image

Politie haalt internationale spoofingdienst gehost in Nederland uit de lucht

donderdag 24 november 2022, 10:00 door Redactie, 9 reacties

De politie heeft een internationale spoofingdienst uit de lucht gehaald waarmee criminelen mensen wereldwijd voor 115 miljoen euro zouden hebben opgelicht en die in Nederland werd gehost. Bij de operatie tegen 'iSpoof' zijn 142 verdachten aangehouden. Via de spoofingdienst konden gebruikers eenvoudig hun eigen telefoonnummer verbergen en een ander telefoonnummer opgeven dat gebelde personen op hun telefoonscherm te zien kregen.

Oplichters maakten er gebruik van om zich bijvoorbeeld als helpdeskmedewerker van banken voor te doen en zo slachtoffers geld naar een 'kluisrekening' over te laten maken of hun computer op afstand over te nemen en zo geld van de rekening te stelen. "Sommige slachtoffers hebben hun spaargeld of pensioenpot binnen enkele uren zien verdwijnen", aldus de politie.

In een onderzoek naar bankhelpdeskfraude stuitte het Cybercrimeteam van Midden Nederland op iSpoof en ontdekte dat de dienst op servers in Almere werd gehost. Door middel van een tap op de servers in Almere verkreeg de Nederlandse politie inzicht in de gebruikers van de spoofingdienst en hoe zij te werk gaan. Daaruit werd duidelijk dat gebruikers wereldwijd per maand circa een miljoen gesprekken, of pogingen daartoe, voerden. In Nederland gaat het om vermoedelijk duizenden telefoontjes per maand.

Verder onderzoek wees uit dat de uitbater van de dienst in Londen woonde. Deze man werd op zondag 6 november aangehouden. Dezelfde week is iSpoof uit de lucht gehaald. De FBI heeft daarbij beslag gelegd op de domeinnaam ispoof.cc. Met behulp van de tap op de servers in Almere heeft de politie informatie over afnemers verkregen. Dit heeft geleid tot de eerste twee aanhoudingen in Nederland. Het gaat om twee mannen uit Almere van 19 en 22 jaar oud. Daarnaast wordt informatie over andere afnemers met internationale opsporingsdiensten gedeeld.

Reacties (9)
24-11-2022, 10:16 door Anoniem
Krijgen de slachtoffers hun geld terug ten tijde dat de politie 3 maanden meeluisterde? Waarom niet direct ingrijpen door de
politie? Worden de slachtoffers geïnformeerd dat ze opgelicht zijn ten tijde van de tapperiode? Misschien zijn er slachtoffers die nul op het rekest kregen bij het Kifid?
24-11-2022, 10:55 door Anoniem
19 en 20 jaar je zou ze toch de koppen in slaan tuig...te lui om gewoon te gaan werken. Ik hoop dat ze 30 jaar krijgen...maar het loopt weer af met een milde straf ...echt Nederlands
24-11-2022, 12:18 door Anoniem
Door Anoniem: Krijgen de slachtoffers hun geld terug ten tijde dat de politie 3 maanden meeluisterde?
Daar is een gerede kans op wanner zij als benadeelde in het strafproces een schadeclaim indienen. Geldt trouwens ook voor degenen die voor die drie maanden opgelicht zijn.
24-11-2022, 12:33 door Anoniem
Zo te zien kanspareltjes te over hier ten lande.
Ze zorgen zelf wel in onwettige zin voor hun onderhoud en vertier (hun natje en droogje).
Waarom gingen de aanvankelijke plannen van Lubbers met hen toch nooit door?

Straks volledige controle en surveillance en men kan er nog geen einde aan zetten.
Aan die (cyber-)criminaliteit wel te verstaan.
Het putje van de EU vindt men hier.

De "capo di tutti capi" van de nobilita nera is digitaal gegaan en heerst op aarde.

'Panem et circensus' zou de dichter Juvenalis geschamperd hebben,
Bij het teloorgaan van de huidige maatschappij is het als in het jaar 71.
Als bij de graanuitdelingen bij het Colloseum.

Het boek Openbaringen beschrijft de tijd van Nero, de toenmalige Anti-Christ
Het is een tijdsbeeld van toen (het zevenkoppig monster zijn de zeven toenmalige koningen van Rome)
en het is ook nog eens exemplarisch voor onze tijd wellicht.

Het moet ons allen in angst en houden voor het systeem.
De geschiedenis die zich in steeds andere vorm weer eens herhalen zal.

Wanneer worden we er eindelijk eens wakker voor hoe dit alles in elkaar gestoken zit?
Heel geniepig en sinister dus.

#obserwator
24-11-2022, 15:13 door karma4
Door Anoniem: Krijgen de slachtoffers hun geld terug ten tijde dat de politie 3 maanden meeluisterde? Waarom niet direct ingrijpen door de politie? Worden de slachtoffers geïnformeerd dat ze opgelicht zijn ten tijde van de tapperiode? Misschien zijn er slachtoffers die nul op het rekest kregen bij het Kifid?
Het is de AP en privacy organisaties waar je de schade op moet verhalen. Dit is duidelijke oplichting (spoofing).
Aangezien het niet met naam en toenaam bekend mogen zijn van betrokkenen is langdurig volgen om betrokken daders te achterhalen de enige andere optie.

Waar is de lijst van verwerkers een dpia met impact verwerkingsregister bij dat spoofing bedrijf? De Ap heeft weer eens duidelijk gefaald met op tijd acteren en gevolgen overzien. Ze zullen ook achteraf waarschijnlijk niets doen ondanks de veld overtredingen van de oplichters .
25-11-2022, 04:50 door Anoniem
Door Anoniem: Krijgen de slachtoffers hun geld terug ten tijde dat de politie 3 maanden meeluisterde? Waarom niet direct ingrijpen door de
politie? Worden de slachtoffers geïnformeerd dat ze opgelicht zijn ten tijde van de tapperiode? Misschien zijn er slachtoffers die nul op het rekest kregen bij het Kifid?

Waarom denkt U nou waarom de politie zo lang meeluisterde?
Dat recht hebben ze bovendien toch?
Of wilde U mee bepalen hoe lang en hoe ze hun werk doen?
Ze zijn toch al te vaak vleugellam gemaakt?
25-11-2022, 14:32 door Anoniem
„Welkom bij iSpoof”, klinkt een opgewekte voiceover bij een reclamefilmpje. „Het voormalige beste platform voor spoofing, nu onder de controle van internationale opsporingsdiensten. Als u onze diensten heeft gebruikt om nummerherkenning te manipuleren en te telefoneren, weet dat de politie meeluisterde.”

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/11/23/politie-luisterde-drie-maanden-mee-met-telefonische-oplichters-a4149307

iSpoof is niet meer, wil de politie met de gepersifleerde advertentie van het grote malafide belplatform maar zeggen.
25-11-2022, 14:50 door Anoniem
Scotland Yard shuts down iSpoof website, which helped scammers steal using fake bank phone calls

https://www.theguardian.com/money/2022/nov/24/100-people-arrested-ispoof-uk-biggest-investigation
01-02-2023, 09:30 door Anoniem
The owner of iSpoof was arrested on Sunday, November 6, 2022, in East London, and known iSpoof websites like "ispoof.cc" and "ispoof.me" were seized. The administrators of the servers in Almere, two men, aged 19 and 22, were also arrested. The Dutch police underline they're now deanonymizing more service users based on evidence collected.

https://www.bleepingcomputer.com/news/security/ispoof-service-dismantled-main-operator-and-145-users-arrested/
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.