image

Politie krijgt 50.000 euro boete voor inzet camerawagens tijdens coronacrisis

woensdag 21 december 2022, 12:05 door Redactie, 19 reacties

De politie heeft van de Autoriteit Persoonsgegevens een boete van 50.000 euro opgelegd gekregen wegens de camerawagens die het tijdens de coronacrisis in Rotterdam inzette voor het monitoren van burgers. De politie liet na om eerst de privacyrisico's in kaart te brengen zoals het wettelijk verplicht is. Verder is ook de Wet politiegegevens overtreden door het verzamelen van informatie over grote groepen mensen zonder die in te lichten, zo stelt de privacytoezichthouder.

In april 2020 kondigde Rotterdam aan dat het camerawagens ging inzetten om de coronaregels te handhaven. De auto’s zonden live beelden naar een centraal punt, waar deze werden bekeken door camera-operators en een centralist. Deze medewerkers konden wanneer dit nodig was direct schakelen met handhavers of politie. De auto's waren oorspronkelijk bedoeld om tijdens het Eurovisiesongfestival rond te rijden. Vanwege het coronavirus werden ze al in april ingezet.

Vijf weken lang reden de camerawagens rond in Rotterdam, die waren uitgerust met 360-gradencamera’s. Zo wilden gemeente en politie controleren of burgers wel voldoende afstand van elkaar hielden. Volgens de privacytoezichthouder zijn mensen tot ver buiten de camerawagens herkenbaar in beeld gebracht. De AP vroeg in mei 2020 om opheldering over de inzet van de camerawagens, waarna ze zijn stilgezet. Na signalen dat de camerawagens tóch weer rondreden stelde de privacytoezichthouder een onderzoek in.

"Je wilt in Nederland vrij over straat kunnen lopen. Zonder dat je hoeft te verwachten dat de overheid vanuit rondrijdende auto’s scherpe opnames van je maakt. En dat die naar een meldkamer gaan, zodat de overheid je kan identificeren en desgewenst tegen je kan optreden", zegt AP-bestuurslid Katja Mur. "En áls de overheid al met dergelijke geavanceerde technieken zou moeten surveilleren, dan moeten vooraf de risico’s in kaart zijn gebracht. Zodat de overheid op tijd kan nadenken hoe ze op een zorgvuldige manier met die risico’s om moet gaan."

Privacyrisico's

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens had de politie kunnen weten dat het inzetten van de camerawagens waarschijnlijk een hoog privacyrisico opleverde. De politie maakte bij de inzet van deze camera’s namelijk gebruik van nieuwe technologie. In dergelijke gevallen is het wettelijk verplicht om een data protection impact assessment (DPIA) uit te voeren om de privacyrisico's in kaart te brengen en hoe die kunnen worden verholpen. De politie heeft dit nagelaten.

Daarnaast zou de politie in de openbare ruimte persoonsgegevens verzamelen van grote groepen mensen, die waarschijnlijk niet weten dat er beelden worden verzameld of hoe ze worden gebruikt. Dit is een overtreding van de Wet politiegegevens (Wpg), waarin de belangrijkste privacyregels voor de politie staan. De politie heeft deze overtreding erkend.

"Te veel beelden verzameld en opgeslagen"

Ook op momenten dat er geen overtredingen van coronamaatregelen zoals groepsvorming werden geconstateerd, maakten de camera-auto’s op verschillende dagen herkenbare beelden van mensen. Bovendien gebeurde dit ook buiten de aangewezen ‘hotspots’, onderweg van de ene naar de andere locatie. "Er werden zo te veel beelden verzameld en opgeslagen, die niet noodzakelijk waren voor de uitvoering van het politiewerk", aldus de Autoriteit Persoonsgegevens.

Ook deze overtreding van de Wpg heeft de politie erkend. De AP houdt weliswaar toezicht op de naleving van de Wpg, maar kan voor deze overtreding geen boete opleggen. De politie kan nog bezwaar maken tegen de boete van de privacytoezichthouder.

