Privacy - Wat niemand over je mag weten

Vraag: wie van jullie gebruikt WhatsApp?

22-03-2023, 01:29 door [Account Verwijderd], 42 reacties
Het is natuurlijk algemeen bekend dat je, als je om je privacy geeft, beter geen WhatsApp kunt gebruiken.
Maar omdat het in Nederland erg lastig kan zijn om zonder WhatsApp door het leven te gaan, vroeg ik mij af hoeveel van jullie dat ook daadwerkelijk doen.

PS: Ik heb ongeveer een halfjaar zonder geleefd en heb gedurende die periode gebruikgemaakt van Signal en iMessage, maar na een halfjaar ben ik toch gezwicht. Het kostte mij simpelweg teveel moeite. Herkenbaar?

#zucked :(
Reacties (42)
22-03-2023, 06:43 door Anoniem
Ik heb in de jaren '90 enige tijd een ICQ-account gehad. Toen ondervond ik dat het meestal niet echt op een live gesprek voeren neerkwam maar nogal kon haperen: ofwel zat ik regelmatig te wachten tot de ander weer een berichtje stuurde, ofwel wachtte ik niet en deed ondertussen wat anders, maar werd dan weer voortdurend daarin onderbroken, wat niet goed is voor mijn concentratie. Dat patroon van communiceren beviel (en bevalt) me totaal niet. Dan schrijf en lees ik veel liever langere e-mails met grotere tussenpozen, die versnipperen en onderbreken mijn aandacht niet. Ik ben daarom nooit meer aan andere chatplatforms begonnen, dus ook niet WhatsApp — en om soortgelijke en andere redenen ook niet aan Facebook en dergelijke platforms.

Voor incidentele berichten ("ik heb de trein gehaald en verwacht zo laat bij je te zijn") gebruik ik SMS, en moet nog meemaken dat ik meer verstuur dan gratis in mijn (goedkope) bundel zit. Voor de overige schriftelijke communicatie gebruik ik voornamelijk e-mail. Als ik een interactief gesprek wil voeren gebruik ik telefoon en soms videobellen (Jitsi op https://meet.waag.org/ als ik het platform kies).

Ik ga dus niet mee in de vaart der volkeren wat dit betreft. Dat kost me geen moeite, voor mij komt het er juist op neer dat het me een vooral moeite bespaart, want je concentratie vasthouden terwijl regelmatig andere dingen inbreken in je aandacht kost ontzettend veel inspanning, al lijken veel mensen dat niet te beseffen (bij jonge mensen mogelijk omdat ze niets anders kennen).

Het kost me ook geen moeite in de vorm van een omgeving die druk uitoefent om het toch te gaan gebruiken, ik heb het geluk dat het gewoon van me geaccepteerd wordt. De enige uitzondering daarop is grappig genoeg iemand van bijna 80 die chatten enthousiast heeft omarmd, en als we contact hebben altijd even moet klagen dat ik niet via WhatsApp of Signal te bereiken ben. Ik mis ongetwijfeld een hoop van wat mensen allemaal van moment tot moment met elkaar delen via dit soort platforms, maar er is niets veranderd aan het feit dat je elkaar bij kan praten als je elkaar ziet, spreekt of mailt en op basis daarvan goede en waardevolle relaties met elkaar kan hebben. Dat werkt voor mij prima.
22-03-2023, 07:19 door Anoniem
Nee, ik vind het een zegen. Ik ben gestopt met WA vanaf de overname door FB. Nooit spijt gehad, nooit gemist. Soms verwachten mensen/werkgevers whatsapp, maar dit is altijd opgelost door sms.
WA misbruikt de FOMO factor behoorlijk maar geloof mij, mensen die je moeten bereiken bereiken je wel.
22-03-2023, 08:09 door ShaWormHa
Nogal een stellige aanname, als je om privacy geeft kan je beter geen WhatsApp gebruiken.
Ik denk dat je in Whatsapp genoeg functies hebt om er voor te zorgen dat je gesprekken prive blijven, daarnaast zijn er niet echt alternatieven die ook veel gebruikt worden. Zoals je al aangeeft is dat best lastig omdat de app nou eenmaal een standaard is geworden.

En om dan Signal of Telegram te gebruiken.. Beetje tometo tomato verhaal.

