image

NS schaft vijfduizend toezichtcamera's aan voor nieuwe intercity's

dinsdag 6 september 2022, 13:43 door Redactie, 18 reacties

De NS heeft voor 99 nieuwe intercity's die nog in gebruik moeten worden genomen zo'n vijfduizend toezichtcamera's aangeschaft, wat neerkomt op vijftig camera's per trein. Dat laat de vervoerder tegenover Follow The Money weten. Het gaat om toezichtcamera's van de Chinese fabrikanten Hikvision en Dahua.

De treinen worden gebouwd door het Duits-Oostenrijkse Strabag en het Franse Alstom, die volgens de NS met een Chinese onderleverancier werken. Deze partij is ook verantwoordelijk voor het inbouwen van de toezichtcamera's. In juni meldde Security.NL dat het kabinet onderzoek gaat doen naar mogelijke nationale veiligheidsrisico’s bij het gebruik van Chinese bewakingscamera's binnen de rijksoverheid.

Vooralsnog geldt er geen negatief advies voor het gebruik van de camera's. De NS zegt hierover in contact te zijn met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). "NS volgt hierin het advies van de NCSC en ziet daardoor momenteel geen aanleiding om die merken te vervangen", aldus een woordvoerder. Spoorbeheerder ProRail is dat echter wel van plan, en laat weten dat het zo'n tweehonderd camera's van Hikvision en Huawei nog dit jaar weghaalt.

ProRail heeft naar eigen zeggen ruim 5.500 camera's rond het spoor en in stations opgehangen. De NS meldt dat het op dit moment 6500 toezichtcamera’s op de stations en 3500 in de treinen heeft.

Reacties (18)
06-09-2022, 14:00 door Anoniem
Alvast voorbereid voor als je probeert te reizen met een rode “coronapas” zodat het systeem je kan detecteren en je laat oppakken.
06-09-2022, 14:07 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 06-09-2022, 14:09
In het artikel waar de redactie naar verwijst. lees je in de laatste alinea m.b.t. gebruik van camera's van Chinese makelij:

De politie heeft bij de aanbesteding van de camera’s en bij de toepassing daarvan geen risico’s voor de nationale veiligheid voorzien."

In simpel Nederlands kan die zinsnede ook betekenen: dat de politie er niet aan heeft gedacht/over het hoofd heeft gezien, zich de vraag te stellen 'óf er een risico kleeft' aan de Chinese camera's. Dat is wat anders dan communiceren dát er aan de Chinese camera's geen risico's kleven.

Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken gezien altijd maar weer de op neo-liberalisme gestoelde Nederlandse managementcultuur, hier ook speelt: Voor de bühne verkondigen dat er niet is voorzien in etc. etc. en m.b.t. de vooronderzoeken naar de eisen die NS stelt de significante vragen achterwege laten m.b.t. privacy risico's want "Die Chinezen leveren de uitvoering van de aanbesteding voor een schijntje van wat (ik noem maar wat) Siemens er voor zou vragen".
06-09-2022, 14:15 door Anoniem
Aan de risico's voor de vrijheid en privacy van Nederlandse burgers nog los van Chinese inmenging heeft NS al helemáál niet gedacht. De AP zal dit ook wel weer prima vinden "want DE veiligheid (tm)". Doen we straks een beetje gezichtsherkenning erbij kan niemand nog met privacy reizen.
06-09-2022, 15:21 door Anoniem
<script>alert(help)</script>
06-09-2022, 15:51 door Anoniem
Door Anoniem: Aan de risico's voor de vrijheid en privacy van Nederlandse burgers nog los van Chinese inmenging heeft NS al helemáál niet gedacht. De AP zal dit ook wel weer prima vinden "want DE veiligheid (tm)". Doen we straks een beetje gezichtsherkenning erbij kan niemand nog met privacy reizen.
Einde OV-kaart, gewoon instappen en de rekening gaat lopen (ook als je iemand uitzwaait op het perron).
06-09-2022, 16:03 door majortom - Bijgewerkt: 06-09-2022, 16:04
Ja hang nog maar een extra woud aan camera's op. Dit gaat niets opleveren, maar zal enkel ten koste van de privacy van de nietsvermoedende reiziger gaan.
06-09-2022, 16:23 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Alvast voorbereid voor als je probeert te reizen met een rode “coronapas” zodat het systeem je kan detecteren en je laat oppakken.

