/dev/null - Overig

Domeinnamen willekeur

04-02-2023, 18:55 door Anoniem, 13 reacties
Voor degenen die Lubach niet gezien heeft over de totale willekeur van domeinnamen:

https://youtube.com/watch?v=CRmSlxj1mLM

Helaas kun je met dit soort willekeur aan domeinen ook nooit eenvoudig zien of je op een betrouwbare site zit.
Het zou heel erg helpen als degenen die domeinnamen bedenken dat zouden snappen, maakt het web een stuk veiliger als je meteen kunt doorhebben of iets echt of nep is.

Konden jullie erom lachen of huilen?
Reacties (13)
05-02-2023, 09:09 door Anoniem
Door Anoniem: Voor degenen die Lubach niet gezien heeft over de totale willekeur van domeinnamen:

https://youtube.com/watch?v=CRmSlxj1mLM

Helaas kun je met dit soort willekeur aan domeinen ook nooit eenvoudig zien of je op een betrouwbare site zit.
Het zou heel erg helpen als degenen die domeinnamen bedenken dat zouden snappen, maakt het web een stuk veiliger als je meteen kunt doorhebben of iets echt of nep is.

Konden jullie erom lachen of huilen?

Huilen. Vooral omdat er verplichte richtlijnen zijn afgesproken, waar men zich blijkbaar toch niet aan hoeft te houden: https://www.communicatierijk.nl/vakkennis/rijkswebsites/verplichte-richtlijnen/domeinnaambeleid.
05-02-2023, 09:21 door Anoniem
Door Anoniem: Konden jullie erom lachen of huilen?
De stand van zaken met voorlichtingswebsites van de overheid is om te huilen, de absurditeit ervan en zeker ook de droge manier waarop Tex de Wit die weet te benadrukken is hilarisch. En dat sluit elkaar gelukkig helemaal niet uit, humor is vaak een uitstekende manier om ernstige onderwerpen aan de kaak te stellen.

De getoonde warboel van vaak naar elkaar verwijzende overheidswebsites komt op mij over als wat je krijgt als op zich welwillende en enthousiaste voorlichters hun ideeën uitvoeren zonder dat er iemand verantwoordelijk is voor het geheel. Het resultaat is een kluwen van complexiteit, en complexe voorlichting is slechte voorlichting. De rijksoverheid heeft een goede redactie nodig, en niet de laisser-faire-benadering die ze kennelijk hanteren.

Die goede redactie zou er ook op moeten toezien dat het sterk gereduceerde aantal websites als subdomeinen onder overheid.nl of rijksoverheid.nl geplaatst worden, in plaats van er eindeloos nieuwe domeinen voor te registreren waaraan iemand die niet weet hoe je dat aanpakt niet kan zien of ze werkelijk van de rijksoverheid zijn.
05-02-2023, 11:35 door Anoniem
Ik heb daar ook met verbazing naar zitten kijken. Kennelijk vindt de overheid dat je beter 1800 verschillende sites kunt hebben met ieder een pakkende naam voor het beperkte stukje info dat ze kunnen geven, dan 1 algemene "overheid.nl" website waar je vanalles kunt opzoeken, zeg maar een soort overheid-Google of overheid-chatGPT.
Dat is natuurlijk geen IT probleem, maar een communicatie beslissing. Kennelijk vinden de deskundige communicatie medewerkers van de overheid dit beter, en zijn ze niet bereid te luisteren naar IT argumenten om het anders te doen. Wat wellicht terecht is, want IT'ers weten het ook niet altijd even goed.
Wat me echter WEL verbaast is dat zo'n entry via een of andere hippe actuele domeinnaam niet METEEN redirect naar een pagina op 1 grote overheid site. Dus van watwiliknuweerweten.nl ga je meteen naar overheid.nl/watwiliknuweerweten waar je de gevraagde informatie ziet staan en meteen via een navigatiemenu en interne links naar andere overheid informatie op dezelfde site kunt komen.
Niet alleen geeft dat een extra bevestiging dat het echt informatie van de overheid is wat je te zien krijgt (voor de mensen die nog URL's kunnen lezen, dan...) maar ook voorkomt het dode links en een doolhof van naar elkaar verwijzende links. Immers dat kun je dan op 1 plek borgen.
05-02-2023, 19:46 door Anoniem
Ik vraag me af in hoeverre ook leveranciers hier een deel van het probleem veroorzaken, doordat ze de tip niet geven dat je niet voor alles een eigen domein nodig hebt.