Maar zeker herkenbaar, ik zie helaas geen goed alternatief, wat ook realistisch snel gebruikt gaat worden door het grote publiek zonder het risico ook overgekocht te worden door een partij of soortegelijke partij als Meta.
22-03-2023, 09:14 door majortom - Bijgewerkt: 22-03-2023, 09:14
Gelukkig zijn er andere manieren om met elkaar te communiceren dan via een chat app, wel zo rustig. Ik gebruik geen enkele chat app (WhatsApp en Signal vallen af o.a. vanwege de enorme hoeveelheid permissies die deze apps vragen, gebruik van telefoonnummer, etc). Andere, meer privacyvriendelijke alternatieven als SimpleX en Session worden niet door het grote publiek gebruikt dus de facto niet bruikbaar.
22-03-2023, 10:03 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb in de jaren '90 enige tijd een ICQ-account gehad. Toen ondervond ik dat het meestal niet echt op een live gesprek voeren neerkwam maar nogal kon haperen: ofwel zat ik regelmatig te wachten tot de ander weer een berichtje stuurde, ofwel wachtte ik niet en deed ondertussen wat anders, maar werd dan weer voortdurend daarin onderbroken, wat niet goed is voor mijn concentratie. Dat patroon van communiceren beviel (en bevalt) me totaal niet. Dan schrijf en lees ik veel liever langere e-mails met grotere tussenpozen, die versnipperen en onderbreken mijn aandacht niet.

Mijn probleem is juist dat ik op dergelijke chatplatformen een (deel van een) zin of paragraaf intik en die dan vast verzonden wordt, en dat de andere kant daar dan (verkeerd) op gaat reageren voor ik mijn betoog heb kunnen afmaken. Na een tijdje gaan er twee verschillende stromen heen en weer: ik probeer een punt te maken en de andere kant zit daar doorheen te kwekken met opmerkingen die slaan op een verkeerd begrepen deel van het verhaal. Ik weet dan niet meer of ik mijn verhaal moet afmaken of weer moet reageren op die reacties.

Dus gebruik ik ook veel liever mail, en heb ik me uitgeschreven bij al dat soort diensten (WhatsApp nooit gehad). Echter ik merk wel dat de moderne mens mail geen prioriteit meer geeft. Men leest het vaak wel maar een reactie komt er niet, dat kost teveel tijd ofzo. Dus het communiceren wordt moeilijker.
22-03-2023, 10:47 door linux-bird - Bijgewerkt: 22-03-2023, 10:48
Door majortom: Gelukkig zijn er andere manieren om met elkaar te communiceren dan via een chat app, wel zo rustig. Ik gebruik geen enkele chat app (WhatsApp en Signal vallen af o.a. vanwege de enorme hoeveelheid permissies die deze apps vragen, gebruik van telefoonnummer, etc). Andere, meer privacyvriendelijke alternatieven als SimpleX en Session worden niet door het grote publiek gebruikt dus de facto niet bruikbaar.


Ik snap je helemaal. Dat zou als ik nog stenger zou zijn ook mijn keuze zijn.
Een chat app die geen telefoon nummer nodig heeft.
Voor mij is Signal toch het beste alternatief.
Omdat het Opensource is en de andere twee niet.

ps je kan berichten en geluiden uitzetten van de app. Geen vervelende meldingen.
Checken wanneer jij wilt.
Dat vinden veel mensen even raar.
Maar na een tijdje zijn ze gewend dat ze niet direct antwoord van me krijgen.

Toen het mobiel bellen ontstond. Vond ik het raar ineens altijd bereikbaar te moeten zijn.
De ander verwacht het, omdat het kan.
Mensen kunnen vervelend worden als ze niet snel genoeg beantwoord worden sindsdien.
Als hulpmiddel is Signal prima voor me. Ik houd het zelf rustig.

:bird:
22-03-2023, 10:58 door Anoniem
Ik gebruik privé zowel Whatsapp als Signal, zakelijk meestal via Teams. Ik heb ook een privé en zakelijke telefoon, beide met Whatsapp en Signal.
Ik heb wel een "communicatie policy" voor mezelf:
- Signal en Whatsapp beantwoord ik wanneer ik dat wil. Ik voel me op geen enkele manier verplicht om binnen 5 minuten te reageren. Dus voor nice to know (bv. een foto van één van mijn kleinkinderen). Ik lees dan ook niet ieder binnenkomend bericht direct, dat kan ook in de koffiepauze oid.
- Mail is meer zakelijk: om allerlei dingen af te stemmen, en een coherent bericht door te geven ipv. allerlei losse appjes
- Telefoon is als iemand mij echt nodig heeft voor een gesprek: dat is gewoon efficienter dan appjes. Of prive om weer eens te spreken met een bekende.

Ik begrijp de eerste reactie ( Vandaag, 06:43 door Anoniem ) dan ook goed ("ieder binnenkomend bericht verstoort mijn concentratie") dus kijk ik gewoon niet naar ieder binnenkomend bericht. Dat kan ik ieder van harte aanraden: vertel iedereen dat als het dringend is ze moeten bellen, en dat je voor de rest de berichten (mail, app) beantwoord als het jezelf uit komt: je bent geen slaaf van de techniek!

