image

Europees arrestatiebevel tegen verdachte online afpersing psychotherapiepraktijk

donderdag 3 november 2022, 16:48 door Redactie, 7 reacties

De Finse autoriteiten hebben een Europees arrestatiebevel laten uitvaardigen tegen een 25-jarige Finse man die wordt verdacht van één van de gevoeligste datalekken in de Finse geschiedenis. Een Interpol-bevel zal volgen. Eind 2020 werden gevoelige gegevens van zo'n 40.000 cliënten van psychotherapiepraktijk Vastaamo online gezet. Het ging onder andere om namen, adresgegevens, persoonlijke identificatienummers en patiëntendossiers met zeer gevoelige informatie.

Met de gestolen data werden in eerste instantie zowel de psychotherapiepraktijk als cliënten afgeperst. De aanvaller dreigde elke dag honderd records openbaar te maken als de praktijk geen 450.000 euro betaalde. Daarnaast werden cliënten benaderd door de aanvaller met het dreigement dat als zij niet betaalden al hun persoonlijke informatie online zou verschijnen. De aanvaller plaatste in eerste instantie van honderden patiënten de gegevens online. Uiteindelijk verscheen de volledige database op internet.

De situatie zorgde voor zeer grote ophef in Finland en leidde zelfs tot spoedoverleg van het Finse kabinet. Ook ging de Finse regering met een wetsvoorstel aan de slag dat het eenvoudiger voor slachtoffers moest maken om hun burgerservicenummer aan te passen. Volgens de praktijk zijn de patiëntgegevens waarschijnlijk bij twee aanvallen in november 2018 en ergens tussen november 2018 en maart 2019 buitgemaakt. Hoe de aanvaller toegang wist te krijgen is niet bekendgemaakt.

Begin 2021 meldde Vastaamo dat het vanwege het afhandelen van de datadiefstal en afpersing, alsmede de hoge eenmalige uitgaven en onzekerheid over de toekomst, niet meer in staat was om aan de financiële verplichtingen te voldoen en de deuren zou sluiten. De dienstverlening werd overgenomen door zorgverlener Verve. Vastaamo had behandellocaties in heel Finland.

De Finse politie heeft nu een verdachte in het vizier die bij verstek ook is aangeklaagd. De Finse man bevindt zich volgens de Finse autoriteiten in het buitenland. Daarom is er nu een Europees aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd. Een Interpol-bevel zal nog volgen. De man wordt onder andere verdacht van computervredebreuk en afpersing. Ongeveer 22.000 slachtoffers hebben al aangifte gedaan bij de politie.

Reacties (7)
03-11-2022, 17:05 door bollie
De Finse autoriteiten hebben een Europees arrestatiebevel laten uitvaardigen tegen een 25-jarige Finse man die wordt verdacht van één van de gevoeligste datalekken in de Finse geschiedenis.
Die kan zijn borst natmaken.....
03-11-2022, 18:00 door Anoniem
Door bollie:
De Finse autoriteiten hebben een Europees arrestatiebevel laten uitvaardigen tegen een 25-jarige Finse man die wordt verdacht van één van de gevoeligste datalekken in de Finse geschiedenis.
Die kan zijn borst natmaken.....

Of niet. Geen idee of Finland nog wel serieuze straffen uitdeelt .
04-11-2022, 03:42 door Anoniem
Welke gek gaat er nou een psychotherapiepraktijk afpersen?
04-11-2022, 09:38 door Anoniem
Wat versta je onder serieuze straf.
Net zoiets als in ht VK, waar een strafbedrag een tiende van het oorspronkelijke wordt,
omdat het de overheid betreft.
Het rechtssysteem is in deze dagen veelal ziek gebleken.

#obserwator
04-11-2022, 11:41 door Anoniem
Door Anoniem: Welke gek gaat er nou een psychotherapiepraktijk afpersen?

Och, elke avond ga ik naar bed met de vraag: "Kan het nog gekker worden?" en dan merk ik de dag erna dat het antwoord een volmondig JA is.

De weegschaal met 'gek' en 'verstandig' lijkt mij de afgelopen 10 jaar sterk door te slaan richting 'idioot', en dat werkt van boven naar beneden door. Trump, Bolsonaro, Xi, Poetin, Loekasjenko, Kim, Al-Assad, Khamenei etc. Daarnaast lijkt het erop of tegenwoordig elk land een of meerdere dorpsgekken kent die 'aan politiek doen'.
04-11-2022, 19:23 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Welke gek gaat er nou een psychotherapiepraktijk afpersen?

