image

Spaanse rechter: locatiegegevens zijn persoonlijke gegevens

woensdag 25 januari 2023, 11:33 door Redactie, 4 reacties

Locatiegegevens zijn persoonlijke gegevens, zo heeft een Spaanse rechter geoordeeld, die daarmee de Spaanse privacytoezichthouder AEPD terecht wijst. Die had eerder gesteld dat locatiedata niet onder het inzagerecht van de AVG valt. De rechter deed onlangs uitspraak in een zaak die door privacyorganisatie noyb tegen de AEPD was aangespannen.

De Spaanse privacytoezichthouder had vorig jaar geoordeeld dat telecomprovider Virgin terecht geen locatiegegevens verstrekte aan klanten die via het inzagerecht hier om vroegen. Via dit recht kunnen mensen bij een organisatie opvragen welke persoonlijke gegevens over hen aanwezig zijn. Een reden om het verzoek af te wijzen werd niet door de AEPD gegeven. "Het is zeer problematisch als een privacytoezichthouder zonder verdere uitleg en juridische onderbouwing tot een dergelijke conclusie komt", aldus Felix Mikolasch, advocaat van noyb.

Noyb tekende bij een Spaanse rechtbank beroep aan tegen het oordeel van de AEPD en stelde dat het inzagerecht gerespecteerd dient te worden. Daarnaast wees de privacyorganisatie ook naar het feit dat de toezichthouder geen uitleg had gegeven. De rechter koos de kant van noyb en heeft de beslissing van de Spaanse toezichthouder ongedaan gemaakt. De AEPD besloot na de rechtsgang van noyb ook de kant van de privacyorganisatie te kiezen.

"We zijn zeer blij met deze uitspraak. Locatiegegevens worden hopelijk nu vanaf het eerste begin als persoonlijke data behandeld. We hopen dat andere privacytoezichthouders met de uitspraak in deze zaak rekening houden", laat Mikolasch verder weten. De AEPD moet nu met een nieuwe beslissing op het inzageverzoek komen.

Reacties (4)
25-01-2023, 13:46 door Anoniem
Spaanse rechters zijn mooi. Su señoría (=uwe edelachtbare) is altijd bloedserieus. Boetes in wetten kunnen astronomisch zijn. Kleine lettertjes tegen het bizarre aan. Maar hun vonnissen zijn vaak zo lief als het maar kan, met recht recht doen. En volslagen onafhankelijk, want dat zit er heel diep in sinds de afschaffing van de dictatuur. Dat een rechter er in meegaat dat locatiegegevens privegegevens zijn heeft er ook zeker mee te maken dat het halen van mosterd al in Spanje is uitgevonden lang voordat Abraham bestond. Alsmede de omgangsvorm dat iedereen dan net doet alsof ze van niks weten. Ik denk dus dat de Spaanse rechter niet lang heeft moeten nadenken over dit vonnis. Wat Esmeralda van de kapsalon allemaal in haar vrije tijd doet, daar mogen absoluut geen bewijsbare sporen van zijn. Dat is prive en blijft prive. Heel Spaans vonnis dus ook!
25-01-2023, 22:11 door Anoniem
Dat een rechter er in meegaat dat locatiegegevens privegegevens zijn heeft er ook zeker mee te maken dat het halen van mosterd al in Spanje is uitgevonden lang voordat Abraham bestond.

Zou het mogelijk iets van doen hebben met Spaanse wet- en regelgeving ? Immers is de taak van de rechter om te toetsen of wetten regels zijn overtreden, of niet. En zijn taak is niet om een mening te geven, die niet daarop is gebaseerd.
Gisteren, 09:40 door Anoniem
- Hier hebben we Michiel Jonker die de AP (váker) probeert duidelijk te maken dat ze te lichtzinnig te werk gaan om iets als privacyschending te labelen en te onderzoeken (NS, OV-chip, afvalpas, etc.),

- De Ierse AP (DPC) moet op de vingers getikt worden voor het slap afhandelen voor grote privacyschendingen van meta,

- De EDPB moet de EC waarschuwen voor hun disproportionele idee om alle plaatjes die over het internet gaan (in EU¡) te willen scannen op kp,

en nu, het 4de geval (zover ik 't voorgeschoteld heb gekregen) in een maand dat een toezichthouder aan wordt gesproken voor het slecht uitvoeren van hun mandaat.

Gelukkig dat we particuliere personen (zoals MJ) en instellingen (privacyfirst, bof, noyb) hebben om de 'slappe controleurs' te controleren; echter jammer dat dit nodig blijkt te zijn!
Gisteren, 18:11 door Anoniem
Door Anoniem: Spaanse rechters zijn mooi. Su señoría (=uwe edelachtbare) is altijd bloedserieus. Boetes in wetten kunnen astronomisch zijn. Kleine lettertjes tegen het bizarre aan. Maar hun vonnissen zijn vaak zo lief als het maar kan, met recht recht doen. En volslagen onafhankelijk, want dat zit er heel diep in sinds de afschaffing van de dictatuur. Dat een rechter er in meegaat dat locatiegegevens privegegevens zijn heeft er ook zeker mee te maken dat het halen van mosterd al in Spanje is uitgevonden lang voordat Abraham bestond. Alsmede de omgangsvorm dat iedereen dan net doet alsof ze van niks weten. Ik denk dus dat de Spaanse rechter niet lang heeft moeten nadenken over dit vonnis. Wat Esmeralda van de kapsalon allemaal in haar vrije tijd doet, daar mogen absoluut geen bewijsbare sporen van zijn. Dat is prive en blijft prive. Heel Spaans vonnis dus ook!

Wat een prachtige beschrijving van een stuk Spaanse volksaard!!

Ook mooi hoe dat gelinkt wordt aan het onderwerp. U is een kunstenaar, meneer/mevrouw !
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.