image

KVK stopt tijdelijk met verstrekken van informatie uit UBO-register

donderdag 24 november 2022, 09:06 door Redactie, 6 reacties

De Kamer van Koophandel (KVK) stopt tijdelijk met het verstrekken van informatie uit het UBO-register, zo heeft minister Kaag van Financiën bekendgemaakt. Aanleiding is een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie deze week dat het register een ernstige aantasting van de grondrechten van burgers vormt, niet beperkt is tot wat strikt noodzakelijk is en niet proportioneel is.

UBO staat voor Ultimate Beneficial Owner en betreft de eigenaar of eigenaren van een onderneming of de mensen die zeggenschap over een organisatie hebben. Sinds 27 september 2022 moeten organisaties in Nederland UBO's in het UBO-register inschrijven. Het register volgt uit de Europese vijfde anti-witwasrichtlijn en moet financieel-economische criminaliteit tegengaan, zoals witwassen van geld, belastingontduiking, fraude en financiering van terrorisme.

Een deel van de gegevens van de UBO is openbaar. Het gaat om voornaam en achternaam, geboortemaand en -jaar, nationaliteit, woonstaat en aard en omvang van het economische belang van de UBO. Tegen betaling van 2,50 euro per uittreksel kan er in het UBO-register worden gezocht. De openbaarheid van gegevens zou volgens de EU een afschrikkende werking hebben op personen die geld willen witwassen of terrorisme willen financieren.

De uitspraak van het Hof richt zich volgens Kaag primair tot de Europese wetgever en de Europese Commissie, maar kan op het eerste gezicht verstrekkende gevolgen hebben op Europees niveau, en daarmee ook voor de Nederlandse situatie. Naar aanleiding van de uitspraak is nu besloten om naar de verstrekking van informatie over UBO’s te kijken.

"In dat licht heb ik de Kamer van Koophandel gevraagd vanaf heden tijdelijk geen informatieverstrekkingen uit het register meer te verzorgen. De Kamer van Koophandel geeft hier uitvoering aan tot nadere besluitvorming. In de komende dagen zal ik het arrest met alle betrokkenen nader analyseren en in overleg treden met de Europese Commissie om te bezien welke informatieverstrekkingen wel mogelijk zijn, mede in het licht van toezicht", zo laat de minister in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Volgens Kaag betekent het voorlopig niet meer verstrekken van informatie voor bijvoorbeeld de opsporing dat informatie weliswaar minder gemakkelijk geraadpleegd kan worden, maar dat de benodigde informatie op basis van een vordering van de Officier van Justitie nog wel beschikbaar is. Verder is de uitspraak niet van invloed op de plicht voor juridische entiteiten om UBO’s te registreren en dit blijft dan ook van kracht.

Reacties (6)
24-11-2022, 09:45 door Anoniem
Tijdelijk!?!
24-11-2022, 09:56 door Anoniem
Hoe bedoel je tijdelijk ?
Het feit dat onder dwang van boetes deze informatie wettelijk afgedwongen is bij de meeste kvk ingeschrevenen is al een ding. Het feit dat de het door verschillende lagen van rechstpraak __helemaal__ naar de europese commissie moest voordat de uitspraak kwam dat dit een aantasting is van de grondrechten, is schandalig te noemen.

Niks tijdelijk, die database en alle houders ervan dienen gewoon vernietigd te worden.
24-11-2022, 15:08 door karma4
De oplichters en criminelen zijn er blij mee dat ze minder last hebben om tijdig herkend te worden.
Privacy voor een elitair groepje. Helaas is dat wel privacyschendend
24-11-2022, 16:05 door Anoniem
Het is heel simpel, niemand heeft daar wat te maken met die informatie...
Is er een crimineel feit gepleegd, ga je naar de politie, die zoekt het op, en klaar.
Is er een algemeen feit gepleegd, gaat het OM dit opzoeken en klaar...
Verder heeft niemand er wat mee te maken waar wie woont, wie er directeur, eigenaar of aandeelhouder is.

het heeft alleen maar onnodige databases opgeleverd, miljoenen kilo's oud papier in de vorm van papier-spam en nog meer telefoontjes van onbekende mensen op prive telefoonnummers (want die moesten in het KVK komen, niet de zakelijke natuurlijk.
24-11-2022, 16:35 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe bedoel je tijdelijk ?
Het feit dat onder dwang van boetes deze informatie wettelijk afgedwongen is bij de meeste kvk ingeschrevenen is al een ding. Het feit dat de het door verschillende lagen van rechstpraak __helemaal__ naar de europese commissie moest voordat de uitspraak kwam dat dit een aantasting is van de grondrechten, is schandalig te noemen.

Niks tijdelijk, die database en alle houders ervan dienen gewoon vernietigd te worden.
Naar het Europese Hof van Justitie, niet de Europese Commissie, die laatste maakt er juist een zooitje van.
25-11-2022, 10:25 door Anoniem
Door karma4: De oplichters en criminelen zijn er blij mee dat ze minder last hebben om tijdig herkend te worden.
Privacy voor een elitair groepje. Helaas is dat wel privacyschendend

Wil je dan alstublieft je volledige naam, adres, BSN, et cetera hier posten?

Dit gaat niet om fraudebestrijding, de FIOD kan er nog steeds bij, dit gaat om de KVK die geld wil verdienen aan de persoonsgegevens van ondernemers.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.