Reacties (19)
21-12-2022, 12:07 door Anoniem
Fijn. Kan er weer belastinggeld (wat toch al van hun is) naar zichzelf. Hun moeders zullen trots zijn.
21-12-2022, 12:18 door Anoniem
Wat nou zo jammer is... is dat bij al die 'boetes' minimaal 1 en meestal 2 nullen ontbreken.
5 miljoen was passender geweest...
21-12-2022, 12:22 door Anoniem
Vestzak broekzak idd
21-12-2022, 12:42 door Anoniem
Mooi zo. Gaat de AP nu ook eindelijk eens naar het politie project "camera in beeld" kijken? Hier mee zijn ze feiten hun gebrek aan bevoegdheden aan het crowdsourcen naar particulieren die het met de AVG niet zo nauw nemen.
21-12-2022, 12:58 door Anoniem
Het lijkt er op dat de overheid niet meer kan voorkomen dat mijn biometrische data verkeerd word gebruikt.

Mag ik dan zelf mijn biometrische data afschermen door een masker/camouflage te dragen?
21-12-2022, 14:32 door Anoniem
Door Anoniem: Wat nou zo jammer is... is dat bij al die 'boetes' minimaal 1 en meestal 2 nullen ontbreken.
5 miljoen was passender geweest...

Passender had geweest, loon inhouden twee-drie maanden van degene die de beslissing nam dit te doen, en voor de mensen die dit niet onder protest hebben uitgevoerd.
21-12-2022, 14:46 door _R0N_
Door Anoniem: Wat nou zo jammer is... is dat bij al die 'boetes' minimaal 1 en meestal 2 nullen ontbreken.
5 miljoen was passender geweest...

En dan?
Betaalt de politie van belastinggeld weer terug naar de pot met belastinggeld.
21-12-2022, 14:53 door Anoniem
Misschien moet Aboutaleb de boete maar uit eigen zak dokken. Misschien valt bij de eindverantwoordelijken dan eindelijk het kwartje dat ze de wet niet moeten overtreden en zorgvuldiger om dienen te gaan met bestaande regelgeving. Nu heeft het 0 consequenties "en leren we van gemaakte fouten en kijken we vooruit" (en meer van dat soort open deuren).
21-12-2022, 16:29 door Anoniem
Je wilt in Nederland vrij over straat kunnen lopen. Zonder dat je hoeft te verwachten dat de overheid vanuit rondrijdende auto’s scherpe opnames van je maakt. En dat die naar een meldkamer gaan, zodat de overheid je kan identificeren en desgewenst tegen je kan optreden. En áls de overheid al met dergelijke geavanceerde technieken zou moeten surveilleren, dan moeten vooraf de risico’s in kaart zijn gebracht. Zodat de overheid op tijd kan nadenken hoe ze op een zorgvuldige manier met die risico’s om moet gaan.’
aldus Katja Mur, bestuurslid AP

Het is bij risico analyses over vergaande consequenties goed gebruik dat stakeholders (in dit geval ook dus burger/belangenorganisatie) worden geraadpleegd bij het opstellen van de deel-analayse. Risico eigenaar is de politie, die is verantwoordelijk voor een goede omgang met het risico maar publiek belang wordt anders ervaren door het publiek dan een overheids-diennaar die graag het tech-project zoveel mogelijk wil uitrollen. Vraag me af in hoeverre de AP hierop heeft gecontroleerd?
21-12-2022, 17:46 door spatieman
in 1940-45 was dat heel normaal,
Zouden ze die "gouden tijden" weer in leven roepen ?
21-12-2022, 18:02 door Anoniem
De test is wel gedaan, de feedback is ontvangen, de politie krijgt een boete, en wie betaalt dat uiteindelijk?

Laten 'we' dat geld dan vooral in nog meer digitalisering investeren, of toch niet?
21-12-2022, 18:35 door Anoniem
Door Anoniem: Het lijkt er op dat de overheid niet meer kan voorkomen dat mijn biometrische data verkeerd word gebruikt.

Mag ik dan zelf mijn biometrische data afschermen door een masker/camouflage te dragen?