De nood aan het c-woord in zijn diverse verschijningsvormen, ook als samengesteld zn. is blijkbaar weer onstuitbaar aanwezig. Moet dwangmatig weer geuit worden anders veroorzaakt het geestesnood. Kan ook een te lang opgehouden seizoensgebonden woorddiarree zijn.
06-09-2022, 20:55 door Anoniem
Quink, moet dat nou? Voel je na veroordeling van mensen, die anders hierin staan dan het officiële paradigma beter?

Corona heeft heel wat kapotgemaakt bij mensen, maar ook maatschappelijk tussen mensen.

Een tweedeling waar we best zonder zouden kunnen met de komst van alle additionele crises: klimaat, CO2, personeelstekorten, proxy oorlog, 12 % inflatie, economische neergang en ga nog maar even door. Hoe zorg je dat Europa niet opnieuw slagveld wordt?

Terug naar het 'oude normaal' a.u.b.
06-09-2022, 21:20 door Anoniem
Nog een reden om niet met de trein te reizen. Mocht deze al rijden.
07-09-2022, 08:55 door Anoniem
The NS cloud watches over you...
07-09-2022, 09:54 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:

Terug naar het 'oude normaal' a.u.b.

Hoe relatief die verzuchting is, ter contemplatie: Terug naar 'een oud normaal' (USSR) is ook het streven van Vladimir P.
07-09-2022, 10:35 door Anoniem
Het lijkt me toch dat als je zoveel camera's in gebruik hebt op allerlei plekken, je ook in staat zou moeten zijn het
netwerk zo in te richten dat er geen contact is met de fabrikant. Een apart VLAN+VPN moet toch wel lukken, Prorail?

Dat lijkt me ook beter dan het op een land te gooien, want waarom zou een ander land dan wel te vertrouwen zijn?
3 jaar geleden waren er nog rustig Russische camera's gekocht, en kijk nu eens.
07-09-2022, 10:35 door Anoniem
Door Quink:
Door Anoniem: Alvast voorbereid voor als je probeert te reizen met een rode “coronapas” zodat het systeem je kan detecteren en je laat oppakken.

De nood aan het c-woord in zijn diverse verschijningsvormen, ook als samengesteld zn. is blijkbaar weer onstuitbaar aanwezig. Moet dwangmatig weer geuit worden anders veroorzaakt het geestesnood. Kan ook een te lang opgehouden seizoensgebonden woorddiarree zijn.
Als je te graag praat kun je vrijwel onmogelijk tegelijk ook nog eens werkelijk luisteren.
Dus, i.p.v. een woorddiarree met het daarin het woord woorddiarree, leg je oor eens te luister in de Tweede Kamer en in Brussel wanneer het woord "Corona Passpoort" verzwegen wordt.
07-09-2022, 14:08 door Anoniem
dat het kabinet onderzoek gaat doen naar mogelijke nationale veiligheidsrisico’s bij het gebruik van Chinese bewakingscamera's binnen de rijksoverheid.
Hebben ze nu echt niets geleerd, de kans dat er een oorlog komt met China schat ik heel heel hoog in en de NS gaat
deze nog mee financieren door chinezen producten te kopen. Maar mocht er een oorlog komen dan zijn we wel van
dat digitale gedram af en ben ik blij dat ik nog cash heb.
07-09-2022, 15:09 door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ
Door Anoniem:
dat het kabinet onderzoek gaat doen naar mogelijke nationale veiligheidsrisico’s bij het gebruik van Chinese bewakingscamera's binnen de rijksoverheid.
Hebben ze nu echt niets geleerd, de kans dat er een oorlog komt met China schat ik heel heel hoog in en de NS gaat
deze nog mee financieren door chinezen producten te kopen. Maar mocht er een oorlog komen dan zijn we wel van
dat digitale gedram af en ben ik blij dat ik nog cash heb.

Ik schat de kans dat er een oorlog met China komt misschien iets minder hoog in. Maar als er een oorlog komt, dan is de kans reëel dat cash niets meer waard is, de digitale euro ook niet, en dat we digitale "vouchers" krijgen (zoals vroeger in en na WO2 zaken "op de bon" waren). De distributie van die vouchers zou in dat geval niet transparant verlopen, want slechts een paar mensen zouden toegang hebben tot, en inzicht in het digitale systeem, en in "crisis-tijd" zou er weinig toetsing plaatsvinden (vergelijk hoe allerlei corona-maatregelen zonder serieuze toetsing werden ingevoerd en nu, "achteraf", ook niet serieus geëvalueerd worden).

