image

Mag mijn buurman zijn wifi-signaal zonder mijn toestemming door mijn woning laten gaan?

woensdag 2 november 2022, 09:42 door Arnoud Engelfriet, 59 reacties

Heb jij een interessante vraag op het snijvlak van privacy, cybersecurity en recht? Stuur je vraag naar juridischevraag@security.nl. Elke week geeft ict-jurist Arnoud Engelfriet in deze rubriek antwoord.

Juridische vraag: Ik woon in een laag appartementengebouw. Mijn voordeur is inpandig in een klein halletje waar mijn meterkast en die van de buurman staan. De buurman heeft zijn voordeur niet in dit halletje maar naast mijn woning. Nu vertelde hij deze week dat hij zijn modem in zijn meterkast heeft staan en daar draadloos alles op doet. Dat betekent dat zijn wifi-signaal door mijn woning heen gaat naar de zijne. Mag hij dat zo doen zonder mijn toestemming?

Antwoord: We gaan even uit van een situatie van eigendom. De vraagsteller (die ik hierna Alice noem) is dus eigenaar van het ene appartement, waarin zich de meterkast bevindt van de buurman (uiteraard Bob geheten). Er zijn verschillende manieren waarop dat laatste geregeld kan zijn, voor de hand ligt dat dit halletje eigendom is van Alice maar dat zij een erfdienstbaarheid jegens Bob heeft. Dat wil zeggen: Alice moet die meterkast tolereren en Bob heeft het recht daar werkzaamheden aan uit te oefenen.

Eigendom is het meest verstrekkend recht dat je op iets kunt hebben (art. 5:1 BW). In principe mag je dus iedere inbreuk op je eigendom tegenhouden of (desnoods bij de rechter) laten beëindigen. Maar een erfdienstbaarheid is daar een uitzondering op, aangenomen dat deze op de juiste wijze is gevestigd.

Veel hangt af van wat er precies in de akte van erfdienstbaarheid staat, maar het is volgens mij volstrekt ingeburgerd dat je een modem in gebruik hebt in de meterkast. Dat heeft ook technisch grote voordelen, elke extra meter kabel kan immers een bron van storingen zijn. Het zou me dus verbazen als dit volgens de akte niet zou mogen.

Specifiek waar het de Wifi-signalen betreft kan ik kort zijn: je kunt niets doen tegen het gegeven dat een kastje van de buren een radiografisch signaal afgeeft dat jouw eigendom doorreist. Het maakt daarbij niet uit of het kastje eventueel ook elders kan staan. Alleen wanneer het signaal aantoonbaar storingen geeft, zou dat anders kunnen komen te liggen.

Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (59)
02-11-2022, 09:47 door Anoniem
Dit was serieus een ingezonden vraag??
02-11-2022, 09:57 door Anoniem
klinkt als eentje voor meester Frank Visser!
02-11-2022, 10:03 door linuxpro
Het bijzondere aan deze eh, opmerkelijke vraag, vind ik het serieuze antwoord er op. Ik wil in mijn huis de geen radiosignalen van SkyRadio, heb een enorme hekel aan de schreeuwende ballads.. (grapje he jongens..., don't go ballistic)
02-11-2022, 10:22 door Anoniem
Wat ik een beetje mis in het antwoord, wat als Alice nu een grote stalen kast in haar woning zet, precies tussen de meterkast en de woning van Bob, wat invloed heeft op het signaal. En het signaal word dan zo slecht bij Bob dat hij gaat klagen bij Alice.
02-11-2022, 10:23 door Anoniem
Als je wat verder wilt gaan in de materie:

Een veel gemaakte fout is dat men denkt dat signalen penetreren. Dit is niet juist.
Radiosignalen zijn minuscule compressies en expansies van de ruimtetijd-coninuum ("ether").
In 2D ziet dat eruit als golven op water. In 3D lijkt het meer op bollen van afwisselend hogedruk/lagedruk die (met de snelheid van het licht C) uitgroeien in een vloeistof.

Je hebt misschien een bezit (het huis), maar de ruimtetijd (ether) bezit je niet. Daar heeft de overheid het allenrecht op geclaimed. Die kun je betwisten door je huis soeverein gebied te verklaren met jijzelf als soeverein.

Alternatief, kun je stellen dat door het gebruik van radiosignalen jouw bezit (minuscul) wordt vervorm/verstoord door een mede-onderdaan. Hoewel de radiofrequenties van Wifi licentievrij zijn door de uitvinding van de magnetron (2,4gHz bleek het beste om water op te warmen vanwege de moleculaire structuurvan h²0), kun je misschien de overheid aansprakelijk stellen voor inbreuk op deze gronden.
02-11-2022, 10:25 door Anoniem
Het grappige is dat het gebracht wordt als "het radiosignaal gaat van A naar B via mijn woning" en dat dan als een (mogelijk) probleem gezien wordt, terwijl dit soort radiosignalen in werkelijkheid bolvormig worden uitgestraald vanuit het accesspoint en de gebruiker(s) en het signaal van de buurman dus ALTIJD door jouw woning gaat ook al is dat technisch niet nodig voor het maken van de verbinding. Het radiosignaal tussen de router van de buurman die in de huiskamer staat en de telefoon of laptop van de buurman die op zijn bank zit dat gaat OOK door jouw woning!

