image

ChristenUnie wil mede wegens privacyzorgen verbod op video-app TikTok

vrijdag 11 november 2022, 16:42 door Redactie, 9 reacties

De ChristenUnie wil mede wegens zorgen over de privacy van gebruikers een verbod op de populaire video-app TikTok. Dat laat ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder via Twitter weten. "TikTok biedt onvoldoende bescherming aan kinderen, schendt privacywetgeving en is voornemens data van gebruikers door te sturen naar China, waardoor het ook een veiligheidsvraagstuk wordt. Dit alles maakt dat het tijd is voor de overheid om in te grijpen", aldus Ceder.

Security.NL berichtte eerder deze week dat de Dienst Publiek en Communicatie van het ministerie van Algemene Zaken de Rijksoverheid heeft geadviseerd om het gebruik van TikTok op te schorten totdat de video-app haar privacybeleid heeft aangepast. Naast zorgen over de veiligheid en privacy wijst Ceder ook naar de verslavingsgevoeligheid van de app. "Waarom leven er zorgen rond TikTok? Bijvoorbeeld hierom: TikTok is in China een compleet andere app die veel minder verslavingsgevoelig is voor kinderen dan de wereldwijde en dus ook Nederlandse variant." Volgens Ceder is de huidige situatie onacceptabel en is nu de overheid aan zet.

Eerder had ook Partij voor de Dieren opgeroepen tot het blokkeren van TikTok. Daarop stelde staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering dat het aan de Autoriteit Persoonsgegevens is om toe te zien op de rechtmatigheid van gegevensverwerking en deze te handhaven. Vorige week maakte de populaire video-app bekend dat vanaf december aangepast privacybeleid van kracht wordt en personeel buiten Europa, waaronder in China, toegang tot data van Nederlandse en andere Europese gebruikers kan krijgen.

Reacties (9)
11-11-2022, 16:48 door Anoniem
Een algemeen sociale media verbod is beter.

NL1995-2004 :-)

EU-nl 2022 :-(
11-11-2022, 16:51 door Anoniem
Je hoeft de app niet te gebruiken..... Dit is gewoon een kwestie van opvoeding. Maar dat zal bij de CU wat lastig liggen, want in de bijbel staat niets over de digitale tijdperk..... dus tja, dan maar verbieden...

Ik heb ook privacy zorgen over het doorgeven van gegevens aan kerken.... misschien moet dat ook maar eens verboden worden. Daar zou ik mij drukker over maken: https://www.security.nl/posting/767209/AP%3A+overheid+moet+stoppen+met+ongevraagd+doorgeven+persoonsgegevens+aan+kerken

TheYOSH
11-11-2022, 19:08 door Anoniem
Wat zouden ze bij de ChristenUnie eigenlijk van de DigiD-applicatie vinden? Privacyzorgen zijn ook daar op zijn plaats...
11-11-2022, 19:10 door Anoniem
Door Anoniem: Je hoeft de app niet te gebruiken..... Dit is gewoon een kwestie van opvoeding.

Zo te horen heb jij geen kinderen (of wel maar dan nog heel jong)
11-11-2022, 19:13 door Anoniem
Ieder groot medium zendt metadata naar huis. Het Beest loert vanachter iedere hoek, nietwaar christenunie? Overigens, politiek heeft genoeg echte problemen op te lossen, te beginnen bij henzelf. Niet in de laatste plaats hun eigen geloofwaardigheid. Makkelijk framen waar het gras minder groen schijnt te zijn. Dat ministerie is wel het laatste die kritiek mag hebben op privacybeleid van een platform in een ander land. Want hier een sleepnet met toenemend censuur. Ingrijpen? Welja...

Wel altijd opvallend hoe 'bewindspersonen' in hun middelbare schooltijd zijn blijven hangen. Met hun zogenaamde idealen.
11-11-2022, 20:51 door Anoniem
Door Anoniem:Ik heb ook privacy zorgen over het doorgeven van gegevens aan kerken.... misschien moet dat ook maar eens verboden worden.
Het zou juist heel gunstig zijn als financiële instellingen ook gaan discrimineren op religie. Ze discrimineren nu immers ook al op gezondheid, opleiding etc. en dat vindt iedereen heel gewoon.
De winst voor gelovigen is dat ze een lagere rente kunnen gaan betalen omdat ze vaker op tijd betalen dan niet-gelovigen.
12-11-2022, 01:57 door Anoniem
Is er nog wel iemand om daar de notulen van op te maken nu het hele Management Team van de Tweede Kamer een veel leukere carriere achter de kassa van de Jumbo heeft gekozen?

Over Tik Tok gesproken.
12-11-2022, 08:53 door Anoniem
En niemand valt over die laatste zin:?

Vorige week maakte de populaire video-app bekend dat vanaf december aangepast privacybeleid van kracht wordt en personeel [buiten Europa, waaronder in China,] toegang tot data van Nederlandse en andere Europese gebruikers kan krijgen.

Ohhhaakay..., nu dat het in het privacybeleid is aangepast / aangekondigd , is 't goed¿
12-11-2022, 09:25 door Anoniem
Door Anoniem:
De winst voor gelovigen is dat ze een lagere rente kunnen gaan betalen omdat ze vaker op tijd betalen dan niet-gelovigen.

Heb je daar ook een linkje van?

Ik vind dat kerk en staat sowieso gescheiden moeten worden en zou ook nooit stemmen op een partij die haar beleid baseert op een geloof. Maar dit terzijde.

Dat men zich zorgen maakt over de privacy aspecten van een app als Tik-Tok is wel terecht. Maar dit geldt net zo voor apps als Facebook, Whatsapp, Instagram, Twitter etc, etc. Alleen deze versturen de data niet naar China maar naar de USA.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.