image

VVD wil dat AVG-boete voor KNLTB door toezichthouder wordt geschrapt

woensdag 19 oktober 2022, 13:56 door Redactie, 23 reacties

De VVD wil dat de boete van 525.000 euro die de Autoriteit Persoonsgegevens aan tennisbond KNLTB oplegde voor het overtreden van de AVG wordt geschrapt. Hiervoor zouden ministers Weerwind voor Rechtsbescherming en Helder voor Langdurige Zorg en Sport met de privacytoezichthouder in gesprek moeten gaan. Dat verzoeken VVD-Kamerleden Ellian en Rudmer Heerema via Kamervragen aan beide bewindspersonen.

Uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens bleek dat de tennisbond persoonsgegevens zoals naam, e-mailadres, telefoonnummer, geboortedatum, geslacht en adresgegevens aan twee sponsoren verstrekte, zodat zij een selectie van KNLTB-leden konden benaderen met tennisgerelateerde en andere aanbiedingen. De ene sponsor ontving persoonsgegevens van 50.000 leden, de andere van meer dan 300.000 leden. KNLTB-leden werden vervolgens per post of telefoon door de sponsors benaderd.

De verkoop van persoonsgegevens zonder toestemming van de persoon in kwestie is doorgaans verboden. De KNLTB verklaarde tegenover de Autoriteit Persoonsgegevens dat het een gerechtvaardigd belang had om die gegevens te verkopen. De toezichthouder was het daarmee niet eens en stelde dat de KNLTB geen grondslag had om de data aan de sponsoren te geven. Daarmee had de tennisbond de AVG overtreden, zo oordeelde de AP in 2019. De boete van 525.000 was destijds de hoogste AVG-boete die de toezichthouder tot dan toe had opgelegd.

De KNLTB ging in beroep bij de AP, maar de toezichthouder verklaarde het bezwaar van de tennisbond ongegrond. Vervolgens stapte de KNLTB naar de rechter. Die is nog niet tot een definitief oordeel gekomen. De rechter wil namelijk eerst dat het Europees Hof van Justitie uitlegt wat de term "gerechtvaardigd belang" precies inhoudt, en of die moet worden uitgelegd zoals de KNLTB dat doet of de Autoriteit Persoonsgegevens.

De VVD heeft eerder al Kamervragen over de AVG-boete gesteld en doet dat vandaag weer. Het gaat onder andere over uitspraken van de Europese Commissie dat de Autoriteit Persoonsgegevens de privacywetgeving te strikt uitlegt. "Deelt u het oordeel van de Europese Commissie uit maart 2020 dat de lijn van de AP veel te strikt is?", zo willen de VVD-Kamerleden weten.

Ellian en Rudmer Heerema noemen de houding van de privacytoezichthouder bij de handhaving van de AVG ook onwenselijk. "Deelt u nog steeds de mening dat het onwenselijk is dat de AVG in Nederland strikter wordt toegepast dan in andere EU-lidstaten? Zo ja, waarom houdt de AP tot op heden nog altijd vast aan een striktere interpretatie van het begrip ‘gerechtvaardigd belang’ dan andere EU-lidstaten?", aldus een volgende vraag.

Als laatste willen ze van de twee ministers weten of die in het kader van het terugdringen van onnodige juridische procedures bereid zijn om in gesprek te gaan met de AP om de boete voor de KNLTB te heroverwegen. Weerwind en Helder hebben drie weken om met een reactie te komen.

