image

Regering komt in april met reactie op advies om sms'jes politieke top te archiveren

maandag 23 januari 2023, 11:06 door Redactie, 10 reacties

De regering komt in april met een reactie op het vorige week gegeven advies om sms- en chatberichten van de politieke top automatisch te archiveren. In de reactie zullen ook verschillende moties worden meegenomen die werden ingediend tijdens het debat over het wissen van sms-berichten door premier Rutte.

Het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) stelde vorige week dat sms- en chatberichten van bewindslieden automatisch in een beheersysteem moeten worden opgeslagen. Het Adviescollege werd ingesteld na het nieuws dat premier Rutte sms-berichten van zijn telefoon zelf verwijderde. Volgens het college staat overheidsinformatie al lang niet meer alleen in rapporten, nota’s of e-mails, maar ook in chatberichten van bestuurders en overheidsmedewerkers.

Deze chatberichten kunnen belangrijke informatie bevatten. Dit geldt zeker wanneer deze worden verstuurd of ontvangen door personen met een sleutelfunctie bij de overheid. Volgens het adviescollege is toegang tot overheidsinformatie noodzakelijk voor het goed functioneren van het openbaar bestuur en de democratische rechtstaat.

Het college adviseert daarom de werkgerelateerde chatberichten van personen in sleutelfuncties op te slaan in een beheersysteem van de organisatie. Het gaat dan om de chatberichten van bewindslieden, bestuurders en de ambtelijke top. Dit moet niet handmatig en per stuk gebeuren, maar structureel, als geheel en zoveel mogelijk geautomatiseerd. "Op die manier blijven deze chatberichten toegankelijk voor de organisatie én voor informatieverzoeken van anderen", zo staat in het adviesrapport.

Dat werd vorige week aangeboden aan minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken. "Op basis van dit advies en met de aanbevelingen van de inspectie overheidsinformatie en erfgoed, de parlementair advocaat en de regeringscommissaris informatiehuishouding, volgt er binnen drie maanden een Kabinetsreactie", zo laat het ministerie weten.

Uit het planningsoverzicht Digitale Zaken van het ministerie blijkt dat de kabinetsreactie in het tweede kwartaal volgt, wat inhoudt dat dit in april zal zijn. In deze reactie zullen ook drie moties worden meegenomen die werden ingediend tijdens het debat over de sms'jes van premier Rutte. Het gaat onder andere om het opstellen van een uniforme werkwijze voor bewindspersonen om sms- en chatberichten te archiveren en in die werkwijze voor meer controle en waarborgen te zorgen, alsmede een motie over het integraal archiveren van chatberichten.

Image

Reacties (10)
23-01-2023, 11:09 door BerryVHouten
Nou nou alle tijd hé.

Verbaas mij altijd over het feit dat alles in de politiek zo ongelooflijk lang moet duren.
23-01-2023, 11:27 door Anoniem
Door BerryVHouten: Nou nou alle tijd hé.

Verbaas mij altijd over het feit dat alles in de politiek zo ongelooflijk lang moet duren.

Even over de verkiezingen heen tillen!
23-01-2023, 11:47 door Anoniem
Het rapport van het ACOI (titel: ‘Kan dit weg?’ - ‘Nee’) zal niet op elk ministerie met enthousiasme zijn ontvangen. Het is in Den Haag een publiek geheim dat menig minister en topambtenaar de aandacht voor het interne chatverkeer een symptoom van ‘doorgeslagen transparantie’ vindt.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/haagse-aversie-over-openbaren-appverkeer-ministers-tekent-worsteling-met-transparantie~b232a651/


Het volledige rapport, inclusief aanbevelingen, vindt u op: https://www.acoi.nl/nieuws/persbericht-chatberichten/
23-01-2023, 12:02 door Anoniem
Inderdaad handig als er weer een affaire aan het licht komt bij een bewindsman of vrouw,dan kan die gene minder goed iets ontkennen omdat er dan in de sms berichten dan over het betwiste onderwerp is gesproken. Zo worden bewindslieden automatisch ook gescant op corruptie.
23-01-2023, 12:22 door Anoniem
Door BerryVHouten: Verbaas mij altijd over het feit dat alles in de politiek zo ongelooflijk lang moet duren.

"De hoeveelheid incompetentie is zo onbedenkelijk groot dat het gewoon niet herkent word als incompetentie, maar in plaats daarvan word het geïnterpreteerd als corruptie. Natuurlijk zijn er daadwerkelijke complotten en er is zeker een grote hoeveelheid corruptie, maar dat word overschaduwd en versterkt door de gigantische hoeveelheid incompetentie die daar plaatsvind."
~ anoniem

Ik denk dat door alle interne politieke conflicten deze problemen vergroot worden.
Er is geen "een nederland", het zijn partij 1, 2 en 3 die elkaar continu in de weg zitten.
Alsof je bus 3 sturen heeft, en alle bestuurders continu met elkaar zitten te ruziën.
Die bus slingert maar heen en weer, gaat traag en heeft geen eindbestemming.

~ een anonieme dodo
23-01-2023, 12:44 door Anoniem
Door BerryVHouten: Verbaas mij altijd over het feit dat alles in de politiek zo ongelooflijk lang moet duren.
Het verbaasd mij dat de regering weigert democratisch besloten beleid uit te voeren.
Dat de kamer zo geduldig blijft komt door het grote kiezersbedrog, genaamd coalitie.
23-01-2023, 14:16 door _R0N_
Ik verbaas me er nog steeds over dat dit zo'n punt is.
SMSjes zijn IMO zo iets als een gesprek bij de koffieautomaat, daar worden ook geen notulen bijgehouden.
23-01-2023, 16:25 door Anoniem
Grappige is dat in nieuwere versies van Android SMS app gewoon end2end encryptie toevoegd als beide toestellen en de provider de juiste protocollen ondersteunen. Dus veel succes daarmee.
23-01-2023, 18:21 door Anoniem
Door Anoniem:
Door BerryVHouten: Verbaas mij altijd over het feit dat alles in de politiek zo ongelooflijk lang moet duren.
Het verbaasd mij dat de regering weigert democratisch besloten beleid uit te voeren.
Dat de kamer zo geduldig blijft komt door het grote kiezersbedrog, genaamd coalitie.

Omdat de 2de kamer tegenwoordig ook ieder nieuwsbericht enorm uitvergroot in de 2de kamer. Tot het volgende punt en dan is de vorige al vergeten.
Zodra er iets in de krant staat, worden er kamervragen gesteld voor politiek gewin en met de antwoorden doen ze niet, want oud nieuws en er er nieuwe "sensatie" vragen die belangrijker zijn.
23-01-2023, 19:55 door Anoniem
Er gebeurt overal wel wat. Wat het daglicht even niet kan verdragen. Zolang dat voor het groter goed is, is dat niet zo erg. Bij regeringen wel van belang dat als het groter goed uit de bocht gevlogen is, of persoonlijk belang boven de met zo een riante beloode bestuursfunctie boven het algemeen belang gaat, dat dat achteraf te controleren moet zijn. Maar scheten onder de dekens laten we allemaal. Daar hoef je geen minister voor te zijn.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.