Dus dat de woning er tussen ligt en als transportpad gebruikt wordt ziet de vraagsteller als een probleem, terwijl "de buurman heeft WiFi en dat komt ook mijn woning in" kennelijk geen issue voor hem is.

Ik zou wel eens willen weten wat voor probleem de vraagsteller er precies mee heeft. Is hij "bang voor straling" of is het gewoon een principekwestie van rijdende-rechter kaliber?
02-11-2022, 10:34 door johanw
Ik wil geen 5G signalen van KPN, T-Mobile en Vodafone in mijn huis want ik ben bang dat ik daar Corona van krijg. Mogen die providers toch zomaar ene zendmast binnen 20km van mijn huis neerzetten?
02-11-2022, 11:46 door Anoniem
Je kunt wel vragen aan de buurman het wifi kanaal zo in te stellen, dat jullie niet op hetzelfde kanaal zitten.

Met een beetje begrip voor elkaar kan de ontvangst zo veel beter en zit je elkaar niet in de weg.

Als de stroom uitvalt krijg je ook ineens andere situaties. "Het spooksignaal uit de meterkast,
TPLink Gangkast - 802.11n, RSSI -81, Signal 14. :))

#obserwator
02-11-2022, 12:06 door Anoniem
https://www.agentschaptelecom.nl/onderwerpen/vergunningvrij-frequentiegebruik
02-11-2022, 12:20 door Anoniem
Heeft de vraagsteller er al eens aan gedacht om zijn/haar woning zo te "bekleden" dat er een faradaykooi gevormd wordt.
Dat zou een groot deel van de signaal-"overlast", zowel van de wifi van de buurman als ook van de zendmasten buiten, moeten dempen of tegenhouden.

Zo maar een gedachte.

Een alternatief is om op een onbewoond eilandje te gaan hokken.

Dat houdt natuurlijk geen straling van de zon tegen, maar je kunt dan ook niet alles hebben.
02-11-2022, 12:22 door Anoniem
Maar mag je nu je huis met alufolie behangen?
Volgens mij niet als je intentie is om de buurman met zijn WiFi te pesten. Maar wel als je zelf ook de hele dag je aluhoedje ophoudt (tegen de 5G.). Of als je dat nodig hebt voor je thuiswerk (voor een chinees politie-agentschap bijvoorbeeld.)
02-11-2022, 13:25 door Anoniem
Door Anoniem: Heeft de vraagsteller er al eens aan gedacht om zijn/haar woning zo te "bekleden" dat er een faradaykooi gevormd wordt.
Dat zou een groot deel van de signaal-"overlast", zowel van de wifi van de buurman als ook van de zendmasten buiten, moeten dempen of tegenhouden.

Zo maar een gedachte.

Een alternatief is om op een onbewoond eilandje te gaan hokken.

Dat houdt natuurlijk geen straling van de zon tegen, maar je kunt dan ook niet alles hebben.

Vergeet niet de straling vanuit de aarde (isotopen verval) en de straling uit het heelal. Ga elke keer bij een supernova of poollicht (zonnewind) in je loden kelder liggen.
02-11-2022, 13:31 door Anoniem
Ik heb ook een serieuze vraag: Ik heb een mobiele telefoon van KPN. Kan ik het signaal van Vodafone verbieden in mijn woning" :-)
02-11-2022, 14:03 door Anoniem
Door Anoniem: Maar mag je nu je huis met alufolie behangen?
Volgens mij niet als je intentie is om de buurman met zijn WiFi te pesten. Maar wel als je zelf ook de hele dag je aluhoedje ophoudt (tegen de 5G.). Of als je dat nodig hebt voor je thuiswerk (voor een chinees politie-agentschap bijvoorbeeld.)

Ik zou verwachten dat dit wel mag, gewoon kooi van Faraday maken van je appartement.
02-11-2022, 14:14 door Anoniem
Je kunt natuurlijk alluminiumfolie aan de binnenkant van je gevel plaatsen op de locaties tussen de router en je buurman.
Dan gaatie vanzelf wel opzoek naar een alternatief.
02-11-2022, 15:42 door Anoniem
Door Anoniem: Je kunt natuurlijk alluminiumfolie aan de binnenkant van je gevel plaatsen op de locaties tussen de router en je buurman.
Dan gaatie vanzelf wel opzoek naar een alternatief.