Reacties (23)
19-10-2022, 14:15 door majortom
De achterban van de VVD heeft blijkbaar geklaagd.
19-10-2022, 14:25 door Anoniem
De AVG is al veel te los - er kan al veel te veel. Hoe stricter toegepast, hoe beter.
En die boete... Wederom een factor 10 te laag. Voor de mensen die het nog deden: geen VVD stemmen dus.
19-10-2022, 14:42 door Anoniem
Is dit niet juist de reden dat we een AVG nodig hadden? Om het ongewenst doorverkopen van persoonsgegevens aan banden te leggen. Van mij had de boete nog wel hoger mogen zijn. Lijkt me dat geslacht, geboortedatum etc zeker niet noodzakelijk is om iemand post/spam te sturen.
19-10-2022, 14:50 door Anoniem
Vind nog steeds dat een commercieel belang geen gerechtvaardigd belang is, dus de AP is misschien nog niet strikt genoeg...
19-10-2022, 15:00 door Anoniem
Ze doen niet eens meer moeite om de corruptie te verstoppen, de werkelijke vraag zou moeten zijjn waarom zo'n club dacht dat het ok was om andermans gegevens te verkopen...

Typisch rechtse politiek: rules for thee but not for me.
19-10-2022, 15:14 door Anoniem
Typisch Nederland, hebben we beleid/wetten kan je er zo onderuit komen. Dan kan je net zo goed geen AVG hebben.
19-10-2022, 15:54 door Anoniem
Wil iemand de indieners er even op wijzen dat de Autoriteit Persoonsgegevens een *onafhankelijke* toezichthouder is, en het dus niet de bedoeling is dat de Minister zich gaat mengen door de AP zoals ze vragen " in het kader van het terugdringen van onnodige juridische procedures in gesprek te gaan met de AP om het boetebesluit jegens de KNLTB te heroverwegen? Zo nee, waarom niet?" En hoe onnodig zijn die juridische procedures dan als nu juist de rechtbank in de KNLTB zaak het nodig heeft geacht om over juist dit punt prejudiciële vragen te stellen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie? (wat ze niet zouden doen als de uitleg van de AP pertinent onjuist werd geacht)?
Daarbij de minister die over een lopende zaak nog een uitspraak gaat doen? Dat zou wat zijn...
19-10-2022, 16:01 door Anoniem
Tuurlijk. De VVD! Corrupte bende.
19-10-2022, 20:21 door karma4
Door Anoniem: Wil iemand de indieners er even op wijzen dat de Autoriteit Persoonsgegevens een *onafhankelijke* toezichthouder is, en het dus niet de bedoeling is dat de Minister zich gaat mengen door de AP zoals ze vragen ....
Dat zijn ze dus niet, de AP heeft een taak voor de wet van de GDPR en daar falen ze flink.

De AP heeft niet een rol als FG waar je uitspraak wel van toepassing is maar dan wel ook wel beperkt en zeker niet het bestuur de les kunnen lezen in dagelijks beleid. Het zou wat zijn een staatsgreep door de AP onder het mom van privacy.
19-10-2022, 21:15 door Anoniem
Zou de VVD nou niet in de gaten hebben dat ze zich hiermee totaal belachelijk maken?
Het is alsof men de burgemeester (in de functie van hoofd van de politie) vraagt om eens te kijken naar de parkeerboete van een kennis...
19-10-2022, 23:19 door Anoniem
Door Anoniem: Wil iemand de indieners er even op wijzen dat de Autoriteit Persoonsgegevens een *onafhankelijke* toezichthouder is, en het dus niet de bedoeling is dat de Minister zich gaat mengen door de AP zoals ze vragen " in het kader van het terugdringen van onnodige juridische procedures in gesprek te gaan met de AP om het boetebesluit jegens de KNLTB te heroverwegen? Zo nee, waarom niet?" En hoe onnodig zijn die juridische procedures dan als nu juist de rechtbank in de KNLTB zaak het nodig heeft geacht om over juist dit punt prejudiciële vragen te stellen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie? (wat ze niet zouden doen als de uitleg van de AP pertinent onjuist werd geacht)?
Daarbij de minister die over een lopende zaak nog een uitspraak gaat doen? Dat zou wat zijn...
Inderdaad, het moet niet gekker worden: tweede kamerleden die het oordeel niet van de rechter willen accepteren maar zelf wat roeptoeteren. Ze staan waarschijnlijk wat te weinig in het nieuws... Hoe was dat ook al weer met Trias Politica? Kunnen we deze twee tweede kamerleden ook voor straf een weekje "op vakantie sturen" met verplichte bijscholing Nederlands Recht, omdat ze kennelijk hun taak niet begrijpen?
20-10-2022, 09:10 door Anoniem
Door Anoniem: Zou de VVD nou niet in de gaten hebben dat ze zich hiermee totaal belachelijk maken?
Het is alsof men de burgemeester (in de functie van hoofd van de politie) vraagt om eens te kijken naar de parkeerboete van een kennis...

