image

Advocaten bezorgd over kraken versleutelde communicatiediensten door politie

dinsdag 25 oktober 2022, 10:14 door Redactie, 14 reacties

Meer dan honderd Nederlandse strafrechtadvocaten maken zich grote zorgen over het in beslag nemen en kraken van versleutelde communicatiediensten door de politie. In een brandbrief stellen de advocaten dat het recht op een eerlijk proces op het spel staat. Daarnaast staat het recht op privacy van alle burgers onder druk.

De politie is zich volgens de advocaten de afgelopen jaren steeds meer gaan richten op het kraken van versleutelde communicatiediensten. Daarbij hanteren politie en justitie steeds dezelfde aanpak, aldus de brandbrief. Zo wordt er eerst een landelijk onderzoek gestart gericht op de oprichters, bestuurders en medewerkers van de communicatiedienst.

Bij het onderzoek wordt echter alle inhoudelijke communicatie én metadata van alle gebruikers onderschept, zoals locatiegegevens. 'Verdachte' gegevens gaan vervolgens naar andere officieren van justitie om nieuwe onderzoeken tegen gebruikers te starten of komen terecht bij officieren van justitie die al met een onderzoek naar een verdachte bezig waren.

"Wat er gebeurt met data van gebruikers die niet met strafbare feiten in verband kunnen worden gebracht, is onbekend", zo stellen de advocaten. Onder andere communicatiediensten Ennetcom, PGPsafe, EncroChat en SkyECC zouden op deze manier zijn aangepakt. De advocaten noemen deze vorm van opsporing innovatief en grensoverschrijdend.

Dergelijke nieuwe opsporingsmethoden vragen om transparantie, zodat kan worden getoetst in hoeverre het verkregen bewijsmateriaal rechtmatig en betrouwbaar is. Volgens de advocaten is daar nu geen sprake van. Daardoor staat in vele zaken het recht op een eerlijk proces op het spel. Ook het recht op privacy van alle burgers staat onder druk, zo stellen de advocaten verder.

"Wij maken ons zorgen om de omvang van de inbreuken op privécommunicatie en de wijze waarop daar mee wordt omgegaan: er heeft bulk-interceptie plaatsgevonden waarbij het communicatiegeheim is geschonden van in totaal honderdduizenden burgers wereldwijd", zo staat in de brandbrief. "De reactie van de rechtspraak hierop is dat geen sprake is van een bulkinterceptie, maar van een gerichte interceptie, gericht op al die burgers wereldwijd, waarvan de identiteit voor het grootste deel onbekend is. Aan het begrip ‘gerichtheid’ worden dus niet bepaald eisen meer gesteld."

Deze werkwijze is in strijd met de grondrechten van burgers, zo gaat de brief verder. Tegen deze individuele burgers is geen concrete verdenking en de inzet noemen de advocaten niet proportioneel. "De stelling dat de gekraakte diensten enkel door criminelen worden gebruikt die met hun criminele handelen hun recht op privacy hebben verspeeld, werpen wij dan ook verre van ons. Het grootste deel van de gebruikers is tot op heden zelfs onbekend gebleven." De advocaten voegen toe dat burgers ook recht hebben op gegevensbescherming. De wijze van opslag van en omgang met onderschepte communicatiedata, ook buiten de opsporing, is echter bijzonder ondoorzichtig, zo stellen ze.

De advocaten willen nu concreet drie zaken. Als eerste moeten er vragen in de Tweede Kamer worden gesteld over de rol van Nederlandse autoriteiten bij de internationale samenwerking in de onderzoeken naar de eerder genoemde communicatiediensten. Verder vragen de advocaten om transparantie vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Openbaar Ministerie over de rol van de Nederlandse autoriteiten bij de internationale samenwerking naar de communicatiediensten en moeten rechters als laatste kritisch onderzoek doen.

Reacties (14)
25-10-2022, 10:30 door Anoniem
" Zo wordt er eerst een landelijk onderzoek gestart gericht op de oprichters, bestuurders en medewerkers van de communicatiedienst."

Wat een selectieve manier om met marktwerking om te gaan..
25-10-2022, 10:33 door Anoniem
advocaten snappen het (niet)...
iedereen in Nederland is een verdachte, het is alleen wachten totdat ze iets gekoppeld hebben aan jou..
er is geen vraag mee OF je schuldig bent, het is alleen de vraag kun je je onschuld bewijzen op het tijdstip dat je gesleept wordt in het net.
is al gestart met Wet-Mulder... JIJ bent schuldig omdat MOGELIJK jouw kenteken ergens was. en dan moet jij maar bewijzen dat het daadwerkelijk niet jij en jouw motorvoertuig was.
en van daaraf is het een glijdende schaal geworden.

dat er naar schatting nu 40.000 tot 100.000 valse platen in omloop zijn boeit niemand.
25-10-2022, 10:50 door Anoniem
25-10-2022, 12:08 door Anoniem
En creatief met woorden omgaan, waardoor iets ineens wegsturen kan betekenen en er al stemmen opgaan om politieke partijen te gaan verbieden. Wat is er met de vroegere mores gebeurd? Bij het oud vuil gezet?
25-10-2022, 12:14 door Anoniem
Ach, als je kijkt naar deze bedrijven. Dan handelden de oprichters op nogal verdachte wijze. Ze richten zich op criminelen in hun verkoop, en het overgrote deel van de gebruikers waren criminelen. Maar dat boeit velen hier natuurlijk voor geen meter.
25-10-2022, 12:42 door Anoniem
Ik ben trots en verheugd met dit bericht. Al zou ik ook bij deze bezorgdheid beter laat dan nooit kunnen zeggen.