Als je alle 'werkenbij' sites van de overheid bekijkt is dat al een enorme lijst, van:
werkenvoornederland.nl
werkenbijdeoverheid.nl
werkenbijdesvb.nl
werkenbijalphenaandenrijn.nl
werkenvoorrotterdam.nl
enzovoorts (om hier nou even duizenden domeinen te noemen die google denkt te kunnen vinden gaat wat ver).

Ik zou m'n CV nooit uploaden naar zo een domein, voor je het weet is het fake.
En dat terwijl rijksoverheid.nl/vacatures ook gewoon bestaat.

Zou zelfs een compliment voor de IT/HR medewerker geven die de laatste kreeg doorgedrukt. Alleen die site maakt het 100% duidelijk dat het een betrouwbare site is ;).
06-02-2023, 08:27 door Anoniem
Door Anoniem: Huilen. Vooral omdat er verplichte richtlijnen zijn afgesproken, waar men zich blijkbaar toch niet aan hoeft te houden: https://www.communicatierijk.nl/vakkennis/rijkswebsites/verplichte-richtlijnen/domeinnaambeleid.
(Ik heb een hyperlink gemaakt van de URL in de quote zodat hij met een muisklik te volgen is - overweeg dat eens zelf te doen)

Zo te zien lossen die richtlijnen het probleem niet op. Ze staan duidelijk toe dat er domeinen worden geregistreerd die geen subdomein zijn van centrale overheidsdomeinen.
06-02-2023, 16:59 door Anoniem
Het is zeker een rommeltje, het lijkt me ook lastig om zoiets rijksbreed goed te regelen zonder in een bureaucratisch geheel terecht te komen waarbij het maanden duurt om aan een domeinnaam te komen. Het eindresultaat is helaas wel dat je als zoekende geen idee meer hebt waar je heen moet.

Dat gezegd hebbende: Ze (Arjen Lubach en Tex de Wit) hebben hier uiteraard een punt. Besef je ook dat het doel van het programma voornamelijk vermaak is. Zomaar voor zoete koek aannemen wat ze vertellen kan zeker niet altijd.
06-02-2023, 17:26 door Anoniem
Door Anoniem: Het is zeker een rommeltje, het lijkt me ook lastig om zoiets rijksbreed goed te regelen zonder in een bureaucratisch geheel terecht te komen waarbij het maanden duurt om aan een domeinnaam te komen. Het eindresultaat is helaas wel dat je als zoekende geen idee meer hebt waar je heen moet.

Is een intern aanvraagformulier zoveel moeilijker dan eentje van een willekeurige ISP?
Ze zouden IMHO een hoop geld kunnen besparen als ze zelf de Registrar zouden zijn zelfs.

Zie ik daar een nuttige site op 'www[.]magikdezedomeinnaamregisterenbinnenderegelsvandeoverheid[.]nl' komen? :-)
06-02-2023, 17:26 door Anoniem
Met de willekeur aan winkels, inrichtingen en de namen er van weet je nooit of je wel in de goede winkel bent.
Het is ronduit vervelend! Blijk ik ineens bij een groenteboer te zijn ipv de Action.
Het zou verboden moeten worden!
06-02-2023, 18:19 door Briolet - Bijgewerkt: 06-02-2023, 18:21
Net weer een nieuwe die het journaal noemde: "https://LelylijnRaadpleging.nl.

Maar dat was niet genoeg, want deze stuurt je direct weer door naar: https://denkmeeoverdelelylijn.raadpleging.net.

Dus direct twee domeinen geregistreerd met onduidelijke eigenaar voor de gebruiker. Ook het certificaat is niet van onze overheid, maar van Amazon.
06-02-2023, 19:04 door Anoniem
Ademloos naar die video zitten kijken. Los van het onderwerp dan eventjes. Maar hoe prachtig geprogrammeerd. De timing. De content. De humor die erin zit. Ongelofelijk knap gemaakt.

Daarbij hoef je ook alleen maar te zitten en te kijken. Je kunt gewoon lachen en af en toe een applausje geven ook als je in de zaal zit.

Dat is ook wat er is gebeurd met de komst van mobiel internet. Het moet meteen gaan over de kern. En dan scroll je alleen nog maar. Terwijl je zonder te kijken de zebra oversteekt. Sites met hele menubalken, en dan ook nog van alles in footers, daar komen de scrollers nog minder uit. Zoiets als een portal is al helemaal uit de mode. We hebben honger en we willen nù eten. En het moet meteen ook iets zijn dat we lekker vinden.