Dat is toch de gedachte in VVD-kringen.
Dat regelen we wel even binnen het oude jongens netwerkje.


De KNLTB verklaarde tegenover de Autoriteit Persoonsgegevens dat het een gerechtvaardigd belang had om die gegevens te verkopen.

De KNLTB is dus gewoon een ordinair bedrijf (met winstoogmerk), dat zich naar haar "klanten" (leden) toe profileert als tennisbond. Voor de duidelijkheid, hun leden/klanten zijn tevens het product dat ze vermarkten.

Misschien moet er een andere wet bijgehaald worden. Een die over mis-representatie en oplichting gaat.

En de KNLTB had dit kunnen vermijden.
Vraag elk lid individueel of hun gegevens gebruikt mogen worden voor een commercieel doeleinde (verkoop aan sponsoren).
Dan heb je je toestemming (of niet).
En dan voldoe je aan de AVG.

Helemaal niet zo moeilijk. Maar wel wat extra werk.
20-10-2022, 09:41 door Anoniem
...benaderen met tennisgerelateerde en andere aanbiedingen.
Ben benieuwd wat voor 'andere' aanbiedingen een tennisbond kan 'aanbieden'; een sauna in jouw buurt, een spa-weekendje, tenniselleboogzalf van de kruitvat? óf verkopen zij óók weer je gegevens aan derde om deze 'andere' aanbiedingen aan te bieden, of krijgen ze een bonus van derde partijen met het aanbieden van andere niet-gerelateerde-tennis aanbiedingen?

@Ká4
Dat zijn ze dus niet,...
zie 2de zin -https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/over-privacy/het-werk-van-de-ap- waarin wordt aangegeven dat ze 'onafhankelijke toezichthouder' in Nederland zijn!

En het is dus wél hun taak de les te lezen als diegene zich niet aan de avg-wet houdt!

een staatsgreep door de AP
pffff, als je serieus genomen wilt worden (als dat nog kan) met je Don Quichot reabaksels tegen de AP, moet je toch is 'proberen' bij de feiten blijven ipv 'dit' 'dit' 'dit' 'dit' 'dit' 'dit' (*brokenrecord*).
20-10-2022, 10:32 door Anoniem
Door Anoniem: Zou de VVD nou niet in de gaten hebben dat ze zich hiermee totaal belachelijk maken?
Het is alsof men de burgemeester (in de functie van hoofd van de politie) vraagt om eens te kijken naar de parkeerboete van een kennis...

Oh, oh, de toezichthouder en de rechter beginnen een ietsiepietsie onafhankelijkheid te tonen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Even oproepen tot een corrupt coupje. Zoals er de afgelopen twintig jaar al zoveel gepleegd worden in ons landje.

Was het maar zo dat de VVD zich hiermee totaal belachelijk zou maken. Maakte Pinochet zichzelf totaal belachelijk toen hij in 1973 een wettige regering met geweld omver wierp? Nee, daarvoor had hij te veel macht en waren de consequenties te ernstig. Als hij alleen een plastic speelgoedpistooltje had gehad, ja dan had hij zich belachelijk gemaakt.

