image

Google schikt zaak over misleiding bij verkrijgen locatiedata voor 391 miljoen dollar

dinsdag 15 november 2022, 09:47 door Redactie, 5 reacties

Google heeft in de Verenigde Staten een rechtszaak over het op misleidende wijze verkrijgen van locatiegegevens van miljoenen gebruikers geschikt voor een bedrag van 391 miljoen dollar. Veertig Amerikaanse staten namen deel aan de rechtszaak tegen het techbedrijf. Volgens de procureurs-generaal van de staten heeft Google de consumentenwetgeving geschonden door gebruikers al sinds tenminste 2014 te misleiden over locatie-instellingen.

Het onderzoek naar Google startte na een artikel van persbureau AP dat Google locatiegegevens van gebruikers opslaat, ook al hebben die privacy-opties ingesteld om dit te voorkomen. Het gaat dan over de accountinstellingen Location History en Web & App Activity. Location History staat standaard uitgeschakeld, maar Web & App Activity, een aparte accountinstelling, staat bij het instellen van een Google-account wel standaard ingeschakeld.

Wanneer Web & App Activity staat ingeschakeld en Location History uitgeschakeld zullen de bewegingen van de gebruiker nog steeds worden opgeslagen. Hiermee heeft Google gebruikers misleid en de consumentenwetgeving overtreden, aldus de procureurs-generaal. Zo werden gebruikers in het duister gehouden over de omvang van de Location History-instelling en het feit dat via Web & App Activity ook locatiegegevens worden verzameld.

Naast het bedrag van 391 miljoen dollar moet Google als onderdeel van de schikking ook transparant zijn tegenover gebruikers. Het techbedrijf zal aanvullende informatie tonen wanneer gebruikers locatie-gerelateerde instellingen in- of uitschakelen. Verder moet belangrijke informatie over locatietracking niet verborgen zijn en moet Google uitgebreide informatie geven over de soorten locatiegegevens die het verzamelt en hoe het die gebruikt.

Begin dit jaar hebben vier Amerikaanse staten Google in een andere rechtszaak aangeklaagd voor het illegaal verzamelen van locatiegegevens. Volgens de procureurs-generaal van het District of Columbia, Texas, Washington en Indiana misleidde en manipuleerde het techbedrijf gebruikers om toegang tot hun locatiegegevens te krijgen, onder andere door het bijna onmogelijk te maken om het tracken van de locatie te stoppen.

Reacties (5)
15-11-2022, 10:48 door Anoniem
Wanneer gaan de techbedrijven zich eindelijk volwassen gedragen?
Hou je aan de wet en wees duidelijk hoe, wat en welke gegevens gebruikt worden.
Misleiding past niet als je Google, Meta, Amazon of Apple heet.
Dit gedrag werkt ondermijnend voor het vertrouwen in de bedrijven en het internet in het algemeen.
15-11-2022, 11:22 door Anoniem
Misleiding past niet als je Google, Meta, Amazon of Apple heet.
Eh... misleiding is hun business model... Doen alsof je iets 'voor weinig' regelt en het beste met je klanten voor hebt. En ondertussen zoveel mogelijk data graaien en dat verkopen. Dat is toch geen nieuws?
Dit gedrag werkt ondermijnend voor het vertrouwen in de bedrijven en het internet in het algemeen.
Eh... welk vertrouwen? Nou ja, ik vertrouw er volkomen op dat alle data die oa. deze bedrijven in handen krijgen bewaard en tegen mij gebruikt wordt. Wat dat betreft zijn ze al jaren heel erg betrouwbaar hoor!
15-11-2022, 11:47 door Anoniem
Dit is steeds al het gebruik geweest in de VS.
Dit zit ingecalculeerd in het winstmodel.

Beter boetes betalen dan winst mislopen.
Too big to fail, too big to be regulated.

Ze staan boven alles, deze giganten.
15-11-2022, 12:56 door Anoniem
Door Anoniem: Dit is steeds al het gebruik geweest in de VS.
Dit zit ingecalculeerd in het winstmodel.

Beter boetes betalen dan winst mislopen.
Too big to fail, too big to be regulated.

Ze staan boven alles, deze giganten.

Dus zouden ze boetes moeten opleggen, of schikkingen treffen, in de miljarden ipv miljoenen.
15-11-2022, 18:35 door Anoniem
Ach, die locatie gegevens krijgen ze nu ook via het gebruik van de authenticator/2factor. Daar wordt de locatie en het unieke ID van de gebruikte PC mee vast gelegd waardoor ze alsnog een profiel van je kunnen opbouwen.
Zet dan een keer Gmaps aan met je telefoon en alle hardware waarmee je ooit via de authenticator bent ingelogd wordt op basis van de juiste locatie aan elkaar gekoppeld op basis van het unieke ID en de trace is compleet.
Vandaar dat ze zo graag willen dat je een 2e factor toe gaat passen en vooral die van hunzelf.
We werken er ook allemaal zelf aan mee hoor om ze te voorzien van zoveel mogelijk privacy gevoelige data.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.