image

Tweede Kamer stemt tegen meeste moties over Europese digitale identiteit

woensdag 22 februari 2023, 10:38 door Redactie, 13 reacties

De Tweede Kamer heeft tegen de meeste moties over een Europese digitale identiteit gestemd die vorige week tijdens een debat werden ingediend. Het ging onder andere over een motie om experimenten met de Nederlandse e-wallet voor de Europese digitale identiteit tijdelijk te staken.

Het debat vorige week ging over een eerdere, wel door de Tweede Kamer aangenomen motie die de regering verzocht om niet in te stemmen met de Raadsconclusie over de Europese digitale identiteit. De aangenomen motie werd door het kabinet verworpen, iets wat voor felle kritiek van partijen in de Tweede Kamer zorgde. Het kabinet is niet verplicht om een aangenomen motie uit te voeren. "Het niet uitvoeren van een motie is echter wel uitzonderlijk", zo erkende ook staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering.

Tijdens het debat werden zes moties ingediend. Zo wilde SP-Kamerlid Leijten dat de Tweede Kamer periodiek wordt geïnformeerd over de onderhandelingen over de Europese digitale identiteit en het kabinet niet instemt met plannen voordat de Tweede Kamer heeft ingestemd. Verder verzocht Leijten via haar tweede motie om experimenten met een Nederlandse e-wallet voor de Europese digitale identiteit tijdelijk te pauzeren.

Beide moties kregen echter niet genoeg stemmen en werden verworpen. De motie over het informeren van de Tweede Kamer werd gesteund door SP, GroenLinks, BIJ1, Volt, DENK, Fractie Den Haan, de PvdA, de PvdD, Lid Gündogan, Lid Omtzigt, de SGP, BBB, JA21, de PVV, FVD en Groep Van Haga. De motie over het pauzeren van de experimenten kon op steun rekenen van SP, BIJ1, DENK, de PvdD, Lid Omtzigt, de SGP, BBB, JA21, de PVV, FVD en Groep Van Haga. Daarmee waren er onvoldoende stemmen voor.

Ook een motie van JA21 en Groep Van Haga over het afkeuren van de handelwijze van staatssecretaris Van Huffelen, die de eerder aangenomen motie over het niet instemmen met de Europese identiteit naast zich neerlegde, kreeg geen meerderheid. Dat was ook het lot van een motie van Kamerlid Omtzigt over het toevoegen van een amenderende motie op Europese voorstellen. Een andere motie van Omtzigt kwam niet in stemming.

De enige motie die wel op een Kamermeerderheid kon rekenen was die van ChristenUnie-Kamerlid Drost. Zijn motie verzocht de regering om in de vervolgonderhandelingen over de Europese digitale identiteit duidelijk te maken dat het Nederlands parlement in meerderheid kritisch is. Daarnaast moet de regering bij de onderhandelingen over de Europese identiteit en andere Europe digitaliseringsvoorstellen steviger inzetten op de vrijwilligheid van groepen die niet mee kunnen of willen doen, regie van mensen over hun eigen data en transparantie.

Image

Reacties (13)
22-02-2023, 11:07 door Anoniem
Tja dat is het nadeel van een coalitieregering. Moties die door de oppositie worden ingediend halen het meestal niet
doordat de parlementsleden van de coalitiepartijen opgedragen wordt om tegen te stemmen.
22-02-2023, 11:09 door Anoniem
Het Nederlands parlement is kritisch.