Q
22-03-2023, 11:14 door Anoniem
Door linux-bird:
Door majortom: Gelukkig zijn er andere manieren om met elkaar te communiceren dan via een chat app, wel zo rustig. Ik gebruik geen enkele chat app (WhatsApp en Signal vallen af o.a. vanwege de enorme hoeveelheid permissies die deze apps vragen, gebruik van telefoonnummer, etc). Andere, meer privacyvriendelijke alternatieven als SimpleX en Session worden niet door het grote publiek gebruikt dus de facto niet bruikbaar.


ps je kan berichten en geluiden uitzetten van de app. Geen vervelende meldingen.
Checken wanneer jij wilt.
Dat vinden veel mensen even raar.
Maar na een tijdje zijn ze gewend dat ze niet direct antwoord van me krijgen.

Zo erg was het gelukkig niet, maar ik heb vaak genoeg boze mensen aan de lijn gehad met de opmerking "ik zag dat je online was maar je hebt me niet beantwoord, WAAROM NIET???!!".

Die mensen staan nu niet meer in mijn contactenlijst. Dat claimende gedrag doe je maar bij een ander. Die "nu, meteen, alles laten vallen, ik wil nu antwoord" houding zie je bij veel dingen terug. En ik mijn gedrag maar aanpassen en constant gestoord moeten worden door die appgeluidjes? Tuurlijk joh.

Plan maar wat beter, dan maakt 30 minuten wachten niet uit (uitzonderingen zoals noodgevallen daargelaten).
22-03-2023, 12:23 door Bitje-scheef
Ik gebruik gewoon WhatsApp., geen problemen mee.
22-03-2023, 12:37 door Anoniem
Vraag: Wie van jullie gebruikt WhatsApp?

https://www.security.nl/posting/597288/Ik+wil+stoppen+met+Whatsapp+maar+mijn+vrienden+niet


Totdat dit jaar in de EU de DMA van kracht wordt, is een mogelijke oplossing het gebruik twee mobiele telefoons:

- Eén met alleen Signal of Threema, voor onderweg. Deze dient als een veiliger privé- en werktelefoon.
- Een tweede mobiel WhatsApp. Deze ligt altijd thuis met een UPS aan de lader, zonder de Li-ion batterij.

Gebruik een afstandbediening: TeamViewer of een ProtonVPN account gecombineerd met VNC-over-SSH.


Europa vereist dus binnenkort een interoperabel zijn van chatsapps: of we daar gelukkiger van worden, is vers twee.

https://www.security.nl/posting/747814/Europese+DMA+verplicht+dat+chatapps+voortaan+interoperabel+zijn
22-03-2023, 12:39 door Anoniem
Het is natuurlijk algemeen bekend dat je, als je om je privacy geeft, beter geen WhatsApp kunt gebruiken.
Maar omdat het in Nederland erg lastig kan zijn om zonder WhatsApp door het leven te gaan, vroeg ik mij af hoeveel van jullie dat ook daadwerkelijk doen.

Ooit gedacht in termen van risk assessment ? Hoe gevoelig is je combinatie. Hoe wegen de nadelen en voordelen van het gebruik van zo'n app tegen elkaar op ? En maakt het verder nog uit, welke apps bijvoorbeeld gebruikt worden bij een nieuwe werkgever. Indien ze daar WhatsApp gebruiken binnen de afdeling waar je werkt. Ga je dat dan principieel weigeren ? Of is het aan de werkgever om te bepalen hoe zei het risico inschatten, van WhatsApp gebruik, binnen hun organisatie ?
22-03-2023, 12:40 door Anoniem
Nee, ik vind het een zegen. Ik ben gestopt met WA vanaf de overname door FB. Nooit spijt gehad, nooit gemist. Soms verwachten mensen/werkgevers whatsapp, maar dit is altijd opgelost door sms.

Werkt echt perfect, wanneer werkgevers WA chat groepen hebben, en jij SMS gebruiken. Kuch.
22-03-2023, 15:21 door majortom - Bijgewerkt: 22-03-2023, 15:22
Door Anoniem:
Nee, ik vind het een zegen. Ik ben gestopt met WA vanaf de overname door FB. Nooit spijt gehad, nooit gemist. Soms verwachten mensen/werkgevers whatsapp, maar dit is altijd opgelost door sms.

