image

Antwerpen kan maand na ransomware-aanval weer parkeerboetes innen

maandag 9 januari 2023, 11:30 door Redactie, 6 reacties

Parkeerwachters in Antwerpen kunnen weer parkeerboetes innen nadat dit door een ransomware-aanval bijna een maand niet mogelijk was. De schade van de aanval kan tot wel zeventig miljoen euro oplopen. Het gaat dan om gemaakte kosten en misgelopen inkomsten. De gemeente werd in de nacht van 5 op 6 december getroffen door een ransomware-aanval.

Dit had en heeft gevolgen voor de dienstverlening aan inwoners, die op allerlei vlakken is beperkt en ontregeld. Zo konden parkeerwachters de app niet gebruiken waarmee wordt gecontroleerd of iemand het parkeergeld heeft betaald. Naast het niet innen van parkeerboetes was het ook niet mogelijk om boetes uit te schrijven voor vervuilende wagens in de lage-emissiezone. Ook konden er geen digitale tickets voor musea en optredens worden gekocht.

Langzaam zijn steeds meer diensten van de gemeente weer operationeel. Zo kunnen er sinds dit weekend opnieuw verkeersboetes worden geïnd, aldus de Gazet van Antwerpen. Volgens burgemeester De Wever zullen de naweeën van de ransomware-aanval nog een maand duren. Zo zouden het vooral de computersystemen bij de gemeente zijn die beter moet worden beveiligd.

De exacte schade is nog niet duidelijk, maar die zal zeer vermoedelijk in de tientallen miljoenen euro's lopen, waarbij er een bedrag tot zeventig miljoen euro is genoemd. De Wever denkt dat de schade veel lager zal uitvallen, toch is die aanzienlijk. "Het zal ons meer kosten dan de coronacrisis en de opvang van Oekraïense vluchtelingen’, zegt Koen Kennis, wethouder Financiën en Mobiliteit tegenover De Standaard. Hoe de aanvallers toegang tot de systemen van de gemeente konden krijgen om vervolgens de ransowmare uit te rollen is niet bekendgemaakt.

Reacties (6)
09-01-2023, 15:05 door Anoniem
De koffieautomaat, de kantine verbinding en het boete apparaat zijn als eerste weer in de lucht..
Rijbewijzen, paspoorten, vergunningen enzo, allemaal niet zo belangrijk...

Het zijn feitelijk geen kosten maar achterstallig onderhoud...
Wanneer de medewerkers goed opgeleid zijn (en dan bedoel ik niet dat ze een masters hebben maar het botte besef dat een prins uit afrika niet HEN gaat E-Mailen) EN dat er niets aan het internet hangt dat niet kwijt mag raken, EN dat niemand toegang heeft tot iets waar ze niets te zoeken heeft, DAN pas kun je gaan denken om anno 2023 iets aan het net te hangen.
09-01-2023, 16:18 door Anoniem
De titel suggereert dat het er bij een gemeente alleen maar om gaat om parkeerboetes te innen…. Lijkt me niet helemaal juist
10-01-2023, 15:09 door Anoniem
De schade van de aanval kan tot wel zeventig miljoen euro oplopen
Zouden ze mee moeten nemen in de TCO van windows. Ben benieuwd hoe dat geboekt gaat worden.
10-01-2023, 17:49 door cyberpunk
Volgens De Wever is er niets betaald; zijn IT team is gewoon zo goed dat ze het zelf opgelost hebben. Nu, BDW lult wel meer uit zijn nek om de aandacht af te leiden van de drugsoorlog die in 'zijn' Antwerpen wordt gevoerd.
11-01-2023, 21:10 door karma4
Door Anoniem:
De schade van de aanval kan tot wel zeventig miljoen euro oplopen
Zouden ze mee moeten nemen in de TCO van windows. Ben benieuwd hoe dat geboekt gaat worden.
Parkeerboetes websites moet je echt open de open source community zijn om te gaan claimen.
Deze zij toch al commercieel niet echt snugger om werk grattis en voor niets voor big tech te doen.
12-03-2023, 18:46 door Anoniem
Besparen onder het mom van nieuwe hippe technologie, bling-bling besparen, dat was jarenlang de inzet van het IT beleid van het stadsbestuur. Nieuwe glimmende applicaties die deel waren van het zogenaamde Antwerp City Platform as a Service (ACPaaS) moest Antwerpen op de kaart zetten als innovatieve stad en tegelijk mensen vervangen. Maar door de druk op nieuwe functies en een te beperkte IT budgetten was veiligheid en dienstverlening nooit een prioriteit.

https://datanews.knack.be/nieuws/security/antwerpen-had-de-cyberaanval-misschien-niet-kunnen-voorkomen-maar-ze-had-de-impact-wel-kunnen-verminderen/

Cyberveiligheid werd uitbesteed aan externe consultants die vooral dure rapporten schreven die nadien stof vergaarden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.