image

AP: wetsvoorstel opent deur naar ongekende massasurveillance door banken

vrijdag 21 oktober 2022, 11:49 door Redactie, 36 reacties
Laatst bijgewerkt: 21-10-2022, 17:02

Een conceptwetsvoorstel waarmee het kabinet witwassen wil aanpakken opent in zijn huidige vorm de deur naar een ongekende massasurveillance van Nederlanders, zo concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens. Het conceptwetsvoorstel ‘Plan van aanpak witwassen’ zorgt ervoor dat alle banktransacties van alle Nederlandse rekeninghouders in één gecentraliseerde database worden gemonitord met het behulp van algoritmes.

Banken zijn nu al wettelijk verplicht om individuele controles uit te voeren naar mensen of bedrijven die mogelijk geld witwassen of terrorisme financieren. Ongebruikelijke transacties moeten ze melden bij de autoriteiten. Deze onderzoeken door banken zijn voor veel mensen erg ingrijpend en ingewikkeld, aldus de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook kunnen ze ervoor zorgen dat mensen zich als een crimineel weggezet voelen.

De privacytoezichthouder waarschuwt dat het voorstel banken bevoegdheden geeft die nog verder gaan. Op basis van het voorstel kunnen banken voor het eerst het betaalgedrag van alle Nederlanders op één gezamenlijke plek verzamelen en monitoren. Dit systeem kan er ook toe leiden dat mensen geheel ten onrechte toegang verliezen tot hun bankrekening, aldus de AP.

Banken zullen de monitoring straks uitbesteden aan een derde partij die hierbij gebruikmaakt van algoritmes. Bovendien moeten banken met elkaar klantgegevens gaan uitwisselen. "De risico’s die dit systeem met zich meebrengt, staan in geen verhouding tot het doel van het wetsvoorstel", zo oordeelt de toezichthouder. Zo dreigen er bijvoorbeeld situaties waarin mensen die door één bank ten onrechte als een risico worden aangewezen, bij alle andere banken in Nederland ook een kruisje achter hun naam krijgen. Voor zulke mensen kan het praktisch onmogelijk worden om nog ergens een bankrekening te kiezen.

"De voorgestelde monitoring gaat echt veel te ver", zegt AP-bestuurder Katja Mur. "Al jouw betaalgedrag wordt straks centraal verzameld en met algoritmes in de gaten gehouden, samen met alle transacties van alle andere bankklanten in Nederland. Dit levert risico’s op voor jouw privacy. Je betaalgegevens laten je hele handel en wandel zien. Bijvoorbeeld of jij geld uitgeeft aan een politieke partij, religieuze instelling of psycholoog."

Mur waarschuwt ook voor het gevaar van discriminatie en uitsluiting. "We hebben eerder gezien dat algoritmes mensen kunnen stigmatiseren en in hokjes kunnen duwen. Vraag is of banken zich straks vooral gaan laten leiden door wat een computer ze vertelt."

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens draagt goede wetgeving bij aan het aanpakken van witwassen zonder onnodig de grondrechten van alle burgers in te perken. "Dat is met dit voorstel zeker niet het geval. Mensen zijn onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Door iedereen standaard in de gaten te houden, wordt er aan dit fundamentele beginsel van de rechtsstaat getornd", besluit Mur.

Eerder uitte ook de Raad van State kritiek op het wetsvoorstel. Toch heeft het kabinet besloten hiermee door te gaan. Privacystichting Privacy First waarschuwde zelfs voor een "bancair sleepnet" dat wordt opgetuigd.

Update

Minister Kaag van Financiën heeft het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin erkent ze dat de effectiviteit van het gezamenlijk monitoren van transacties door banken, zoals opgenomen in het wetsvoorstel, niet onomstotelijk vaststaat.

Reacties (36)
21-10-2022, 12:11 door Anoniem
Hier heb ik maar 1 woord voor: Schandalig!
21-10-2022, 12:22 door Anoniem
SCHANDELIJK!!!
21-10-2022, 12:26 door Anoniem
Wat minder handig is, is dat sinds de brexit nederland als land een stuk minder strategisch ligt in de EU. Van lekker overal ergens in het midden naar ergens aan het randje. Kijk maar naar Schiphol. Daarnaast is destijds hard gestreden om The City naar Amsterdam te krijgen. Wat ook niet is gelukt.

Wat overigens al zo oud is als de wereld, in het openbaar bestuur: Als openbare besturen zelf hele containers boter op hun hoofd hebben, met belastingparadijzen en brievenbusfirma's en zo veurts, om dan de kritiek van de dorpelingen de kop in te drukken. Met extra strenge controles. Want bij iedereen is dan wel iets te vinden. Terwijl je naar de wenkbrowserende buurlanden kunt laten zien hoe goed je wel niet bent. Dus dat je daar als regering nog steeds met je vingertje naar kunt blijven priemen.

Zo heel erg is het trouwens allemaal niet. Het is een open markt. Dus je hoeft helemaal geen Nederlandse bank te nemen. Je kunt overal netjes een Nederlandse IBAN krijgen. En bellen met het zelfde callcenter dat de Nederlandse banken gebruiken. In je eigen taal. Je komt enkel op een andere lijn binnen. Dus snugger is het niet meer echt, om het hele dorp te gaan massasurveillancenen. Want die hebben al jaren internet en weten het steeds beter te gebruiken. Ik ga wel een voorspelling doen. Er gaat een tijd komen dat we ons allemaal gaan realiseren dat in 2008 de Grieken naar verhouding nog het eerlijkst zijn geweest destijds. Van allemaal.
21-10-2022, 12:37 door Anoniem
Nou, als AP het niks vindt en RvS ook niet... Dan zal het wel binnen 3 jaar ingevoerd gaan worden.
21-10-2022, 13:07 door Anoniem
Als we de monitoring automatisch gaan doen, zijn er geen tienduizenden mensen meer nodig die dit handmatig doen. Dan kunnen deze anti-witwassers in de thuiszorg gaan werken, bv om onze bejaarde ouders te wassen. Daar zijn nu fors mensen te kort. Het zegt wel iets over prioriteiten in NL, steeds meer mensen in controlefuncties en steeds minder in uitvoerend werk. En hoeveel witwassers zijn er de afgelopen jaren nu feitelijk gevonden dank zij al deze controles?
21-10-2022, 13:08 door Anoniem
We wisten het al, maar het moet nog maar eens gezegd worden: "Dit kabinet is niet te vertrouwen."

