image

Ista vanwege cyberaanval pas eind volgende week weer bereikbaar via e-mail

vrijdag 5 augustus 2022, 14:01 door Redactie, 4 reacties

Energiedienstverlener ista zal eind volgende week pas weer via e-mail bereikbaar zijn, nadat het vorige week slachtoffer van een cyberaanval werd. Verder hebben meer woningcorporaties die van de diensten van ista gebruikmaken hun huurders voor een mogelijk datalek gewaarschuwd.

Security.NL berichtte gisteren al over de aanval op ista. Het bedrijf verzorgt voor woningcorporaties de plaatsing van energie- en watermeters, de registratie van de meterstanden, het onderhoud van de meters en het maken van de individuele afrekeningen. Ista beschikt zodoende over de gegevens van allerlei huurders. Vanwege de aanval besloot het bedrijf verschillende systemen offline te halen, wat gevolgen heeft voor dienstverlening.

Zo zal ista pas eind volgende week weer via e-mail bereikbaar zijn. Aanstaande maandag zou het telefoonsysteem moeten werken en is het bedrijf via de bekende telefoonnummers bereikbaar. Om wat voor aanval het precies gaat is nog niet bekendgemaakt. Meerdere woningcorporaties hebben inmiddels hun huurders voor de cyberaanval gewaarschuwd en op een mogelijk datalek gewezen:

Reacties (4)
06-08-2022, 09:59 door Anoniem
Volgens mij verwerkt Ista maar een beperkt aantal persoonsgegevens. Naar mijn weten worden brieven op adres verstuurd, zonder naam van de bewoner. (Dat is althans bij mij het geval en ik heb warmtemeters van Ista.) Uitzondering is de situatie dat een huurder (of eigenaar in een VvE) zelf een account aanmaakt in het huurdersportaal van Ista zelf.

Verder zal een datalek waarbij gegevens worden verwijderd maar beperkte invloed hebben op bijvoorbeeld de jaarafrekening. De meterstanden kunnen namelijk altijd nog uitgelezen worden op de meters.
07-08-2022, 08:35 door Anoniem
Verder zal een datalek waarbij gegevens worden verwijderd maar beperkte invloed hebben op bijvoorbeeld de jaarafrekening
Veronderstel dat je straks een brief ontvangt van ISTA met de mededeling dat ze hebben besloten om de
jaar afrekening in twee delen gaan te innen “wat nu geloofwaardig kan zijn met die hoge energie kosten”
je moet het volgende bedrag binnen twee weken overmaken.

Hoeveel mensen zullen hier intrappen, ik denk best veel, niet iedereen controleert het banknummer niet
iedereen weet wat er zich afspeelt betrekking fraude. Met andere woorden hier kunnen best veel mensen
intrappen. Ik noem maar een voorbeeld wat de gevolgen kunnen zijn van een datalek.

Zoals het nu blijkt is er nog geen spraken van dat er gegevens op straat liggen dus we moeten nog gewoon even
wachten. Mocht het wel zo zijn dan hoort ISTA volledig verantwoordelijk te worden gesteld en alle geleden schade
moeten zij vergoeden.
08-08-2022, 11:50 door Anoniem
#1 de meeste E-Mail zal na 2 dagen verdwijnen, dat kun je toch niet maken als bedrijf zijnde?
#2 hoe moeilijk is het om E-Mail weer in de lucht te krijgen? (of willen ze dit expres niet zodat ze geen shitstorm van klachten over zich heen krijgen?
#3 de HUIDIGE stand zal niet zo'n probleem zijn, maar hoe weten ze wat de VORIGE stand was? Die gegevens zijn misschien verdwenen... moeten mensen zich nu zorgen gaan maken omdat ze zometeen gaan 'schatten' wat hun verbruik zou zijn geweest?
15-08-2022, 17:13 door Anoniem
Ista Duitsland is getroffen, Nederland niet. Ik neem aan dat wij een aparte server hebben.... Of is het personeel tekort? financiele middelen tekort? Kunnen zij het niet uitkeren? Het is nu twee weken geleden en met 4 'knappe koppen' achter pc's had dit dit al geregeld kunnen zijn. Datalek herstellen, gegevens controleren, opnieuw beveiligen en vrijstellen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.