Werkt echt perfect, wanneer werkgevers WA chat groepen hebben, en jij SMS gebruiken. Kuch.
Werkgevers die WA als tool gebruiken neem ik niet serieus. Dat zijn diezelfde bedrijven die DropBox gebruiken denk ik. Kuch.
22-03-2023, 17:35 door Anoniem
Door Anoniem: Mijn probleem is juist dat ik op dergelijke chatplatformen een (deel van een) zin of paragraaf intik en die dan vast verzonden wordt, en dat de andere kant daar dan (verkeerd) op gaat reageren voor ik mijn betoog heb kunnen afmaken.
Zo "geavanceerd" was ICQ niet toen ik het gebruikte, je verzond pas iets als je op de verzendknop klikte.
Na een tijdje gaan er twee verschillende stromen heen en weer: ik probeer een punt te maken en de andere kant zit daar doorheen te kwekken met opmerkingen die slaan op een verkeerd begrepen deel van het verhaal. Ik weet dan niet meer of ik mijn verhaal moet afmaken of weer moet reageren op die reacties.
Dat klinkt als een extra reden om dat soort dingen niet te gebruiken.
22-03-2023, 18:06 door Anoniem
Door Anoniem: Werkt echt perfect, wanneer werkgevers WA chat groepen hebben, en jij SMS gebruiken. Kuch.
Een werktelefoon met een zakelijk nummer en daaraan WhatsApp gekoppeld is iets anders dan privégebruik met een privénummer.

Ik ben trouwens ooit bij een werkgever opgestapt waar het management werknemers begon te pushen om sociale media te gaan gebruiken met een fanatisme alsof ze daar persoonlijk een commissie voor ontvingen. Er werd voortdurend uitgedragen dat je een sukkel was die niet meer meekwam als je dat niet deed. Privé, wel te verstaan. Ze wilden vermoedelijk dat werknemers in hun vrije tijd altijd voor werk bereikbaar waren via de kanalen die zij uitkozen. Dat was zeker niet de enige reden waarom ik daar opstapte, maar het was wel degelijk onderdeel van wat me daar niet beviel. Niet meer, want het was eerder een geweldige werkplek.
22-03-2023, 23:42 door johanw
Tja, Signal is natuurlijk beter (zeker als ze phone number privacy eindelijk uitrollen) maar WA is in elk geval goed versleuteld, met het Signal algorithme. De allerslechtste optie is natuurlijk sms, niet versleuteld EN meta data vrij voor het grijpen. Omdat dat ook nog de duurste methode is (zeker voor prepaid gebruikers) is sms gelukkig vrijwel uitgestorven voor chat.
23-03-2023, 00:43 door _R0N_
Ik heb de hele serie, sommige mensen hebben enkel WhatsApp sommigen enkel Signal en anderen weer Telegram.
Het bedrijf heeft wel een bedrijfs WA groep, waar ik dan niet lid van ben want ik wil ook eens niet gestoord worden door m'n werk.
Ik hoef ook geen vrienden te zijn met collega's ik moet met ze werken.
23-03-2023, 09:00 door Anoniem
Ik gebruik geen social media. Ik heb wel overal mijn naam geregistreerd zodat niemand mij kan imposteren. En als iemand mij wil bereiken kunnen ze me bellen of een email sturen.
23-03-2023, 09:36 door Anoniem
Door Anoniem: Er werd voortdurend uitgedragen dat je een sukkel was die niet meer meekwam als je dat niet deed. Privé, wel te verstaan. Ze wilden vermoedelijk dat werknemers in hun vrije tijd altijd voor werk bereikbaar waren

De PvdA en GroenLinks willen dat werknemers het wettelijke recht krijgen om in hun vrije tijd onbereikbaar te zijn:

https://nos.nl/artikel/2463104-recht-op-niet-storen-buiten-werktijd-lijkt-er-niet-te-komen


Dat was zeker niet de enige reden waarom ik daar opstapte, maar het was wel degelijk onderdeel van wat me daar niet beviel. Niet meer, want het was eerder een geweldige werkplek.

De medewerker die - in het kader van burn-out preventie - buiten werktijd onbereikbaar is, is niet lui maar gezond.

