image

"Google schaadt adblockers met nieuwe extensie-regels voor Chrome"

woensdag 31 augustus 2022, 12:22 door Redactie, 25 reacties

Google schaadt adblockers met nieuwe extensie-regels voor Chrome, zo stelt de ontwikkelaar van adblocker AdGuard. De nieuwe regels raken de effectiviteit van adblockers, de gebruikerservaring en mogelijkheid om zelf nieuwe filters te maken, stelt Dmitriy Seregin van AdGuard.

De manier waarop extensies binnen Chrome mogen werken staat beschreven in een manifest. Binnenkort zal versie drie (V3) van het manifest van kracht worden. Eén van de aanpassingen in het nieuwe manifest betreft het uitfaseren van de webRequest API. Adblockers maken van deze API gebruik voor het onderscheppen, blokkeren, doorsturen en aanpassen van in- en uitgaand verkeer van de browser.

Google heeft in de plaats van deze API een nieuwe API in Manifest V3 voorgesteld genaamd declarativeNetRequest (DNR). Die zou echter de mogelijkheden van adblockers beperken door een limiet te stellen aan het aantal regels alsmede het aantal beschikbare filters en acties van een extensie. Voor statische regels hanteert Chrome in Manifest V3 een limiet van 30.000 regels per extensie en een totale limiet van 330.000 regels voor alle geïnstalleerde extensies bij elkaar.

In het geval de limiet wordt overschreden zal Chrome ingrijpen en bepaalde regels, waarin staat welke url's van adverteerders en trackers te filteren, aanpassen. In het ergste geval kan zelfs het standaardfilter worden uitgeschakeld omdat het meer dan 30.000 regels bevat, merkt Seregin op. Voor dynamische regels, waarmee de gebruiker zijn eigen regels en filters kan toevoegen, geldt een limiet van vijfduizend. Wanneer deze limiet wordt overschreden zal de adblocker alleen de eerste vijfduizend regels toepassen en blijft de rest uitgeschakeld.

"De beperkingen van Manifest V3 schaden niet alleen de filterkwaliteit en gebruikerservaring, maar ook de community van filterontwikkelaars. Voorheen kon iedereen zelf een filter ontwikkelen, en gedurende de tijd kon zo'n filter populair worden en op de lijst van aanbevolen adblockers komen. Nu is dit veel lastiger geworden", gaat Seregin verder. AdGuard heeft nu een experimentele V3-versie van de eigen adblocker uitgebracht. Die is volgens Seregin niet zo effectief als zijn voorgangers, maar de meeste gebruikers zouden dit volgen de ontwikkelaar niet moeten merken.

Image

Reacties (25)
31-08-2022, 12:47 door _R0N_
Tja, Google verliest inkomsten door adblockers.
31-08-2022, 12:59 door majortom
Weer een reden om Chrome niet te gebruiken.
31-08-2022, 13:28 door Anoniem
ik gebruik duckduckgo bevalt me goed met i mailbeveilging en blokt tracker gelukkig
als je zie hoe veel informatie ze over je gebruiken word je niet blij van en dat is nu voor bij met duckduckgo
31-08-2022, 13:30 door Anoniem
het word tijd dat duckduckgo met een browser komt om troep buiten de deur te houden
31-08-2022, 13:35 door Anoniem
Hopelijk wordt deze regel niet naar Chromium geport, anders ga ik toch een andere browser moeten zoeken.

Voor Chrome gebruikers is dit een echte slag in hun gezicht.
31-08-2022, 13:48 door _R0N_
Door Anoniem: het word tijd dat duckduckgo met een browser komt om troep buiten de deur te houden

Dat zeiden ze 10 jaar geleden over Google.
31-08-2022, 13:49 door majortom
Door Anoniem: het word tijd dat duckduckgo met een browser komt om troep buiten de deur te houden
Op mijn /e/ OS device draai ik de DuckDuckGo browser. Deze is inderdaad niet voor Linux/Windows e.d. beschikbaar (wel voor IOS zie ik).
31-08-2022, 14:09 door Anoniem
Wat was het gezegde toch ook alweer? "Google is jouw vriend"

tja...
31-08-2022, 14:13 door Anoniem
Hoe lang draait dit dan nog in de SPIN blocking browser?

https://chrome.google.com/webstore/detail/web-filter-for-chrome/elebdopnkeckgfhkeeefmpmjjglandmi

We zijn komen te leven in een tijd, waarin steeds meer eigen richting, ook qua blokkeringskeuzen, wordt tegengegaan of onmogelijk gemaakt.