Cat-kabel van meterkast naar appartement. (door de woning van Alice heen)
Is het recht van doorgang geregeld?
02-11-2022, 15:51 door Anoniem
@topicstarter:
En hoe denk je hier dan over??

Nederland telt ruim 14 miljoen apparaten met eigen mobiele internetverbinding
woensdag 2 november 2022, 10:24 door Redactie
02-11-2022, 16:33 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Je kunt natuurlijk alluminiumfolie aan de binnenkant van je gevel plaatsen op de locaties tussen de router en je buurman.
Dan gaatie vanzelf wel opzoek naar een alternatief.

Cat-kabel van meterkast naar appartement. (door de woning van Alice heen)
Is het recht van doorgang geregeld?

Voor achteraf beunhaas werk waarbij de bewoner overlast heeft van dingen van de buurman kun je twijfelen of/wat er mag - maar in normale omstandigheden zal er beslist wetgeving over zijn (als in : dat het mag) .

Het is heel gebruikelijk dat bij stapelbouw gas/elektra (en telefoon/kabel tv) leidingen voor "boven" door de meterkasten van onderliggende woningen lopen .
Het is erg onvoorstelbaar dat de onderbuurman zou mogen eisen dat die leidingen voorbij zijn meters weg moeten .

Ook is het best mogelijk dat water/elektra/riool van "de buurman" in de dekvloer van Alice loopt.

Min of meer relevant : https://nl.wikipedia.org/wiki/Zutphense_waterleiding

De leiding van de buurman slopen (cq niet meewerken aan herstel) is dus een onrechtmatige daad.
02-11-2022, 17:31 door spatieman
dus de buurman wil geen last hebben van de wifi signalen van de buurvrouw.,
Maar de buurvrouw moet het wel maar slikken dat de wifi signalen van de buurman haar ruimte eh, vervuilen ¿¿
02-11-2022, 17:33 door spatieman
Door johanw: Ik wil geen 5G signalen van KPN, T-Mobile en Vodafone in mijn huis want ik ben bang dat ik daar Corona van krijg. Mogen die providers toch zomaar ene zendmast binnen 20km van mijn huis neerzetten?

ik hoop dat dit sarcastisch bedoelt was....
02-11-2022, 17:35 door Wim ten Brink
Laten we de vraag eens aanpassen: Mag ik het WiFi signaal blokkeren zodat het niet meer door mijn huis gaat? Gewoon een stevig loden behang aan mijn muren plakken of zo... :)
02-11-2022, 18:23 door Anoniem
Als we toch de vraag aan het aanpassen zijn: stel je woont ten noorden van een radiozender, gewoon FM publieke omroep.
Jouw buurman woont nog weer verder ten noorden van jou. Mag die dan naar die radiozender luisteren, waarbij het
radiosignaal dus door jouw woning heen gaat op weg naar de buurman, zonder dat de buurman eerst toestemming vraagt?
02-11-2022, 18:26 door Anoniem
Door johanw: Ik wil geen 5G signalen van KPN, T-Mobile en Vodafone in mijn huis want ik ben bang dat ik daar Corona van krijg. Mogen die providers toch zomaar ene zendmast binnen 20km van mijn huis neerzetten?

Heb je bezwaar gemaakt?
Of een procedure gestart?
Als je goede of geloofwaardige argumenten kunt aandragen waarom de zendmast niet op die plek geplaatst zou moeten worden ...
02-11-2022, 18:29 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Maar mag je nu je huis met alufolie behangen?
Volgens mij niet als je intentie is om de buurman met zijn WiFi te pesten. Maar wel als je zelf ook de hele dag je aluhoedje ophoudt (tegen de 5G.). Of als je dat nodig hebt voor je thuiswerk (voor een chinees politie-agentschap bijvoorbeeld.)

Ik zou verwachten dat dit wel mag, gewoon kooi van Faraday maken van je appartement.

Ik zie die kooi van Faraday liever in het huis van de dader (de wifi gebruiker) zodat die straling niet in de woning van verstandiger burgers terechtkomt.
02-11-2022, 19:05 door Anoniem
Een interessantere vraag zou zijn: ik ben bang voor radiostraling en heb daarom van mijn huis een kooi van faraday gemaakt (kopergaas en aluminiumfolie binnenshuis tegen al mijn wanden en deuren). Nu klaagt mijn buurman dat hij slechte WiFi ontvangst heeft. Heeft hij een punt? Moet ik mijn huis open stellen voor zijn WiFi signaal?

Q
02-11-2022, 21:20 door Anoniem
Door Anoniem: Heeft de vraagsteller er al eens aan gedacht om zijn/haar woning zo te "bekleden" dat er een faradaykooi gevormd wordt.
Dat zou een groot deel van de signaal-"overlast", zowel van de wifi van de buurman als ook van de zendmasten buiten, moeten dempen of tegenhouden.

Zo maar een gedachte.

Een alternatief is om op een onbewoond eilandje te gaan hokken.