https://nos.nl/artikel/2303342-medewerker-die-buiten-werktijd-onbereikbaar-is-is-niet-lui-maar-gezond
23-03-2023, 12:37 door Anoniem
Overstappen naar Signal e.d. deed ik eerder ook. Helaas was dit van eenzijdige aard, bleek dat mijn vrienden op Whatsapp vreselijk verslaafd waren aan Meta producten, dus niemand waagde de overstap. Ik heb nu geen SM.
23-03-2023, 16:26 door johanw
Door Anoniem: Ik gebruik geen social media. Ik heb wel overal mijn naam geregistreerd zodat niemand mij kan imposteren. En als iemand mij wil bereiken kunnen ze me bellen of een email sturen.
Gelukkig is er ook een app die email als onderliggende laag gebruikt om te chatten: Delta Chat: https://delta.chat/nl/
23-03-2023, 17:55 door Anoniem
Door Anoniem: Ik gebruik geen social media. Ik heb wel overal mijn naam geregistreerd zodat niemand mij kan imposteren.
Dat werkt niet, want je naam is bij de meeste social media geen uniek gegeven. Kan ook niet, omdat ze vaak aangeven dat je je echte naam moet invullen, en echte namen zijn uiteraard niet uniek.
Dus als jij je social media account hebt aangemaakt met naam Piet de Vries, dan kan een ander ook nog steeds een account Piet de Vries aanmaken. En het is voor degenen zonder inzicht in de gebruikersdatabase (waar bijvoorbeeld je e-mail adres in staat, wat wel een uniek gegeven is) niet mogelijk om te bepalen welk Piet de Vries account echt van jou is.
23-03-2023, 22:41 door Anoniem
Door B3r3nd: Het is natuurlijk algemeen bekend dat je, als je om je privacy geeft, beter geen WhatsApp kunt gebruiken.
Maar omdat het in Nederland erg lastig kan zijn om zonder WhatsApp door het leven te gaan, vroeg ik mij af hoeveel van jullie dat ook daadwerkelijk doen.

PS: Ik heb ongeveer een halfjaar zonder geleefd en heb gedurende die periode gebruikgemaakt van Signal en iMessage, maar na een halfjaar ben ik toch gezwicht. Het kostte mij simpelweg teveel moeite. Herkenbaar?

#zucked :(


Net alsof Signal geen honeypot is.
24-03-2023, 14:22 door Anoniem
Door Anoniem:
Door B3r3nd: Het is natuurlijk algemeen bekend dat je, als je om je privacy geeft, beter geen WhatsApp kunt gebruiken.
Maar omdat het in Nederland erg lastig kan zijn om zonder WhatsApp door het leven te gaan, vroeg ik mij af hoeveel van jullie dat ook daadwerkelijk doen.

PS: Ik heb ongeveer een halfjaar zonder geleefd en heb gedurende die periode gebruikgemaakt van Signal en iMessage, maar na een halfjaar ben ik toch gezwicht. Het kostte mij simpelweg teveel moeite. Herkenbaar?

#zucked :(


Net alsof Signal geen honeypot is.

Ja maar van wie.....


Ik weet wel dat Signal een van de 12 eyes is via Australie. Je komt daar gewoon niet tussen met je eigen Lokinet server tenzij je veel geld hebt. Het is een gecontroleerde omgeving.
24-03-2023, 14:25 door Bitje-scheef
Soms is het maar beter om internet weer gewoon uit te zetten.
24-03-2023, 14:46 door Anoniem
Ik gebruik het al sinds het voor het eerst uitkwam. Sinds enige tijd zelfs uitsluitend, alhoewel ik daarnaast ook signal en telegram heb gehad.

Wat ik een groot voordeel vind is dat je in elk geval iets van een profiel kunt zien van de ander. Het is feitelijk beleefder, dat als iemand je wil storen, je kunt zien wie dan. Er zijn nog steeds veel te veel mensen die, als ze je bellen of texten, zichzelf veel te belangrijk vinden. Je hebt maar te antwoorden. Dat maak ik liever zelf uit.

Met name call centers hebben daar een handje van. Die hebben wat mij betreft gewoon een einde gemaakt aan klassiek GSM bellen. Nou ben ik prima in staat om iemand in een call center zo gek te lullen dat die eerst de PC uit het raam smijt en daarna in een burnout vliegt. Daar niet van. Maar het is onaangenaam en om eerlijk te zijn, het verziekt mijn dag ook. Gewoon omdat het niet lekker blijft voelen om het dubbel terug te doen. En dan blijft alles weer liggen wat ik van plan was die dag. Zelfs wassen en strijken.

Het fijne van Whatsapp is dat ik kan zien wie het was. Er zijn namelijk ook mensen waar je niet te snel op moet reageren, anders gaan die heel de dag bellen of texten. Of als ze van mijn leeftijd zijn, pensioen en niks meer te doen, de godganse dag memes gaan zitten sturen. Kan een keertje leuk zijn. Maar ik ken nu al verschillende hangbejaarden van mijn leeftijd die eigenlijk bij de OPTA gemeld zouden moeten worden voor verveelspam! Maar ik heb ook klanten, het gebeurt me nog veel te vaak, die naast de opdracht en het werk gewoon nogal dun in hun sociale contacten zitten. Met al die dingen, whatsapp ideaal.