En "Zo de waard is vertrouwd hij zijn gasten" slaat perfekt op de kabinetten van de laatste ~20 jaar.
21-10-2022, 13:39 door Anoniem
Door Anoniem: We wisten het al, maar het moet nog maar eens gezegd worden: "Dit kabinet is niet te vertrouwen."

En "Zo de waard is vertrouwd hij zijn gasten" slaat perfekt op de kabinetten van de laatste ~20 jaar.

U praat wel een beetje onzin:

De laatste 10 jaar is de cybercriminaliteit enorm toegenomen.Witwassen van geld.Stallen in belastingparadijzen( zie bijvoorbeeld de kliek rondom Poetin).
Gelukkig heeft de politie van die encrypted telefoons veel kunnen achterhalen.(denk bijv. aan Tachi en zijn kornuiten)
Survelleren is allang niet meer genoeg.
Criminelen hebben veel geld en mogelijkheden om onder de radar te blijven.
Ik vind het goed at de overheid nu nieuwe stappen zet.
Gebeurt in alle landen
Hoe zou het volgens U dan moeten?
Gaat U de politie helepen met een vergrootglas zoals Sherlock Holmes?
Het is 2022 Meneer!
21-10-2022, 14:16 door Anoniem
Je ziet het steeds vaker. De autistische controlefreak. Het lijkt wel een besmettelijke ziekte en het is niet geheel ongevaarlijk.
21-10-2022, 14:33 door Anoniem
Door Anoniem: Als we de monitoring automatisch gaan doen, zijn er geen tienduizenden mensen meer nodig die dit handmatig doen. Dan kunnen deze anti-witwassers in de thuiszorg gaan werken, bv om onze bejaarde ouders te wassen. Daar zijn nu fors mensen te kort. Het zegt wel iets over prioriteiten in NL, steeds meer mensen in controlefuncties en steeds minder in uitvoerend werk. En hoeveel witwassers zijn er de afgelopen jaren nu feitelijk gevonden dank zij al deze controles?
Maar die mensen willen helemaal niet in de thuiszorg werken, ze vinden het veel te leuk om achter vermeende fraudeurs aan te jagen.
21-10-2022, 14:47 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: We wisten het al, maar het moet nog maar eens gezegd worden: "Dit kabinet is niet te vertrouwen."

En "Zo de waard is vertrouwd hij zijn gasten" slaat perfekt op de kabinetten van de laatste ~20 jaar.

U praat wel een beetje onzin:

De laatste 10 jaar is de cybercriminaliteit enorm toegenomen.Witwassen van geld.Stallen in belastingparadijzen( zie bijvoorbeeld de kliek rondom Poetin).
Gelukkig heeft de politie van die encrypted telefoons veel kunnen achterhalen.(denk bijv. aan Tachi en zijn kornuiten)
Survelleren is allang niet meer genoeg.
Criminelen hebben veel geld en mogelijkheden om onder de radar te blijven.
Ik vind het goed at de overheid nu nieuwe stappen zet.
Gebeurt in alle landen
Hoe zou het volgens U dan moeten?
Gaat U de politie helepen met een vergrootglas zoals Sherlock Holmes?
Het is 2022 Meneer!

Dus alle inwoners van dit land maar als verdacht bestempelen, een dossier van aanleggen en al hun transacties volgen en beoordelen.
Dit klinkt als Stasi 2.0

Oostduitse tarfelen, omdat....

Rutte 1 t/m 4 vrije marktwerking zo hoog in het vaandel had staan. En ze nu van een koude kermis thuis komen.
Maar in plaats van de problemen die ze zelf veroorzaakt hebben, aan te pakken, bestrijden ze de symptomen door alle Nederlanders actief te laten monitoren.

Wat kan er fout gaan met een centrale database voor alle banktransacties van alle Nederlanders, gemonitord mbv algoritmes.
- 1 hack of configuratiefout en alles ligt op straat (of is te koop op het dark web)
- Groepen burgers worden ontrecht als witwasser geidentificeerd als gevolg van biassen van de opstellers van de algoritmes. (met een toeslagenaffaire 2.0 ofd is het 3.0 als gevolg).
- Banken gaan op de stoel zitten van de politie en rechter. Zij zullen op zeker spelen en elke zweem van risico mijden. Burgers zullen daar het slachtoffer van zijn. Geen bank waar je nog een bankrekening kunt krijgen, maar die moet je wel hebben voor ontvangst van een salaris, pensioen of uitkering. (je zag het al met Amerikanen in Nederland gebeuren die opeens geen bankrekening meer konden krijgen)
etc
etc
etc


En is dit de enige manier waarop witwassen aangepakt kan worden? Kan met een beetje meer moeite die gerichter onderzoek gedaan worden, zonder 18 miljoen mensen permanent als verdachte te bestempelen?
Of is dit een gemakkelijke manier met extraatjes voor belastingdienst en veilgheidsdiensten?


Voorstel:

Laat de kabinet- en parlementsleden zelf een jaartje hun financiele hebben en houden door zo'n algoritme analyseren.
Daar kunnen ze toch geen bezwaar tegen hebben. Want zij doen toch nooit niets onoirbaars?
Laat ze het goede voorbeeld maar geven?
21-10-2022, 15:01 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: We wisten het al, maar het moet nog maar eens gezegd worden: "Dit kabinet is niet te vertrouwen."

En "Zo de waard is vertrouwd hij zijn gasten" slaat perfekt op de kabinetten van de laatste ~20 jaar.

U praat wel een beetje onzin:

De laatste 10 jaar is de cybercriminaliteit enorm toegenomen.Witwassen van geld.Stallen in belastingparadijzen( zie bijvoorbeeld de kliek rondom Poetin).
Gelukkig heeft de politie van die encrypted telefoons veel kunnen achterhalen.(denk bijv. aan Tachi en zijn kornuiten)
Survelleren is allang niet meer genoeg.
Criminelen hebben veel geld en mogelijkheden om onder de radar te blijven.
Ik vind het goed at de overheid nu nieuwe stappen zet.
Gebeurt in alle landen
Hoe zou het volgens U dan moeten?
Gaat U de politie helepen met een vergrootglas zoals Sherlock Holmes?
Het is 2022 Meneer!

