image

Gemeenten nog altijd zonder regels voor online monitoring van burgers

zondag 29 januari 2023, 08:10 door Redactie, 11 reacties

Nederlandse gemeenten zitten nog altijd zonder regels voor het online monitoren van burgers. Oorspronkelijk was het plan dat de handreiking voor monitoring van sociale media door gemeenten eind vorig jaar zou verschijnen, maar door het verbreden van de oorspronkelijke reikwijdte komen de regels later. Een exacte datum is echter onbekend. Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid stelt dat haar ministerie samen met anderen druk bezig is om de regels "zo spoedig mogelijk" gereed te hebben.

Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en NHL Stenden Hogeschool onderzoek blijkt dat Nederlandse gemeenten nepaccounts gebruiken om burgers op social media te volgen. Via Facebook, Twitter en andere social media proberen de gemeenten om zicht op mogelijke ongeregeldheden te krijgen en fraude te bestrijden. Hierbij wordt soms ook de wet overtreden. Zo werkt bijna één op de zes van de ondervraagde gemeenten met nepaccounts. Alleen politie en inlichtingendiensten mogen deze methode onder strikte voorwaarden inzetten. Het monitoren door gemeenten zorgde voor de nodige kritiek.

In 2021 kondigde toenmalig minister Ollongren van Binnenlandse Zaken aan dat regels voor het AVG-proof monitoren van burgers op internet eind 2021 gereed zouden zijn. Begin 2022 bleek dat die regels er nog steeds niet waren, tot onvrede van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De VNG hekelde het feit dat gemeenten nog altijd geen wettelijke basis voor online monitoring hebben. Vervolgens werd gesteld dat de handreiking in de tweede helft van vorig jaar zou verschijnen.

"Het streven was om voor het eind van vorig jaar het juridisch kader voor sociale media monitoring door gemeenten te verhelderen en een handreiking hieromtrent op te stellen voor gemeenten in het kader van de Openbare Orde en Veiligheid (OOV). Dat is helaas niet gelukt", aldus Yesilgöz in een antwoord op Kamervragen van D66. "De onderzoekers hebben namelijk laten weten dat verbreding van de oorspronkelijke reikwijdte van de handreiking nodig is, zodat deze betere aansluiting zal vinden bij de behoefte in de gemeentelijke praktijk."

Volgens de minister werken de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid intensief samen met de onderzoekers en de VNG. om het juridische kader en de praktische handreiking zo spoedig mogelijk gereed te hebben. "Het kabinet zal u in het eerste kwartaal van 2023 nader informeren", laat Yesilgöz verder weten. Eind december stelde staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering nog dat de regels naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 gereed zouden zijn.

Reacties (11)
29-01-2023, 08:28 door Anoniem
Die regels zouden toch niet zo heel ingewikkeld moeten zijn: gewoon niet.
Of je moet natuurlijk fan van Stasi-praktijken zijn. Die monitorden ook al hun burgers waar ze konden.
29-01-2023, 11:02 door Anoniem
Ik ben verdacht omdat ik geen sociale media gebruik.
29-01-2023, 11:41 door Anoniem
Vandaag, 08:28 door Anoniem:Die regels zouden toch niet zo heel ingewikkeld moeten zijn: gewoon niet.
Of je moet natuurlijk fan van Stasi-praktijken zijn. Die monitorden ook al hun burgers waar ze konden.
Ja, dat zou wel de burgervriendelijke overweging zijn (geweest), echter als je 1+2+3 optelt...
Hierbij wordt soms ook de wet overtreden(1).
"De onderzoekers hebben namelijk laten weten dat verbreding van de oorspronkelijke reikwijdte(2) van de handreiking nodig is(3), zodat deze betere aansluiting zal vinden bij de behoefte in de gemeentelijke praktijk."

1. ze overtreden nú de wet,
2. 'verbreding reikwijdte' --> er wordt gekeken voor nóg meer tools dan alleen maar nepaccounts om de burgers (die -direct- afhankelijk zijn van de overheid) vervolgens legaal te kunnen bespioneren,
3. 'handreiking' geeft eigenlijk al aan dat ze 'het' sowieso mogelijk gaan maken.

Snoepen uit de staatskas voorkomen, ofwel fraude bestrijden is de hoofdtaak geworden van de overheid om NL BV. te runnen.

Gas uit Groning, goed voor de staatskas, kut-burgers met hun aardbevinkies die mee willen snoepen --> opzoutuh!
Burgers met een tintje en een kind die toeslagen willen hebben voor de opvang --> da's fraude{punt}.

