image

Hoogleraar: eye-trackers straks overal in samenleving aanwezig

vrijdag 14 oktober 2022, 15:54 door Redactie, 13 reacties

Eye-trackers die de oogbewegingen van mensen volgen, zodat kan worden vastgesteld waar ze naar kijken, zullen straks overal in de samenleving aanwezig zijn, wat vergaande gevolgen voor de privacy kan hebben. Dat stelt hoogleraar Halszka Jarodzka, die volgende week bij de Open Universiteit in Heerlen haar oratie over de mogelijkheden en risico’s van oogbewegingsregistratie uitspreekt.

Een aantal jaren geleden ontstond er grote ophef toen bleek dat reclameborden op NS-stations van camera's waren voorzien om het 'gedrag' van passanten te meten. Later bleken dergelijke reclameborden ook in een Zwols winkelcentrum te staan. Volgens Jarodzka is de techniek steeds makkelijker te installeren en zijn commerciële partijen hier zeer geïnteresseerd in.

De hoogleraar verwacht dat het niet lang meer zal duren of eye-trackers zullen in alledaagse apparaten als laptops en telefoons zijn ingebouwd en in reclameborden aanwezig zijn. Ook ziet ze mogelijkheden om de technologie in het onderwijs toe te passen. Het is dan ook de vraag of oogbewegingen persoonsgegevens zijn en of ze onder de AVG vallen.

Jarodzka voorziet dat het niet lang zal duren voordat via big data en algoritmes de geanonimiseerde oogbewegingen terug te voeren zijn tot een persoon. Ze stelt dan ook de vraag of oogbewegingen niet gezien moeten worden als biometrische data. Daarnaast moet er ook goed naar de privacygevolgen worden gekeken. Niet alleen is het mogelijk om vast te stellen dat een reclamebord is bekeken, maar ook of iemand naar een ander persoon kijkt.

Voor het onderwijs ziet de hoogleraar allerlei praktische toepassingen. Zo is lesmateriaal te ontwikkelen dat past bij de manier waarop mensen kijken. Dit zou moeten leiden tot efficiënter leren en meer valide toetsen. Ook hier is de vraag hoeveel inzicht onderzoekers willen en mogen hebben in het brein van de studenten. Voorafgaand aan de oratie van Jarodzka vindt er een conferentie plaats getiteld 'Leren in beeld brengen'.

Reacties (13)
14-10-2022, 16:08 door Anoniem
Dus dat wordt gewoon 24/7 zonnebril op. Good luck with that!

TheYOSH
14-10-2022, 16:46 door Anoniem
Wens ze veel succes ik draag al jaren full mirror coating glazen. De enige die mijn biometrie mogen verwerken zijn de DC's waar ik voor werk rest heeft niemand de rechten of uberhaubt de gelegenheid.

Voor elke hi-tech oplossing van een ongenodigde is altijd wel een lowtech obstakel te verzinnen.
14-10-2022, 17:36 door majortom - Bijgewerkt: 14-10-2022, 17:36
De hoogleraar verwacht dat het niet lang meer zal duren of eye-trackers zullen in alledaagse apparaten als laptops en telefoons zijn ingebouwd
Niet voor niets heb ik de camera van mijn laptop en front camera van de smartphone voorzien van een fysieke cover.
14-10-2022, 18:07 door Anoniem
Dit zou moeten leiden tot efficiënter leren en meer valide toetsen.

Waar efficientie het doel is, zijn veiligheid en privacy het slachtoffer.
Niet doen dus.
14-10-2022, 18:18 door Anoniem
Oogbewegingen hebben een tamelijk directe relatie met het gedachtenpatroon. Dit wordt gewoon te orwelliaans en moet worden gestopt voor het voet aan de grond krijgt.
14-10-2022, 20:04 door Anoniem
Door Anoniem: Dus dat wordt gewoon 24/7 zonnebril op. Good luck with that!

TheYOSH
Doe dat vooral in de NACHT. Good luck with that!
TheCrips.
14-10-2022, 21:41 door Anoniem
Petje op en naar de grond staren.
14-10-2022, 22:02 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Dus dat wordt gewoon 24/7 zonnebril op. Good luck with that!

TheYOSH
Doe dat vooral in de NACHT. Good luck with that!
TheCrips.
Grappig hoe je dat zegt maar het werkt prima in de praktijk. Het zou niet moeten werken maar we hebben inmiddels zoveel lichtvervuiling dat je zonder problemen op de meeste plekken kan lopen met een zonnebril op.

Hetzelfde dat je in een stad bijna nooit meer een echte nacht ervaart tot er eens een stadsbrede stroomstoring plaatsvind. Dan wordt je eraan herrinert hoe weinig licht je eigenlijk hoort te ervaren op dat uur.


Uiteraard als je in een buitengebied zit dan heb je een minder vertekend beeld maar than again daar zie je ook geen reclameborden of camera's vaak dus waarom zou je dan uberhaubt zonnebrill dragen om potentiele tracking te voorkomen?

En dan zelfs heb je geen zonnebril nodig enkel reflecterende glazen waarbij de lichtwaarde dan al helemaal geen donder uitmaakt.
15-10-2022, 00:51 door Anoniem
Dat is toch allang zo? Samsung had die technologie al in smartphones met Android Jelly Bean.
15-10-2022, 09:47 door Anoniem
Er komt dan vast een wet die "grensoverschrijdende" blikken strafbaar gaat stellen.
15-10-2022, 13:16 door Anoniem
Wat een energie- en geldverspilling.
Maar prima, hoe meer dit wordt ingezet des te eerder wordt duidelijk dat reclame compleet zinloos is omdat er toch niemand naar kijkt en zijn we daar uiteindelijk ook weer van verlost.
18-10-2022, 09:31 door Anoniem
Door Anoniem: Er komt dan vast een wet die "grensoverschrijdende" blikken strafbaar gaat stellen.

The theory is not without criticism as feminist academic Camille Paglia has rejected the concept of the male gaze:

https://en.wikipedia.org/wiki/Male_gaze#Criticism
18-10-2022, 12:59 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een energie- en geldverspilling.
Maar prima, hoe meer dit wordt ingezet des te eerder wordt duidelijk dat reclame compleet zinloos is omdat er toch niemand naar kijkt en zijn we daar uiteindelijk ook weer van verlost.

Dit werkt helaas toch anders dan dat. Soms krijg je je korting pas als er 'bewezen' is dat je bepaalde propaganda op je netvlies hebt laten vallen voor een verplicht aantal seconden
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.