Dat kon in het coronatijdperk. :-)
En omdat er nu weer griep heerst, kun je weer een masker dragen. Je hebt een excuus.
21-12-2022, 18:37 door Anoniem
Door spatieman: in 1940-45 was dat heel normaal,
Zouden ze die "gouden tijden" weer in leven roepen ?

Het zijn de eerste voorlopers van 1984 versie 2.0
De nieuwe Big brother heet Mark Rutte.
21-12-2022, 19:49 door Hyper
Tenzij het boetebedrag naar de mensen gaat die onterecht gefilmd zijn blijft het een boete van de Staat naar de Staat.
22-12-2022, 00:02 door Anoniem
Welke sanctie staat de betreffende agenten te wachten? "Bevel is bevel" is geen excuus, en ze wisten als experts op vlak van handhaving en met hun juridische kennis natuurlijk prima dat wat ze deden niet door de beugel kon. Hun waakzaamheid had alle leed kunnen voorkomen, maar in plaats daarvan faciliteerden ze het juist. Dat kan vanzelfsprekend niet zonder consequenties blijven.
22-12-2022, 08:57 door gradje71 - Bijgewerkt: 22-12-2022, 08:59
Door Anoniem: De test is wel gedaan, de feedback is ontvangen, de politie krijgt een boete, en wie betaalt dat uiteindelijk?

Laten 'we' dat geld dan vooral in nog meer digitalisering investeren, of toch niet?

Heb je het nieuws nog steeds niet ontvangen? Je krijgt tegenwoordig geen echte mail meer, je krijgt een email waarin staat dat er iets belangrijk is en dat je zelf in moet loggen (met DigID natuurlijk). Dit geldt voor banken, verzekeringen, de gezondheidszorg, onze overheid, dus alle partijen. Daarom willen ze ook dat cash geld moet verdwijnen natuurlijk, want controle is en blijft controle. Die controle kost wel geld natuurlijk, maar uiteindelijk moet het wel wat opleveren. Maar ik vraag me echt af of die digitalisering zo verstandig is. Ik leef liever in 2019 dan in 2022.
22-12-2022, 09:02 door Anoniem
Zeg maar als de burger schade heeft geleden dan dient de burger toch gecompenseerd to worden voor de geleden schade?

Stel ik gooi je raam in dan ga ik toch ook niet bij de buurman staan afrekenen.
Gek genoeg vind niemand dit vreemd, 't zal wel aan mij liggen.
22-12-2022, 09:41 door Anoniem
De AP vroeg in mei 2020 om opheldering over de inzet van de camerawagens,
- Yó Wout, stoppuh, ze houden ons in de gaten...
..., waarna ze zijn stilgezet.
- Oké Wout, Katja is weer druk ergens anders bezig, filmen maar...
Na signalen dat de camerawagens tóch weer rondreden stelde de privacytoezichthouder een onderzoek in.
-Shit Wout, die 360graden gluurcamera's vielen toch te veel op al die rondrijdende undercoverauto's; ik zei toch dat je parkeercontrole-stickers had moeten gebruiken, popo!, nu wil ze alles weten.
Dit is een overtreding van de Wet politiegegevens (Wpg), waarin de belangrijkste privacyregels voor de politie staan. De politie heeft deze overtreding erkend.
Nou, Wout, wij -de politie nb- hebben de wet overtreden, gelukkig hebben wij als controleurs toch nog Katja die ons weer controleert en een tikje op de vingers heeft gegeven ,,foei, niet meer doen totdat de wpg-wet is aangepast''
"Er werden zo te veel beelden verzameld en opgeslagen, die niet noodzakelijk waren voor de uitvoering van het politiewerk"
Wout, verplaats die videobeeldenbeelden maar naar de belastingdienst bij de ANPR-foto's, kunnen we ze zo toch nog 7 jaar opvragen zonder gezeik van Katja.
22-12-2022, 10:00 door Anoniem
Zal ze een worst wezen, het wordt door de mensen die ze illegaal op beeld vastlegde betaald...ze moeten de genen die verantwoordelijk zijn de zak geven...en dan niet gevuld met Euro's maar met zand
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.