Het gevolg in een hypothetische oorlogssituatie laat zich dan raden: mensen met goede connecties zouden meer of betere digitale vouchers krijgen, en ook sneller. Denk aan de Sywert van Liendens (voorafgaand aan diens ontmaskering), en aan mensen dicht bij het vuur van de macht. Ook zou er censuur worden gepleegd op mensen die het valsspelen met vouchers aan de kaak willen stellen (die zouden dan bijv. "onpatriottisch" worden genoemd, of gewoon "wappies" - het woord is er al).

Dus laten we hopen dat er geen oorlog komt die ons economische stelsel zo ernstig raakt dat autoritair ingestelde bestuurders en hun parlementaire enablers hun kans schoon zien en we voor basisbehoeften overgaan van een geldstelsel naar een stelsel van quota en vouchers.

Formeel is er in ons parlement op dit moment een zeer ruime meerderheid van politici die zichzelf "democratisch gezind" noemen. Feitelijk zou een groot deel van hen graag een excuus aangrijpen om dat wat rest van onze democratie, in de praktijk buiten werking te stellen. Wat er in de VS met de Republikeinse partij is gebeurd, is in meer verhulde vorm hier ook al gaande in diverse partijen die qua ogenschijnlijke "politieke kleur" niets met de Amerikaanse Republikeinen te maken hebben.

De positionering en retoriek van parlementsleden in de discussies over lockdowns en corona-toegangsbewijzen vorig jaar gaven indicaties van hoe autoritair zij zich in crisistijd wensen op te stellen. Wat ik zag, vond ik extreem verontrustend. Het lijkt of het besef van wat vrijheid, democratie en recht inhouden, en wat die van ons vergen, bij een grote meerderheid al diep is weggezakt. Zonder een democratische en rechtsstatelijke cultuur houdt ook de formele democratische rechtsstaat het niet vol.

Juist ook met het oog op deze ontwikkeling is de aanschaf van 5000 bewakingscamera's voor in treinen, zonder serieuze toets van noodzaak, proportionaliteit of subsidiariteit, een veeg teken. Het grootste gevaar komt niet uit China, maar uit Nederland en Europa zelf.

M.J.
07-09-2022, 16:57 door Anoniem
Ik schat de kans dat er een oorlog met China komt misschien iets minder hoog in.
Hier kan ik alleen maar hopen dat je gelijk hebt.

Maar als er een oorlog komt, dan is de kans reëel dat cash niets meer waard is……,
Dit is inderdaad het meest voor de hand liggend scenario.

En voor de rest van je bijdrage ben ik het grotendeels met je eens.

De reden dat ik China als een bedreiging noem is dat ik denk dat wat het ook kost Taiwan zullen inlijven.
Volgens mij is de chip industrie hier een reden voor, als China deze in zijn macht heeft hebben ze zowat
het monopolie over de chip industrie en Amerika zal dat nooit toe laten. Ik heb net eens gezocht op internet
en daar is best veel hierover te vinden. Ik hoop maar dat regeringsleiders nu wel na denken en actie ondernemen
zodat wij niet afhankelijk worden van China en uiteraard niet gaat lijden tot een oorlog.
09-09-2022, 14:53 door Anoniem
En als het nou eens echt gaat over de veiligheid in de trein.
Helaas zijn er nog genoeg situaties in de spits - en waarschijnlijk juist ook daarbuiten - waarbij mensen (met name vrouwen) zich onveilig voelen.
Er is nog vaak sprake van mensen lastigvallen. En dat gaat door tot aan aanranding en verder.
Ik hoop dat deze nieuwe maatregelen een detectieve, maar ook afschrikwekkende, werking hebben!
12-09-2022, 17:15 door Anoniem
VVD wil toezichtcamera's Dahua en Hikvision in NS-treinen weren
maandag 12 september 2022, 13:39 door Redactie

https://www.security.nl/posting/767731/VVD+wil+toezichtcamera%27s+Dahua+en+Hikvision+in+NS-treinen+weren
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.