Dus niet lachen, maar aangifte doen tegen deze twee parlementariërs wegens oproep tot staatsondermijnende activiteiten (of wat de officiële benaming ook maar is) en oproep tot obstructie van het recht.
20-10-2022, 11:31 door Anoniem
Ellian en Rudmer Heerema noemen de houding van de privacytoezichthouder bij de handhaving van de AVG ook onwenselijk. "Deelt u nog steeds de mening dat het onwenselijk is dat de AVG in Nederland strikter wordt toegepast dan in andere EU-lidstaten? Zo ja, waarom houdt de AP tot op heden nog altijd vast aan een striktere interpretatie van het begrip ‘gerechtvaardigd belang’ dan andere EU-lidstaten?", aldus een volgende vraag.

Laat deze twee kamerleden, blijkbaar als mondstuk van het KNLTB, dan eens exact uitleggen welk "gerechtvaardigd belang" het KNLTB denkt te hebben.

De wet is duidelijk. Waarom willen ze die met voeten treden?
Waarom was het onmogelijk voor het KNLTB om hun leden(1) individueel te vragen of hun persoons-gegevens doorverkocht mochten worden aan derde partijen?

(1) Zijn de mensen wiens gegevens doorverkocht zijn, lid van de bond of van hun eigen tennisclub?
Ik tennis niet.
20-10-2022, 13:03 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Zou de VVD nou niet in de gaten hebben dat ze zich hiermee totaal belachelijk maken?
Het is alsof men de burgemeester (in de functie van hoofd van de politie) vraagt om eens te kijken naar de parkeerboete van een kennis...

Oh, oh, de toezichthouder en de rechter beginnen een ietsiepietsie onafhankelijkheid te tonen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Even oproepen tot een corrupt coupje. Zoals er de afgelopen twintig jaar al zoveel gepleegd worden in ons landje.

Was het maar zo dat de VVD zich hiermee totaal belachelijk zou maken. Maakte Pinochet zichzelf totaal belachelijk toen hij in 1973 een wettige regering met geweld omver wierp? Nee, daarvoor had hij te veel macht en waren de consequenties te ernstig. Als hij alleen een plastic speelgoedpistooltje had gehad, ja dan had hij zich belachelijk gemaakt.

Dus niet lachen, maar aangifte doen tegen deze twee parlementariërs wegens oproep tot staatsondermijnende activiteiten (of wat de officiële benaming ook maar is) en oproep tot obstructie van het recht.

Ik zou zeggen: "Wat let je."
20-10-2022, 16:11 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Dus niet lachen, maar aangifte doen tegen deze twee parlementariërs wegens oproep tot staatsondermijnende activiteiten (of wat de officiële benaming ook maar is) en oproep tot obstructie van het recht.

Ik zou zeggen: "Wat let je."
Er wordt toch niks mee gedaan. Het zal wel op 'parlementaire onschendbaarheid' gegooid worden. Of gewoon genegeerd.
20-10-2022, 18:45 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Dus niet lachen, maar aangifte doen tegen deze twee parlementariërs wegens oproep tot staatsondermijnende activiteiten (of wat de officiële benaming ook maar is) en oproep tot obstructie van het recht.

Ik zou zeggen: "Wat let je."
Er wordt toch niks mee gedaan. Het zal wel op 'parlementaire onschendbaarheid' gegooid worden. Of gewoon genegeerd.

Eerder dat ze vragen stellen.
Iedereen, jij ook, mag vragen stellen,. Dan ben je niet meteen "staatsonderrmijnend" bezig.
Het zou wat moois zijn. Iedereen monddood maken met de claim dat het staatsondermijnend is, als de vraag je niet bevalt.

Vandaag omdat VVDers een vraag stellen.
Morgen omdat jij een vraag stelt.

Op die manier kom je juist in een dictatuur terecht.
20-10-2022, 21:02 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Dus niet lachen, maar aangifte doen tegen deze twee parlementariërs wegens oproep tot staatsondermijnende activiteiten (of wat de officiële benaming ook maar is) en oproep tot obstructie van het recht.