Alphabet commercie regeert, een soort van afgedwongen communisme via commerciële giganten kapitalisme.

Enerzijds ging Google daarom weg uit mainland China maar in de VS en Europese Unie omarmen ze ditzelfde systeem, dat zonder dralen over onze eindgebruikers wordt uitgerold, er zijn wellicht nu dubbel produkt.

Volgens de begroting zijn er tot 2023 geen mogelijkheden ons enigszins hiervoor te compenseren en zo men weet, het spreekwoord zegt: 'Van uitstel komt afstel', alleen niet voor de richting die Google/Alphabet met haar producten op wil.

Wat kunnen we nog doen? Zijn er alternatieven.en gaan genoeg eindgebruikers daarop over?

#obserwator
31-08-2022, 14:40 door Anoniem
Welke externe oplossingen hebben we dan nog over?

Wel van buiten de Google Play Store, want oplossingen als Blokada worden daar geweerd en extensies als Ad-Guard moeten al door het Manifest V3 hoepeltje gaan springen.

Hoe moet een eindgebruiker zich gaan opstellen volgens degenen hier, die er verstand van menen te hebben en niet blindelings meegaan met wat binnen de Big Tech wereld hen wordt opgelegd?

Sommige externe- en interne-browser oplossingen verkwanselen je data net zo hard (e.g. VPN, cloud, big commerce).

Voedt ergo die Leviathan dan ook zo maar min mogelijk.

Kon ik het nog maar een keer vragen aan de veel te vroeg overleden resource engineer en searchlore guru, FRAVIA, een anti-ad- en anti-smut-activist van het eerste uur.

luntrus (o.a een vroeg-adept van F.R.A.V.I.A. & weak code hunter).
31-08-2022, 15:33 door Anoniem
Mensen zouden moeten aanleren om Firefox te gebruiken. Beter nog https://librewolf.net/ omdat deze tenminste geen data deelt met Google, wat Firefox dus wel doet. Overigens eigenlijk alles van Mozilla deelt wel data met Google. Helaas kun je ze niet vragen hoe dat nu precies zit.
31-08-2022, 15:48 door nicolaasjan
Door Anoniem: Hopelijk wordt deze regel niet naar Chromium geport, anders ga ik toch een andere browser moeten zoeken.

Voor Chrome gebruikers is dit een echte slag in hun gezicht.
Manifest V3 zit in Chromium...
Chrome is een closed source fork ervan.
31-08-2022, 15:55 door _R0N_
Door Anoniem: Hopelijk wordt deze regel niet naar Chromium geport, anders ga ik toch een andere browser moeten zoeken.

Voor Chrome gebruikers is dit een echte slag in hun gezicht.


"Manifest V3 is an initiative of the Chromium project. Manifest V2 support ends in June of 2023 for all Chromium-based browsers."

Daar zit het dus al in.
31-08-2022, 15:56 door Anoniem
Je kunt nog steeds prima je DNS instellinen aanpassen naar iets als OpenDNS, dan heb je zelf ook nog eens redelijk de regie over filters e.d.

Verder zijn er uiteraard oplossingen als een raspberry Pi met PiHole waarmee je ook de rommel van Google zelf buiten de browser houd. En dan merk je ook meteen hoe diep Google overal met z'n klauwen in zit.
31-08-2022, 15:58 door nicolaasjan
31-08-2022, 16:43 door Power2All - Bijgewerkt: 31-08-2022, 16:44
Goed om te weten.
Dan maar even checken of Chromium dit niet heeft, en als dat idd het geval is, maar naar Chromium overstappen.

Nevermind, zit dus ook in Chromium.
Even checken tot iemand een fork maakt en die troep manifest eruit sloopt.
31-08-2022, 16:44 door Anoniem
Door nicolaasjan:
Door Anoniem: Hopelijk wordt deze regel niet naar Chromium geport, anders ga ik toch een andere browser moeten zoeken.

Voor Chrome gebruikers is dit een echte slag in hun gezicht.
Manifest V3 zit in Chromium...
Chrome is een closed source fork ervan.
Jep gemiddelde zelfs technisch onderlegde gebruiker gaat hier ellende van hebben.

Ik draai sinds de berichtgeving in 2018 al geen Chromium meer maar een fork genaamd Iridium Browser en extenties via handmatige installatie niet via de afhankelijkheid van de extention store.