De overheid zit er niet meer voor de burger, maar om het BNP zo hoog mogelijk te krijgen (en te behouden) en daarmee een wit voetje (en goedkopere € lening voordelen) te behalen bij de EU/ECB
29-01-2023, 13:12 door Anoniem
Door Anoniem: Die regels zouden toch niet zo heel ingewikkeld moeten zijn: gewoon niet.
Of je moet natuurlijk fan van Stasi-praktijken zijn. Die monitorden ook al hun burgers waar ze konden.

De Stasi kende de functie Inoffizieller Mitarbeiter, collaborateurs die hun eigen familie, vrienden en kennisen aangaven. Dat waren meestal gewone DDR burgers die andere gewone, veelal onschuldige burgers aan de autoriteiten verlinkten.

https://de.wikipedia.org/wiki/Inoffizieller_Mitarbeiter
29-01-2023, 15:53 door Anoniem
Denk dat we naar de situatie toe moeten dat de gemeenten dit per direct stop hebben gezet in 2021 gezien het simpelweg illegaal is. Dan als er een nieuwe wet goedgekeurd en ingevoerd pas weer hervatten binnen deze kaders.

Lijkt me niet meer dan normaal, momenteel is het een overheid wordt op illigale praktijken betrapt .... maar er komt wetgeving dus veranderd er niets, die wetgeving wordt vervolgens jaren uitgesteld en iedereen doet business as usual want ze wachten op de nieuwe wetgeving en vervolgens wordt de werkwijze compleet gelegaliseerd want we werken inmiddels al jaren zo en dat bevalt prima (Zie ook NCTV etc).

Maar het is volgens mij juist de bedoeling hoe het niet werkt, Hanlon's razor geloof ik niet meer in. Er zijn veel minder stomme mensen aan de macht dan mensen met kwade bedoelingen.
29-01-2023, 15:56 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben verdacht omdat ik geen sociale media gebruik.

En zeker omdat je wel hier "Anoniem" op deze site post. Als ze de mensen hier niet in de gaten houden dan weet ik het niet meer.
29-01-2023, 21:37 door Anoniem
Je zou ook best van gemeentes mogen verwachten dat ze zelf ook een geweten hebben. Maar sinds de introductie van de weigerambtenaar kun je daar ook niet meer blind op varen. Zeker niet sinds dat verschijnsel steeds breder is geworden en menige willekeurige mening binnen de ambtenarij al dan niet oogluikend is toegelaten. In de uitvoering van hun publieke functie.

Dus dan zit er niks anders op dan regels maken. Want anders wordt het helemaal een zooitje.
30-01-2023, 08:34 door Anoniem
Stond op geen enkel verkiezingsprogramma #7982
30-01-2023, 09:19 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Die regels zouden toch niet zo heel ingewikkeld moeten zijn: gewoon niet.
Of je moet natuurlijk fan van Stasi-praktijken zijn. Die monitorden ook al hun burgers waar ze konden.

De Stasi kende de functie Inoffizieller Mitarbeiter, collaborateurs die hun eigen familie, vrienden en kennisen aangaven. Dat waren meestal gewone DDR burgers die andere gewone, veelal onschuldige burgers aan de autoriteiten verlinkten.

https://de.wikipedia.org/wiki/Inoffizieller_Mitarbeiter

Dat is toch een schitterende manier om van iritante mensen af te komen?
De buurman een luxe trabant en jij nog een oude? Verlink hem..
De buurman een knappere vrouw? Verlink hem..
De buurman een hond die in je tuin schijt? Verlink hem...

Gewoon zin om te rellen? Verlink je buurman..
Simpel gezegd, als iemand voor de bus gegooid moet worden moet je niet gaan denken 'hmmmm'... gewoon degene naast je een zetje geven....
Zo werkt de dog-eat-dog-world die we zo graag willen zien.

Maar eens... Gemeenten hebben geen opsporingstaken, ze doen wat ze MOETEN doen al niet eens...
Wat ze wel doen is heel veel mensen aannemen die dol zijn op zinloos internetten, fecesbook en zouden niet mistaan op een amerikaanse opleiding in Stanford zo rond 1971...
30-01-2023, 09:38 door Anoniem
Door Anoniem: Die regels zouden toch niet zo heel ingewikkeld moeten zijn: gewoon niet.
Of je moet natuurlijk fan van Stasi-praktijken zijn. Die monitorden ook al hun burgers waar ze konden.
Iedere overheid monitort haar burgers.
En overhegen gebruiken vaak hetzelfde excuus dat het 'slechts' om een 'pilot' gaat.
17-02-2023, 13:09 door Anoniem
Privacyonderzoek naar socialmedia-monitoring door overheidsinstanties
vrijdag 17 februari 2023, 11:58 door Redactie

https://www.security.nl/posting/786064/Privacyonderzoek+naar+socialmedia-monitoring+door+overheidsinstanties

Staatssecretaris Van Huffelen reageerde op Kamervragen van de SP over overheidsinstanties die tweets verzamelen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.