image

VS eist directe toegang tot biometrische data Europeanen voor visumvrij reizen

donderdag 29 december 2022, 15:25 door Redactie, 31 reacties

De Amerikaanse overheid eist directe toegang tot databases van Europese politiediensten met daarin biometrische gegevens van Europese burgers. De VS stelt deze toegang verplicht voor landen die aan het zogenoemde Visa Waiver Program meedoen, waarmee staatsburgers van bepaalde landen zonder visum naar de Verenigde Staten kunnen reizen.

Begin dit jaar verstuurde de Amerikaanse autoriteiten naar bijna alle EU-lidstaten een brief waarin de toegang tot vingerafdrukken en gezichtsafbeeldingen werd geëist. Het zou dan gaan om verdachte of veroordeelde criminelen en terroristen en asielzoekers. Later werden ook de registratiegegevens van inwoners genoemd, zo stelde journalist Matthias Monroy in een presentatie deze week (pdf).

De Europese Raad bevestigde afgelopen september dat de VS de brief had verstuurd om uiterlijk 2027 een "Enhanced Border Security Partnership" (EBSP) te willen sluiten, waarbij er meer data moet worden uitgewisseld om aan het Visa Waiver Program deel te kunnen blijven nemen. De Europese Raad zegt dat het de plannen van de VS intern heeft besproken en er aanvullende informatie is vereist, vooral over de omvang van de gevraagde biometrische data.

"Voor dit doel zal er tussen de EU en VS een dialoog op technisch niveau plaatsvinden", aldus de Raad. Twee weken geleden vonden er gesprekken tussen de EU en VS plaats, waar ook het Enhanced Border Security Partnership en de "waarde van bilateraal informatiedelen" onder dit programma werd besproken. Details zijn verder niet gegeven, behalve dat het voorstel in de toekomst op Europees niveau zal worden besproken.

Reacties (31)
29-12-2022, 15:28 door Anoniem
En zo worden wij een 2e rangs provincie die wel wordt beïnvloed door Amerikaanse wetgeving maar niet democratisch mag meestemmen.
29-12-2022, 15:42 door Bitje-scheef
Dan maar een visum blijven aanvragen, graag 2 kanten op.
29-12-2022, 15:56 door Anoniem
Ik vermoed dat dit geen vraagstuk zou zijn als China, Rusland of Australie dit gevraagd had, dus waarom zouden we hier wel serieus naar moeten kijken als de USA de "eiser" is.
Lijkt me een paar bruggen te ver.
29-12-2022, 15:58 door Anoniem
Eh... Die biometrische data zou toch niet worden opgeslagen? Of eh... toch wel? Maar dan alleen voor gebruik door eigen overheid. Of dat toch ook niet?

Kortom: er gaat gewoon weer gegraaid worden. En de burger heeft er weer niks over te zeggen.
29-12-2022, 16:24 door Anoniem
Ik ben er al geweest, armoe troef, zeer deprimerend...
29-12-2022, 16:25 door Anoniem
Waarom hebben ze van mij de biometrische en adresgegevens gegevens nodig als ik nooit naar de VS zou willen reizen?
29-12-2022, 17:47 door Anoniem
Ik heb best leuke herinneringen aan dat land. Met een heli over New York. Een collega van wie ik wel even met zijn pistool mocht schieten (vriendelijk voor bedankt). Of een restaurant in Pittsburg. Waar de serveersters allemaal een suf dansje deden. Waarvan het team waar ik mee moest werken zei dat het het opwindenste was wat je kon meemaken in die stad.

In elk geval nog meegepakt toen het nog leuk was. Want zo een verzoek is natuurlijk gruwelijk beledigend. Hoe zo een toch beduidend laagstaandere cultuur als de amerikaanse zich hier gedraagt naar europeanen toe. Bevooroordeeld, wantrouwig en onkundig.
29-12-2022, 17:48 door Anoniem
Joe Biden werd 20 januari 2021 president volgens wikipedia. Het is dus Biden die onze biometrische data wil, niet Trump waar je het van verwachten zou.

Echt, Amerika heeft niets goed voor ogen met de rest van de wereld als ze dit soort data opeisen van iedere wereldburger. Nederland heeft niet eens mijn vingerafdrukken want daar heb ik voor gezorgd door een paar jaar zonder ID rond te lopen toen dat verplicht werd door ons toenmalige kabinet. Een paar stressvolle jaren waren dat maar na het lezen van dit nieuws ben ik er blij om dat ik het volgehouden heb.