Och, elke avond ga ik naar bed met de vraag: "Kan het nog gekker worden?" en dan merk ik de dag erna dat het antwoord een volmondig JA is.

De weegschaal met 'gek' en 'verstandig' lijkt mij de afgelopen 10 jaar sterk door te slaan richting 'idioot', en dat werkt van boven naar beneden door. Trump, Bolsonaro, Xi, Poetin, Loekasjenko, Kim, Al-Assad, Khamenei etc. Daarnaast lijkt het erop of tegenwoordig elk land een of meerdere dorpsgekken kent die 'aan politiek doen'.

Ik duik de laatste tijd graag in de geschiedenis. Die zich altijd weer herhaalt, alleen met het vervelende dat het nooit helemaal het zelfde gaat. Ik heb mezelf een abonnementje op het nrc kado gedaan. Wat een beetje het gevoel geeft als hoe we vroeger elke week vrij nederland kregen. Met een blik quality street ernaast wat toen helemaal nieuw was. Waar ook een hele vieze bij zat. Die was oranje als ik me goed herinner. Zowel de snoepjes als de echte journalistiek als al die wiki paginas werken als kunst werkt. Al moet ik daarbij zeggen dat ik weer heel veel kunst weinig aan vind. Maar soms loop je ergens tegenaan, en je ziet diepte op diepte verschijnen. Doorgaans helemaal niet bedachte diepte (dat is meer design zoals Ikea of zelfrijdende autos). Net zoals ik vroeger in vrij nederland geboeid las dat heel veel complotten onzin zijn. Omdat we daar veel te dom voor zijn om die perfect uit te voeren. En het komt tegenwoordig nog veel sneller uit wat je had zitten complotten.

Je kunt niet eens meer ongestoord iemand novichokken of je naam staat de volgende dag al in alle kranten. En voor eeuwig in archive.org. Dan had men het in de middeleeuwen toch nog een heel stuk gemakkelijker. Niet dat ze toen allemaal dom waren, al denken wij dat graag. Zo was er ene nostradamus die toen al de hele routeplanner van het westen gemaakt heeft. Niet dat je dat moet geloven, want je moet altijd kritisch blijven lezen natuurlijk. Er moest nog één grote gek komen, één antichrist. Die ook absoluut niet van kappen zou willen weten. En daarna moet er volgens planning duizend jaar vrede komen. Als je een beetje afstand neemt van het realiteitskunstwerk van nu dan zie je van alle kanten die diepte al aankomen. Het kan bijna niet anders aflopen. Er zou misschien nog een atoombom af kunnen gaan. In het ergste geval. Maar de race is al gelopen. Ik vraag me enkel nog af hoe poetin aan zijn eindje gaat komen. In een tunneltje in parijs lijkt me zeer onwaarschijnlijk.

Verder is de jeugd een zorgpuntje. Die plakken zich tegenwoordig steeds maar vast aan kunstwerken waar ik zelf juist minder wat in zie. Ben ik op zich wel blij mee, want de mooie slaan ze over. Wat zorgelijk er aan blijft is dat die echt dingen nog niet goed snappen. En zo conservatief eisen dat alles altijd maar hetzelfde moet blijven. Een beetje griezelig zelfs want vroeger was dat juist voor de ouwe zeuren bestemd. Alsof ze eigenlijk saaie levens eisen in plaats van leuke. En daar ook nog eens heel woedend over kunnen worden als ze dat niet krijgen.

Ze zouden zich beter vastlijmen aan de router van een psychotherapiepraktijk. Want het zou inderdaad best eens kunnen zijn dat die tijdens de komende duizend jaar vrede hard nodig gaan blijken te zijn. Het blijft tenslotte een lange zit, die duizend jaar. Zeker als iedereen dat van jongs af aan al zo saai mogelijk eist te maken.
04-02-2023, 10:47 door Anoniem
Verdachte achter gevoeligste datalek in Finse geschiedenis aangehouden
vrijdag 3 februari 2023, 16:19 door Redactie

https://www.security.nl/posting/784269/Verdachte+achter+gevoeligste+datalek+in+Finse+geschiedenis+aangehouden
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.