Dat houdt natuurlijk geen straling van de zon tegen, maar je kunt dan ook niet alles hebben.

een echt slimme meter(kast) waar het signaal van de slimme meter niet uit kan ontsnappen! :-)
02-11-2022, 21:31 door Anoniem
Ik zou de buurman simpelweg vragen of hij niet een veel beter signaal wil hebben, door het dichter bij zijn eigen woning te zetten.

Immers, hoe verder van je woning, hoe slechter het signaal dat je hebt. En hoe meer vermogen er altijd weer nodig is om het goed te laten werken.

Stoorzenders (zoals muren, maar ook jouw wifi die er toch doorheen gaat) helpen hem niet. Zelfs als jij je magnetron aanzet kan zijn wifi wegvallen.

Wel vreemd eigenlijk dat er dus niets over radiosignalen geregeld is dan.... Een VVE kan hier wellicht nog wel iets in betekenen lijkt mij?
02-11-2022, 22:35 door Anoniem
Het mooie van Alice en Bob is dat Alice alleen boodschappen aan Bob kan sturen zonder retour boodschap.
Dat is niet handig bij wifi en andere netwerk technieken.
02-11-2022, 23:09 door Anoniem
Fijne reacties hierboven. Dank, dank.

Men zou dus toch wel beter even op de hoogte moeten zijn met de ins en outs van deze materie.
Start je tooltje - zoals wifiinfoview. En luister hier wat de ingewijden in de materie je te vertellen hebben.
Wifi-versterkers, stringente wifi-modem protectie.

Invoering van nieuwe technologie zonder juist voorlichtingskader komt steeds meer voor.

Men wordt op andere manieren afgeleid en de eerder gemaakte ontwikkelplannen worden geruisloos uitgevoerd en er dooheen gejast.

Hoe groen is je signaal? Ook een interessant item.

Waarom komt men in de USA nu terug op de led-lamp en gaat weer naar een verbeterde versie van de gloeilamp?

Geen wind en zon, geen energie.

Heeft energie-transitie echt iets met het mileu van doe?
Of past het lievergezegd naadloos in het verrijkingsschema van de grootgraaier?

Heeft stralingsbelasting invloed op je? Word je er 'jitterig' van?

Weinig over bekend ook als je als bejaarde onder de hoogspanning van het mast moet leven.

In Zwitserland andere normen dan bij ons.
Oostenrijk ook vriendelijker voor de burger wat dit betreft.
03-11-2022, 00:31 door Anoniem
Door Anoniem: Een interessantere vraag zou zijn: ik ben bang voor radiostraling en heb daarom van mijn huis een kooi van faraday gemaakt (kopergaas en aluminiumfolie binnenshuis tegen al mijn wanden en deuren). Nu klaagt mijn buurman dat hij slechte WiFi ontvangst heeft. Heeft hij een punt? Moet ik mijn huis open stellen voor zijn WiFi signaal?

Q

Nee. Buurman regelt zelf maar betrouwbare internettoegang door een kabel.
03-11-2022, 02:29 door Anoniem
Ok. Maar nu heb ik een eigenaar naast me die Jean-Luc heet. We hebben naast elkaar gelegen balcons.

Hele aardige man, maar nogal trots. Op zijn Franse uiensoep.

Nu kan ik dus niet buiten komen om mijn geraniums water te geven en ik zit alweer mee te genieten van zijn Franse erfdienstbaarheid. Waarbij ik soms de parasol moet vasthouden, zo hard. De VVE wordt gedaan door een dove oude dame op vierhoog.

Wat nu.

Zei Pietje Cru.
03-11-2022, 05:09 door Anoniem
Antwoord: We gaan even uit van een situatie van eigendom. De vraagsteller (die ik hierna Alice noem) is dus eigenaar van het ene appartement, waarin zich de meterkast bevindt van de buurman (uiteraard Bob geheten).

Volgens mij lijkt dit meer op een situatie van onderhuur. Dat terzijde...

Ik ken geen situatie waarbij een meterkast in de woning van een buur geplaatst is. Wel worden meterkasten in de hal of het trappenhuis geplaatst. Handig voor de instanties, want dan hoeven ze niet aan te kloppen om toegang tot de meterkast te krijgen.

Aluminiumfolie is duur, gelukkig voor de crisis genoeg rollen afgeprijsd gekocht... ;-)
03-11-2022, 06:34 door spatieman
Door Anoniem: Ik zou de buurman simpelweg vragen of hij niet een veel beter signaal wil hebben, door het dichter bij zijn eigen woning te zetten.

Immers, hoe verder van je woning, hoe slechter het signaal dat je hebt. En hoe meer vermogen er altijd weer nodig is om het goed te laten werken.

Stoorzenders (zoals muren, maar ook jouw wifi die er toch doorheen gaat) helpen hem niet. Zelfs als jij je magnetron aanzet kan zijn wifi wegvallen.