Waar dacht je dat die vingerafdrukken veilig in de chip op je identiteitskaart worden gezet en daarna vernietigd? Niet in Nederland hoor ;-) Frankrijk geloof ik. Het Franse volk houdt van sterke autoritaire leiders. Dan weet je het wel.
29-12-2022, 17:50 door Anoniem
Mogen de Europese politiediensten dan ook in de Amerikaanse databases graaien?
29-12-2022, 18:24 door Anoniem
Goh, dan eisen wij dat toch ook van de Amerikanen.
29-12-2022, 19:15 door Anoniem
Ik kan mij voorstellen dat de identiteit van een persoon moet kunnen worden vastgesteld bij inreizen, dat wordt al jaren gedaan. Eerder een bezuinigingsmaatregel om het proces te kunnen automatiseren, net als je dat op meer plaatsen ziet (zwembad met vingerafdruk, kentekenscanners voor parkeergarages, camping met vingerafdruk voor toegang, etc). En daarin voorziet zelfs de AVG (doel: efficiënte bedrijfsvoering).

Dan graag een visum invullen, maar die keuze kan natuurlijk niet voor iedereen individueel anders worden. Dus ik denk dat alles over de schutting gaat. Moet ik dan nog langskomen met mijn paspoort om mijn vingerafdruk uit te laten lezen, want dat is/zou de enige plek zijn waar deze is opgeslagen... o, wacht!
29-12-2022, 19:49 door Anoniem
Reden temeer om de Big 6 te mijden als de pest....
29-12-2022, 20:23 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom hebben ze van mij de biometrische en adresgegevens gegevens nodig als ik nooit naar de VS zou willen reizen?

Omdat alle misdaad in de VS door buitenlanders gepleegd wordt (is in ieder geval de argumentatie)
Waarom ze nog buitenlanders de VS in laten snap ik ook niet.

Maar heel simpel: Gewoon nee zeggen tegen deze eis.
En dan vervolgens voor Amerikanen ook een visumplicht invoeren.

Gelijke monniken, gelijke kappen.
29-12-2022, 20:23 door Anoniem
Je biometrische gegevens staan opgeslagen in je paspoort en/of id card. De VS wil directe toegang tot de databases hier om te zien of je biometrische gegevens daarin voorkomen en waarom.

Daarom worden wij verplicht om die gegevens in ons paspoort of id card te laten opslaan en mogen er dan dus ook voor betalen en weigeren kan ook niet of nauwelijks. terwijl ik never nooit van plan ben ooit naar de VS te reizen betaal ik er wel voor.
Dus iedereen is alleen hierom al verplicht om biometrische gegevens af te staan.

Als ik de minister was zou ik daar een onkosten vergoeding voor vragen zodat ik niet mijn volk met die kosten zou opzadelen. Maar goed daar moet je dan weer ballen voor hebben. Als iemand een minister met ballen kent dan hoor ik het graag.
29-12-2022, 23:38 door Anoniem
Door Anoniem: Mogen de Europese politiediensten dan ook in de Amerikaanse databases graaien?

wat denk je zelf? Wij krijgen alleen de info die ze willen delen, zie Ukraine, ze delen maar een deel.
30-12-2022, 03:33 door Anoniem
Hopelijk worden de onderhandelingen hierover gevoerd door de EU en niet door nationale overheden, dan hebben we ten minste nog een kans dat dit wordt tegengehouden.
30-12-2022, 08:27 door Anoniem
In samenwerking met Facebook en Whatsapp valt er een flinke database over Europeanen op te bouwen. Ik zou iig nu alvast uw profielfoto’s van deze media verwijderen als ik u was.
30-12-2022, 08:32 door Bitje-scheef
Joe Biden werd 20 januari 2021 president volgens wikipedia. Het is dus Biden die onze biometrische data wil, niet Trump waar je het van verwachten zou.

Zo goedkoop heb ik ze nog niet gezien. Dit soort regels en afspraken zijn al jaren in de voorbereiding. Wellicht zelfs al onder Trump opgestart.
30-12-2022, 08:49 door corani
Door Bitje-scheef:
Joe Biden werd 20 januari 2021 president volgens wikipedia. Het is dus Biden die onze biometrische data wil, niet Trump waar je het van verwachten zou.

Zo goedkoop heb ik ze nog niet gezien. Dit soort regels en afspraken zijn al jaren in de voorbereiding. Wellicht zelfs al onder Trump opgestart.

Wellicht zelfs al onder Obama.
30-12-2022, 08:51 door corani
Ik stel voor om dat visa-waiver programma dan maar per direct op te zeggen. En uiteraard in beide richtingen, zodat Amerikanen ook weer gewoon een visum kunnen aanvragen voordat ze deze kant op komen (en daarbij allerlei biometrische gegevens, toegang tot social-media accounts en email, en natuurlijk een paar honderd euro administratiekosten kunnen afgeven).
30-12-2022, 09:37 door Anoniem
(zwembad met vingerafdruk, ..., camping met vingerafdruk voor toegang, etc). En daarin voorziet zelfs de AVG (doel: efficiënte bedrijfsvoering)
Nehhh, gooi 's een linkje op waar AP aangeeft dat biometrische gegevens gebruikt mogen worden voor zwembad/camping?
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/identificatie/biometrie?qa=biometrisch:
Toets
Er is dan een strenge toets nodig of het belang van het gebruik van biometrie in verhouding staat tot de inbreuk op de privacy. En of het gebruik van biometrische gegevens de beste manier is om de toegang te beveiligen of dat er ook andere manieren zijn.

