image

Amerikaanse ggz-aanbieder deelde data 3,1 miljoen patiënten met adverteerders

zaterdag 11 maart 2023, 08:17 door Redactie, 6 reacties

De Amerikaanse ggz-aanbieder Cerebral heeft de persoonlijke informatie van ruim 3,1 miljoen patiënten met adverteerders gedeeld, zo heeft het bedrijf zelf bekendgemaakt (pdf). Dit gebeurde via een trackingpixel waardoor data naar Google, Meta, TikTok en andere derde partijen ging. Cerebral biedt online therapie voor allerlei psychische klachten, waaronder depressie.

Sinds het bedrijf eind 2019 startte gebruikte het op de eigen platforms trackingpixels en andere trackingtechnologieën waardoor gebruikersdata naar de eerder genoemde techbedrijven en andere derde partijen werd gestuurd. Het gaat om naam, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum, ip-adres, klantnummer en andere demografische informatie. Wanneer gebruikers ook een self-assessment deden gaat het ook om de betreffende gekozen dienst en bepaalde gezondheidsinformatie. Voor cliënten die een abonnement afnamen zijn type abonnement, afspraakdatums, behandeling en andere klinische informatie gelekt.

Begin dit jaar ontdekte Cerebral naar eigen zeggen dat de data van gebruikers naar derde partijen werd gestuurd. Inmiddels zijn alle trackers verwijderd en heeft het bedrijf vastgesteld dat er sprake is van een datalek. Omdat het bedrijf vertrouwelijke gezondheidsgegevens verwerkt valt het onder de Amerikaanse Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA). Het moet dergelijke datalekken dan ook bij de overheid meldden. Uit de melding blijkt dat het om de gegevens van ruim 3,1 miljoen mensen gaat.

Eind vorig jaar waarschuwde een Amerikaanse zorgverlener met 27 ziekenhuizen en honderden zorglocaties drie miljoen patiënten voor een soortgelijk datalek veroorzaakt door trackingpixels en meldde een Amerikaanse zorgverlener, die meerdere ziekenhuizen en medische centra beheert, een datalek met de gegevens van 1,3 miljoen patiënten door een verkeerd ingestelde Meta-pixel.

Reacties (6)
11-03-2023, 11:52 door Anoniem
Opvallend dat Cerebal niet besloten heeft om 'illegaal' gedeelde informatie te verwijderen. Als ik het bericht goed lees staat deze nog steeds op de servers van Meta/Facebook, Google en TikTok. Daardoor kan deze nog steeds gebruikt worden voor persoonlijke advertenties.
11-03-2023, 23:38 door Anoniem
Kun je moeilijk wat over zeggen als de Nederlandse ggz zorg verplicht zou kunnen worden om privegegevens van alle patienten te delen. Kan dan wel geanonimiseerd zijn maar institutioneel en nationaal in individuele nachtkastjes snuffelen is nog een graadje erger dan een datalek. Zelfs om het te bedenken is al van de gekken.
12-03-2023, 07:29 door Anoniem
Ze zullen dan wel een boete krijgen van $10 ofzo.
12-03-2023, 08:55 door Anoniem
Het gaat om naam, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum, ip-adres, klantnummer en andere demografische informatie.

IP-adres kan ik nog snappen, als de tracking pixel op een willekeurige pagina staat gebeurd dat immers altijd.
Klantnummer, die zal vast nog in een de (GET) URL staan van een pagina en snap ik ook.
Maar hoe lek je telefoonnummers via een pixel? Of waren er formulieren die alles via een GET request verstuurden (op zich een op zich zelf staande kwetsbaarheid van je website) dat de pixel die data zag? En lekten ze die foto's dan niet ook naar anderen toe (b.v. CDN servers die ze gebruikten om andere plaatjes/JavaScripts op te halen, waarbij deze data in de referer wordt gedeeld door de browser)?

Het is een pixel, geen script, dus je moet het toch best wel specifiek als programmeur meegeven of andere zaken niet op orde hebben, of zie ik dat verkeerd?
12-03-2023, 10:10 door Open source gebruiker
Het wordt tijd dat ze directie, bestuurders van die organisatie vervolgen tot aan de poorten van de hel,
persoonlijke gegevens delen van patiënten met Meta, Google en andere walgelijke clubs, doe je niet.
12-03-2023, 12:17 door Anoniem
Hoe werkt dat dan, het lekken van "naam, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum, ip-adres, klantnummer en andere demografische informatie". ip adres kan ik nog wel volgen, maar de rest?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.