image

Nieuw inlogmiddel overheid laat ondernemers kosteloos belastingaangifte doen

donderdag 29 september 2022, 15:01 door Redactie, 10 reacties

Het ministerie van Binnenlandse Zaken werkt aan een nieuw inlogmiddel waarmee ondernemers kosteloos belastingaangifte kunnen doen. De vergoeding voor de aanschaf van eHerkenning, dat nu verplicht moet worden gebruikt, is met twee jaar verlengd. Het nieuwe inlogmiddel van de overheid komt naast eHerkenning, dat ook blijft bestaan. Dat laten staatssecretaris van Rij van Financiën en staatssecretaris van Huffelen van Digitalisering vandaag weten.

Security.NL meldde in augustus al dat belastingaangifte via eHerkenning vergoed blijft tot de komst van een alternatief inlogmiddel. Via eHerkenning kunnen ondernemers bij alle aangesloten organisaties inloggen en zaken als belastingen, subsidies, voertuigoverschrijvingen en wijzigingen in het Handelsregister regelen. Op dit moment zijn ondernemers verplicht om via eHerkenning aangifte bij de Belastingdienst te doen. In tegenstelling tot DigiD is eHerkenning niet gratis en moeten bedrijven dit bij een commerciële aanbieder afnemen.

Voor ondernemers die eHerkenning alleen gebruiken voor het doen van belastingaangifte is er een vergoeding van 24,20 euro per jaar, wat gelijk is aan het bedrag waartegen eHerkenning bij de goedkoopste aanbieder aangeschaft kan worden. Vandaag laten Van Rij en Van Huffelen weten dat de vergoedingsregeling met twee jaar is verlengd. Ook voor ondernemers die niet over eHerkenning kunnen beschikken, omdat hun bedrijf niet in het Handelsregister of het Probasregister kan worden opgenomen, is er een compensatie voor de commerciële aangiftesoftware die dan voor de belastingaangifte is vereist. Wanneer het nieuwe inlogmiddel precies verschijnt, en hoe dit zal werken, is niet bekend.

Reacties (10)
29-09-2022, 15:32 door Anoniem
Ow. Ik dacht even dat je de enorme hoeveelheid tijd die je kwijt bent aan de overheid van gegevens voorzien kon declareren. Zo'n inlogmiddel... Da's een druppel op een gloeiende plaat vergeleken bij de tijd die het kost.
Blij met een dood inlogmiddel... :(
29-09-2022, 15:37 door [Account Verwijderd]
Eindelijk.
Ik heb mij nooit aan de indruk kunnen onttrekken dat eHerkenning weer zo'n typisch aan het neoliberalisme ontsproten uitwas behelsde van een overheid die zich terugtrekt (zo min mogelijk overheidsbemoeienis; hét credo van het neoliberalisme) zodat daar weer commerciële partijen op kunnen duiken die trachten net onder de hoofdprijs van de concurrent te blijven.
29-09-2022, 15:43 door Anoniem
Nu nog zorgen dat de nieuwe inlog middel volledig vrije opensource software wordt.
29-09-2022, 18:06 door Anoniem
Kostenloos zodat iedereen aan de e-Herkenning gaat en daarna ... kassa.
29-09-2022, 18:28 door Anoniem
Door Anoniem: Nu nog zorgen dat de nieuwe inlog middel volledig vrije opensource software wordt.
Omdat dat zogenaamd zo veilig is?
29-09-2022, 19:14 door Anoniem
De wetgever lijkt vooral te willen regelen wat per se wél moet gebeuren en juist niet wat per se niet moet gebeuren (wat ons niet mag overkomen). Dit zet de deuren open voor gemakzucht en scope-creep. Waardoor inderdaad de burger/bedrijven op den duur geen regie meer kan nemen (die is dan niet alleen door de overheid, maar ook door aanbieders afgepakt).
Ik heb daar zelf ook een heel slechte ervaring mee.

In de eIDAS verordening staat dat elke lidstaat verplicht is een Europees inlogmiddel te accepteren. Ik heb zo'n Nederlands eIDAS erkend middel. En die (ook al is die duurder dan eHerkenning van 24 euro) heb ik nodig om in Europa zaken te doen. In Nederland kan ik dit middel niet gebruiken.
Zien?
- Ga naar de belastingdienst.nl.
- Klik op [inloggen] , [voor ondernemers]
- Klik op [naar mijn belastingdienst zakelijk] (de bovenste blauwe knop)
- Klik op [Inloggen met een Europees erkend inlogmiddel].
- Klik nu op [Nederland]……. uuuhhhh. Inderdaad, die staat er niet bij.
- Als Nederlander met een Nederlands Europees Inlogmiddel kan ik niet met dat middel bij de belastingdienst inloggen. Ook niet bij andere Nederlandse overheden.
- Dat is er blijkbaar heel bewust en heel bedoeld uitgelaten (dat kan niet per ongeluk zijn gedaan want alle andere Europese landen staan wel in het rijtje).
- Als ondernemer (met een BV) kan ik alleen maar inloggen met eHerkenning.
- Op deze manier wordt ik gekneveld en gedwongen meer bij eHerkenning partijen te kopen dan ik wil.
- Bedoeling hiervan? Kan niet anders zijn dan vergroting macht van eHerkenning of haar leveranciers.

In de eIDAS verordening staat niet dat het eigen land een Europees inlogmiddel uit het eigen land moet accepteren. Waarvan de NL-overheid blijkbaar gebruik maakt om Nederlandse ondernemers te knevelen.
Over zorgen gesproken. Niet zorgen voor, maar je zorgen moeten maken.
Schaam jullie
29-09-2022, 20:20 door Anoniem
Door Anoniem: De wetgever lijkt vooral te willen regelen wat per se wél moet gebeuren en juist niet wat per se niet moet gebeuren (wat ons niet mag overkomen).
....
Over zorgen gesproken. Niet zorgen voor, maar je zorgen moeten maken.
Schaam jullie
Waar is de goede oude tijd gebleven, waar je nog met pen en papier je aangifte kon doen. Opsturen van de aangifte kostte max fl0,25 (voor de jongeren onder ons: €0,13) aan postzegels.
30-09-2022, 10:01 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Nu nog zorgen dat de nieuwe inlog middel volledig vrije opensource software wordt.
Omdat dat zogenaamd zo veilig is?

Nee, omdat een overheid transparant moet zijn en omdat de software wordt ontwikkeld met gemeenschapsgeld en omdat propriëtaire software nou eenmaal zuigt.
30-09-2022, 11:35 door Anoniem
gewoon communiceren met een brief en voor de rest appies weg met het zooitje van rutte!
30-09-2022, 14:47 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Nu nog zorgen dat de nieuwe inlog middel volledig vrije opensource software wordt.
Omdat dat zogenaamd zo veilig is?

Nee, omdat een overheid transparant moet zijn en omdat de software wordt ontwikkeld met gemeenschapsgeld en omdat propriëtaire software nou eenmaal zuigt.
Dus alleen onderbuikgevoelens. Slechte raadgever!
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.