image

Belastingaangifte via eHerkenning blijft vergoed tot komst alternatief inlogmiddel

dinsdag 30 augustus 2022, 09:59 door Redactie, 10 reacties

De overheid zal ondernemers jaarlijks blijven compenseren voor het gebruik van eHerkenning om belastingaangifte te doen totdat er een publiek inlogmiddel als alternatief beschikbaar is, zo heeft staatssecretaris Van Rij van Financiën laten weten. Op dit moment zijn bedrijven verplicht om via eHerkenning aangifte bij de Belastingdienst te doen. In tegenstelling tot DigiD is eHerkenning niet gratis en moeten bedrijven dit bij een commerciële aanbieder afnemen.

In februari oordeelde de belastingrechter dat er geen wettelijke basis is voor de verplichte aanschaf van eHerkenning. Een bedrijf dat weigerde eHerkenning aan te schaffen en zodoende geen aangifte kon doen hoefde een naheffing van de Belastingdienst niet te betalen. De Hoge Raad oordeelde in juni dat de overheid ondernemers wel mag verplichten om bij hun belastingaangiftes eHerkenning te gebruiken.

Zolang de Wet digitale overheid niet van kracht is ontbreekt een wettelijke basis voor het verplichte gebruik van eHerkenning, aldus de belastingrechter in februari. De advocaat-generaal van de Hoge Raad kwam tot een andere conclusie en stelde dat er wel een voldoende wettelijke basis is voor het verplichten van de belastingaangifte via eHerkenning. "Het kabinet houdt daarom vooralsnog vast aan de overheidsbrede lijn van het gebruik van eHerkenning als authenticatiemiddel", reageert Van Rij op de uitspraak.

In een reactie op Kamervragen van VVD-Kamerlid Idsinga stelt de staatssecretaris dat hij zich kan voorstellen dat ondernemers liever geen kosten maken voor de aanschaf van eHerkenning. Ondernemers die eHerkenning alleen gebruiken voor het doen van belastingaangifte kunnen één keer per jaar een vergoeding van 24,20 euro ontvangen, wat gelijk is aan het bedrag waartegen eHerkenning bij de goedkoopste aanbieder aangeschaft kan worden.

Eerder diende CDA-Kamerlid Van der Molen een motie in waarin het kabinet werd opgeroepen om ervoor te zorgen dat burgers en ondernemers altijd kosteloos belastingaangifte kunnen doen. Inmiddels wordt er door het kabinet gekeken naar een publiek inlogmiddel voor ondernemers. "De compensatieregeling zal worden verlengd totdat er een publiek middel beschikbaar is als alternatief naast eHerkenning", voegt Van Rij toe.

Reacties (10)
30-08-2022, 11:01 door Anoniem
Alleen financiële compensatie? Blijft nog steeds een probleem dat je je gegevens moet delen met een derde partij om bij de overheid in te kunnen loggen.
30-08-2022, 11:33 door Anoniem
Hier word geen woord gesproken over particulieren moeten die ook gaan betalen ik dacht het van niet ik zeker niet
ga ik persoonlijk naar belastingdienst op zo...oprotten met die zakken vullen ers.
30-08-2022, 11:39 door Briolet
Eerder diende CDA-Kamerlid Van der Molen een motie in waarin het kabinet werd opgeroepen om ervoor te zorgen dat burgers en ondernemers altijd kosteloos belastingaangifte kunnen doen.

Ik blijf het een farce vinden, dat gezeur over de kosten van eHerkenning.

De echte kosten voor de belastingaangifte zitten ergens anders. Wat te denken van het uurloon van een boekhouder en de tijd die hij kwijt is voor de aangifte. En dat is niet alleen de tijd voor de aangifte zelf, maar ook een flink deel van de boekhouding zelf. Zonder noodzaak tot belastingaangifte kun je vaak met een veel simpeler boekhouding toe. Bij een kleine ondernemer volstaat dan vaak de schoenendoos met bonnetjes.

Als van der Molen dus vind dat belastingaangifte gratis moet zijn, moet hij ook een deel van het salaris van onze boekhouder gaan betalen. Dus die kosten van de boekhouder direct af trekken van de te betalen belasting. (En niet van de eventuele winst)
30-08-2022, 11:56 door Anoniem
Het blijkt dat er ook gemeenten zijn die burgers dwingen om e-Herkenning te gebruiken voor bepaalde diensten. Daar kwam ik achter bij aangifte van overlijden in de gemeente Kapelle. Wel alternatief om langs het loket te gaan. Maar het is bizar.

Ik vraag me af of meer gemeenten dit doen!?
30-08-2022, 11:58 door Anoniem
Als kleine ondernemer die zijn belastingzaakjes gewoon zelf regelt is e-Herkenning omslachtig en het voegt niks toe. Welk probleem wordt hier opgelost? Die € 24,50 stelt niks voor, laat de overheid de tijd vergoeden die ik bezig ben met deze onnodige digitale handel.
30-08-2022, 13:48 door Anoniem
Door Anoniem: Het blijkt dat er ook gemeenten zijn die burgers dwingen om e-Herkenning te gebruiken voor bepaalde diensten. Daar kwam ik achter bij aangifte van overlijden in de gemeente Kapelle. Wel alternatief om langs het loket te gaan. Maar het is bizar.

Ik vraag me af of meer gemeenten dit doen!?

Dit lijkt me een heel sterk verhaal. Volgens mij heb jij het over DigiD. Eherkenning is voor bedrijven niet voor burgers
30-08-2022, 13:50 door Anoniem
Door Anoniem: Alleen financiële compensatie? Blijft nog steeds een probleem dat je je gegevens moet delen met een derde partij om bij de overheid in te kunnen loggen.

Naast dat ik het belachelijk vind dat je een commerciële partij moet betalen om aangifte te doen bij de overheid is precies dit hét echte probleem. Het is volkomen ridicuul dat je als ondernemer verplicht wordt diensten bij een bepaalde partij af te nemen.
30-08-2022, 14:31 door Anoniem
Door Anoniem: Hier word geen woord gesproken over particulieren moeten die ook gaan betalen ik dacht het van niet ik zeker niet
ga ik persoonlijk naar belastingdienst op zo...oprotten met die zakken vullen ers.

Nee hoor, DIGiD is en blijft gratis.
30-08-2022, 17:47 door Anoniem
Mijn bedrijf is al ruim een jaar opgeheven, maar ik wacht nog steeds op mijn aanslag VPB. Dus ik moet nog steeds deze onzin aanhouden en als prive persoon betalen.
31-08-2022, 11:17 door Anoniem
Dit lijkt me een heel sterk verhaal. Volgens mij heb jij het over DigiD. Eherkenning is voor bedrijven niet voor burgers
Een eenmanzaak is geen juridisch persoon, maar een natuurlijk persoon. Een VoF zelfs meerdere.
Oftewel -in de ogen van De Balstingdienst- zijn dat -in jouw woorden- dus "burgers".
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.