Ik zou zeggen: "Wat let je."
Er wordt toch niks mee gedaan. Het zal wel op 'parlementaire onschendbaarheid' gegooid worden. Of gewoon genegeerd.

Eerder dat ze vragen stellen.
Iedereen, jij ook, mag vragen stellen,. Dan ben je niet meteen "staatsonderrmijnend" bezig.
Het zou wat moois zijn. Iedereen monddood maken met de claim dat het staatsondermijnend is, als de vraag je niet bevalt.

Vandaag omdat VVDers een vraag stellen.
Morgen omdat jij een vraag stelt.

Op die manier kom je juist in een dictatuur terecht.
Het is een "vraag" maar eigenlijk een "verzoek" (verpakt als vraag).
Vraag: "Wilt u (astublief, astublief) een coup plegen omdat de tennisclub van de sponsors van onze verkiezingscampagne dat graag wil? ff de onafhankelijke toezichthouder overrulen? Plies?" Zogenaamd een vraag... advies... verzoek... eis... Hoe je het maar wil noemen.
Die VVDers weten heel goed dat het deze keer niet kan, ze doen het voor de buhne.
Laten zien dat de VVD gaat voor het misbruik van persoonsgegevens voor commercieel gewin, dat ligt goed bij de clientele.
Mafia regeert in Nederland.
24-10-2022, 19:22 door Anoniem
Door majortom: De achterban van de VVD heeft blijkbaar geklaagd.

Dit gaat over de tennisbond, niet de tannisbond ;) Maar ik dacht hetzelfde.
26-10-2022, 11:30 door Anoniem
"De KNLTB verklaarde tegenover de Autoriteit Persoonsgegevens dat het een gerechtvaardigd belang had om die gegevens te verkopen."


Zijn ze nou helemaal besodemieterd of zo??
Waar halen ze het arrogante gore lef vandaan!

Die boete moet wat mij betreft _persoonlijk_ worden verhaald op de verantwoordelijken! Anders betalen de leden/gedupeerden het zelf via de contributie....
26-10-2022, 22:39 door Anoniem
Door Anoniem: "De KNLTB verklaarde tegenover de Autoriteit Persoonsgegevens dat het een gerechtvaardigd belang had om die gegevens te verkopen."


Zijn ze nou helemaal besodemieterd of zo??
Waar halen ze het arrogante gore lef vandaan!

Die boete moet wat mij betreft _persoonlijk_ worden verhaald op de verantwoordelijken! Anders betalen de leden/gedupeerden het zelf via de contributie....

Sam brengt zijn geliefde oldtimer naar de garage van zijn goede vriend Moos, die hem gaat repareren. Een paar dagen later komt Sam zijn auto weer ophalen.
"Moos, waar is mijn auto? Ik zie hem nergens."
"Oh... ja, ik hem verkocht."
"Wat?"
"Ja, je had me toch de sleutels gegeven? Nou, ik had een gerechtvaardigd belang om hem te verkopen. Namelijk het vullen van mijn portemonnee. Maar dat vind jij vast ook heel fijn, want jij wil graag dat andere mensen ook kunnen genieten van jouw mooie vintage vehikel. Zijn we maatjes? Tof!"
Maar net wanneer Moos Sam een fistbump wil geven, krijgt hij een enorme optater.
"Nou, moe? Waar heb ik dat aan te danken? Ben je niet goed bij je hoofd?"
19-06-2023, 09:29 door Anoniem
Ik denk dat het van belang is om te zien wat er in de wet staat voordat je gaat oordelen. Veel van de reacties hier komen voort uit de onderbuik, niet uit de wet.

Daarnaast: De AP is een uitvoeringsinstantie. ZIj moeten toezicht houden op of partijen handelen in overeenstemming met de wet. In het geval van de KNLTB heeft de AP iets anders gedaan, namelijk nieuwe regels verzonnen. Dat is niet hun taak, dat is de taak van de wetgever.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.