Nee, dat zet Europees zoden aan de dijk. :')
Lafaards.
22-02-2023, 11:14 door majortom - Bijgewerkt: 22-02-2023, 11:18
De CU trekt de keutel weer eens in als het erop aan komt. En die motie van deze partij die het heett gehaald is zo onduidelijk en vrijblijvend geformuleerd dat de staatssecretaris daar alle kanten mee opkan.
22-02-2023, 11:25 door Anoniem
Het is allemaal geneuzel voor de buhne want die digitale identiteit gaat er gewoon komen en zal ons opgedrongen worden onder het mom van veiligheid, gemak met reizen ed. Heel zwakzinnig Nederland trapt er weer in en vervolgens komen de echte plannen in beeld en dat is koppeling aan de programmeerbare munt, stikstof budget, sociale uitlatingen, kortom DDR4.0 of China 2.0 wordt gerealiseerd. En het domme volk staat erbij en vind het blijkbaar prima.
We zijn verdoemd door onze eigen luiheid om voor onszelf op te komen en daarvoor gaan hele generaties de rekening betalen. Goddank dat ik geen kinderen heb want die zullen door onze lamlendigheid maar moeten leven.
22-02-2023, 12:36 door Anoniem
Vooral vvd, d66, cda en cu blijven stemmen mensen
De EU trein stopt nooit.
22-02-2023, 12:50 door Anoniem
De "democratie" van NL in een notendop. De coalitiepartijen in de Tweede Kamer stemmen netjes mee met het kabinet uit angst om als tegenstemmer buitengetrapt te worden, en de oppositie staat daardoor al jarenlang buitenspel. Maar stem allemaal netjes weer op dezelfde gevestigde partijen die dit gedrag tot machtsmiddel hebben verheven.
Bij de volgende verkiezingen staan dezelfde 4 partijen weer glimmend op het bordes om dit steeds gavere land nog verder richting een allesomvattend monitoringsysteem te duwen. En de meute? Ach, die heeft Massa is Kassa en het testament van Rochel Hazes waar het los op kan gaan.
22-02-2023, 13:10 door majortom - Bijgewerkt: 22-02-2023, 13:12
Door Anoniem: De "democratie" van NL in een notendop. De coalitiepartijen in de Tweede Kamer stemmen netjes mee met het kabinet uit angst om als tegenstemmer buitengetrapt te worden, en de oppositie staat daardoor al jarenlang buitenspel. Maar stem allemaal netjes weer op dezelfde gevestigde partijen die dit gedrag tot machtsmiddel hebben verheven.
Bij de volgende verkiezingen staan dezelfde 4 partijen weer glimmend op het bordes om dit steeds gavere land nog verder richting een allesomvattend monitoringsysteem te duwen. En de meute? Ach, die heeft Massa is Kassa en het testament van Rochel Hazes waar het los op kan gaan.
En dan te bedenken dat een partij die zich ooit hard heeft gemaakt voor dualisme tussen Kamer en kabinet daar nu niet meer over rept nu ze zelf deel van het kabinet uitmaakt. Dualisme prediken als je in de oppositie zit (want dan komt het je goed van pas), maar erover zwijgen als het je niet uitkomt. De ware aard komt nu boven.
23-02-2023, 02:04 door Anoniem
Het zijn wel veel partijen tegenwoordig. Vrij lastig om daar nog een identiteit van vast te stellen.
23-02-2023, 08:44 door Anoniem
Schijnbaar wil Nederland dit gewoon, en straks als het allemaal zwaar uit de hand is gelopen komt de collectieve amnesie en weet niemand hoe het toch zo heeft kunnen komen.
Tevens, wat de NL's politiek ook denk te besluiten de overlords van de EU gaan dit toch dicteren en dan gaan al die grootbekken allemaal netjes op de knieen.

De enige oplossing is de macht van de overheid drastisch afschalen.
Als het zo belangrijk is geworden wie er precies aan het roer zit dan is het schip gewoon te groot geworden.
23-02-2023, 09:42 door Anoniem
ach zo weet je in ieder geval waar je niet op moet stemmen :)
23-02-2023, 13:40 door Anoniem
De grote roergangers zijn ook al in slaap gevallen.
Dus laat alle hoop maar varen.
De trein dendert gewoon door.
23-02-2023, 23:51 door Anoniem
Van Huffelen huppelt gewoon door (op last van de EU).
07-03-2023, 13:56 door Anoniem
Hoe makkelijk het mis kan gaan met een digitale identiteit, wordt duidelijk in het verhaal van een 91-jarige vrouw die dood werd verklaard en waarbij de bank weigerde dat te corrigeren zolang ze zich haar weinig gebruikte pincode niet wist te herinneren:

https://www.theguardian.com/money/2023/mar/07/barclays-dead-pension-bank-account-phone-energy

Omdat ze dood werd geacht te zijn, werden haar energie en telefoon ook afgesneden. Pas nadat een krant zich ermee bemoeide, werd de digitale identiteit weer "tot leven gewekt".
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.