image

Australië overweegt verbod op betalen van losgeld bij ransomware-aanvallen

maandag 14 november 2022, 17:24 door Redactie, 4 reacties

De Australische overheid overweegt om een verbod in te voeren op het betalen van losgeld bij ransomware-aanvallen. Ook wordt er een nieuwe taskforce bestaande uit de politie en inlichtingendienst opgericht die zich gaat bezighouden met de aanpak van cybercriminelen. Dat liet de Australische minister van Binnenlandse Zaken Clare O'Neil afgelopen weekend tegenover ABC weten.

Australië heeft de afgelopen weken met twee grote datalekken te maken gekregen, waarbij de gegevens van miljoenen Australiërs werden gestolen. Bij een aanval op telecomprovider ging het om de gegevens van 9 miljoen mensen. Een aanval op zorgverzekeraar Medibank leverde criminelen de gevoelige gegevens van 9,7 miljoen Australiërs op.

De aanvallers eisten 15 miljoen dollar van Medibank voor het niet publiceren van de gestolen data. Het bedrijf weigerde dat, waarop medische dossiers met zeer gevoelige gegevens online werden gezet. "Het idee dat we deze mensen vertrouwen om de data te verwijderen die ze hebben gestolen en mogelijk een miljoen keer hebben gekopieerd is gewoon onnozel", aldus O'Neil.

Ze wil dan ook het businessmodel van ransomwaregroepen verstoren, waarbij er ook wordt gekeken naar een verbod op het betalen van losgeld. Daarnaast wil de minister de nieuw op te richten taskforce proactief offensieve operaties tegen deze groepen laten uitvoeren. Aan de andere kant wil O'Neil dat bedrijven straks nog alleen klantgegevens in bezit mogen hebben die op dat moment nodig zijn. Wanneer bedrijven niet goed omgaan met klantgegevens moeten ze hogere privacyboetes kunnen krijgen.

Reacties (4)
14-11-2022, 19:39 door johanw
Als de keus is betalen of je bedrijf gaat over de kop voorzie ik een enorme daling van de aangifte bereidheid en een stijging van het aantal afgesloten verzekeringen of andere dienstverleners buiten Australie die dan in bedekte termen dat losgeld betalen.
15-11-2022, 12:30 door Anoniem
He Australie. Ik bepaal zelf waar ik mijn geld aan uitgeef.
EN ga eens gauw boeven vangen ipv hardwerkende burgers lastig te vallen.
16-11-2022, 07:39 door Anoniem
Als Australie dit verbied dan moeten ze ook met een oplossing komen wanneer bedrijven of burgers getroffen worden. Ze moeten dan per direct digitaal recherche beschikbaar stellen die direct in actie komen bij een aanval.
Aangezien dit meer tijd,geld en moeite kost gaat het verbod niet door
01-12-2022, 14:49 door Anoniem
Geniaal! Als criminelen eenmaal weten dat Australische bedrijven nooit (mogen) betalen, dan heeft het geen zin meer om deze aan te vallen en gaan ze een deurtje verder. Moeten we dan ook meteen in Nederland invoeren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.