image

Minister wil privéadressen journalisten niet afschermen in het Kadaster

dinsdag 17 januari 2023, 13:32 door Redactie, 10 reacties

Minister De Jonge wil privéadressen van journalisten niet afschermen in het Kadaster om zo bedreigingen te voorkomen. In plaats daarvan zet hij in op het strafbaar stellen van doxing en het verantwoord omgaan met gegevens. Dat laat de minister weten op Kamervragen van D66.

Twee jaar geleden werd het kabinet door de Tweede Kamer via een motie opgeroepen om ervoor te zorgen dat het Kadaster geen privéadressen meer verstrekt van ingeschrevenen die aangeven dat niet te willen. De motie is echter nog altijd niet uitgevoerd, aanleiding voor D66-Kamerleden Van Ginneken en Sjoerdsma om minister De Jonge om opheldering te vragen.

"Ik begrijp goed wat intimidatie of geweld met mensen doet en deel de zorg van de Kamer hieromtrent. De oplossing van het probleem schuilt in mijn ogen echter niet in het afschermen van privéadressen, maar in het strafbaar stellen van doxing en het verantwoord omgaan met gegevens", reageert De Jonge.

Volgens de minister is het belang van het openbare Kadaster-register groot. "Dankzij het Kadaster is sprake van een gelijke informatiepositie, kan iedereen onderzoeken wie eigenaar is van een registergoed en welke rechten daarop zijn gevestigd en geldt derdenbescherming, zoals door de wetgever bepaald en vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek."

De Jonge stelt dat het afschermen van privéadressen in de Basisregistratie Kadaster, gezien de rol van het register, geen echte oplossing is. In 6,5 miljoen van de in totaal 8 miljoen gevallen is het woonadres gelijk aan het objectadres. De minister voegt toe dat alleen professionele gebruikers van de Basisregistratie Kadaster op naam kunnen zoeken. Vorig jaar waren er ruim dertigduizend van dergelijke gebruikers.

Van Ginneken en Sjoerdsma vroegen de minister ook of hij bereid is om in afwachting van de een wijziging van het Kadasterbesluit, aan de slag te gaan met het mogelijk maken van het afschermen van het adres van journalisten. Dat ziet De Jonge gezien de rol van het Kadaster niet zitten. "Een wijziging van het Kadasterbesluit in de zin van het mogelijk maken van het afschermen van objectadressen van mensen behorend tot bepaalde beroepsgroepen, zoals bijvoorbeeld de journalistiek, is niet in voorbereiding."

Image

Reacties (10)
17-01-2023, 13:38 door Anoniem
Dan ook maar de privéadressen van de ministers openbaar maken!
17-01-2023, 13:51 door Anoniem
In plaats daarvan zet hij in op het strafbaar stellen van doxing en het verantwoord omgaan met gegevens.
Gewoon beide doen. Het ene bijt het andere niet.
Het strafbaar maken van Doxing maakt het niet minder makelijk om iemand te doxen.
Daarnaast hebben we (alweer) genoeg regels die niet te handhaven zijn.
In het geval van het kadaster is het duidelijk wat er moet gebeuren, daar kun je iig actie op ondernemen.

