image

Noyb: Ierse privacytoezichthouder geeft Meta cadeautje van 4 miljard euro

woensdag 18 januari 2023, 10:37 door Redactie, 7 reacties

De Ierse privacytoezichthouder DPC heeft de Amerikaanse techreus Meta een cadeautje van vier miljard euro gegeven door een lage boete voor het overtreden van de AVG op te leggen, zo claimt privacyorganisatie noyb. Begin deze maand kreeg Meta een boete omdat het voor gerichte advertenties op Facebook en Instagram op onrechtmatige wijze persoonsgegevens had verzameld.

De DPC was eerst van plan om Meta een boete van 59 miljoen euro op te leggen, maar dat vonden de Europese privacytoezichthouders onacceptabel. Daarop kwam de DPC met een boete van 390 miljoen euro. De Europese privacytoezichthouders hadden de DPC afgelopen december ook opgedragen om te bepalen hoeveel geld Meta met de AVG-overtredingen had verdiend en daarmee in de uiteindelijke boete rekening te houden.

De DPC heeft dit nagelaten. De Ierse privacytoezichthouder claimt dat het niet in staat is om dit bedrag te schatten en dat het daarom hier geen rekening mee kan houden. Onder de AVG kan een privacytoezichthouder dergelijke informatie wel van Meta opeisen, stelt noyb. "We weten allemaal over de enorme omzet die Meta heeft. Het is verbijsterend dat de DPC hier geen rekening mee heeft gehouden. De DPC heeft niet eens de bevoegdheden gebruikt om Meta naar de informatie te vragen", zegt de bekende privacyactivist en noyb-oprichter Max Schrems.

Op basis van publiek beschikbare informatie stelt Schrems dat de boete eigenlijk 3,97 miljard euro had moeten bedragen. "Door niet eens publiek beschikbare informatie te controleren, heeft de DPC een bedrag van 3,97 miljard euro aan Meta geschonken. Het kostte ons een uur en een spreadsheet om de berekening te maken. Ik denk dat Ierse belastingbetalers het geen probleem vonden om dat extra geld te hebben als een DPC-medewerker alleen een zoekmachine had geopend en wat onderzoek had gedaan", aldus Schrems.

Volgens de privacyactivist heeft Meta goed geprofiteerd van het schenden van de AVG en heeft de Ierse privacytoezichthouder het nog winstgevender voor Meta gemaakt om Europese wetgeving te overtreden. Noyb heeft de Europese privacytoezichthouders verenigd in de EDPB nu een brief gestuurd waarin het probleem met de beslissing en boete van de DPC wordt beschreven (pdf).

Reacties (7)
18-01-2023, 10:51 door Anoniem
Er is een reden dat bedrijven graag in Ierland gevestigd willen zijn. Zie hier de reden.
18-01-2023, 11:21 door Anoniem
Money talks.....

TheYOSH
18-01-2023, 12:40 door Anoniem
En dit zorgt er nu voor dat bedrijven als Meta nooit zullen veranderen. Deze bedrijven hebben maar een doel: zo veelmogelijk geld binnen harken. Zolang de boetes zo laag zijn, passen ze hun verdienmodel echt niet aan. Pas als de winsten in het geding komen verandert er iets. De DPC lijkt niet zo onafhankelijk als ze zichzelf voor doen.
18-01-2023, 16:08 door Anoniem
Boetes zijn toch een percentage van de wereldwijde omzet?
Lijkt me niet al te moeilijk.
18-01-2023, 21:12 door Anoniem
Een boete of straf is in ons modern rechtssysteem niet bedoeld als wraakneming. Maar om de veroordeelde ertoe te bewegen dat hij het niet nogeens gaat doen. Is dat niet het geval en is er sprake van recidive, ofwel maling aan de rechter, dan worden de staffen zwaarder. Ik krijg evenwel op die meta dingen nog steeds gerichte reclame met misbruik van mijn privegegevens. Denk ik.
20-01-2023, 18:38 door Anoniem
Door Anoniem: Boetes zijn toch een percentage van de wereldwijde omzet?
Lijkt me niet al te moeilijk.
Nee, dat zijn maximumboetes. Een gegevensbeschermingsautoriteit legt niet altijd de maximumboete op. De Ierse gaat alleen wel heel erg laag zitten.
22-01-2023, 22:34 door Anoniem
Gelukkig is er Max Schrems nog om daar te duwen waar het pijn doet!
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.