Wel is het oppassen geblazen, want meta leest alles mee en gebruikt dat ook. Vooral bij zakelijke dingen belangrijk. Meta moet zijn best doen om mij nog in de maling te nemen, maar je moet je altijd bedenken dat dat in de maling nemen ook aan de andere kant gebeurt. Dat als het bijvoorbeeld gaat over het maken van een site, dat mijn klant dan plots allemaal reclame van wix en gratis door studenten gemaakte sites gaat krijgen op zijn eigen social media.

Wat dat betreft blijft het wel rommel allemaal. Maar terwijl iedereen tegenwoordig blind oversteekt, al whatsappend, spreek ik dan gewoon even persoonlijk af. Wat veel aardiger is. In zekere zin dwingt al die spyware als whatsapp je feitelijk om gewoon weer nogmaal contact te maken. Best verfrissend op zijn tijd.

Je moet het gebruiken waar het nuttig voor is. Voorlopig beter dan GSM gebeld worden. Als ik daar opneem zeg ik ook nooit mijn naam meer, terwijl ik daar juist zo netjes mee opgevoed ben. Dan zeg ik gewoon alleen nog maar hallo. Of ik zeg helemaal niks en wacht tot de andere kant begint te praten. Op zich spijtig dat de oude beleefdheden niet meer kunnen maar er zijn te veel mensen met schijt aan iedereen. De bellers die beginnen met "stoor ik" zijn vrijwel uitgestorven ook. Dus doe voorlopig maar via Whatsapp. En alle risico's van dien.
24-03-2023, 15:14 door Sessionmess
Session messenger is een van de beste onion routed messengers

Geen metada
Gedecentraliseerd
Onion routed by default
Geen telefoon nummer
24-03-2023, 15:39 door Anoniem
Door Anoniem: Overstappen naar Signal e.d. deed ik eerder ook. Helaas was dit van eenzijdige aard, bleek dat mijn vrienden op Whatsapp vreselijk verslaafd waren aan Meta producten, dus niemand waagde de overstap. Ik heb nu geen SM.

Dat is precies het probleem, je kunt wel denken joh ik ga wat anders gebruiken maar zolang je enige bent dan schiet je er niets mee op.
Wanneer het helemaal vervelend wordt is wanneer de juf van klas van je kind via whatsapp berichten wilt delen bijv.
Dan ben jij natuurlijk die flauwe zeurder die geen whatsapp wil.

Overigens gezien de reacties hierboven, ik denk dat je beter af bent bij Signal dan bij feestboek, telegram of microsoft.
De man achter Signal is een zolderkamer hacker(persoon achter sslstrip) en geen log bedrijf dat graag je gegevens verkoopt.
Tevens is de encryptie openbaar in tegenstelling tot de vergelijkbare aanbieders.
Het is altijd een kwestie van iets vertrouwen, als ik er m'n geld op moest inzetten dan wist ik 't wel.
24-03-2023, 22:22 door Anoniem
Door Anoniem: Overstappen naar Signal e.d. deed ik eerder ook. Helaas was dit van eenzijdige aard, bleek dat mijn vrienden op Whatsapp vreselijk verslaafd waren aan Meta producten, dus niemand waagde de overstap. Ik heb nu geen SM.

Je kunt natuurlijk de staat voor geen meter vertrouwen. Doe ik ook niet. Maar ik mag genieten van mijn vrijheden. De staat moet zich echter tot op de komma houden aan wat de grondwet me belooft. Dat is dus op zich geen slechte partij om, net als bruggen, wegen en waterleidingduinen, zo een essentiële communicatievorm onder de vleugels te nemen. En verslavingszorg op te zetten. Want ik hoor Rutte nog zeggen in de kamer, terwijl hij in zijn scherm gevallen was: "Ja ik hoor u wel hoor." Dat probleem heb ik thuis ook al jaren.
25-03-2023, 11:05 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Overstappen naar Signal e.d. deed ik eerder ook. Helaas was dit van eenzijdige aard, bleek dat mijn vrienden op Whatsapp vreselijk verslaafd waren aan Meta producten, dus niemand waagde de overstap. Ik heb nu geen SM.

Dat is precies het probleem, je kunt wel denken joh ik ga wat anders gebruiken maar zolang je enige bent dan schiet je er niets mee op.

Netwerkeffect

In de economie is een netwerkeffect (ook netwerkexternaliteit of schaalvoordelen aan de vraagzijde genoemd) het verschijnsel waarbij de waarde of het nut dat een gebruiker aan een goed of dienst ontleent, afhangt van het aantal gebruikers van compatibele producten. Netwerkeffecten zijn doorgaans positief, waardoor een bepaalde gebruiker meer waarde aan een product ontleent naarmate meer gebruikers tot hetzelfde netwerk toetreden.

https://en.wikipedia.org/wiki/Network_effect
25-03-2023, 12:23 door Anoniem
Maar waarom dan het meten met twee maten?

