image

Spaanse politie houdt verdachten aan voor stelen van 5 miljoen euro via spoofing

dinsdag 14 februari 2023, 12:43 door Redactie, 2 reacties

De Spaanse politie en Amerikaanse Secret Service hebben in totaal negen personen aangehouden op verdenking van het stelen van vijf miljoen euro door middel van phishing en telefoonspoofing. De bende zou meer dan tweehonderd personen en bedrijven hebben opgelicht. Er zijn aanwijzingen dat de werkelijke schade meer dan zeven miljoen euro bedraagt, aldus de Spaanse politie.

De bende verstuurde phishingmails en -sms'jes om gevoelige informatie van slachtoffers te verzamelen. Vervolgens werden slachtoffers gebeld. Daarbij deden de oplichters zich voor als de bank of financieel dienstverlener van het slachtoffer. Door gebruik te maken van telefoonspoofing leek het voor slachtoffers alsof ze door hun eigen bank werden gebeld. Vervolgens vroegen de oplichters om verdere informatie waarmee ze geld van de rekening konden overmaken.

In sommige gevallen werd ontdekt dat de oplichters gelijktijdig met het slachtoffer en diens bank aan de lijn waren, waarbij de verificatiecodes en autorisatiecodes voor de transacties meteen werden doorgegeven. Acht van de negen verdachten werden in Spanje aangehouden. Ook werden meerdere horloges ter waarde van 200.000 euro in beslag genomen en tegoeden van 500.000 euro bevroren.

Reacties (2)
14-02-2023, 18:26 door Anoniem
Je hele leven gespaard om iets extra’s te kunnen doen als je met pensioen bent en dan kopen van die knaapjes dure horloges en auto’s van jouw spaarpotje. Dat is zuur.
15-02-2023, 09:18 door Anoniem
De bank belt je nooit op om gegevens op te vragen. Verstrek die dan ook nooit! Vertrouw je het niet, vraag dan om het telefoonnummer zodat je ze kan terug bellen.
Zoek daarna op de site van de bank naar het telefoonnummer en vermeld wat er gebeurd is en vraag of het klopt.

Ik ben ooit wel gebeld door de bank met de vraag of mijn creditcard in londen gebruikt was. Ik was op dat moment niet in londen geweest. Daarna hebben ze de creditcard meteen geblokkeerd en ze stuurden een nieuwe naar mij toe.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.