Wel vreemd eigenlijk dat er dus niets over radiosignalen geregeld is dan.... Een VVE kan hier wellicht nog wel iets in betekenen lijkt mij?

hoe willen ze dat regelen ?
je zet je radio aan, en je ontvangt signalen vanuit alle hoeken van de wind.
dat jij wilt luisteren naar zender A ,die 100km in het noorden verderop zit, maar deze niet ontvangt omdat zender B 50km in het zuiden zijn signalen wegdrukt kan deze niets aan doen, doen moet je maar, imho een hark neer zetten (richt antenne)
of er maar mee leren leven.
Radio signalen houden zich niet aan regels en grenzen,
03-11-2022, 08:49 door Anoniem
Ik kreeg echt het idee dat ik een forum uit 2015 aan het lezen was. Wifi vanuit de meterkast is echt het slechtste idee wat er is. Ik begrijp niet hoe jouw buurman wifi kan ontvangen vanuit de meterkast, door jouw woning heen, waar hij nog tevreden over is. Het gaat ook nog over radio, maar FM wordt bijna afgeschaft, bij DAB+ heb je geen ruis of weggedrukte radiozenders.

De vraag over de kooi van Faraday vind ik wel interessant, benieuwd of dat juridisch mag, wanneer de wifi door jouw woning heen moet om je buurman te bereiken.
03-11-2022, 08:57 door Anoniem
Door spatieman:
Door Anoniem: Ik zou de buurman simpelweg vragen of hij niet een veel beter signaal wil hebben, door het dichter bij zijn eigen woning te zetten.

Immers, hoe verder van je woning, hoe slechter het signaal dat je hebt. En hoe meer vermogen er altijd weer nodig is om het goed te laten werken.

Stoorzenders (zoals muren, maar ook jouw wifi die er toch doorheen gaat) helpen hem niet. Zelfs als jij je magnetron aanzet kan zijn wifi wegvallen.

Wel vreemd eigenlijk dat er dus niets over radiosignalen geregeld is dan.... Een VVE kan hier wellicht nog wel iets in betekenen lijkt mij?

hoe willen ze dat regelen ?
je zet je radio aan, en je ontvangt signalen vanuit alle hoeken van de wind.
dat jij wilt luisteren naar zender A ,die 100km in het noorden verderop zit, maar deze niet ontvangt omdat zender B 50km in het zuiden zijn signalen wegdrukt kan deze niets aan doen, doen moet je maar, imho een hark neer zetten (richt antenne)
of er maar mee leren leven.
Radio signalen houden zich niet aan regels en grenzen,

Praat eens met een politicus, diens adviseurs, of een rechter. Die zien dat toch echt anders.
Natuurwetten hebben zich maar te geschikken aan wat zij bedenken.
:-)
03-11-2022, 08:57 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: ....

Ik zie die kooi van Faraday liever in het huis van de dader (de wifi gebruiker) zodat die straling niet in de woning van verstandiger burgers terechtkomt.
Jij gebruikt geen wifi begrijp ik? Want WiFi gebruikers zijn geen verstandige burgers?
03-11-2022, 09:54 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Radio signalen houden zich niet aan regels en grenzen.

Praat eens met een politicus, diens adviseurs, of een rechter. Die zien dat toch echt anders.
Natuurwetten hebben zich maar te geschikken aan wat zij bedenken. :-)

“The laws of mathematics are very commendable, but the only law that applies in Australia is the law of Australia."

____ Malcolm Turnbull

https://www.newscientist.com/article/2140747-laws-of-mathematics-dont-apply-here-says-australian-pm/


Het droge commmentaar van de New Scientist: "Als we Turnbulls opmerkingen tot hun logische conclusie brengen, zou de stelling van Pythagoras in gevaar kunnen komen als er genoeg stemmen in het parlement worden uitgebracht, en zouden we de strijd tegen de klimaatverandering kunnen opvoeren door de wet van behoud van energie te herroepen."
03-11-2022, 10:46 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Radio signalen houden zich niet aan regels en grenzen.

Praat eens met een politicus, diens adviseurs, of een rechter. Die zien dat toch echt anders.
Natuurwetten hebben zich maar te geschikken aan wat zij bedenken. :-)

“The laws of mathematics are very commendable, but the only law that applies in Australia is the law of Australia."

____ Malcolm Turnbull

https://www.newscientist.com/article/2140747-laws-of-mathematics-dont-apply-here-says-australian-pm/


Het droge commmentaar van de New Scientist: "Als we Turnbulls opmerkingen tot hun logische conclusie brengen, zou de stelling van Pythagoras in gevaar kunnen komen als er genoeg stemmen in het parlement worden uitgebracht, en zouden we de strijd tegen de klimaatverandering kunnen opvoeren door de wet van behoud van energie te herroepen."

Zoiets ja.