Whatsapp is OK, ook op de smartfoon van de ambtenaar;
maar TikTok moet of wordt eventueel van de telefoon verwijderd.

Wat is er nog "your own" aan "your own device"?
In die hoek zit het kwaad, in wat getolereerd wordt en wat niet.
En de makke is, dat bepaal jij tegenwoordig steeds minder zelf.
Die hele BBB niet over gehoord.

Als een gedeelte van het kwaad is verdenen,
presenteert het nieuwe kwaad zich weer als 'verlossers' van het oude kwaad,
maar blijft hetzelfde kwaad te zijn.

Men houdt steeds ook twee verschillende propaganda-kaarten in de hand,
twee kanten van dezelfde misleiding.

Nooit wordt de gehele bevolking er wakker voor.
Of als het al zou lukken in een veel te laat stadium van voldongen feiten.

En alleen als ze voor een bepaald doel even wakker mogen worden
om orde uit de chaos te kunnen scheppen.

#webproxy
25-03-2023, 16:42 door Anoniem
Ik gebruik whatsapp alleen om door te verwijzen naar signal
25-03-2023, 16:45 door Anoniem
Door Anoniem: Maar waarom dan het meten met twee maten?

Whatsapp is OK, ook op de smartfoon van de ambtenaar;
maar TikTok moet of wordt eventueel van de telefoon verwijderd.

Wat is er nog "your own" aan "your own device"?
In die hoek zit het kwaad, in wat getolereerd wordt en wat niet.
En de makke is, dat bepaal jij tegenwoordig steeds minder zelf.
Die hele BBB niet over gehoord.

Als een gedeelte van het kwaad is verdenen,
presenteert het nieuwe kwaad zich weer als 'verlossers' van het oude kwaad,
maar blijft hetzelfde kwaad te zijn.

Men houdt steeds ook twee verschillende propaganda-kaarten in de hand,
twee kanten van dezelfde misleiding.

Nooit wordt de gehele bevolking er wakker voor.
Of als het al zou lukken in een veel te laat stadium van voldongen feiten.

En alleen als ze voor een bepaald doel even wakker mogen worden
om orde uit de chaos te kunnen scheppen.

#webproxy
Daarom dat hele vrijheidsdenken van al die gasten is een farce. Ze laten zich net zo makkelijk ook door Microsoft dwingen. Systemen met veel meer vrijheid boeit ze totaal niet.
26-03-2023, 13:40 door Anoniem
Ik gebruik enkel Signal en geen WA. Ik heb WA ook nooit gehad, omdat ze eerder unencrypted berichten verstuurden en later onderdeel werden van Facebook.
Het grote issue van WA is niet de inhoud van de berichten (nu wel e2e) maar de metadata die Meta ontvangt. Manipulatie van jou en anderen ligt dan op de loer en is al grootschalig gedaan (zie cambridge analytics schandaal). Het gebruiken van WA zie ik dan ook vooral als bijdragen aan een onveilige wereld.
Verder ben ik mens dus FOMO is me niet vreemd. Maar dan bedenk ik me maar wat mijn moeder altijd zei: als iedereen in een sloot springt, doe jij dat dan ook? Nou nee dus. Met vrienden heb ik toch wel contact en de rest is toch niet relevant.
Ik vind het altijd bijzonder dat minder vlees eten of veganistisch worden of je auto laten staan als lovend wordt gezien omdat je dan bijdraagt aan een beter klimaat, maar als je wilt bijdragen aan gezondere informatiesamenleving je wordt gezien als lastig omdat je geen WA hebt....
Terwijl beiden een grote bedreiging zijn voor de toekomst van ons en onze kinderen.
27-03-2023, 09:01 door Anoniem
Ik zou geen gebruik van WA maken, en hier is de reden waarom:
- Het geeft aan dat het E2E encryptie gebruikt, maar na een tijdje forceert hij je om ongecodeerd backups te maken :) En ja, dit is bewust. Al geef jij aan dat je nooit backup wens te maken, na een tijdje krijg je de melding van een "automatische backup" te zien, als je je haast en op OK klikt dan worden al je prive gesprekken ongecodeerd opgeslagen.
30-03-2023, 08:00 door Anoniem
Het zijn dus allemaal globalistische surveillance en controle tools.
Hoe wordt dat Beest verslagen? Waneer breekt het inzicht door dat dit de echte Vijand of vijanden zijn, die ons tot hun cyberslaafjes willen omtoveren.
30-03-2023, 09:15 door Anoniem
Vrijwel iedereen die ik ken gebruikt WhatsApp. Ik heb een aantal mensen overgehaald om over te stappen naar Signal, maar ik zal voor nu nog WhatsApp op mijn telefoon moeten houden voor contact met nog een heleboel mensen. Wellicht kies ik er op een dag voor om het gewoon te verwijderen, maar dan moeten ze mij bellen of SMSen als ze niet willen overstappen naar Signal.....
30-03-2023, 10:32 door Anoniem
Door Anoniem: Vrijwel iedereen die ik ken gebruikt WhatsApp. Ik heb een aantal mensen overgehaald om over te stappen naar Signal, maar ik zal voor nu nog WhatsApp op mijn telefoon moeten houden voor contact met nog een heleboel mensen. Wellicht kies ik er op een dag voor om het gewoon te verwijderen, maar dan moeten ze mij bellen of SMSen als ze niet willen overstappen naar Signal.....
Heb je geen e-mail dan?
30-03-2023, 13:00 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Vrijwel iedereen die ik ken gebruikt WhatsApp. Ik heb een aantal mensen overgehaald om over te stappen naar Signal, maar ik zal voor nu nog WhatsApp op mijn telefoon moeten houden voor contact met nog een heleboel mensen. Wellicht kies ik er op een dag voor om het gewoon te verwijderen, maar dan moeten ze mij bellen of SMSen als ze niet willen overstappen naar Signal.....
Heb je geen e-mail dan?