Voorbeeld: kerncentrale
Bij een kerncentrale mag bijvoorbeeld biometrie ingezet worden voor toegangscontrole. Daar is het belang van beveiliging heel groot en mogen maar bepaalde mensen toegang hebben.

Voorbeeld: recreatiegebied
Het gebruik van biometrische persoonsgegevens bij toegang tot bijvoorbeeld een recreatiegebied of de garage van een reparatiebedrijf kan de toets niet doorstaan.

De noodzaak van beveiliging is niet zo groot dat mensen alleen door gebruik van biometrie toegang kunnen krijgen.
30-12-2022, 12:42 door Anoniem
Door Anoniem: Reden temeer om de Big 6 te mijden als de pest....

Nederland wordt nummer 7? ;-)
30-12-2022, 16:34 door Anoniem
Dus, naam, geboortedatum, geboorteplaats, woonadres, bsn, foto en vingerafdrukken van bijna alle EU burgers komen in handen van de VS? Dat is niet fijn. Bovendien, als de VS bij die gegevens kunnen dan kunnen de Russen en de Chinezen dat ook. En Iran misschien ook wel. En Noord-Korea?
30-12-2022, 19:10 door Anoniem
Door Bitje-scheef:
Joe Biden werd 20 januari 2021 president volgens wikipedia. Het is dus Biden die onze biometrische data wil, niet Trump waar je het van verwachten zou.

Zo goedkoop heb ik ze nog niet gezien. Dit soort regels en afspraken zijn al jaren in de voorbereiding. Wellicht zelfs al onder Trump opgestart.

Trump, Biden. Feit is dat zowel Trump als Biden de wet niet in de ijskast hebben gezet en ik ben niet zo cynisch dat ik denk dat Europa met deze biometrische eisen aankomt. Dit is echt iets wat Amerika (al jaren) wil. Ik heb op het NOS journaal gezien dat Amerikaanse soldaten vingerafdrukken afnamen van Afghanen in een dorpje. Tegen IED's. Ze willen vingerafdrukken van ieder mens op aarde. Alleen in Rusland en China ben je hier tegen beschermd.
31-12-2022, 12:32 door spatieman
krijgen wij de yankee data ook ???
31-12-2022, 15:44 door Anoniem
Door Anoniem: Dus, naam, geboortedatum, geboorteplaats, woonadres, bsn, foto en vingerafdrukken van bijna alle EU burgers komen in handen van de VS? Dat is niet fijn. Bovendien, als de VS bij die gegevens kunnen dan kunnen de Russen en de Chinezen dat ook. En Iran misschien ook wel. En Noord-Korea?
Mogelijk. Maar wat kunnen ze ermee, dat is de grote vraag.
31-12-2022, 16:53 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Dus, naam, geboortedatum, geboorteplaats, woonadres, bsn, foto en vingerafdrukken van bijna alle EU burgers komen in handen van de VS? Dat is niet fijn. Bovendien, als de VS bij die gegevens kunnen dan kunnen de Russen en de Chinezen dat ook. En Iran misschien ook wel. En Noord-Korea?
Mogelijk. Maar wat kunnen ze ermee, dat is de grote vraag.

Ze kunnen je iPhone ermee unlocken als je een Touch ID of Face ID gebruikt?! Daarna kunnen ze je telefoon leegtrekken en op zoek gaan naar de gegevens van je contacten om die lastig te vallen.

In het geval van Noord-Korea kunnen ze deze data op het darkweb zetten voor Bitcoins. Of heb jij niets interessants op je iPhone staan? Ben jij zo saai dat zelfs Rusland op dit moment geen interesse in je heeft?
01-01-2023, 16:44 door Anoniem
Ik eis dat de EU dat expliciet verbiedt.
02-01-2023, 11:30 door Anoniem
Door Anoniem: Ik eis dat de EU dat expliciet verbiedt.
Dan moet je dat in het stemhokje eisen.
Als mensen op EU-dictatuur partijen blijven stemmen gaat het gewoon gebeuren.
03-01-2023, 08:44 door Anoniem
Door Anoniem: Joe Biden werd 20 januari 2021 president volgens wikipedia. Het is dus Biden die onze biometrische data wil, niet Trump waar je het van verwachten zou.

Dit ben ik niet met u eens, je zou het juist verwachten van Biden en niet van Trump. Biden is zeer globalistisch bezig en Trump wilde juist minder. Zie zijn terugtrekking van troepen in het buitenland, zie het uit de WHO stappen etc.
07-01-2023, 23:23 door Anoniem
Echt, rot een eind op, Amerika, met je arrogante houding. Schuif dat visa waiver programma maar in je ....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.