LoL
:-)
03-11-2022, 11:31 door Anoniem
Dat heeft ook technisch grote voordelen, elke extra meter kabel kan immers een bron van storingen zijn.

Dat is eerder het tegenover gestelde, een kabel is vele malen betrouwbaarder dan een WiFi signaal. Zeker als dat WiFi signaal door meerdere muren heen moet.

Vraag die ik niet duidelijk beantwoord vind is of het een normale erf dienstbaarheid is om WiFi signalen ongehinderd door te moeten laten, of mag de vraagsteller ook ALU-behang ophangen?
03-11-2022, 11:35 door Anoniem
Ik denk dat die buurman ook wel blij zou worden van een kabel, WiFi signaal zal niet veel meer van over zijn als het dwars door een ander appartement moet, helemaal in de 5GHz band.
03-11-2022, 11:51 door johanw
Door Anoniem: Als je wat verder wilt gaan in de materie:

Een veel gemaakte fout is dat men denkt dat signalen penetreren. Dit is niet juist.
Radiosignalen zijn minuscule compressies en expansies van de ruimtetijd-coninuum ("ether").

Die theorie (de "luminiferous ether") is in 1905 al ontkracht door de speciale relativiteitstheorie. De ether hypothese was niet nodig om electromagnetische velden te beschrijven.
03-11-2022, 13:25 door Anoniem
Door johanw:
Door Anoniem: Als je wat verder wilt gaan in de materie:

Een veel gemaakte fout is dat men denkt dat signalen penetreren. Dit is niet juist.
Radiosignalen zijn minuscule compressies en expansies van de ruimtetijd-coninuum ("ether").

Die theorie (de "luminiferous ether") is in 1905 al ontkracht door de speciale relativiteitstheorie. De ether hypothese was niet nodig om electromagnetische velden te beschrijven.

Als aanvulling op het antwoord van de reaguurder hierboven:

Ik heb hier nog wat Captain Future (e)books van Edmund Hamilton rondslingeren gepubliceerd eind jaren 30, begin jaren 40. Die spraken ook nog over ether (als synoniem voor de ruimte).
Verder waren bijna alle planeten, asteroiden en kometen van het zonnestelsel voorzien van een atmosfeer en zwaartekracht, en bewoond door allerlei "buitenaardse" wezens. Veelal mensachtig van aard.


En nu weer terug naar uw normale radioprogramma.
03-11-2022, 13:29 door Anoniem
Beste Alice,

Ik zou me maar drukker maken om bananen, en wel vandaag nog! Bananen bevatten kalium, en een deel van dat kalium is de radioactieve isotoop kalium-40. Dat is wel even andere koek dan een minuscule hoeveelheid microgolven die jouw huid een miljoenste graad doen opwarmen! Ik adviseer je hierover een rechtszaak aan te spannen tegen je Aldi of Lidl, en ook maar tegen heel India, Volksrepubliek China, Indonesië, Brazilië en Ecuador vanwege deze vreselijke genocide! Stop het onrecht!

Groetjes, een bananenliefhebber.
03-11-2022, 15:18 door Anoniem
Door Anoniem:
Door johanw:
Door Anoniem: Als je wat verder wilt gaan in de materie:

Een veel gemaakte fout is dat men denkt dat signalen penetreren. Dit is niet juist.
Radiosignalen zijn minuscule compressies en expansies van de ruimtetijd-coninuum ("ether").

Die theorie (de "luminiferous ether") is in 1905 al ontkracht door de speciale relativiteitstheorie. De ether hypothese was niet nodig om electromagnetische velden te beschrijven.

Als aanvulling op het antwoord van de reaguurder hierboven:

Ik heb hier nog wat Captain Future (e)books van Edmund Hamilton rondslingeren gepubliceerd eind jaren 30, begin jaren 40. Die spraken ook nog over ether (als synoniem voor de ruimte).

Het is nog veel recenter dat de NL media spreken van "ether reclame" - het zit in de STER - STichting Ether Reclame .

Maar goed, johanw heeft volkomen gelijk dat in de context van EM velden en hun voortplanting "ether" (of verdichtingingen van het ruimte-tijd continuum" geen betekenis heeft .
03-11-2022, 16:27 door Anoniem
https://arquidiamantina.org/nl/hoe-blokkeer-je-radiogolven-in-je-huis/

Was er ook niet een wet die ongewenste penetratie van je lichaam strafbaar stelt?
En penetreert wiFi niet, net als een magnetron organische stoffen en dus ook je lichaam ?
03-11-2022, 17:24 door Anoniem
Door Anoniem: Het grappige is dat het gebracht wordt als "het radiosignaal gaat van A naar B via mijn woning" en dat dan als een (mogelijk) probleem gezien wordt, terwijl dit soort radiosignalen in werkelijkheid bolvormig worden uitgestraald vanuit het accesspoint en de gebruiker(s) en het signaal van de buurman dus ALTIJD door jouw woning gaat ook al is dat technisch niet nodig voor het maken van de verbinding. Het radiosignaal tussen de router van de buurman die in de huiskamer staat en de telefoon of laptop van de buurman die op zijn bank zit dat gaat OOK door jouw woning!

