image

Verdachte achter gevoeligste datalek in Finse geschiedenis aangehouden

vrijdag 3 februari 2023, 16:19 door Redactie, 5 reacties

De Franse autoriteiten hebben een 25-jarige Finse man aangehouden die wordt verdacht van het gevoeligste datalek in de Finse geschiedenis. Europol liet afgelopen november een arrestatiebevel tegen de man uitvaardigen. De Fin wordt verdacht van de inbraak op systemen van psychotherapiepraktijk Vastaamo. Eind 2020 werden gevoelige gegevens van zo'n 40.000 cliënten van de praktijk online gezet. Het ging onder andere om namen, adresgegevens, persoonlijke identificatienummers en patiëntendossiers met zeer gevoelige informatie.

Met de gestolen data werden in eerste instantie zowel de psychotherapiepraktijk als cliënten afgeperst. De aanvaller dreigde elke dag honderd records openbaar te maken als de praktijk geen 450.000 euro betaalde. Daarnaast werden cliënten benaderd door de aanvaller met het dreigement dat als zij niet betaalden al hun persoonlijke informatie online zou verschijnen. De aanvaller plaatste in eerste instantie van honderden patiënten de gegevens online. Uiteindelijk verscheen de volledige database op internet.

De situatie zorgde voor zeer grote ophef in Finland en leidde zelfs tot spoedoverleg van het Finse kabinet. Ook ging de Finse regering met een voorstel aan de slag dat het eenvoudiger voor slachtoffers moest maken om hun burgerservicenummer aan te passen. Volgens de praktijk zijn de patiëntgegevens waarschijnlijk bij twee aanvallen in november 2018 en ergens tussen november 2018 en maart 2019 buitgemaakt. Hoe de aanvaller toegang wist te krijgen is niet bekendgemaakt.

Begin 2021 meldde Vastaamo dat het vanwege het afhandelen van de datadiefstal en afpersing, alsmede de hoge eenmalige uitgaven en onzekerheid over de toekomst, niet meer in staat was om aan de financiële verplichtingen te voldoen en de deuren zou sluiten. De dienstverlening werd overgenomen door zorgverlener Verve. Vastaamo had behandellocaties in heel Finland. Vorig jaar november meldde de Finse politie dat het een verdachte in het vizier had, die bij verstek ook is aangeklaagd. Na een "langdurig internationaal onderzoek" is nu een verdachte aangehouden. Finland heeft Frankrijk om de uitlevering van de man gevraagd.

Reacties (5)
03-02-2023, 17:02 door _R0N_
Altijd weer die Finnen
03-02-2023, 17:04 door Anoniem
om als fin naar frankrijk te vluchten moet je wel heel wanhopig zijn geweest..
05-02-2023, 08:29 door Anoniem
Oooooh Jôttüm, dat wil ik òók ervaren, ben gelijk naar volgjezorg (https://www.volgjezorg.nl/het-lsp) gegaan om toestemming te geven mijn patientendossier te digitaliseren naar het LSP.
Oh, dat was al gedaan voor mij, fan-tas-tisch! /s
06-02-2023, 09:19 door Anoniem
Door Anoniem: Oooooh Jôttüm, dat wil ik òók ervaren, ben gelijk naar volgjezorg (https://www.volgjezorg.nl/het-lsp) gegaan om toestemming te geven mijn patientendossier te digitaliseren naar het LSP.
Oh, dat was al gedaan voor mij, fan-tas-tisch! /s
LOL, "je patientendossier laten digitaliseren naar het LSP". Het LSP is een infrastructuur waar gegevens over KUNNEN worden uitgewisseld. Het gaat om medicatiegegevens (apotheek) en een beperkt aantal gegevens van je huisarts. Kan handig zijn voor in noodsituaties. Wil je dit niet, ook dikke prima, dan vink je nee aan.
Bovengenoemd geval heeft werkelijk niets met toestemming te maken, maar met de beveiliging van een zorgaanbieder.
20-10-2023, 15:07 door Anoniem
Verdachte gevoelig Fins datalek 21.000 keer aangeklaagd voor afpersing
vrijdag 20 oktober 2023, 15:01 door Redactie

https://www.security.nl/posting/815148/Verdachte+gevoelig+Fins+datalek+21_000+keer+aangeklaagd+voor+afpersing

De Finse verdachte werd in Frankrijk aangehouden. Als het aan de aanklager ligt krijgt de verdachte zeven jaar celstraf.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.