Dat het 2022 is, is dat dan een reden om te zeggen schuldig totdat het tegendeel bewezen is?
21-10-2022, 15:28 door Anoniem
Beste mensen,

dit komt allemaal vanuit Europa en is niet een nationale aangelegenheid.


Het plan vanuit Europa is dat alle onderdanen biometrische gegevens aan de bank moeten
(gaan) verstrekken. De banken worden gedwongen deze biometrische gegevens aan de EU
overheid af te staan.

Met deze gegevens wordt u o.a. ook met camera's herkend in de openbare ruimte (overal
waar camera's van de overheid hangen: snelwegen, treinstations, etc.).


Zie de volgende up-to-date youtube video:


++++++++++++++++
Digital Control and the Social Megamachine - How far along are we in Europe already? (CC-EN)

https://www.youtube.com/embed/CXCyurJ8mtc
++++++++++++++++

De video is in het Duitst, maar er is Engelse ondertiteling voor degenen welke de Duitse taal
niet machtig zijn. Op het einde zijn alle bronvermeldingen zichtbaar.

Veel van de informatie welke in de video stond wist ik al, maar een heel aantal dingen nog
niet (terwijl ik dat toch actief volg).

Als u zich dus zorgen maakt over het plan van monitoren transacties...
21-10-2022, 15:59 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: We wisten het al, maar het moet nog maar eens gezegd worden: "Dit kabinet is niet te vertrouwen."

En "Zo de waard is vertrouwd hij zijn gasten" slaat perfekt op de kabinetten van de laatste ~20 jaar.

U praat wel een beetje onzin:

De laatste 10 jaar is de cybercriminaliteit enorm toegenomen.Witwassen van geld.Stallen in belastingparadijzen( zie bijvoorbeeld de kliek rondom Poetin).
Gelukkig heeft de politie van die encrypted telefoons veel kunnen achterhalen.(denk bijv. aan Tachi en zijn kornuiten)
Survelleren is allang niet meer genoeg.
Criminelen hebben veel geld en mogelijkheden om onder de radar te blijven.
Ik vind het goed at de overheid nu nieuwe stappen zet.
Gebeurt in alle landen
Hoe zou het volgens U dan moeten?
Gaat U de politie helepen met een vergrootglas zoals Sherlock Holmes?
Het is 2022 Meneer!

Onder het mom van terrorismebestrijding, het tegengaan van kinderporno of financiele fraude worden allerlei draconische maatregelen opgetuigd die uiteindelijk de vrijheid van burgers enorm beperken. Dit is hier een voorbeeld van. Willen we echt afglijden tot DDR2.0 of China?
21-10-2022, 16:15 door Anoniem
Door Anoniem: Nou, als AP het niks vindt en RvS ook niet... Dan zal het wel binnen 3 jaar ingevoerd gaan worden.
Tot aan 2022 had je gelijk, maar geloof maar dat 2023 anders wordt want ze kunnen geen meerderheid meer krijgen in de eerste kamer. Althans niet een "meerderheid die de tweede kamer graag zou willen hebben". Waardoor de tweede kamer ook valt.

Er zal een hele hoop gaan gebeuren over een half jaar al. De inflatie schiet ook de tent uit, maar het is nog steeds "business as usual" in de tweede kamer. Deze situatie is niet te begrijpen.
21-10-2022, 16:40 door Anoniem
Speciaal voor uw en onze veiligheid... Een bekend leuze uit de mindere jaren omstreeks 1935.
21-10-2022, 17:03 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: We wisten het al, maar het moet nog maar eens gezegd worden: "Dit kabinet is niet te vertrouwen."

En "Zo de waard is vertrouwd hij zijn gasten" slaat perfekt op de kabinetten van de laatste ~20 jaar.

U praat wel een beetje onzin:

De laatste 10 jaar is de cybercriminaliteit enorm toegenomen.Witwassen van geld.Stallen in belastingparadijzen( zie bijvoorbeeld de kliek rondom Poetin).
Gelukkig heeft de politie van die encrypted telefoons veel kunnen achterhalen.(denk bijv. aan Tachi en zijn kornuiten)
Survelleren is allang niet meer genoeg.
Criminelen hebben veel geld en mogelijkheden om onder de radar te blijven.
Ik vind het goed at de overheid nu nieuwe stappen zet.
Gebeurt in alle landen
Hoe zou het volgens U dan moeten?
Gaat U de politie helepen met een vergrootglas zoals Sherlock Holmes?
Het is 2022 Meneer!

Dat het 2022 is, is dat dan een reden om te zeggen schuldig totdat het tegendeel bewezen is?

Schuldig ben je pas als je door een rechter schuldig wordt bevonden.
Dit voorstadium is nodig denk ik,want zoals al gezegd de criminelen(die er echt wel in groten getale zijn) zitten ook niet stil.
Hoe dacht U het zwart geld- witwas probleem en doorsluizen via bitcoin e.d.
Dat hoort allemaal in onze schatkist zodat wij als burgers daar profijt van hebben,U ook.
En dat ik 2022 vermeld betekent dat de slinkse manieren om de zaak op te lichten door het o zo bejubelde Internet(en darkweb) anno 2022 gemeengoed is geworden.
Daarom moet een overheid(niet voor niets nomen we dit overheid: boven ons gesteld,wetten aannemend,beleid uitstippelen,regeren is vooruitzien) dit doen.
Het is nog lang geen Rusland of China,daar heb je pas wat U niet wilt.
Of wilt U een wereld zoals Trump voorstaat: vernietig de staat en zijn organen.
Dan kom je in rechteloosheid meneer.
21-10-2022, 17:43 door johanw
Door Anoniem:
Door Anoniem: Nou, als AP het niks vindt en RvS ook niet... Dan zal het wel binnen 3 jaar ingevoerd gaan worden.
Tot aan 2022 had je gelijk, maar geloof maar dat 2023 anders wordt want ze kunnen geen meerderheid meer krijgen in de eerste kamer. Althans niet een "meerderheid die de tweede kamer graag zou willen hebben". Waardoor de tweede kamer ook valt.


