image

OM kan alleen nieuwe beelden verkeerscamera's Rijkswaterstaat gebruiken

donderdag 4 augustus 2022, 15:27 door Redactie, 4 reacties

Het Openbaar Ministerie kan alleen "vanaf nu en in de toekomst" beschikken over beelden die via de verkeerscamera's van Rijkswaterstaat binnenkomen om overtredingen rond boerenprotestacties te onderzoeken. Vorige week werd bekend dat het OM beelden afkomstig van camera's van Rijkswaterstaat zal gebruiken bij onderzoek naar overtredingen rond boerenprotestacties.

Op basis van de Wegenverkeerswet en de Tunnelwet zet Rijkswaterstaat camera’s in om het verkeer op de Nederlandse wegen te monitoren. Rijkswaterstaat heeft een afspraak met het OM gemaakt dat beelden van overtredingen beschikbaar komen voor onderzoek. "Die camera's die kijken live. Er zitten mensen van Rijkswaterstaat achter. Die houden op die manier de mobiliteit en verkeersveiligheid in de gaten. Op het moment dat zij strafbare feiten zien, ernstige strafbare feiten, is er inmiddels een afspraak dat de politie over die beelden kan beschikken", zegt OM-topman Gerrit van der Burg vandaag in het radioprogramma Sven op 1.

Van der Burg stelt dat de camera's niet opnemen, waardoor het niet mogelijk is om naar het verleden te kijken. Bij het onderzoek naar eerdere overtredingen rond de boerenprotestacties zijn dan ook geen beelden van verkeerscamera's beschikbaar. De OM-topman hoopt echter op getuigenverklaringen en andere beelden, zoals dashcams van automobilisten. Een woordvoerder van het OM laat aan Nu.nl weten dat het meekijken sinds 28 juli mogelijk is.

Reacties (4)
05-08-2022, 06:04 door Anoniem
als je zelf als om.in de fout ga moeten ze je oppakken deze om.t er eet zeker niet.het zijn allemaal oplichters in den haag
05-08-2022, 08:21 door Anoniem
Het OM mag de beelden van deze camera's sowieso niet gebruiken, daar de camera's niet voor dat doel zijn geplaatst.
Zie hier weer een staaltje van "function creep".
05-08-2022, 10:36 door johanw
Door Anoniem: Het OM mag de beelden van deze camera's sowieso niet gebruiken, daar de camera's niet voor dat doel zijn geplaatst.
Zie hier weer een staaltje van "function creep".

RWS komt er vanzelf wel achter als ze merken dat die camera's voortaal net als flitskasten vogelvrij zijn. Flitskasten zijn niet voor niets beveiligd in een stalen kast en staan op palen met van die anti-klim toevoegingen.
05-08-2022, 19:31 door Anoniem
Deze cameras zitten met name op lange palen meestal in de midden berm.
Een politie agent achter een beeldscherm mag vziw altijd kijken en noteren... Maar: correct if i'm wrong.

Maar welke mongolen, sorry dat is beledigend voor syndroom van Down patienten, brengen mensen op t idee om dat soort monitoring te laten doen door puin op wegen te gooien en brandjes te stichten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.