image

Nationaal Cybersecurity Centrum en Digital Trust Center gaan samen verder

woensdag 7 september 2022, 10:49 door Redactie, 3 reacties

Het Nationaal Cybersecurity Centrum, het Digital Trust Center en het CSIRT-DSP voor digitale serviceproviders gaan samen verder in één centraal expertisecentrum en informatieknooppunt met de naam NCSC. Dat laten minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid en minister Adriaansens van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer weten. Volgens de ministers blijkt uit onderzoek dat het samenvoegen van het DTC, NCSC en CSIRT-DSP van groot belang is om de Nederlandse cyberweerbaarheid te vergroten.

"Door de krachten te bundelen, worden kennis en expertise bij één centrale organisatie binnen de Rijksoverheid ondergebracht. Op deze wijze kan de schaarse cybersecuritycapaciteit efficiënter en effectiever worden ingezet binnen een nieuwe organisatie die fungeert als nationaal expertisecentrum, informatieknooppunt én nationaal Computer Security Incident Response Team (CSIRT)", zo laten de bewindslieden in de brief weten. Ze stellen verder dat het samenvoegen van de organisaties ook voor een efficiëntieslag zorgt op het gebied van gezamenlijke bedrijfsvoering, huisvesting en ict.

Het NCSC heeft als primaire doelgroepen vitale organisaties, zoals banken, energie- en telecomaanbieders, en de Rijksoverheid zelf. Het DTC is er voor het bedrijfsleven en het CSIRT-DSP voor digitale service providers. In 2024 gaan beide Cyber Security Incident Response Teams van het NCSC en CSIRT-DSP samen. In 2026 volgen de beide informatieknooppunten en expertisecentra van het NCSC en DTC.

"Onze digitale weerbaarheid om cyberaanvallen af te weren moet omhoog. Het is daarom belangrijk dat we versnippering in de aanpak hiervan tussen organisaties tegengaan. Daarom komt er straks één organisatie, onder de noemer van het NCSC, die hiermee aan de slag gaat. Zo bundelen we de krachten op het gebied van kennis, het delen van informatie en kunde wanneer het toch misgaat", zo laat Yesilgöz weten.

Reacties (3)
07-09-2022, 14:31 door Anoniem
M.a.w. Personeel krijgt meer taken.
07-09-2022, 19:39 door Anoniem
2024 en 2026, ze nemen er de tijd voor....
Zo urgent is het dan blijkbaar niet.
08-09-2022, 20:06 door Anoniem
He he. Dat heeft echt onnodig lang geduurd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.