Dus dat de woning er tussen ligt en als transportpad gebruikt wordt ziet de vraagsteller als een probleem, terwijl "de buurman heeft WiFi en dat komt ook mijn woning in" kennelijk geen issue voor hem is.

Ik zou wel eens willen weten wat voor probleem de vraagsteller er precies mee heeft. Is hij "bang voor straling" of is het gewoon een principekwestie van rijdende-rechter kaliber?
Dit was ook precies wat in mij opkwam bij het lezen van de vraag.....

Tevens flitsten bij mij ook de gedachte van radiosignalen in het algemeen door het hoofd, in de reacties al humoristisch verwoord met het SkyRadio voorbeeld.
03-11-2022, 20:53 door Anoniem
Eerst maar even de modem uit de meterkast laten verwijderen want die hoort daar niet.
03-11-2022, 21:16 door Anoniem
Door Anoniem: Beste Alice,

Ik zou me maar drukker maken om bananen, en wel vandaag nog! Bananen bevatten kalium, en een deel van dat kalium is de radioactieve isotoop kalium-40. Dat is wel even andere koek dan een minuscule hoeveelheid microgolven die jouw huid een miljoenste graad doen opwarmen! Ik adviseer je hierover een rechtszaak aan te spannen tegen je Aldi of Lidl, en ook maar tegen heel India, Volksrepubliek China, Indonesië, Brazilië en Ecuador vanwege deze vreselijke genocide! Stop het onrecht!

Groetjes, een bananenliefhebber.

Maar bananen zijn gezond voor de mens. Een belangrijk verschil.
04-11-2022, 21:48 door Anoniem
Het probleem is niet die ene buurman. Het probleem is dat iedereen in je straat een WiFi router heeft, die zit standaard geïntegreerd en aan op je modem. Je krijgt dan het signaal van 100+ routers in je huis.

Stel dat ik de WiFi van anderen wil blokkeren in mijn eigen huis, ongeacht de reden (angst, verminderen storing op eigen WiFi, of te goed geïsoleerd met HR++ glas dat met het metaallaagje WiFi tegenhoudt). Wat het ook is, een ander hoeft de reden niet te begrijpen, als die ander het maar respecteert. Dan moet ik daarvoor zelf maatregelen treffen. Iets met metaal of anders. Vergelijk het met andere maatregelen, zoals een zonnescherm en gordijnen tegen de zon, een schutting tegen bemoeienis van de buren, en geluidsabsorberende materialen tegen de laagfrequente geluidsoverlast.
Wat heeft een ander daar van te vinden? Helemaal niets. Het is mijn huis, mijn eigendom, mijn stukje ether.
En als je last ervaart moet je er iets aan doen, niet er over zeuren.
05-11-2022, 08:05 door Anoniem
Door Anoniem: Het probleem is niet die ene buurman. Het probleem is dat iedereen in je straat een WiFi router heeft, die zit standaard geïntegreerd en aan op je modem. Je krijgt dan het signaal van 100+ routers in je huis.

Stel dat ik de WiFi van anderen wil blokkeren in mijn eigen huis, ongeacht de reden (angst, verminderen storing op eigen WiFi, of te goed geïsoleerd met HR++ glas dat met het metaallaagje WiFi tegenhoudt). Wat het ook is, een ander hoeft de reden niet te begrijpen, als die ander het maar respecteert. Dan moet ik daarvoor zelf maatregelen treffen. Iets met metaal of anders. Vergelijk het met andere maatregelen, zoals een zonnescherm en gordijnen tegen de zon, een schutting tegen bemoeienis van de buren, en geluidsabsorberende materialen tegen de laagfrequente geluidsoverlast.
Wat heeft een ander daar van te vinden? Helemaal niets. Het is mijn huis, mijn eigendom, mijn stukje ether.
En als je last ervaart moet je er iets aan doen, niet er over zeuren.

Jouw eigendomsrecht omvat helaas niet dat stukje ether.
Kijkt het maar na in je koop- of huurakte.
05-11-2022, 13:56 door Anoniem
Door Anoniem: Het probleem is niet die ene buurman. Het probleem is dat iedereen in je straat een WiFi router heeft, die zit standaard geïntegreerd en aan op je modem. Je krijgt dan het signaal van 100+ routers in je huis.