Om commerciële websites te maken zit ik ook op die lijn. Gaat het over twee heel verschillende dingen, dan beter twee websites. Ook wel leuk voor mijn verkoop. Maar individueel werken ze ook veel beter. Qua engagement heet dat nog zo fraai engels. Als de apen niet in 5 seconden een banaan zien dan scrollen ze niet eens meer. Dat is marketing. Betere conversie, weet je.

Wat je dan weer bij de overheid ziet is dat daar veel te marketing gedacht wordt. Terwijl de staat niks hoeft te verkopen want die was de baas al. Die heeft het veel gemakkelijker als dat je een nieuw soort shampoo zonder gluten aan de man probeert te brengen. Want je maakt gewoon een wet en die geldt gewoon voor iedereen. wat een ijssalon of een kapsalon ook wel zou willen natuurlijk, maar dat is heel slecht voor de handel. Dan kun je gelijk wel dicht want dan gaan ze naar een ander. een probleem dat de staat helemaal niet heeft. Dat is geen winkel. En de burger is geen klant.

Hoe je dat nou echt goed oplost voor een staat, al die informatie? Stel je voor dat je voor elk wetsartikel een apart domein zou gaan opzetten. Want anders scrollen ze niet op die mobieltjes en dan heb je geen engagement en ook geen conversie. Maar een portal met menubalken, hoe ga je dat dan in de layout van een telefoon allemaal overzichtelijk houden. En dat je nog steeds gelijk de banaan vindt die je zoekt.

Dat is niet gemakkelijk.

Wat ik wel dan denk, zolang er nog Nederlanders zijn die zo een prachtig programma kunnen maken voor op de TV, dat dat andere ook eens zou moeten kunnen lukken. Want er loopt blijkbaar geweldig talent rond. Ik zit momenteel nog na te hikken van het lachen. Het inspireert. Misschien dat door gebreken aan humor soms de talenten niet meer serieus genoeg genomen worden. gelijk oplossen zou ik niet meteen weten. Maar voor verbeteren, er kan zomaar iemand zijn met een grappig idee. Al blijft elke overheid een systeem van kastjes en muurtjes. Dat zie je ook weer mooi terug in 1800 domeinnamen. En al die cirkel linkjes. Moet beter kunnen maar voorzichtig want anders haalt straks niemand je vuilniszak nog op. Dus afschaffen gaat niet. Die overheid. Dat is geen optie.
06-02-2023, 19:16 door Anoniem
Om de entropie te verhogen - veel meer domeinnamen voor iedere overheidsactiviteit - zoeken ze eerdaags een Chief Overheidswebsite Wegmaker Rijksoverheid (COWARD) [m/v/lhbti+].

Dit is ergelijk en laat zien dat ICT en overheid alleen leidt tot weggegooid belastinggeld.
07-02-2023, 18:57 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Het is zeker een rommeltje, het lijkt me ook lastig om zoiets rijksbreed goed te regelen zonder in een bureaucratisch geheel terecht te komen waarbij het maanden duurt om aan een domeinnaam te komen. Het eindresultaat is helaas wel dat je als zoekende geen idee meer hebt waar je heen moet.

Is een intern aanvraagformulier zoveel moeilijker dan eentje van een willekeurige ISP?
Ze zouden IMHO een hoop geld kunnen besparen als ze zelf de Registrar zouden zijn zelfs.

Zie ik daar een nuttige site op 'www[.]magikdezedomeinnaamregisterenbinnenderegelsvandeoverheid[.]nl' komen? :-)
LOL

Het probleem is natuurlijk groter dan het aanbieden van een intern formuliertje. Bijvoorbeeld zorgen dat er niet via andere wegen domeinnamen aangevraagd worden. Gezien de minimale bedragen waar het bij domeinnamen over het algemeen om gaat voorzie ik ook nog wel dat iemand even privé betaald en declareert. Daarnaast gaat er dan dus een club moeten zijn die de regels opstelt en de aangevraagde domeinen daar aan toetst.
09-02-2023, 11:02 door Anoniem
https://www.communicatierijk.nl/vakkennis/rijkswebsites/verplichte-richtlijnen/domeinnaambeleid.
Prachtig; zoveel tegenstrijdigheid en onkunde in 1 URL.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.