Het gaat wat mij betreft nog dieper dan de grondrechten. Maar zelfs over de achterliggende gedachte waarom die grondrechten ooit gemaakt zijn.

Voor die tijd werd er nog lustig op los gemarteld. Met name door de religieuze rechtbanken. Er was horigheid, en slavernij in eigen huis. Willekeur en er waren terechtstellingen van onschuldigen, volksgerichten en het verzuipen en verbranden van heksen. Mijnheer de Baron had niet enkel het recht om het zwaard te dragen maar ook om het te gebruiken. Zonder opgaaf van redenen. Het volk niet. Dat mocht niet eens stemmen. Wat later, achter het zakdoekje met eau de cologne, kokhalzend het "ancienne regime" werd genoemd. Vrouwe justitia is daarna pas geboren. Ook met een zwaard, maar in een open hand. En een blinddoek en een weegschaal. Het zwaard enkel nog om strepen te trekken, niet meer om koppen af te hakken. Dat laatste kon enkel nog als de staat zelf bedreigd werd. Wat nu weer gebeurt. Het gaat er niet meer om of die advocaat, die journalist, die vermoord zijn leuke mensen of niet. Het gaat erom waar ze voor staan. Het zelfde geldt voor een prinses die niet meer buiten kan spelen. Maar ook voor politici die steeds opener zijn in het feit dat ze eigenlijk het hele staatsbestel overhoop willen steken. Terwijl ze dikke vingers opsteken naar alles. Of overheidsorganen die steeds meer eigen politieke partijtje gaan zitten spelen. Ik ben erg blij met de bezorgdheid van de Nederlandse strafrechtadvocaten. Ze hebben het wel nog steeds wat netjes gezegd. Naar mijn smaak. Maar goed, als ik wat grof ben hoef ik niet onder de deken. Onze beschaving is als een diepgewortelde boom. Maar je kunt je de laatste tijd wel eens afvragen of de kunstmest op is. Of dat men steeds vaker niet meer lijkt te weten waar die zak staat.
25-10-2022, 13:10 door Anoniem
gestart met Wet-Mulder... JIJ bent schuldig omdat MOGELIJK jouw kenteken ergens was.
Bezwaar tegen rood-licht boete, met als argument dat het wegbeheerder het verkeerslicht niet volgens de norm laat werken / het daardoor onmogelijk is tijdig te remmen (incl. rapport van expertise experts Goudappel).
Reactie OvJ: "U ontkent de gedraging niet - de boete blijft staan".

Regels gelden niet meer voor de overheid, niet meer voor het OM, hetgeen ze ook zelf gewoon op camera (van manlief Halsema) toegeven en toelichten (in de docu "Canabis"); dat bij hen sedert Teeven een heel ander credo geldt.

landelijk onderzoek gestart gericht op de oprichters, bestuurders en medewerkers van de communicatiedienst.
En vervolgens gaat Politie nogal zelfverzekerd over tot beslaglegging, en plakt daarbij gretig en voorbarig grote stickers met daarop "misdaad loont niet" nog voordat er een rechter aan te pas kwam.
Maar nee hoor, we leven niet in een politiestaat.
25-10-2022, 13:44 door Anoniem
Meta data is een groot probleem.

Door meta data worden er connecties bepaald.
Ook al heb je niks met de persoon, maar zit je toevallig in de zelfde app groep gaan ze toch kijken wat je connectie is.

Simplex.chat voorkomt het verspreiden van meta data.
25-10-2022, 15:19 door Anoniem
Het is zeer ongebruikelijk dat strafrechtadvocaten zich verenigen en gezamenlijk hun zorgen uiten. Een woordvoerder van het OM zegt in een reactie tegen Trouw de verwijten uit de brief te kennen. "Tot op heden is het gebruik van cryptodata in het strafproces door opeenvolgende rechters in navolging van het OM rechtmatig bevonden."

https://nos.nl/artikel/2449687-brandbrief-advocaten-over-opsporingsmethoden-eerlijk-proces-op-het-spel

Jan-Jaap Oerlemans, bijzonder hoogleraar inlichtingen en recht aan de Universiteit Utrecht, inventariseerde een kleine vijfhonderd uitspraken van Nederlandse rechters in strafzaken waar berichten van cryptocommunicatiediensten een rol speelden. Hij schreef er met een collega een bijzonder lezenswaardig wetenschappelijk artikel over:

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/10/24/wat-te-doen-met-de-onderschepte-chats-van-criminelen-a4146179

Prof. mr. dr. B.W. Schermer & Prof. mr. dr. J.J. Oerlemans, 'De EncroChat-jurisprudentie: teleurstelling voor advocaten, overwinning voor justitie?', Tijdschrift voor Bijzonder Strafrecht & Handhaving 2022, p. 82-89

https://www.bjutijdschriften.nl/tijdschrift/TBSH/2022/2/TBSenH_2295-6700_2022_008_002_002
25-10-2022, 17:00 door Anoniem
"Tot op heden is het gebruik van cryptodata in het strafproces door opeenvolgende rechters in navolging van het OM rechtmatig bevonden."

