijk)
01-08-2022, 14:13 door Anoniem
Het aardige is dat het hier om Amsterdam gaat. Alhoewel het spionnetje ook in andere steden als nationaal erfgoed gezien kan worden, is dat het zeker in Amsterdam! Daarnaast kan ik mij met zo wat handigheden voorstellen dat met een vervolgens binnen gemonteerde camera, die van buiten niet zichtbaar is, maar wel via het spionnetje om het hoekie weet te kijken, een prachtige oplossing kan zijn voor een bezorgde bewoner. Zeker als in het spiegelbeeld van de spiegel geen duidelijke camera te onderscheiden valt. Of het dan van deze of gene wel of niet mag (moge de here ons behoeden voor wat zich allemaal binnen vve's aan de vergadertafel komt melden), valt enkel nog te controleren door binnen te treden. Wat zelfs een rechter die er tegenover woont niet mag want dat zou machtsmisbruik zijn. Daarnaast gewoon prachtig voor het stadbeeld in het algemeen, en natuurlijk ook een geweldig stukje folklore van Nederlandse cultuur die zich altijd maar met de buren wil bemoeien en recht heeft om alles te weten.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Spionnetje
01-08-2022, 14:28 door Anoniem
Ik heb zelf een poging tot inbraak meegemaakt. Maar sinds een bordje: "camerabewaking" heb geplaatst, is het boeventuig niet meer langs geweest. Ik heb nu twee camera's aan mijn pand hangen, niet alleen tegen inbrekers, maar ook wegens de massale autobranden die onze stad hebben geteisterd. En als de rechter niet akkoord zou zijn, dan hang ik mijn camera's gewoon ergens anders.
01-08-2022, 14:48 door Anoniem
Zo zie je maar hoe treurig de situatie in Nederland geworden is... je mag alleen camera's ophangen als het al een keer
fout gegaan is, niet om dat te voorkomen. Triest.
01-08-2022, 15:12 door Anoniem
Door Anoniem: Je vraagt je af hoe dit verhoudt met een eerder bericht, hier op Security.nl (https://www.security.nl/posting/763161/Politie+adviseert+%22slimme+deurbel%22+om+inbraak+tijdens+vakantie+te+voorkomen), waarbij de politie maar wat blij is met beelden. Het is niet helemaal duidelijk of de camera's die onderdeel vormen van "Camera in Beeld" alleen beelden bevat die door de toets van de AVG kunnen komen. Ergens voel ik dat juist beelden die (een deel) van de omgeving laten zien bruikbaar zijn voor opsporing. Dat geld in mijn ogen ook voor ongure sujetten die zich onrechtmatig) toegang hebben verschaft in in flats met galerijen.

Als je je dat afvraagt, moet je het vonnis lezen - het is zo mooi klikbaar gelinkt, notabene .

Het verschil is dat deze man camera's had in/met zicht op de gemeenschappelijke ruimtes van de VVE, die NIET openbaar toegankelijk waren .

En het geheel deed zonder toestemming van een meerderheid van de VVE leden.

Verder is in de belangafweging naar voren gekomen dat zijn redenen (inbraak/overlast) niet bewezen/ondersteund waren.
Hij en z'n advocaat konden dus blijkbaar geen aangiften, meldingen, klachten bij het VVE bestuur over "onguur volk op de galerij" etc laten zien .
En er waren al _algemene_ (van de VVE) camera's in hal of galerij - waarmee ook een stuk inbraakpreventie afgedekt is.


Dus : geen toestemming (als het zo;'n probleem was zou je die toestemming van de andere bewoners wel krijgen), het hele probleem kon hij niet bewijzen , en dan vervalt al snel een gerechtvaardigd en zwaarwegend belang op grond waarvan het wellicht wel gemogen had.
01-08-2022, 16:57 door Anoniem
Gewoon eerst een paar decoy camera's plaatsen, als mensen er naar vragen laat je ze zien dat het nep camera's zijn. Een half jaar later, als iedereen er aan gewent is, vervang je er een paar door echte camera's.
01-08-2022, 18:22 door Anoniem
Hoogst irritant, die camera’s die door Jan en Alleman te pas en te onpas en op de gekste plekken worden opgehangen.
01-08-2022, 19:58 door karma4
Het verhaal is verwonderlijker als je de uitspraak van de rechtbank leest.
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2022:4360
De vve vertegenwoordigd alle bewoners, deze vve eist van één van de bewoners het weghalen van camera's. De vve bepaalt de plaatsing van camera's. De VVE is een soort overheid.
De onveiligheid als gevoel is nooit weggenomen dan wel er speelt wat meer.
01-08-2022, 19:59 door Anoniem
Door Anoniem: Gewoon eerst een paar decoy camera's plaatsen, als mensen er naar vragen laat je ze zien dat het nep camera's zijn. Een half jaar later, als iedereen er aan gewent is, vervang je er een paar door echte camera's.