Ach, de PvdA en GL helpen Rutte toch wel uit de brand als het er echt op aankomt. Die stemmen alleen tegen als het toch geen verschil maakt zodat ze naar hun achterban kunnen laten zien dat ze toch echt wel oppositie zijn.
21-10-2022, 17:55 door Anoniem
(Ook) in het Duits, maar de spijker op z'n kop (terzijde: en een goed (muziek)nummer):

https://vimeo.com/317789622

(Udo Jürgens - Der gläserne Mensch - Das letzte Konzert aus Zürich 2014)
21-10-2022, 18:00 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Als we de monitoring automatisch gaan doen, zijn er geen tienduizenden mensen meer nodig die dit handmatig doen. Dan kunnen deze anti-witwassers in de thuiszorg gaan werken, bv om onze bejaarde ouders te wassen. Daar zijn nu fors mensen te kort. Het zegt wel iets over prioriteiten in NL, steeds meer mensen in controlefuncties en steeds minder in uitvoerend werk. En hoeveel witwassers zijn er de afgelopen jaren nu feitelijk gevonden dank zij al deze controles?
Maar die mensen willen helemaal niet in de thuiszorg werken, ze vinden het veel te leuk om achter vermeende fraudeurs aan te jagen.
Precies, zoals vandaag in de Volkskrant stond, marktkooplui hebben problemen met het inleveren van hun dagomzet bij de bank, want veel cash. En bank denkt: als cash, dan witwassen. Zo ver is het nu al.
21-10-2022, 18:01 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Nou, als AP het niks vindt en RvS ook niet... Dan zal het wel binnen 3 jaar ingevoerd gaan worden.
Tot aan 2022 had je gelijk, maar geloof maar dat 2023 anders wordt want ze kunnen geen meerderheid meer krijgen in de eerste kamer. Althans niet een "meerderheid die de tweede kamer graag zou willen hebben". Waardoor de tweede kamer ook valt.

Er zal een hele hoop gaan gebeuren over een half jaar al. De inflatie schiet ook de tent uit, maar het is nog steeds "business as usual" in de tweede kamer. Deze situatie is niet te begrijpen.

Natuurlijk is het business as usual.
Wat wilt U dan?
Dat ze zeggen laat de boel maar op zijn beloop?
Niets doen is stilstaan in bestuurdersland.
KIjk maar naar de VS onder Trump.
Meer dan een miljoen coronadoden omdat hij eigenlijk continue de boel tegenwerkte en liever niets deed.
Willen we zulke leiders terwijl onze problemen(milieu,asielzoekers,huizenbouw,oorlog,agressie,criminaliteit) alleen maar groter worden.
21-10-2022, 22:28 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: We wisten het al, maar het moet nog maar eens gezegd worden: "Dit kabinet is niet te vertrouwen."

En "Zo de waard is vertrouwd hij zijn gasten" slaat perfekt op de kabinetten van de laatste ~20 jaar.

U praat wel een beetje onzin:

De laatste 10 jaar is de cybercriminaliteit enorm toegenomen.Witwassen van geld.Stallen in belastingparadijzen( zie bijvoorbeeld de kliek rondom Poetin).
Gelukkig heeft de politie van die encrypted telefoons veel kunnen achterhalen.(denk bijv. aan Tachi en zijn kornuiten)
Survelleren is allang niet meer genoeg.
Criminelen hebben veel geld en mogelijkheden om onder de radar te blijven.
Ik vind het goed at de overheid nu nieuwe stappen zet.
Gebeurt in alle landen
Hoe zou het volgens U dan moeten?
Gaat U de politie helepen met een vergrootglas zoals Sherlock Holmes?
Het is 2022 Meneer!

Dat het 2022 is, is dat dan een reden om te zeggen schuldig totdat het tegendeel bewezen is?

Schuldig ben je pas als je door een rechter schuldig wordt bevonden.
Dit voorstadium is nodig denk ik,want zoals al gezegd de criminelen(die er echt wel in groten getale zijn) zitten ook niet stil.
Hoe dacht U het zwart geld- witwas probleem en doorsluizen via bitcoin e.d.
Dat hoort allemaal in onze schatkist zodat wij als burgers daar profijt van hebben,U ook.
En dat ik 2022 vermeld betekent dat de slinkse manieren om de zaak op te lichten door het o zo bejubelde Internet(en darkweb) anno 2022 gemeengoed is geworden.
Daarom moet een overheid(niet voor niets nomen we dit overheid: boven ons gesteld,wetten aannemend,beleid uitstippelen,regeren is vooruitzien) dit doen.
Het is nog lang geen Rusland of China,daar heb je pas wat U niet wilt.
Of wilt U een wereld zoals Trump voorstaat: vernietig de staat en zijn organen.
Dan kom je in rechteloosheid meneer.

Overheid is niet boven ons, maar ten dienste van ons gesteld. Probleem is dat de overheid idd denkt zoals u en denkt heer en meester te zijn over de bevolking terwijl ze eigenlijk ten dienste van het volk zouden moeten staan.
22-10-2022, 02:59 door Anoniem
Wij blijven thuis gewoon Monopolie spelen. Al moeten we de illegaliteit in, met de gordijnen dicht en bij een kaarsje zitten.
22-10-2022, 10:05 door [Account Verwijderd]
Dit wetsvoorstel is paniekvoetbal.
Paniekvoetbal van radeloze regeringsverantwoordelijken...

Oorzaak:

Opeenvolgende kabinetten, al te beginnen met die van Balkenende (rond de aanvang van het tweede millennium) hebben stelselmatig de toenemende misdaad in Nederland weggepraat met jaarlijkse CBS statistieken die het tegendeel beweerden en - let maar eens op - dit jaar zal het CBS zich met alle waarschijnlijkheid wéér voor het karretje van het kabinet spannen om die al ruim twintig jaar volgehouden leugen (het koortsachtig volgehouden zoethoudertje) te 'prolongeren' dat de misdaad afneemt. Hele volksstammen blijven daardoor die onzin geloven want die leugen moet ten alle koste blijven regeren.

De ernst van de zaak is inmiddels zodanig geëscaleerd dat van overheidswege niet meer toegegeven zal worden dat Nederland misschien al in een narcostaat is veranderd.
Die signalen zijn er bijna dagelijks. Van afrekeningen in het criminele milieu waarbij de kogels tussen het publiek in het rond vliegen tot en met een lid van het koninklijk huis die bedreigd wordt.

Dat is de huidige stand van zaken.