Het nadeel van deze weg is dat je zelf patches moet schrijven of zeer lang op handmatige updates moet wachten wat veiligheid weer niet te goed komt. Daarin tegen weet je 100% zeker dat er geen Google ongein inkomt of uitgaat en door zeer beperkte functionaliteiten is er ook een ton aan exploits die simpelweg nooit kunnen werken omdat de functie die ze exploiten niet bestaat in de browser. Maar geen illusie dat ook maar 1% van alle gebruikers ooit hun eigen patches gaat schrijven.


Voor de gene die FF Mozilla aanraden heb ik slecht nieuws voor die mensen helaas


We will support blocking webRequest until there’s a better solution which covers all use cases we consider important, since DNR as currently implemented by Chrome does not yet meet the needs of extension developers.
https://blog.mozilla.org/addons/2021/05/27/manifest-v3-update/Let us know how it’s going! Your feedback will help us make the transition from MV2 to MV3 as smooth as possible. Through Developer Preview we anticipate learning about MV3 rough edges, documentation needs, new features to be fleshed out, and bugs to be fixed
https://blog.mozilla.org/addons/2022/06/08/manifest-v3-firefox-developer-preview-how-to-get-involved/


Gelukkig heb je altijd nog Lynx ;)
https://lynx.invisible-island.net/
31-08-2022, 18:31 door Anoniem
Door Anoniem: Voor de gene die FF Mozilla aanraden heb ik slecht nieuws voor die mensen helaas


We will support blocking webRequest until there’s a better solution which covers all use cases we consider important, since DNR as currently implemented by Chrome does not yet meet the needs of extension developers.
https://blog.mozilla.org/addons/2021/05/27/manifest-v3-update/
Wat ze zeggen is dat ze Google's Manifest V3 ondersteunen, inclusief declarativeNetRequest, om de compatibiliteit tussen browsers zo groot mogelijk te maken, maar dat ze ook de blocking webRequest API blijven ondersteunen die Google wil afschaffen, in ieder geval zolang er geen alternatief voor is waar de ontwikkelaars van de extensies waar het om gaat goed mee uit de voeten kunnen.

Mozilla laat adblockers dus niet vallen. Volgens mij is dat goed nieuws.
01-09-2022, 09:48 door Anoniem
Gelukkig kun je op Android nog VPN gebaseerd add-blockers gebruiken. Oh, wacht: https://www.security.nl/posting/766086/%22Google+verbiedt+vanaf+1+november+vpn-gebaseerde+adblockers%22
01-09-2022, 15:15 door Rubbertje
Gaat dit gevolgen hebben voor alle op chromium gebaseerde browsers? Dus ook voor Firefox?
02-09-2022, 06:37 door nicolaasjan - Bijgewerkt: 02-09-2022, 06:40
Door Rubbertje: Gaat dit gevolgen hebben voor alle op chromium gebaseerde browsers? Dus ook voor Firefox?
Firefox is niet gebaseerd op Chromium.
Mozilla wil Manifest V3 wel gaan implementeren, maar niet zo strikt als in Chromium.

En ja, dit gaat gevolgen hebben voor alle op Chromium gebaseerde browsers...
Echter Brave en Vivaldi zijn van plan V2 te blijven ondersteunen.
05-09-2022, 11:35 door Anoniem
Google Chrome niet meer gebruiken en dat geldt ook voor Windows EGDE.Beiden zijn verzot op het afschuimen van de door jouw bezochte sites en daar zit een levende handel in het levert dollars op.
05-09-2022, 14:12 door Anoniem
Dat is dan een extra reden om Google Chrome te boycotten! Ik wil er alleen al niets mee te maken hebben omdat ik dat onding een paar keer te vaak ongemerkt door m'n strot gedouwd heb gekregen als ik iets installeerde.

Voor het verdienmodel van freeware heb ik begrip, maar bied meegeleverd spul dan niet aan in onleesbaar kleine lettertjes en vink het toestemmingshokje niet standaard aan.
07-09-2022, 14:12 door Anoniem
Alternatief: ungoogled chromium (beschikbaar voor LinuxOS)
09-09-2022, 14:34 door Rubbertje
Door nicolaasjan:
Door Rubbertje: Gaat dit gevolgen hebben voor alle op chromium gebaseerde browsers? Dus ook voor Firefox?
Firefox is niet gebaseerd op Chromium.
Mozilla wil Manifest V3 wel gaan implementeren, maar niet zo strikt als in Chromium.

En ja, dit gaat gevolgen hebben voor alle op Chromium gebaseerde browsers...
Echter Brave en Vivaldi zijn van plan V2 te blijven ondersteunen.

Bedankt voor je reactie!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.