Hij is niet de enige. Ik heb ook geen email.

Email had vanaf 1992 tot 2017. Daarna ging ik over tot apps voor comms.

Signal is er eentje, maar niet echt private want metadata. Element is veel better.

Met crypto en live mogelijkheden veel better dan het vaak onveilige "sleepnet" email.

De fax is ook al jaren de deur uit.

En bij mij is zelfs het 06 nummer weg.

Ik roam uitsluitend via hotspots.

WhatsApp en google komen er niet in.

Ik mis niets en kan alles.

Voor ouderwetse mensen heb ik nog een burnertje.

Geen abonnement nodig.
30-03-2023, 15:58 door Anoniem
Ja ik gebruik whatsapp en heb ook Signal geinstalleerd staan.

Nee ik ga mijn whatsapp niet weg doen teveel tijd en moeite en ik weet wat ik wel en niet moet zetten op papier
30-03-2023, 16:30 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Vrijwel iedereen die ik ken gebruikt WhatsApp. Ik heb een aantal mensen overgehaald om over te stappen naar Signal, maar ik zal voor nu nog WhatsApp op mijn telefoon moeten houden voor contact met nog een heleboel mensen. Wellicht kies ik er op een dag voor om het gewoon te verwijderen, maar dan moeten ze mij bellen of SMSen als ze niet willen overstappen naar Signal.....
Heb je geen e-mail dan?

Hij is niet de enige. Ik heb ook geen email.

Email had vanaf 1992 tot 2017. Daarna ging ik over tot apps voor comms.

Signal is er eentje, maar niet echt private want metadata. Element is veel better.

Met crypto en live mogelijkheden veel better dan het vaak onveilige "sleepnet" email.

De fax is ook al jaren de deur uit.

En bij mij is zelfs het 06 nummer weg.

Ik roam uitsluitend via hotspots.

WhatsApp en google komen er niet in.

Ik mis niets en kan alles.

Voor ouderwetse mensen heb ik nog een burnertje.

Geen abonnement nodig.

Jij kijkt te veel films op VHS. Hebt geen BSN nummer en niemand weet hoe je heet behalve je ouders? Hoop toch wel dat je Tails of Whonix gebruikt op een stickie mocht je nog een ouderwetse laptop of computer gebruiken met eventueel een burner hotpostje..... Maar ik adviseer je een typemachine. Heb ook nog wel een VHS recorder met films. Mocht je streaming diensten te eng vinden. Zullen we dan maar niet beginnen over kortegolf radio`s?

Wat ik mijn WA staat is echt geen staatsgeheim? En gaat meer onzin doorheen dan informatie die spannend is. Sturen van een wachtwoord over WA waarom niet. Staat toch niet bij waarvoor die is en een paar random tekens zegt ook niet veel, dat typt mijn zoontje ook wel eens in. FeesBoek instaprut tiktak hoeft van mij ook niet.

Sommige mensen zijn een beetje paranoïde als je het mij vraagt. Dat je kijkt welke data verstuurd wordt en wat er mee gedaan wordt vind ik goed. Dat doe ik zelf ook. Mij beschermen in mijn eigen thuissituatie doe ik ook wel.

Maar om daarom dan WA te mijden....nee. Signal of telegram is leuk maar is ook maar weer een app.

Ik ben fijn 1 van de 12milj NLers die WA gebruiken.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.