image

VS klaagt Google aan wegens monopolie op advertentiemarkt

woensdag 25 januari 2023, 11:12 door Redactie, 3 reacties

De Amerikaanse autoriteiten hebben Google aangeklaagd wegens een "illegaal monopolie" op de advertentiemarkt. Het techbedrijf heeft zich volgens de aanklacht de afgelopen vijftien jaar beziggehouden met mededingingsbeperkende praktijken, waaronder het neutraliseren en elimineren van concurrenten door middel van overnames, het gebruik van de eigen marktmacht om uitgevers en adverteerders te dwingen Googles producten te gebruiken en het dwarsbomen van de mogelijkheid om concurrerende producten te gebruiken.

"Google controleert de digitale tool die bijna elke uitgever gebruikt om advertenties op hun websites te verkopen, het controleert de dominante advertentietool die miljoenen adverteerders gebruiken om advertentieruimte te kopen en het controleert de grootste advertentieveiling die kopers en verkopers van online advertenties aan elkaar koppelt", aldus het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten blijft door het "illegale monopolie" meer dan dertig procent van elke dollar die via Googles advertentieproducten gaat aan de strijkstok van het techbedrijf hangen. "Het mededingingsbeperkende gedrag van Google heeft alternatieve technologieën gedwarsboomd en hun gebruik door uitgevers, adverteerders en concurrenten gehinderd", zo laat het ministerie verder weten. Daarmee heeft Google de Amerikaanse Sherman-wetgeving overtreden, aldus de aanklacht. Volgens Google zijn de beschuldigingen ongegrond.

Image

Reacties (3)
25-01-2023, 11:29 door Anoniem
Wereldwijde storing bij Microsoft-diensten als Teams en Outlook

lang leve de cloud!
25-01-2023, 14:06 door Anoniem
Een jaar geleden dienden Europese mediabedrijven, waaronder uitgevers Mediahuis en DPG Media, een klacht in bij de Europese Commissie vanwege de monopoliepositie van Google. Het aandeel van de media in de advertentiemarkt slonk de afgelopen jaren aanzienlijk terwijl techgiganten als Google en Facebook opkwamen.

https://www.nrc.nl/nieuws/2023/01/25/amerikaanse-justitie-klaagt-google-aan-vanwege-monopolie-advertentiemarkt-a4155228
25-01-2023, 14:20 door Anoniem
What could go possibly wrong?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.