Hmm, we moeten zelf wel betrouwbaar zijn vind ik.
Als je je geloofwaardigheid verliest verlies je alles.
01-08-2022, 20:32 door Anoniem
Door Anoniem: Zo zie je maar hoe treurig de situatie in Nederland geworden is... je mag alleen camera's ophangen als het al een keer
fout gegaan is, niet om dat te voorkomen. Triest.

weet je wat pas triest is? hier een nieuwe buur die zonder gesprek of kennismaking allerlij cameras (deels gericht op openbare weg ook) ophangt die zo recht ons zij raampje ook in loeren. met zo een persoon valt dus niet te praten en dus reste ons maar een oplossing; folie op het raam. raar he zijn acties en angsten zorgen ervoor dat wij kosten hebben en aan moeten passen. waar is het recht dan? dat is hoe treurig en klein de nederlander is!
02-08-2022, 08:17 door Anoniem
Door Anoniem: Het aardige is dat het hier om Amsterdam gaat.
De zaak is door de rechtbank van Amsterdam behandeld. De gepubliceerde uitspraak is geanonimiseerd en de woonplaats staat er niet in. Het zou Amsterdam kunnen zijn, maar dat hoeft niet. Het gaat om een galerijflat en die staan in heel veel plaatsen.
02-08-2022, 08:55 door Anoniem
Door Anoniem: De man probeerde alleen maar om een inbraak te voorkomen tijdens de vakantie periode.
Is het weer niet goed.

https://www.security.nl/posting/763161/Politie+adviseert+%22slimme+deurbel%22+om+inbraak+tijdens+vakantie+te+voorkomen

Een inbraak voorkomen is de taak van het VvE-bestuur en de politie, niet van de individuele bewoner.

Door Anoniem: Zo zie je maar hoe treurig de situatie in Nederland geworden is... je mag alleen camera's ophangen als het al een keer fout gegaan is, niet om dat te voorkomen. Triest.

Een VvE mag met voldoende stemmen gewoon camera's plaatsen hoor? Als dat niet gebeurt is blijkbaar de noodzaak niet aanwezig of zijn onvoldoende mensen het eens met cameragebruik, dan heb je te accepteren dat de meerderheid het er niet mee eens is, óf je moet het aanvechten bij een kantonrechter.
02-08-2022, 10:24 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: De man probeerde alleen maar om een inbraak te voorkomen tijdens de vakantie periode.
Is het weer niet goed.

https://www.security.nl/posting/763161/Politie+adviseert+%22slimme+deurbel%22+om+inbraak+tijdens+vakantie+te+voorkomen

Een inbraak voorkomen is de taak van het VvE-bestuur en de politie, niet van de individuele bewoner.

Dat is wat te kort door de bocht .

Het is alleen maar een "taak" van de VVE als een meerderheid van de bewoners daartoe besloten heeft op de vergadering .
Volgens het vonnis had deze VVE inderdaad (als VVE) al camara's in gemeenschappelijke ruimtes.

Een eigenaar heeft ook een 'taak' om z'n eigen appartement te beveiligen, alleen de maatregelen die die eigenaar neemt mogen dan niet botsen met belangen van andere bewoners . Of de eigenaar had toestemming moeten vragen (en krijgen) van een meerderheid op de vergadering.



Door Anoniem: Zo zie je maar hoe treurig de situatie in Nederland geworden is... je mag alleen camera's ophangen als het al een keer fout gegaan is, niet om dat te voorkomen. Triest.

Een VvE mag met voldoende stemmen gewoon camera's plaatsen hoor? Als dat niet gebeurt is blijkbaar de noodzaak niet aanwezig of zijn onvoldoende mensen het eens met cameragebruik, dan heb je te accepteren dat de meerderheid het er niet mee eens is, óf je moet het aanvechten bij een kantonrechter.

Inderdaad. En hier had deze eigenaar geen toestemming van de VVE - dwz, of niet gevraagd of geen meerderheid gekregen in de vergadering - en kon in de zaak ook geen bewijs aanvoeren van de beweerde noodzaak.
02-08-2022, 14:05 door -Peter-
Door karma4: Het verhaal is verwonderlijker als je de uitspraak van de rechtbank leest.
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2022:4360
De vve vertegenwoordigd alle bewoners, deze vve eist van één van de bewoners het weghalen van camera's. De vve bepaalt de plaatsing van camera's. De VVE is een soort overheid.
De onveiligheid als gevoel is nooit weggenomen dan wel er speelt wat meer.

Een punt dat de meeste mensen, en dus ook die naar de link van het andere artikel op security.nl verwijzen, vergeten is het feit dat er een verschil is tussen een openbare ruimte en een niet-openbare ruimte. In de openbare ruimte heeft de overheid het voor het zeggen. Juist omdat het een openbare ruimte is, is er geen directe relatie tussen de ruimte en de gebruikers.

Bij een niet-openbare ruimte als de gallerij is in de eerste plaatse de VVE, als vertegenwoordiger van alle eigenaren, de verantwoordelijke partij. Die mag daar dan ook camera's ophangen, met toestemming (of eigenlijk in opdracht) van de eigenaren. Daarnaast kun je er van opaan dat de personen die gefilmd worden een relatie hebben tot de betreffende ruimte. Je kunt zien wie wanneer thuiskomt. Je kunt zien wie bij wie op bezoek gaat en hoe lang.

Allemaal zaken die van een gallerij een gevoeligere locatie maken dan de openbare straat voor jouw of mijn huis.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.