image

Politie start proef met videovoertuig voorzien van nacht- en warmtecamera

maandag 8 augustus 2022, 10:06 door Redactie, 19 reacties

De politie start deze maand in Dordrecht een proef met een nieuw videovoertuig dat onder andere van een nacht- en warmtecamera is voorzien. Het videovoertuig heeft een draaibare camera op een mast en vier dome-camera’s op het dak die een 360 graden beeld geven rondom het voertuig. De camera is voorzien van een nachtzicht en thermische sensor om zo een "compleet beeld" van de omgeving te geven.

"Dankzij de warmtebeeldsensor met contrastweergave zijn rookwolken, duisternis en mist geen belemmering meer om beeld te genereren. Ook komt er een aantal livestream bodycams in het voertuig te liggen, klaar voor gebruik", zo laat de politie in de aankondiging weten. De proef zal een jaar duren. De politie meldt dat er een gegevensbeschermingseffectbeoordeling (GEB) heeft plaatsgevonden, ook bekend als een Data Protection Impact Assessment (DPIA). Het doel hiervan is om de privacyrisico’s weg te nemen of te verkleinen.

"Dit betekent ook dat alle noodzakelijke technische én organisatorische maatregelen getroffen zijn om de informatie en de belangen van burgers en medewerkers van politie maximaal te beschermen", aldus de politie. Vijftien agenten zijn opgeleid om met het voertuig te kunnen werken. "Zij weten hoe ze de beelden wel en niet mogen gebruiken. De toegangsregels en gebruiksregels die voor deze camerabeelden gelden, zijn hetzelfde als voor alle andere camerabeelden die de politie zelf verzamelt."

Verder is er in het voertuig geen signaaloverdracht mogelijk via wifi of bluetooth. Alles gaat volgens de politie via beveiligde verbindingen. Ook worden alle opgenomen beelden na 28 dagen automatisch vernietigd. Als de beelden nodig zijn voor een opsporingsonderzoek of een ander belangrijk doel, mag de bewaartermijn worden verlengd. Dan gelden de normale bewaartermijnen van de Wet politiegegevens. De opgenomen beelden gaan naar een beveiligde opslag waar ook de beelden van politiehelikopters binnenkomen en worden opgeslagen.

De politie stelt dat er "niet zomaar" op straat gefilmd mag worden. "Maar het mag wel als er een wettelijke grondslag voor is en als het noodzakelijk is. Aan die voorwaarden wordt voldaan in dit experiment." Mensen die zijn gefilmd hebben onder andere recht op inzage van gemaakte beelden en vernietiging daarvan. Wie vragen over de privacy rond het project heeft kan hier via e-mail met de politie contact over opnemen. Hierbij is het wel nodig om ter controle van de identiteit een kopie van een geldig legitimatiebewijs mee te sturen.

Reacties (19)
08-08-2022, 10:19 door Anoniem
Hmm, ik vrees dat er nog even een onafhankelijke privacy jurist naar moet gaan kijken want de Politie denkt wel vaker dat ze ergens recht op hebben maar wat in de praktijk niet zo is. Die beoordeling voor de DPIA is door hun eigen FG gedaan en die zal ook niet onbevooroordeeld zijn geweest of waarschijnlijk gewoon onder druk gezet zijn, zoals bij veel FG's gebeurd in de praktijk. Deze gegevens vallen overigens niet onder de WPG omdat er geen opsporing van een strafbaar feit plaatsvind maar iets 'preventiefs' of eerder iets van een nice to have. Daarmee vallen de gegevens onder AVG en mogen zonder wettelijk kader niet verzameld worden of direct/terstond, na vaststelling dat er geen strafbare feiten te zien zijn, worden vernietigd.
Pas als er een strafbaar feit geconstateerd wordt vallen de gegevens onder de WPG maar gewoon voor de kat zijn kanarie wegfilmen om te zien of ze nog iemand iets aan kunnen smeren, valt niet onder de WPG.
08-08-2022, 10:37 door Anoniem
Mooi hoor maar ik zou liever zien dat de politie boeren die met hun tractor op de snelweg tegen de rijrichting in op de vlucht gaan arresteren en de tractor in beslag nemen.
08-08-2022, 10:51 door Anoniem
Oh, da's alvast mooi.
Tegelijk ben benieuwd wanneer de MSM gaat berichten over de inhoud van die permanente Corona wet.
Wel verschrikkelijk hoor, die golf van komende 3 maanden.
Daar passen passende maatregelen bij, zoals een avondklok, gok ik zo.
08-08-2022, 10:59 door Anoniem
Een kopie van een geldig legitimatiebewijs meezenden voor een navraag over hun inzet. De overheid duwt de burger steeds verder van zich weg en willen duidelijk niet meer op ooghoogte zijn met de burger waarover zij het geweldsmonopolie hebben.

Tja, het is er niet beter op geworden.
08-08-2022, 11:34 door Anoniem
Normaal zou ik helemaal voor zijn, criminaliteit moet hard aangepakt worden.
Maar als ik dan zie hoe de politie momenteel hun macht inzet begin ik te twijfelen....
Langzaam aan begint de politie weg te bewegen van waakzaam en dienstbaar naar een on-demand knokploeg.
Willen we dit orgaan in de huidige staat deze technologische voordelen geven wetende dat dit tegen normale burgers wordt ingezet?
08-08-2022, 11:37 door Anoniem
Dit kan ik alleen maar toejuichen, want dan kan jan-de-inbreker sneller worden gepakt in de nachtelijke uren.
08-08-2022, 11:43 door Anoniem
Enzovoort, enzoverder. Privacy wordt stap voor stap de nek omgedraaid. Op die auto zal wel geen groot bord staan met "Opgepast, u wordt gefilmd!"