Stel dat ik de WiFi van anderen wil blokkeren in mijn eigen huis, ongeacht de reden (angst, verminderen storing op eigen WiFi, of te goed geïsoleerd met HR++ glas dat met het metaallaagje WiFi tegenhoudt). Wat het ook is, een ander hoeft de reden niet te begrijpen, als die ander het maar respecteert. Dan moet ik daarvoor zelf maatregelen treffen. Iets met metaal of anders. Vergelijk het met andere maatregelen, zoals een zonnescherm en gordijnen tegen de zon, een schutting tegen bemoeienis van de buren, en geluidsabsorberende materialen tegen de laagfrequente geluidsoverlast.
Wat heeft een ander daar van te vinden? Helemaal niets. Het is mijn huis, mijn eigendom, mijn stukje ether.
En als je last ervaart moet je er iets aan doen, niet er over zeuren.

En wat als het een huurwoning is?
05-11-2022, 20:07 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Het probleem is niet die ene buurman. Het probleem is dat iedereen in je straat een WiFi router heeft, die zit standaard geïntegreerd en aan op je modem. Je krijgt dan het signaal van 100+ routers in je huis.

Stel dat ik de WiFi van anderen wil blokkeren in mijn eigen huis, ongeacht de reden (angst, verminderen storing op eigen WiFi, of te goed geïsoleerd met HR++ glas dat met het metaallaagje WiFi tegenhoudt). Wat het ook is, een ander hoeft de reden niet te begrijpen, als die ander het maar respecteert. Dan moet ik daarvoor zelf maatregelen treffen. Iets met metaal of anders. Vergelijk het met andere maatregelen, zoals een zonnescherm en gordijnen tegen de zon, een schutting tegen bemoeienis van de buren, en geluidsabsorberende materialen tegen de laagfrequente geluidsoverlast.
Wat heeft een ander daar van te vinden? Helemaal niets. Het is mijn huis, mijn eigendom, mijn stukje ether.
En als je last ervaart moet je er iets aan doen, niet er over zeuren.

En wat als het een huurwoning is?
Dan huur je de ether van de verhuurder, dus kan je gewoon maatregelen treffen tegen ongeoorloofd gebruik van jouw ether. Behalve natuurlijk als de verhuurder in het verhuurcontract een soort 'recht van overpad' voor derden in het contract heeft opgenomen.
05-11-2022, 23:36 door Anoniem
Ether is niet tastbaar, en niet te huur / te koop. Geen signaal is gewoon pech. Maar in iedere woning lopen kabels, dus er is altijd een oplossing.
06-11-2022, 05:41 door Anoniem
Door Anoniem:
Antwoord: We gaan even uit van een situatie van eigendom. De vraagsteller (die ik hierna Alice noem) is dus eigenaar van het ene appartement, waarin zich de meterkast bevindt van de buurman (uiteraard Bob geheten).

Volgens mij lijkt dit meer op een situatie van onderhuur. Dat terzijde...

Ik ken geen situatie waarbij een meterkast in de woning van een buur geplaatst is. Wel worden meterkasten in de hal of het trappenhuis geplaatst. Handig voor de instanties, want dan hoeven ze niet aan te kloppen om toegang tot de meterkast te krijgen.

Aluminiumfolie is duur, gelukkig voor de crisis genoeg rollen afgeprijsd gekocht... ;-)

Grappig dat de vraagsteller Alice is genaamd, naar het konijnenhol, en BOB niet bewust naar de


Betekenis Bob
Bob is geen afkorting en staat niet voor Bewust Onbeschonken Bestuurder. De Bob-campagne is een idee van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). Dit instituut gebruikt de naam Bob sinds 1995 in campagnes tegen drank in het verkeer. In Nederland loopt de Bob-campagne sinds 2001.
06-11-2022, 23:57 door Anoniem
Je kan natuurlijk ook overeenkomen dat je een PoF-transceiver installeert - en bij het behangen die dunne plastieken kabel eventjes mag het behang er over kleven. En zo door de muur en vandaar af kan ie dan veilig met wifi beginnen...
Wat ik daarmee wil zeggen is, dat als je als volwassen buren met mekaar afspreekt je meestal wel een oplossing kan bedenken die voor beide partijen doenbaar is.
07-11-2022, 10:16 door Evertprakkie
Denk dat je eerder druk kan maken wat Google allemaal van je jat ook zonder toestemming
07-11-2022, 15:49 door Anoniem
Door Anoniem: Dit was serieus een ingezonden vraag??
hihi inderdaad dit was mijn vraag ook.... als je moeilijk wil doen kan het
08-11-2022, 09:35 door Anoniem
Jouw eigendomsrecht omvat helaas niet dat stukje ether.
Kijkt het maar na in je koop- of huurakte.
Je kan het ook omkeren. Stel dat ik niet wil dat mijn WiFi -signaal buiten het pand komt, om voorbij rijdende (Google?) autootjes geen informatie te geven. Elektromagnetisch isoleren mag toch gewoon? Anders zou HR++ glas ook verboden moeten zijn.
26-04-2023, 14:53 door Anoniem
Als ik in huis naar de WiFi zenders kijk zie ik ze van de halve straat.
Mag dat zomaar?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.