We zijn inmiddels alweer 5 jaar verder sinds politie en recherche de noodkreet liet uitgaan in de media dat Nederland in een narcostaat veranderd en hoe voorspelbaar: Wat was samengevat de reactie van de toenmalige minister van justitie? Dat het allemaal niet waar was.

5 jaar later escaleert dit al twintig jaar voortdurende wegkijken of slechts pappen en nathouden door opeenvolgende ministeries van justitie in het voorstel van een draconische wetgeving, want men - de huidige regering - zit dus met de handen in het haar hoe nog te redden wat er te redden valt, voor de onderwereld volledig vaste grip, vaste bodem in de bovenwereld heeft bestendigd waarbij Nederland een 'vriendschapsband' met Colombia is aangegaan.
22-10-2022, 10:52 door Anoniem
Door Quink: Dit wetsvoorstel is paniekvoetbal.
Paniekvoetbal van radeloze regeringsverantwoordelijken...

Oorzaak:

Opeenvolgende kabinetten, al te beginnen met die van Balkenende (rond de aanvang van het tweede millennium) hebben stelselmatig de toenemende misdaad in Nederland weggepraat met jaarlijkse CBS statistieken die het tegendeel beweerden en - let maar eens op - dit jaar zal het CBS zich met alle waarschijnlijkheid wéér voor het karretje van het kabinet spannen om die al ruim twintig jaar volgehouden leugen (het koortsachtig volgehouden zoethoudertje) te 'prolongeren' dat de misdaad afneemt. Hele volksstammen blijven daardoor die onzin geloven want die leugen moet ten alle koste blijven regeren.

De ernst van de zaak is inmiddels zodanig geëscaleerd dat van overheidswege niet meer toegegeven zal worden dat Nederland misschien al in een narcostaat is veranderd.
Die signalen zijn er bijna dagelijks. Van afrekeningen in het criminele milieu waarbij de kogels tussen het publiek in het rond vliegen tot en met een lid van het koninklijk huis die bedreigd wordt.

Dat is de huidige stand van zaken.

We zijn inmiddels alweer 5 jaar verder sinds politie en recherche de noodkreet liet uitgaan in de media dat Nederland in een narcostaat veranderd en hoe voorspelbaar: Wat was samengevat de reactie van de toenmalige minister van justitie? Dat het allemaal niet waar was.

5 jaar later escaleert dit al twintig jaar voortdurende wegkijken of slechts pappen en nathouden door opeenvolgende ministeries van justitie in het voorstel van een draconische wetgeving, want men - de huidige regering - zit dus met de handen in het haar hoe nog te redden wat er te redden valt, voor de onderwereld volledig vaste grip, vaste bodem in de bovenwereld heeft bestendigd waarbij Nederland een 'vriendschapsband' met Colombia is aangegaan.

En met dat wetsvoorstel het kind met het badwater weggooit.
Het kabinet weet helemaal niet of deze wet het gewenste effect zal hebben. Er is dus gene gegarandeerde oplossing, maar wel een zeer groot risico dat deze wet andere problemen zal veroorzaken (voor de eigen burgers én de eigen kiezers).
Maar zoals gewoonlijk draalt het kabinet als het actie moet ondernemen (een kleine greep: inflatie, energiecrisis, coronacrisis, toeslagenaffaire) en neemt het snel onderdoordacht actie als het met een gedegen gewogen set maatregelen zou moeten komen. Zo ook deze wet.

Laat ze eerst maar uitleggen waarom minder draconische en meer gerichte maatregelen niet (meer) kunnen.

Deze politici komen elke keer weer incompetent over.
Dat zou een communicatie-adviseur toch ook moeten zien.
22-10-2022, 11:01 door Anoniem
Door Quink:
De ernst van de zaak is inmiddels zodanig geëscaleerd dat van overheidswege niet meer toegegeven zal worden dat Nederland misschien al in een narcostaat is veranderd.
Die signalen zijn er bijna dagelijks. Van afrekeningen in het criminele milieu waarbij de kogels tussen het publiek in het rond vliegen tot en met een lid van het koninklijk huis die bedreigd wordt.
Nederland een narcostaat? Niet alles geloven graag. Het aantal moorden neemt in Nederland sinds de jaren 60 jaar op jaar af. Natuurlijk is er criminaliteit maar ook daar is al vele jaren geen significante groei waarneembaar. Dan kunt u natuurlijk komen met cijfers van de cybercriminaliteit. Toegegeven die cijfers zijn substantieel hoger dan 20 jaar geleden. Als u daar eens rustig over nadenkt dan is daar misschien een hele logische verklaring voor. Het hele leven is meer geautomatiseerd. Er is aan de andere kant een zeer scherpe daling te zien in de meer klassieke vermogensdelicten zoals woninginbraken. De cijfers lijken uw standpunt niet echt te bevestigen. Zou het kunnen zijn dat u in de politieke oorlogsrethoriek bent gaan geloven. Dat er sprake is van ondermijning. Historisch gezien wordt ondermijning van de rechtstaat vooral veroorzaakt door een overheid die zich niet meer aan de beginselen van de rechtstaat houdt. Dat is wat er hier gebeurd. Er worden disproportionele middelen ingezet als gebaseerd op verkeerde en opgeklopte veronderstellingen.
Informeer u zelf beter.
22-10-2022, 13:55 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 22-10-2022, 14:04
Door Anoniem:
Door Quink:
De ernst van de zaak is inmiddels zodanig geëscaleerd dat van overheidswege niet meer toegegeven zal worden dat Nederland misschien al in een narcostaat is veranderd.
Die signalen zijn er bijna dagelijks. Van afrekeningen in het criminele milieu waarbij de kogels tussen het publiek in het rond vliegen tot en met een lid van het koninklijk huis die bedreigd wordt.
Nederland een narcostaat? Niet alles geloven graag. Het aantal moorden neemt in Nederland sinds de jaren 60 jaar op jaar af. Natuurlijk is er criminaliteit maar ook daar is al vele jaren geen significante groei waarneembaar. Dan kunt u natuurlijk komen met cijfers van de cybercriminaliteit. Toegegeven die cijfers zijn substantieel hoger dan 20 jaar geleden. Als u daar eens rustig over nadenkt dan is daar misschien een hele logische verklaring voor. Het hele leven is meer geautomatiseerd. Er is aan de andere kant een zeer scherpe daling te zien in de meer klassieke vermogensdelicten zoals woninginbraken. De cijfers lijken uw standpunt niet echt te bevestigen. Zou het kunnen zijn dat u in de politieke oorlogsrethoriek bent gaan geloven. Dat er sprake is van ondermijning. Historisch gezien wordt ondermijning van de rechtstaat vooral veroorzaakt door een overheid die zich niet meer aan de beginselen van de rechtstaat houdt. Dat is wat er hier gebeurd. Er worden disproportionele middelen ingezet als gebaseerd op verkeerde en opgeklopte veronderstellingen.
Informeer u zelf beter.