De politie stelt dat er "niet zomaar" op straat gefilmd mag worden. "Maar het mag wel als er een wettelijke grondslag voor is en als het noodzakelijk is. Aan die voorwaarden wordt voldaan in dit experiment."

Hoezo "noodzakelijk"? Waarom is het noodzakelijk dit "experiment" te doen? Dat vertelt de politie niet. Waarschijnlijk omdat zij het "noodzakelijk" vinden. Het bombardement op Dresden was zeker ook een noodzakelijk experiment. Of dat op Londen. Of dat op Irak in 2003.

Mensen die zijn gefilmd hebben onder andere recht op inzage van gemaakte beelden en vernietiging daarvan.

Maar wat als je niet weet dat je "in Nacht und Nebel" gefilmd wordt?

Wie vragen over de privacy rond het project heeft kan hier via e-mail met de politie contact over opnemen. Hierbij is het wel nodig om ter controle van de identiteit een kopie van een geldig legitimatiebewijs mee te sturen.

Dus je mag alleen opkomen voor je privacy als je die eerst wegdoet.

Waarom is de politie niet bereid om op ieders vragen antwoord te geven? Waarom moet het kennelijk voor sommige mensen geheim blijven? Oh, vast omdat dat "noodzakelijk" is. Wij van WC-Eend vinden WC-Eend noodzakelijk.
08-08-2022, 12:01 door Anoniem
"Hierbij is het wel nodig om ter controle van de identiteit een kopie van een geldig legitimatiebewijs mee te sturen."
En ook hier is het wederom zo dat je eerst meer persoonsgegevens, gegevens die zij nog niet hadden, moet verstrekken voordat je jouw data kunt laten verwijderen.

Wat staat daarover ook alweer in de AVG?
08-08-2022, 12:21 door Anoniem
Zij weten hoe ze de beelden wel en niet mogen gebruiken
Hier gaat het al mis.
08-08-2022, 12:23 door Anoniem
Door Anoniem: Mooi hoor maar ik zou liever zien dat de politie boeren die met hun tractor op de snelweg tegen de rijrichting in op de vlucht gaan arresteren en de tractor in beslag nemen.
Politie sympathiseert met de boeren . Dat is wel duidelijk. Als er klimaatactivisten op de snelweg zitten wordt direct de ME er op af gestuurd.
08-08-2022, 14:10 door Anoniem
Emigreren,en zorgen dat je onafhankelijk word
in je inkomen,en geen vaste werkplek meer hebt op een vaste plaats
in europa,europa staat op omvallen,niemand is echt blij met hun leef/werk situatie in europa
en waar het naar toe gaat.

Keijzer
08-08-2022, 14:56 door Anoniem
Door Anoniem: Dit kan ik alleen maar toejuichen, want dan kan jan-de-inbreker sneller worden gepakt in de nachtelijke uren.
Jan? Echt? Naief.
08-08-2022, 15:45 door Anoniem
Waarom krijg ik ineens "infrared voyeurcam" als zoekopdracht in mijn hoofd?
Ja, dan worden de beelden niet gebruikt in een rechtzaak maar wie weet waar wel.
08-08-2022, 15:54 door Anoniem
Zal die camera duurder zijn dan de auto ?
Daarom hebben ze maar 1 ?
08-08-2022, 17:06 door karma4
Door Anoniem: Enzovoort, enzoverder. Privacy wordt stap voor stap de nek omgedraaid. Op die auto zal wel geen groot bord staan met "Opgepast, u wordt gefilmd!"
..
Wij van WC-Eend vinden WC-Eend noodzakelijk.
Privacy is al lang door privacy activisten de nek omgedraaid. Je zou haast denken dat ze het dictatoriale model volgen.
Privacy is er voor zij die meer gelijk zijn dan de gelijken. De AP als big brother past prima in die lijn.
08-08-2022, 17:13 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: Enzovoort, enzoverder. Privacy wordt stap voor stap de nek omgedraaid. Op die auto zal wel geen groot bord staan met "Opgepast, u wordt gefilmd!"
..
Wij van WC-Eend vinden WC-Eend noodzakelijk.
Privacy is al lang door privacy activisten de nek omgedraaid. Je zou haast denken dat ze het dictatoriale model volgen.
Privacy is er voor zij die meer gelijk zijn dan de gelijken. De AP als big brother past prima in die lijn.

"De AP als big brother..." Woehahaha! Ben jij soms een kabouter?

De AP is een heel klein, verlegen ventje dat af en toe zegt: "euh... maak ik me toch een beetje zorgen dat er een beetje spanning ontstaat met de AVG, maar geeft niet hoor ik heb toch te weinig budget dus ga je gang maar..."
09-08-2022, 07:22 door spatieman
warmtebeeld camera he.
kunnen ze mooi gebruiken om te gluren of iemand verhoging heeft, en dan oppakken onder het motto, u heeft covid19.
09-08-2022, 09:23 door Anoniem
Wie vragen over de privacy rond het project heeft kan hier via e-mail met de politie contact over opnemen. Hierbij is het wel nodig om ter controle van de identiteit een kopie van een geldig legitimatiebewijs mee te sturen.
Is dit een slechte grap van de Politie? Waarom zou iemand een kopie-id moeten sturen om een simpele privacy vraag beantwoord te krijgen? Ik zal dit eens doorsturen naar de oppositie partijen in de 2e kamer.
09-08-2022, 09:46 door Anoniem
Door spatieman: warmtebeeld camera he.
kunnen ze mooi gebruiken om te gluren of iemand verhoging heeft, en dan oppakken onder het motto, u heeft covid19.
En dan hoef je niet eerst je ID te tonen, om in detentie te kunnen, tussen andere misbaksels die niet meer meedoen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.