image

Belgen stuurden vorig jaar 6 miljoen verdachte e-mails door naar overheid

zaterdag 28 januari 2023, 15:02 door Redactie, 3 reacties

Belgische internetgebruikers hebben vorig jaar zes miljoen verdachte e-mails doorgestuurd naar het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) van de Belgische overheid. Een stijging ten opzichte van 2021, toen het nog om 4,5 miljoen e-mails ging. Het gaat dagelijks om 16.500 e-mails waarvan gebruikers vermoeden dat het phishingmails zijn. Dankzij de doorgestuurde e-mails kon het CCB ruim 664.000 unieke url's en meer dan 76.000 unieke domeinen laten blokkeren.

"Dit is een mooi voorbeeld van constructieve samenwerking tussen de bevolking en de overheid en is uniek in Europa. Het toont aan dat ons land met beperkte middelen toch heel veel kan bereiken", zegt Miguel De Bruycker van het CCB. "Door samen de strijd aan te gaan tegen de cybercriminaliteit zullen we die de komende jaren stevig kunnen terugdringen. Er is nog veel werk aan de winkel, maar we mogen niet opgeven."

Vorig jaar publiceerde het CCB meer dan tachtig waarschuwingen over de meest voorkomende actuele phishingmails. Gingen veel phishingmails in 2021 en begin 2022 nog over de coronapandemie, zoals het bestellen van mondmaskers en inschrijven voor coronavaccinaties, het voornaamste phishingthema vorig jaar was de energiecrisis. Verder was het volgens het CCB opvallend dat de phishinglink in phishingmails vorig jaar soms werd vervangen door een qr-code. "Het resultaat is echter hetzelfde: je wordt naar een verdachte website geleid waar er wordt gevraagd om je gegevens in te vullen."

Reacties (3)
28-01-2023, 21:00 door Anoniem
Tsja... samenwerken met een organisatie die verder vooral tegen je werkt...
Je zou het 'verraad' kunnen noemen.

Of zou de overheid in België zo nu en dan nog wel wat goed doen?
29-01-2023, 20:45 door Anoniem
Door Anoniem: Tsja... samenwerken met een organisatie die verder vooral tegen je werkt...
Je zou het 'verraad' kunnen noemen.

Of zou de overheid in België zo nu en dan nog wel wat goed doen?

Ja in België doen ze het wel goed. Parkeren is betaalbaar, onderwijs is gratis, gratis zorg (zowel thuis als in het ziekenhuis), medicatie is goedkoop en ze schrijven meteen de goede/dure variant (je leven heeft daar wel een waarde), uiteten is goedkoop, niemand bezuinigd en iedereen geniet van het leven etc..
30-01-2023, 09:29 door Anoniem
Ja, en hoeveel E-Mail adressen heeft het CCB hierdoor kunnen harvesten van actief mailende belgen?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.