Cijfers lijken mijn standpunt niet te bevestigen?
En ik zou mij bedienen van oorlogsretoriek als ik volledig naar waarheid meld dat er zich op straat, zowel overdag als 's-avonds/'s-nachts, op bijna dagelijkse basis afrekeningen tussen rivaliserende bendes afspelen waarbij van vuurwapens, ja zelfs automatische, gebruik wordt gemaakt?

Is het 'oorlogsretoriek' als ik volledig naar waarheid meld dat er een bedreiging voor het leven van kroonprinses Amalia bestaat?
Is het u ontgaan dat een 'succesvolle' moordaanslag is gepleegd op een advocaat en een misdaadverslaggever?

Informeert u zich maar beter alvorens hier zinloos de ontnuchterende realiteit te weerspreken die ik helder en zonder enig overdrijven heb verwoord.

Alstublieft. Een weinig leesvoer voor u:

Februari 2018: https://nos.nl/artikel/2218443-nederland-narcostaat-de-rode-loper-ligt-uit-voor-drugscriminelen en:
https://nos.nl/artikel/2218326-politiebond-recherche-zwaar-overbelast-nederland-wordt-narcostaat.html
Maart 2019: https://www.groene.nl/artikel/het-mysterie-van-de-dalende-criminaliteitscijfers-opgelost en:
https://www.groene.nl/artikel/smileys-scoren-platlullen-en-downgraden en:
https://www.groene.nl/artikel/politie-manipuleert-misdaadcijfers-zeggen-agenten-zelf
22-10-2022, 13:58 door karma4
Het is wonderlijk hoe de AP zich laat dragen door fraudeurs en oplichters. Bewezen fraude geconstateerd bij de ene mag niet gedeeld worden met een ander. Het zou de fraudeurs en oplichters in hun privacy schaden. De gevolgen van meer opgelichte mensen en meer fraude is kennelijk geen privacy schade. Er is iets goed mis bij die houding.
22-10-2022, 14:34 door Anoniem
Door karma4: Het is wonderlijk hoe de AP zich laat dragen door fraudeurs en oplichters. Bewezen fraude geconstateerd bij de ene mag niet gedeeld worden met een ander. Het zou de fraudeurs en oplichters in hun privacy schaden. De gevolgen van meer opgelichte mensen en meer fraude is kennelijk geen privacy schade. Er is iets goed mis bij die houding.

Dus alle Nederlanders (jij ook) zijn frauders en oplichters? Daar gaat dit wetsvoorstel namelijk van uit.
Het gaat niet uit proportionaliteit of zoiets. Alles wordt over een kam geschoren. En zonder enige garantie dat het het beoogde probleem gaat oplossen. Maar ondertussen wel andere problemen gaat veroorzaken.
22-10-2022, 22:58 door Anoniem
Door Quink:
Door Anoniem:
Door Quink:
De ernst van de zaak is inmiddels zodanig geëscaleerd dat van overheidswege niet meer toegegeven zal worden dat Nederland misschien al in een narcostaat is veranderd.
Die signalen zijn er bijna dagelijks. Van afrekeningen in het criminele milieu waarbij de kogels tussen het publiek in het rond vliegen tot en met een lid van het koninklijk huis die bedreigd wordt.
Nederland een narcostaat? Niet alles geloven graag. Het aantal moorden neemt in Nederland sinds de jaren 60 jaar op jaar af. Natuurlijk is er criminaliteit maar ook daar is al vele jaren geen significante groei waarneembaar. Dan kunt u natuurlijk komen met cijfers van de cybercriminaliteit. Toegegeven die cijfers zijn substantieel hoger dan 20 jaar geleden. Als u daar eens rustig over nadenkt dan is daar misschien een hele logische verklaring voor. Het hele leven is meer geautomatiseerd. Er is aan de andere kant een zeer scherpe daling te zien in de meer klassieke vermogensdelicten zoals woninginbraken. De cijfers lijken uw standpunt niet echt te bevestigen. Zou het kunnen zijn dat u in de politieke oorlogsrethoriek bent gaan geloven. Dat er sprake is van ondermijning. Historisch gezien wordt ondermijning van de rechtstaat vooral veroorzaakt door een overheid die zich niet meer aan de beginselen van de rechtstaat houdt. Dat is wat er hier gebeurd. Er worden disproportionele middelen ingezet als gebaseerd op verkeerde en opgeklopte veronderstellingen.
Informeer u zelf beter.

Cijfers lijken mijn standpunt niet te bevestigen?
En ik zou mij bedienen van oorlogsretoriek als ik volledig naar waarheid meld dat er zich op straat, zowel overdag als 's-avonds/'s-nachts, op bijna dagelijkse basis afrekeningen tussen rivaliserende bendes afspelen waarbij van vuurwapens, ja zelfs automatische, gebruik wordt gemaakt?

Is het 'oorlogsretoriek' als ik volledig naar waarheid meld dat er een bedreiging voor het leven van kroonprinses Amalia bestaat?
Is het u ontgaan dat een 'succesvolle' moordaanslag is gepleegd op een advocaat en een misdaadverslaggever?

Informeert u zich maar beter alvorens hier zinloos de ontnuchterende realiteit te weerspreken die ik helder en zonder enig overdrijven heb verwoord.