Doe gewoon beide, alsjeblieft.
17-01-2023, 14:17 door Anoniem
Nu weet ik niet hoe je als professional deze adressen kunt opzoeken. Mocht dat nu niet massaal gaan, maar heel gericht, dan moet het toch mogelijk zijn om hier logging en monitoring op in te richten. Dan zou je ook een lijst kunnen aanhouden met bekende of beschermde personen. Indien doxing blijkt direct na raadpleging, is je bewijslast sterker. Je zou zelfs kunnen inrichten dat mensen gealarmeerd worden indien hun gegevens zijn geraadpleegd.
17-01-2023, 14:34 door Anoniem
Strafbaar stellen, sure. Gaat de Jonge ook capaciteit beschikbaar stellen om te handhaven?
17-01-2023, 15:25 door Anoniem
Door Anoniem: Dan ook maar de privéadressen van de ministers openbaar maken!
Dat is een makkelijke en populistische uitspraak. Het handelsregister is er niets voor niets. Het verweer van de minister valt zeker ook iets voor te zeggen. Ik denk dat je eerst een zorgvuldige analyse door experts moet laten maken. Zowel Kamerleden als ICT' ers op dit forum zijn dat niet.
17-01-2023, 21:45 door Anoniem
Ja dat werkt ook niet. Hey hier is een adres afgeschermd, dan woont hier dus iemand die interessant is... je moet alles afschermen.
18-01-2023, 06:45 door Anoniem
Door Anoniem: Ja dat werkt ook niet. Hey hier is een adres afgeschermd, dan woont hier dus iemand die interessant is... je moet alles afschermen.

In zo’n register zoek je echter niet op adres, dus dit werkt niet zoals je denkt.
18-01-2023, 07:42 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Dan ook maar de privéadressen van de ministers openbaar maken!
Dat is een makkelijke en populistische uitspraak. Het handelsregister is er niets voor niets. Het verweer van de minister valt zeker ook iets voor te zeggen. Ik denk dat je eerst een zorgvuldige analyse door experts moet laten maken. Zowel Kamerleden als ICT' ers op dit forum zijn dat niet.

Het gaat alleen niet om het handelsregister maar om het kadastrale register.
Daar staan toch ook andere objecten in, waarvan de bijbehorende (persoons)gegevens afgeschermd zijn.


Minister De Jonge wil privéadressen van journalisten niet afschermen in het Kadaster om zo bedreigingen te voorkomen. In plaats daarvan zet hij in op het strafbaar stellen van doxing en het verantwoord omgaan met gegevens. Dat laat de minister weten op Kamervragen van D66.

Waarom is achteraf vervolgen en straffen beter dan vooraf voorkomen of in ieder geval bemoeilijken?
Is de stelregel niet: voorkomen is beter dan genezen.

Als dit met ministers gebeurd, is het land te klein (voor politici). Maar voor anderen gelden andere normen?

Iets van: Alle dieren zijn gelijk, maar sommige dieren zijn gelijker dan anderen.

Of geven de minister en zijn collega's het goede voorbeeld? :-)
18-01-2023, 08:07 door Bitje-scheef
Door Anoniem: Strafbaar stellen, sure. Gaat de Jonge ook capaciteit beschikbaar stellen om te handhaven?

NL is doorspekt met wetten om maar niet te hoeven handhaven. Oplopende juridisering, zwaaien met papieren. De rechtspraak kan het niet aan. Politie kan het niet aan. Oh wacht dan maken we gewoon een nieuwe wet.
18-01-2023, 09:54 door Anoniem
Het heeft dus heel weinig zin, als ik de Minister (ne het Kadaster) goed begrijp: 6,5 miljoen woonadressen zijn gelijk aan het objectadres. Dat betekent dat de personen waar dan geen woonadres meer bij zou worden getoond alsnog bekend zijn omdat het objectadres in die gevallen hetzelfde is!
Alleen wanneer je dus twee of meer woningen hebt (die andere 1,5 miljoen mensen) zou het Kadaster dus geen woonadres meer tonen bij het object dat je verhuurt of gebruikt als vakantiewoning. Maar bij die andere woning is het objectadres nog steeds gelijk aan jouw woonadres!

Daarnaast zou de vraag zijn: wie valt er onder 'journalist' (en zou het Kadaster dat dan moeten bepalen)? Denk aan 'juice-kanalen' en het lokale suffertje (buurtkrantje, etc), zijn dat journalisten? En hoe controleer je dan of iemand daadwerkelijk journalist is? Ik zie de rechtszaken voor het Kadaster al verschijnen en dus extra kosten (die worden doorbelast aan de burger).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.