image

AIVD draagt 74.000 persoonsdossiers over aan het Nationaal Archief

dinsdag 22 november 2022, 14:03 door Redactie, 3 reacties

De AIVD heeft zo'n 74.000 persoonsdossiers uit de periode 1946 - 1998 overgedragen aan het Nationaal Archief, zo laat de inlichtingendienst vandaag weten. De dossiers zijn afkomstig van de voormalige Centrale Veiligheidsdienst (CVD) en de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), die beide voorlopers van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zijn.

Het is de vijfde keer dat de AIVD een gedeelte van zijn archief heeft overgedragen. Slechts enkele dossiers zijn meteen in te zien. Op veruit de meeste dossiers zit een openbaarheidsbeperking van 75 jaar. Voorlopig zijn de dossiers dan ook alleen beschikbaar voor onderzoekers en personen op wie het dossier betrekking heeft. Hiervoor dient een verzoek bij het Nationaal Archief te worden ingediend.

De eerste keer dat de inlichtingendienst een deel van het archief overdroeg was in 2001. Destijds ging het om de BVD die persoonsdossiers van het Bureau Nationale Veiligheid uit de jaren 1945 - 1946 vrijgaf. Het ging om dossiers van personen als Mussert en King Kong, maar ook tot dusverre geheime informatie over het Englandspiel en andere Duitse spionage-, sabotage- en 'stay behind' organisaties uit de Tweede Wereldoorlog.

Reacties (3)
23-11-2022, 10:12 door Anoniem
Wat wist de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) over de rechts-extremist Hans Janmaat, de communist Marcus Bakker, of leider van de vredesbeweging Mient Jan Faber? Dat zal binnenkort blijken. [...] Met het vrijgeven van de dossiers zal ook blijken welke informatie de BVD bezat over oud-journalist Willem Oltmans

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/11/21/bvd-dossiers-van-tienduizenden-nederlanders-in-te-zien-bij-nationaal-archief-a4148983

Bijna alle dossiers zijn slechts ‘beperkt openbaar’. Nog levende personen moeten toestemming voor inzage geven.
23-11-2022, 11:06 door Anoniem
rechts-extremist Hans Janmaat
Ikzelf zou hem destijds ook zo gekwalificeerd hebben, de tand des tijds maakt het relatief.

Maar als mensen je met bommen om het leven willen brengen, en desnoods een heel hotel mee in de dood slepen, dan is het wel terecht een kwestie van nationale veiligheid.
26-12-2022, 15:13 door Anoniem
Om zicht te krijgen in de modus operandi van de BVD, hield NRC het dossier van Joseph Luns tegen het licht,

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/12/26/het-bvd-dossier-over-joseph-luns-seks-corruptie-en-wapens-a4152475
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.