image

Onderzoeksraad: kloof cyberdreiging en weerbaarheid wordt steeds groter

dinsdag 13 december 2022, 12:46 door Redactie, 8 reacties

De kloof tussen de cyberdreiging en weerbaarheid wordt steeds groter, wat inhoudt dat de aanpak van cybersecurity moet worden versneld. Dat laat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vandaag weten. De OVV publiceerde vorig jaar onderzoek naar een grote kwetsbaarheid in de software van Citrix van eind 2019 en kwam tot de conclusie dat de Nederlandse aanpak van digitale veiligheid fundamenteel moet veranderen.

Het onderzoeksrapport bevatte in totaal zeven aanbevelingen om de veiligheid van software verder te verbeteren. Het ging onder andere om advies aan fabrikanten om good practices te ontwikkelen voor het veiliger maken van software, het waarschuwen van klanten voor kwetsbaarheden en het opstellen en afdwingen van veiligheidseisen bij softwarefabrikanten. Ook moesten potentiële slachtoffers van cyberaanvallen snel en doeltreffend - gevraagd en ongevraagd - worden gewaarschuwd.

Uit de reacties op het onderzoeksrapport blijkt dat het kabinet en het bedrijfsleven het belang van een verbeterde aanpak voor cybersecurity herkennen, zo stelt de OVV. De Raad noemt het hoopvol dat de partijen verschillende intenties uitspreken en acties benoemen die ze gaan ondernemen. "Het gaat echter meerdere jaren te duren (tot 2026) tot de acties zijn uitgevoerd", aldus de OVV, die partijen oproept om de aanpak van cybersecurity te versnellen.

Er wordt dan met name gewezen naar softwareleveranciers, die nog niet collectief in actie zijn gekomen. "Zij wijzen vooral naar de verantwoordelijkheid van de afnemer en het ontbreken van een gelijk speelveld. Het is op dit moment nog niet duidelijk welk effect Europese wet- en regelgeving zal hebben op deze dynamiek" aldus de Raad. Verder komt het kabinet met een wettelijke basis die overheden verplicht de digitale veiligheid te beheersen, voor bedrijven houdt het kabinet het echter bij vrijwillige naleving van een aangescherpte gedragscode.

Reacties (8)
13-12-2022, 12:51 door Anoniem
Too little too late
13-12-2022, 12:57 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 13-12-2022, 12:58
Zolang we de basis niet op orde hebben (de "houten heipalen" zelfs wegrotten onder de grond) zou het gepast zijn om zeer terughoudend te zijn bij verdere digitalisering.

De complexiteit van systemen loopt de spuigaten uit, zo merken ook SOC-medewerkers: https://www.hexacorn.com/blog/2022/12/08/the-future-of-soc/.

Wanneer worden beleidsmakers en managers wakker?
13-12-2022, 13:15 door Anoniem
Door Erik van Straten: Zolang we de basis niet op orde hebben (de "houten heipalen" zelfs wegrotten onder de grond) zou het gepast zijn om zeer terughoudend te zijn bij verdere digitalisering.

De complexiteit van systemen loopt de spuigaten uit, zo merken ook SOC-medewerkers: https://www.hexacorn.com/blog/2022/12/08/the-future-of-soc/.

Wanneer worden beleidsmakers en managers wakker?
Ligt dat aan de palen of aan het grondwater beheer?
13-12-2022, 13:16 door Anoniem
Herkennen or erkennen?
13-12-2022, 13:38 door Anoniem
Als de overheid nu eerst zelf het goede voorbeeld geven... https://www.security.nl/posting/776207/D66+wil+opheldering+over+niet+naleven+beveiligingsregels+door+overheidssites

TheYOSH
13-12-2022, 13:46 door Anoniem
Meer digitaal, het liefst alles digitaal en centraal! liever vandaag dan morgen, opgelegd door een stel blinde en daarmee roekeloze politici.

Gelukkig staan er al jaren lang dit soort deuren open om in te trappen door dit soort instanties.
Goed dat ze het aankaarten, maar de politiek gedreven machine voor meer en meer digicrap draait al op volle toeren.
13-12-2022, 14:42 door Anoniem
Maar, wellicht past het binnen het door sommigen gewenste Ordo ab Chao, zie de recente (onbedoelde?) hand-en-span-diensten van Sam Bankman-Fried die de overschakeling op CBDC weer wat naderbij bracht.
14-12-2022, 09:40 door Anoniem
Intussen tuigt 'onze overheid' steeds meer digitale systemen op die ons burgers met alles wat we doen, zeggen of waar we geld aan uitgeven moeten monitoren. Als het digitale bewustzijn al nu al zo laag is waarom dat steeds verder digitaliseren en monitoren?
De EU is duidelijk bang voor diens burgers want alles moet gemonitord worden maar ondertussen snappen ze helemaal niets van de digitalisering en welke consequenties er aan deze verregaande digitalisering hangen.
Aan de andere kant geeft digitalisering ook mogelijkheden om al die monitoring te kunnen ontwijken. Uiteindelijk zal het uitdraaien op een digitale oorlog tussen overheden en burgers.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.