image

Europese proef met digitaal reisdocument maakt geen gebruik van blockchain

woensdag 18 januari 2023, 15:22 door Redactie, 6 reacties

De Europese proef met een digitaal reisdocument dat op een smartphone staat en waar Nederland aan meedoet maakt geen gebruik van de blockchain, zo heeft minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid laten weten. De pilot van het Digital Travel Credential (DTC) is ook geen voortzetting van de Known Traveller Digital Identity (KTDI) van de Nederlandse en Canadese overheid, de KLM en het World Economic Forum.

Het Known Traveller Digital Identity (KTDI) programma van het WEF, waar eerder Kamervragen over werden gesteld, moet mensen paspoortloos tussen internationale bestemmingen laten vliegen. Reizigers kunnen hun paspoort via een app op hun smartphone laden. Vervolgens worden de gegevens via nfc uitgelezen en gecontroleerd. Volgens het WEF moet het programma de doorstroom van passagiers bevorderen en identiteitsfraude tegengaan.

De DTC-pilot is technologisch gebaseerd op de door de Internationale Burgerluchtvaart Organisatie (ICAO) gepubliceerde ‘Technical Report Digital Travel Credential (DTC). "Anders dan de KTDI-pilot wordt bij deze pilot geen gebruik gemaakt van blockchaintechnologie, maar levert de reiziger diens data direct aan de grensautoriteiten", aldus de minister, die reageerde op Kamervragen van Forum voor Democratie.

Yesilgöz voegt toe dat in de DTC-pilot, anders dan voorzien in de KTDI-pilot, het reisdocument niet door de overheid wordt uitgegeven, maar zelf aangemaakt door het paspoort met een smartphone uit te lezen. Ook wordt aan de grens het paspoort getoond, waar in de KTDI-pilot voorzien was dat dit het KTDI-middel zou zijn. Daarnaast vindt de proef met het Digital Travel Credential alleen plaats op vluchten van Montreal naar Amsterdam.

De resultaten van de proef zullen volgens de minister gebruikt worden voor de impact assessment bij een aangekondigde Europese conceptverordening voor een digitaal reisdocument en het faciliteren van reizen. Verder stelt Yesilgöz dat er geen plannen meer zijn voor een proef met de Known Traveller Digital Identity van het WEF.

Reacties (6)
18-01-2023, 15:32 door Cornelius
Maar waarom is dit nieuws? Wat zou blockchain moeten toevoegen?

OT: als het nou smart blockchain was, dan was het wat anders natuurlijk...
18-01-2023, 17:06 door Anoniem
Het is gewoon het eID project met biometrische gegevens eraan gekoppeld.
18-01-2023, 17:17 door Anoniem
Door Cornelius: Maar waarom is dit nieuws? Wat zou blockchain moeten toevoegen?
Blockchain is het antwoord op een vraag die niemand heeft gesteld. Het voegt nergens iets toe.
18-01-2023, 17:41 door Anoniem
Vast en zeker ook middels een eID waar de minister ook biometrische gegevens bij verwacht…….
Zie https://open.overheid.nl/repository/ronl-b7127762-a2f0-4220-af66-ceb93e41f58b/1/pdf/kamerbrief%20inzake%20visie%20digitale-identiteit.pdf
Weer een samenzwering feit, ze willen alles van ons vastleggen tot op meest banale privacy schendende niveau omdat ze de hele keten niet betrouwbaar konden organiseerden op het internet dat qua techniek alleen bedoeld was voor het afleveren van boodschappen / digitaal signaal.
Politici bouwen veel te veel op het internet.
Het wordt zou een enge variant van compuserve en DDS en BBS-en van welleer.
18-01-2023, 19:11 door Anoniem
Als je die telefoon kwijtraakt kun je maar beter het "papieren" exemplaar bij je hebben. Je raakt op die manier steeds makkelijker " heel je leven " kwijt.
19-01-2023, 09:52 door Anoniem
Wat ik even niet helemaal begrijp is wat het WEF hiermee van doen heeft en waarom zij hier uberhaupt mee bezig zijn.
Ik kan mij niet herinneren dat ik daar op gestemd heb of in welke vorm dan ook akkoord heb gegeven.
Wie zijn deze mensen en waarom gaan ze niet iets nuttigs doen zonder mij lastig te vallen.

Tevens ben ik best voor vooruitgang alleen waarom dingen repareren die kapot zijn en niet afhankelijk zijn van brakke niet geupdate android telefoons, wat kan er nu in hemelsnaam mis gaan.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.