/dev/null - Overig

Micro SD kaart gekkigheid

09-09-2022, 01:36 door Anoniem, 4 reacties
Ik had een 64 GB micro-sd kaart via een usb-kaart-reader op de PC gevuld met media-files (EPUB). Dat ging best wel snel.

Daarna in een tablet gezet in de verwachting dat die media-files beschikbaar zouden zijn.

De tablet kwam echter met een melding dat de micro-kaart geaktiveerd moest worden (meen ik mij te herinneren).

Daarna was er van de media-files niets meer te bekennen.


Ik heb toen de tablet via een USB-kabel aan de PC gehangen om de betreffende files weer op die micro-sd te krijgen. Dat ging echter super super tergend traag.


Weet iemand mij uit te leggen hoe ik die micro-sd kaart van 64GB in de PC (dus heel snel) kan beschrijven, en daarna de micro-sd-inhoud op de tablet zichtbaar/funktioneel kan krijgen/behouden.
Of hoe ik die micro-sd in de tablet, vanuit de PC wel heel (normaal) snel kan beschrijven.

Die 64 GB micro-sd was in de PC geformatteerd met eFAT, is dat mogelijk het probleem? Zou de tablet geen eFAT aan kunnen? Moet ik zorgen dat het FAT32 is (dus een micro-sd van 32GB)? Er bestaat ook een FAT32 format-programma voor micro-sd >32GB.
Nu ik de media-files na heel veel tijd/moeite op die kaart in de tablet heb gekregen, durf ik niet zo gemakkelijk te experimenteren!!

Ik heb op internet gezocht en heel veel uitleg gevonden, maar niet m.b.t bovenstaand probleem.

Bij voorbaat dank voor inhoudelijke oplossingen.
Reacties (4)
09-09-2022, 09:43 door Anoniem
Door Anoniem: De tablet kwam echter met een melding dat de micro-kaart geaktiveerd moest worden (meen ik mij te herinneren).

Daarna was er van de media-files niets meer te bekennen.
Ik vermoed dat je tablet de kaart geformatteerd heeft. Dan is de oude inhoud inderdaad niet meer beschikbaar.

Ik heb toen de tablet via een USB-kabel aan de PC gehangen om de betreffende files weer op die micro-sd te krijgen. Dat ging echter super super tergend traag.

Weet iemand mij uit te leggen hoe ik die micro-sd kaart van 64GB in de PC (dus heel snel) kan beschrijven, en daarna de micro-sd-inhoud op de tablet zichtbaar/funktioneel kan krijgen/behouden.
Als hij inderdaad door de tablet was geformatteerd, dan heeft hij nu een formaat dat de tablet herkent. Stop de kaart weer in de USB-kaartlezer en vul hem vanaf de pc zoals je dat de eerste keer deed.

Of hoe ik die micro-sd in de tablet, vanuit de PC wel heel (normaal) snel kan beschrijven.
Dat zal vermoedelijk niet gaan. Als die tablet een trage USB-aansluiting heeft (nog geen USB3 bijvoorbeeld) dan doe je er niets aan dat die traag is.

Die 64 GB micro-sd was in de PC geformatteerd met eFAT, is dat mogelijk het probleem? Zou de tablet geen eFAT aan kunnen?
Dat heet exFat, met een x erin. Als je het hebt over een tablet die oud genoeg is om dat nog niet te ondersteunen kan ik me dat inderdaad goed voorstellen. Het is consistent met wat je beschrijft.
Moet ik zorgen dat het FAT32 is (dus een micro-sd van 32GB)? Er bestaat ook een FAT32 format-programma voor micro-sd >32GB.
Als mijn interpretatie van wat er gebeurd is klopt dan heeft je tablet dat al voor je gedaan. Niet meer opnieuw formatteren dus, maar met je kaartlezer de bestanden op de kaart zetten zoals die nu is.

Je schrijft dat het vullen van het kaartje redelijk snel ging, maar als redelijk snel nog altijd een aardige tijd is kan je beginnen met één EPUB-bestand op het kaartje te zetten en te kijken of je dat kan benaderen. Als dat gelukt is zet je de rest op het kaartje.
09-09-2022, 09:45 door Anoniem
Simpele vraag: kan je tablet ook 64GB SDXC (>32GB) kaartjes aan? Of alleen SDHC (tot 32GB)?
Zie bv. https://en.wikipedia.org/wiki/SD_card
Q
09-09-2022, 09:50 door Erik van Straten
Dat lezen veel langzamer gaat dan schrijven is ongebruikelijk. Het zou kunnen dat jouw kaartlezer/schrijver USB3 ondersteunt en je deze in een USB3 poort had tijdens schrijven en USB2 tijdens lezen, maar meestal zijn goedkope geheugenkaartjes zelf trager dan USB2. Het zou dus om een defect kunnen gaan.

Waarschijnlijk niet het probleem hier, maar er worden opslagmedia met flash-geheugen verkocht met veel minder opslagruimte dan op de verpakking en het medium zelf staat, maar ook wat zo'n USB-device aan het besturingssysteem meldt. Het gevolg kan zijn dat een deel van de bestanden die je naar dat device schrijft in een "zwart gat" verdwijnt.

Eerder deze week kon je hierover lezen in https://tweakers.net/reviews/10434/een-externe-ssd-van-60tb-voor-35-euro-het-kan-niet-op-aliexpress.html en de reacties daaronder.

In https://tweakers.net/reviews/10434/1/een-externe-ssd-van-60tb-voor-35-euro-het-kan-niet-op-aliexpress-een-externe-ssd-van-60tb-voor-35-euro.html?showReaction=17889458#r_17889458 verwijs ik naar een gratis tooltje waarmee je eenvoudig (maar zelden snel) kunt testen of jouw opslagmedium de beloofde opslagcapaciteit heeft (en niet deels defect is en/of "sinkholes" heeft).

Terug naar jouw probleem: niet alle apparaten (vooral oudere) kunnen overweg met grotere opslagmedia; denkbaar is dat 16GB of 32GB de maximum grootte is die jouw tablet aankan. Dit geldt meestal ongeacht of je meerdere partities aanmaakt en welk bestandssysteem je binnen partities gebruikt.

Meestal kun je door op internet te zoeken naar iets als <tablet-merk> <tablet-type> max "sd-card" vinden waar jouw SD-kaartje en bestandssysteem aan moeten voldoen.
09-09-2022, 09:56 door Anoniem
Ik denk dat de bestanden nog niet fysiek naar de SD-kaart geschreven waren. Heb je het kaartje "uitgeworpen" via bestandsbeheer?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.