De rechtbank heeft het er hier iets gemakkelijker. Als zaken onvolledig aan de rechter zijn voorgelegd, maar ook de rechter in de krant niks gelezen had waardoor die zelf kon vermoeden dat er meer te weten moest zijn voor de rechtbank, dan vonnist de rechtbank gewoon naar de zaak zoals die is voorgelegd.

Om dan ineens een argument als "te doen gebruikelijk" of iedereen is zo idioot dus dat is nu het nieuwe normaal op te werpen, of alle facebooks googles en apples luisteren nu eenmaal af dus dat hoort zo, is in zichzelf een beetje idioot.

Dat men dat bij het OM zelf zich dat niet kan bedenken of afvragen, daar gaat aan deze kant wel even een wenkbrowser omhoog. Maar misschien was het een mediawoordvoerder met een mavo diploma die dat gezegd had. Dat is ook het nieuwe normaal. Er zit namelijk ook een suggestie in dat de rechter gewoon moet doen wat het OM zegt of vindt. En dat zou erg lelijk zijn.
25-10-2022, 17:16 door Anoniem
Heb je whatsapp 12,5 gebruikers in nl (zo zonde)
dan echt nodig?

Je kunt ook zonder al die sociale media.

Om elkaar te mogen ontmoeten,elkaar te mogen zien,elkaar te mogen spreken.

Is het in jou voordeel,dat je sociale media blijft gebruiken?

Vraag het je zelf af,als je ermee stopt,dan beleef je minder stress,of beveiligings issues,updates,hacks,fraude
noem het maar op.

Je wordt vanzelf weer gelukkig als je ermee stopt.

Sigaretten/Drank/Drugs/Social media

The Matrix
25-10-2022, 21:37 door Anoniem
Tja..
Door Anoniem: Ach, als je kijkt naar deze bedrijven. Dan handelden de oprichters op nogal verdachte wijze. Ze richten zich op criminelen in hun verkoop, en het overgrote deel van de gebruikers waren criminelen. Maar dat boeit velen hier natuurlijk voor geen meter.


Sluit ik me bij aan. Het heeft in ieder geval niet betrekking op de algemeen gebruikte communicatiediensten (POTS, WhatsApp, Instagram) en andere mainstream platformen. Waarschijnlijk hebben een aantal cliënten van de strafrechtadvocaten aangegeven dat ze een dergelijke communicatiedienst (Ennetcom, EncroChat, SkyECC etc) hebben gebruikt voor hun criminele activiteiten. En ja... de druk die strafrechtadvocaten van hun cliënten ondervinden is niet gering....

Ben zeker voor privacy, maar vind het geen enkel probleem dat de politie er in slaagt dit soort diensten te kraken en de informatie te gebruiken voor het opsporen en verijdelen van criminele activiteiten.
26-10-2022, 10:35 door Anoniem
Door Anoniem: En ja... de druk die strafrechtadvocaten van hun cliënten ondervinden is niet gering....

Een ervaren advocaat vertelt hoe zijn beroep verre van veilig is...

‘Ik heb een hele hoop rottigheid meegemaakt. Bedreiging, mishandeling, heel veel ellende.” [...] en hoe hij meermaals met fysiek geweld te maken kreeg, tot bloedens toe. Hij besloot grotendeels te stoppen met strafrecht en doet tegenwoordig vooral familierechtszaken. Daar komt hij dezelfde agressie tegen, bij scheidingen vooral.

Naar aanleiding van de moord op Derk Wiersum krijgen advocaten nu een krav maga weerbaarheidstraining.

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/10/19/pistolen-messen-of-mails-advocaatje-leef-je-nog-a4062369
01-11-2022, 16:25 door Anoniem
Wie een gespecialiseerde dienst voor versleuteling gebruikt - geeft eigenlijk al aan dat de dader iets verborgen wil houden. Het kraken door de politiediensten gebeurt ook niet zomaar en lukraak - daar zit een hele juridische toezichtsstructuur achter - en dan heeft die advocatuur eigenlijk geen poot om op te staan. Gezien de gewone burger deze diensten vaak niet kent - kan er ook geen sprake zijn van schending van de rechten van die gewone burger. Dat zijn drogredenen die aangehaald worden door de verdediging van de desbetreffende daders - dat is hun goed recht, maar het is te doorzichtig.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.