image

Meta treft voorlopige schikking in Cambridge Analytica-schandaal

zondag 28 augustus 2022, 13:26 door Redactie, 3 reacties

Meta heeft in de Verenigde Staten een voorlopige schikking getroffen in een rechtszaak die wegens het Cambridge Analytica-schandaal door Facebookgebruikers was aangespannen. Exacte details zijn nog niet bekendgemaakt, maar zouden eind oktober openbaar moeten worden terwijl advocaten in de tussentijd de laatste details vastleggen, zo meldt persbureau AP. Volgens The Guardian zal het moederbedrijf van Facebook een niet nader genoemd bedrag betalen.

De klagers in de zaak stellen dat Facebook de privacywetgeving heeft geschonden door gegevens van gebruikers met derde partijen te delen, waaronder Cambridge Analytica. Een hoogleraar van de Universiteit van Cambridge had een app ontwikkeld genaamd "This is your digital life" om persoonlijkheidsgegevens van Facebookgebruikers vast te leggen. De persoonlijke informatie die Facebookgebruikers via de quiz-app verstrekten kwam uiteindelijk in handen van Cambridge Analytica.

De app verzamelde niet alleen gegevens van de 270.000 mensen die van de app gebruikmaakten, maar ook van al hun vrienden. Zodoende kreeg Cambridge Analytica de data van 87 miljoen mensen in handen zonder dat die hiervan wisten of hier toestemming voor hadden gegeven. De data werd vervolgens voor politieke profileringsdoeleinden ingezet en gedeeld met derde partijen. Eerder trof Facebook al een schikking met de Amerikaanse beurswaakhond SEC voor honderd miljoen dollar en wegens een reeks privacyschendingen moest het de Amerikaanse toezichthouder FTC vijf miljard dollar betalen.

Reacties (3)
28-08-2022, 22:39 door Anoniem
Privacy in de VS is natuurlijk anders en beter beschermd dan bij ons. Je kunt er in veel staten gewoon gericht schieten op trespassers. Dus aanvullende rechten kennen een heel ander vertrekpunt daar, zeker als de rechter daar is gekozen wegens zijn republikeinse politieke agenda. Community Standards heet dat daar. En bij Meta ook.
29-08-2022, 14:32 door Anoniem
Door Anoniem: Privacy in de VS is natuurlijk anders en beter beschermd dan bij ons. Je kunt er in veel staten gewoon gericht schieten op trespassers. Dus aanvullende rechten kennen een heel ander vertrekpunt daar, zeker als de rechter daar is gekozen wegens zijn republikeinse politieke agenda. Community Standards heet dat daar. En bij Meta ook.

Trespasser story:

" Hi, I'm Theodore. Sorry to disturb you but I'm looking for J... >> KLABBAM BENG !! << "

(yet another privacy issue solved by the American way)
04-09-2022, 16:48 door Anoniem
Ik vindt het extreem weerzinwekkend dat zoiets onder de tafel geschikt kan worden. Een opbaar proces en een veroordeling lijkt mij wel het minste voor een zaak waarin heel onze democratie op het spel gezet geweest is! De schade is dermate groot en ernstig - zodat ik hoop dat ook de EU er gebruik van zal maken om een nieuwe bodemprocedure te starten - en het moet duidelijk zijn dat het overlaten van de GDPR-afdwingbaarheid aan lidstaten zoals Ierland een heel slecht idee is. Dat leert Max Schrems ons alvast!
Ik kan het niet genoeg benadrukken - vermijdt sociale media - zet niet te veel in bij Microsoft, Google, Oracle, Apple enz... want uw privacy is het waard. Verdeel & heers over UW data!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.