Alstublieft. Een weinig leesvoer voor u:

Februari 2018: https://nos.nl/artikel/2218443-nederland-narcostaat-de-rode-loper-ligt-uit-voor-drugscriminelen en:
https://nos.nl/artikel/2218326-politiebond-recherche-zwaar-overbelast-nederland-wordt-narcostaat.html
Maart 2019: https://www.groene.nl/artikel/het-mysterie-van-de-dalende-criminaliteitscijfers-opgelost en:
https://www.groene.nl/artikel/smileys-scoren-platlullen-en-downgraden en:
https://www.groene.nl/artikel/politie-manipuleert-misdaadcijfers-zeggen-agenten-zelf
Dank dat u mijn betoog ondersteund. U baseert zich op incidenten en onbevestigde geruchten. Het gaat om het grotere geheel. Niet om in de pers opgeklopte verhalen over enkele verschrikkelijke misdrijven. Die zijn overigens van alle tijden. Dat wil niet zeggen dat er niets aan gedaan kan worden, maar niet door een werkgelegenheidsproject project te starten voor overbetaalde bankmedewerkers. Nogmaals blijf rustig en informeer u zelf goed.
23-10-2022, 14:00 door Anoniem
De bewijslast wordt verlegd naar de burger.

Op de Franse tour - weet u- u bent bij voorbaat schuldig verklaard en bewijs nu achteraf maar eens dat u onschuldig bent.

Situaties die voort-etteren nadat met de Vietnam oorlog diensten begonnen de wereld te overspoelen met narcotica voor het financieren van zwarte projecten die buiten de boeken moesten blijven, nu dan hebben we nu dit.

Ontwrichting, secularisatie, demoralisatie, verloedering, aperte tweedeling, verlies van alle normen en waarden,
kortom een soort van Sodom en Gomorra, zeker in de stedelijke regio's van Nederland.

Zoals de dagen van Noah, zo zullen de dagen van de eindtijd zijn.
Hernieuwde dagen als in het Berlijn van Weimar destijds (jaren '20).

Men kan wel terug maar dan wel slechts op een draconsiche manier en dan lijdt iedereen daaronder.

Nationaal karma van een natie met een geschiedenis van meer dan vierhonderd jaar bloed aan de klomp?
Wie wind zaait, zal storm oogsten. Wie uitbuit, zal uitgebuit worden.

Al ben ik er niet persoonlijk voor verantwoordelijk, ik lijd er wel mee door.

#obserwator
24-10-2022, 09:06 door Anoniem
En nu weet je waarom er zo gedrukt wordt om een volledig digitale euro in te voeren en contant geld uit te faseren

De digitale euro komt er om contant geld uit te faseren zodat je volledig afhankelijk bent van de goede wil van de overheid/Brussels/banken.

Volgende stap is een Europees social credit systeem

Zonder contant geld bepaald de Staat/Banken hoeveel geld jij hebt/krijgt hoeveel het waard is en waar je het aan mag uitgeven. Heb je bezwaar dan wordt je met 1 druk op de knop buiten de maatschappij geplaatst. Ook een handig onderdeel van het social credit systeem wat er ook aan zal komen.

Je rekeningen en je wallet worden geblokkeerd en je mag ook geen gebruik meer maken van openbaar vervoer. Je auto worden op afstand ook geblokkeerd. Als je braaf je verontschuldigingen aanbied dan mag je weer meedoen met de maatschappij.
24-10-2022, 09:26 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Quink:
Door Anoniem:
Door Quink:
De ernst van de zaak is inmiddels zodanig geëscaleerd dat van overheidswege niet meer toegegeven zal worden dat Nederland misschien al in een narcostaat is veranderd.
Die signalen zijn er bijna dagelijks. Van afrekeningen in het criminele milieu waarbij de kogels tussen het publiek in het rond vliegen tot en met een lid van het koninklijk huis die bedreigd wordt.
Nederland een narcostaat? Niet alles geloven graag. Het aantal moorden neemt in Nederland sinds de jaren 60 jaar op jaar af. Natuurlijk is er criminaliteit maar ook daar is al vele jaren geen significante groei waarneembaar. Dan kunt u natuurlijk komen met cijfers van de cybercriminaliteit. Toegegeven die cijfers zijn substantieel hoger dan 20 jaar geleden. Als u daar eens rustig over nadenkt dan is daar misschien een hele logische verklaring voor. Het hele leven is meer geautomatiseerd. Er is aan de andere kant een zeer scherpe daling te zien in de meer klassieke vermogensdelicten zoals woninginbraken. De cijfers lijken uw standpunt niet echt te bevestigen. Zou het kunnen zijn dat u in de politieke oorlogsrethoriek bent gaan geloven. Dat er sprake is van ondermijning. Historisch gezien wordt ondermijning van de rechtstaat vooral veroorzaakt door een overheid die zich niet meer aan de beginselen van de rechtstaat houdt. Dat is wat er hier gebeurd. Er worden disproportionele middelen ingezet als gebaseerd op verkeerde en opgeklopte veronderstellingen.
Informeer u zelf beter.

Cijfers lijken mijn standpunt niet te bevestigen?
En ik zou mij bedienen van oorlogsretoriek als ik volledig naar waarheid meld dat er zich op straat, zowel overdag als 's-avonds/'s-nachts, op bijna dagelijkse basis afrekeningen tussen rivaliserende bendes afspelen waarbij van vuurwapens, ja zelfs automatische, gebruik wordt gemaakt?

Is het 'oorlogsretoriek' als ik volledig naar waarheid meld dat er een bedreiging voor het leven van kroonprinses Amalia bestaat?
Is het u ontgaan dat een 'succesvolle' moordaanslag is gepleegd op een advocaat en een misdaadverslaggever?

Informeert u zich maar beter alvorens hier zinloos de ontnuchterende realiteit te weerspreken die ik helder en zonder enig overdrijven heb verwoord.

Alstublieft. Een weinig leesvoer voor u:

Februari 2018: https://nos.nl/artikel/2218443-nederland-narcostaat-de-rode-loper-ligt-uit-voor-drugscriminelen en:
https://nos.nl/artikel/2218326-politiebond-recherche-zwaar-overbelast-nederland-wordt-narcostaat.html
Maart 2019: https://www.groene.nl/artikel/het-mysterie-van-de-dalende-criminaliteitscijfers-opgelost en:
https://www.groene.nl/artikel/smileys-scoren-platlullen-en-downgraden en:
https://www.groene.nl/artikel/politie-manipuleert-misdaadcijfers-zeggen-agenten-zelf
Dank dat u mijn betoog ondersteund. U baseert zich op incidenten en onbevestigde geruchten. Het gaat om het grotere geheel. Niet om in de pers opgeklopte verhalen over enkele verschrikkelijke misdrijven. Die zijn overigens van alle tijden. Dat wil niet zeggen dat er niets aan gedaan kan worden, maar niet door een werkgelegenheidsproject project te starten voor overbetaalde bankmedewerkers. Nogmaals blijf rustig en informeer u zelf goed.
Want vroeger was het ook normaal dat 1 drugskartel even 'mensen uit de weg ruimt' zoals misdaadverslaggevers. Dat datzelfde drugskartel even onze princes met de dood bedreigd. Dat diezelfde drugskartel de politie en rechtspraak in zijn greep heeft.

