image

Instituut Mijnbouwschade Groningen meldt opnieuw datalek bij AP

vrijdag 18 november 2022, 16:32 door Redactie, 1 reacties

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft opnieuw een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld. Aanleiding is berichtgeving van de site Sikkom dat een bemiddelingsbureau voor aardbevingsschade brieven heeft verzonden naar adressen waarop volgens het betreffende bureau nog geen aardbevingsschade is gemeld. Volgens Sikkom heeft het bureau de informatie verkregen door in te loggen in het klantportaal van het IMG en zich daar als eigenaar, erfgenaam of gemachtigde van een bepaald adres voor te doen.

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen bevestigt via de eigen website dat dit mogelijk is en dat het hier om een datalek gaat. Er zijn inmiddels voorzorgsmaatregelen getroffen om verdere verspreiding van persoonsgegevens te voorkomen. Ook doet het instituut melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Volgens het IMG lijkt het erop dat de gegevens onrechtmatig zijn verkregen.

Om de betreffende gegevens te kunnen bekijken moet er eerst worden ingelogd met DigiD of eHerkening. Bij de aanvraag voor een schadevergoeding moet postcode en huisnummer worden opgegeven. Vervolgens moet de aanvrager laten weten of hij eigenaar, erfgenaam of gemachtigde is. Daarna wordt er getoond of er al eerder op dit adres schade is gemeld. Het IMG onderzoekt nu of er sprake is van misbruik wanneer iemand zich in dit proces voordoet als eigenaar, erfgenaam of gemachtigde, terwijl dat niet het geval is.

Als blijkt dat er op onrechtmatige wijze gegevens zijn verkregen zal het IMG naar eigen zeggen vervolgstappen nemen. Daarnaast zijn er maatregelen genomen om het lekken van data tegen te gaan. Wanneer er al schade is gemeld op een adres wordt dit niet meer gemeld. De komende weken werkt het IMG aan een structurele oplossing. Vorige maand kreeg het Instituut Mijnbouwschade Groningen ook al met een datalek te maken, toen bleek dat aardbevingsslachtoffers de gegevens van elkaar konden inzien.

Reacties (1)
18-11-2022, 18:42 door Anoniem
Volgens Roelof B., eigenaar van Loket Bevingsschade en Alooy Vastgoed (beide gevestigd aan de Nieuwe Ebbingestraat 53), is het niet de bedoeling dat het bedrijf overkomt als het IMG zelf. „Dat is puur toeval”, aldus de directeur. Zo is het ook puur toeval dat Loket Bevingsschade met een betaalde advertentie bovenaan de lijst verschijnt na het intikken van ‘IMG Groningen’ op Google, met als tekst: „Bevingsschade voor het IMG, meld het bij ons...”

https://dvhn.nl/groningen/Bedrijf-uit-Groningen-maakt-over-de-rug-van-bevingsslachtoffers-misbruik-van-datalek-IMG-28059152.html
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.