Er is zelfs een TV serie over die drugskartel, mateloos populair.

Nee hoor, niets aan de hand, "is van alle tijden". Nothing to see here people, move along. /Leslie Nielsen
24-10-2022, 11:20 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Door Quink:
Door Anoniem:
Door Quink:
De ernst van de zaak is inmiddels zodanig geëscaleerd dat van overheidswege niet meer toegegeven zal worden dat Nederland misschien al in een narcostaat is veranderd.
Die signalen zijn er bijna dagelijks. Van afrekeningen in het criminele milieu waarbij de kogels tussen het publiek in het rond vliegen tot en met een lid van het koninklijk huis die bedreigd wordt.
Nederland een narcostaat? Niet alles geloven graag. Het aantal moorden neemt in Nederland sinds de jaren 60 jaar op jaar af. Natuurlijk is er criminaliteit maar ook daar is al vele jaren geen significante groei waarneembaar. Dan kunt u natuurlijk komen met cijfers van de cybercriminaliteit. Toegegeven die cijfers zijn substantieel hoger dan 20 jaar geleden. Als u daar eens rustig over nadenkt dan is daar misschien een hele logische verklaring voor. Het hele leven is meer geautomatiseerd. Er is aan de andere kant een zeer scherpe daling te zien in de meer klassieke vermogensdelicten zoals woninginbraken. De cijfers lijken uw standpunt niet echt te bevestigen. Zou het kunnen zijn dat u in de politieke oorlogsrethoriek bent gaan geloven. Dat er sprake is van ondermijning. Historisch gezien wordt ondermijning van de rechtstaat vooral veroorzaakt door een overheid die zich niet meer aan de beginselen van de rechtstaat houdt. Dat is wat er hier gebeurd. Er worden disproportionele middelen ingezet als gebaseerd op verkeerde en opgeklopte veronderstellingen.
Informeer u zelf beter.

Cijfers lijken mijn standpunt niet te bevestigen?
En ik zou mij bedienen van oorlogsretoriek als ik volledig naar waarheid meld dat er zich op straat, zowel overdag als 's-avonds/'s-nachts, op bijna dagelijkse basis afrekeningen tussen rivaliserende bendes afspelen waarbij van vuurwapens, ja zelfs automatische, gebruik wordt gemaakt?

Is het 'oorlogsretoriek' als ik volledig naar waarheid meld dat er een bedreiging voor het leven van kroonprinses Amalia bestaat?
Is het u ontgaan dat een 'succesvolle' moordaanslag is gepleegd op een advocaat en een misdaadverslaggever?

Informeert u zich maar beter alvorens hier zinloos de ontnuchterende realiteit te weerspreken die ik helder en zonder enig overdrijven heb verwoord.

Alstublieft. Een weinig leesvoer voor u:

Februari 2018: https://nos.nl/artikel/2218443-nederland-narcostaat-de-rode-loper-ligt-uit-voor-drugscriminelen en:
https://nos.nl/artikel/2218326-politiebond-recherche-zwaar-overbelast-nederland-wordt-narcostaat.html
Maart 2019: https://www.groene.nl/artikel/het-mysterie-van-de-dalende-criminaliteitscijfers-opgelost en:
https://www.groene.nl/artikel/smileys-scoren-platlullen-en-downgraden en:
https://www.groene.nl/artikel/politie-manipuleert-misdaadcijfers-zeggen-agenten-zelf
Dank dat u mijn betoog ondersteund. U baseert zich op incidenten en onbevestigde geruchten. Het gaat om het grotere geheel. Niet om in de pers opgeklopte verhalen over enkele verschrikkelijke misdrijven. Die zijn overigens van alle tijden. Dat wil niet zeggen dat er niets aan gedaan kan worden, maar niet door een werkgelegenheidsproject project te starten voor overbetaalde bankmedewerkers. Nogmaals blijf rustig en informeer u zelf goed.

Ik zou uw betoog ondersteunen?

Waar haalt u de euvele moed vandaan om mij voor uw wrakke mestkarretje te spannen?
De glasheldere diplomatieke modus operand die u etaleert is een mij welbekend woordspelletje, zo vaak gehoord in vele jaren overleg, dat ik daar niet intrap.
Dat u de kop in het zand steekt sinds Balkenende de betwijfelbare rust in de samenleving ging trachten te bestendigen door een proces in gang te zetten waarin de misdaadcijfers kuntmatig laag dienden te worden gehouden, is niet mijn lacune in de ongemodereerde perceptie van de huidige maatschappelijke realiteit maar solitair die van u.
Raak maar eens geagiteerd door u actueel te informeren is mijn raad.
24-10-2022, 11:27 door Anoniem
Door karma4: Het is wonderlijk hoe de AP zich laat dragen door fraudeurs en oplichters. Bewezen fraude geconstateerd bij de ene mag niet gedeeld worden met een ander. Het zou de fraudeurs en oplichters in hun privacy schaden. De gevolgen van meer opgelichte mensen en meer fraude is kennelijk geen privacy schade. Er is iets goed mis bij die houding.
Bewezen door een algoritme, zoals bij de zorgtoeslag...
Jaja, je lekker blindstaren op wat gemankeerde wiskunde.
24-10-2022, 12:16 door RuudU
We denken nog steeds in termpjes van lief zijn voor elkaar, maar toen bestond er geen georganiseerde criminaliteit. Ik heb er niets op tegen dat de overheid meekijkt als dat het crimineel uitschot het handwerk verziekt. Afpakken en opsluiten!
25-10-2022, 09:30 door Anoniem
Goed verhaal als criminelen hun geldstromen via alles behalve banken gaan inzetten..

Weer een goed excuus om massa surveillance toe te passen op de burger zodat deze zijn vrijheid verliest.

China 2.0 zou je het kunnen noemen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.